Ο Δήμος Κω για πρώτη φορά σχεδιάζει την καθαρή ενεργειακή μετάβαση του νησιού

6
354

Ο Δήμος Κω για πρώτη φορά σχεδιάζει την καθαρή ενεργειακή μετάβαση του νησιού

 

Διαδικτυακή ημερίδα για την παρουσίαση του Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης της Κω πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου,, με την συμμετοχή του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά και εκπροσώπων από την Γραμματεία Καθαρής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Δήμος Κω εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “CLEAN ENERGY FOR EU ISLANDS” το οποίο αφορά στο σχεδιασμό του νησιού μας για την επίτευξη του στόχου καθαρής ενεργειακής μετάβασης.

Το προαναφερόμενο πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία για την Κω, ώστε να σχεδιάσει τρόπους ενεργειακής αυτονομίας και την εξέλιξη της σε «πράσινο» προορισμό, με παράλληλο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κατοίκων και επισκεπτών.

Το Σχέδιο Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης αφορά όλη την έκταση του νησιού και συνδυάζει πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν καθοριστικά στο ενεργειακό αντίκτυπο, τόσο σε υφιστάμενα όσο και σε μελλοντικά έργα. Με διαμορφωμένη στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Κω και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία για την Κω την ένταξη της στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γραμματείας Καθαρής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι «μέσω της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης η Κως μπορεί να πετύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, να καταστεί «πράσινο νησί» και να μπορέσει να αναπτυχθεί τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, έχοντας πλήρη διαμορφωμένη στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος».

Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω συμπλήρωσε ότι:

«Στα πλαίσια ανάπτυξης του ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής μετάβασης για την Κω μέσω του παρόντος προγράμματος, αναμένονται και επιθυμούμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

 • Δημιουργία ενεργειακής στρατηγικής
 • Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού μέσω της μετατροπής του σε «πράσινο νησί» με παράλληλη προάσπιση του περιβάλλοντος
 • Αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, πέραν του τουρισμού
 • Μελέτη και κατασκευή νέων έργων που θα σχετίζονται με την ενέργεια
 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
 • Ευαισθητοποίηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών γύρω από περιβαλλοντικά θέματα
 • Σταθεροποίηση των δικτύων ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και internet
 • Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
 • Εξασφάλιση πολυκλαδικότητας οικονομίας (ουσιαστικά, το νησί δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό ο οποίος δύναται να πληγεί εύκολα π.χ.: σεισμός, μεταναστευτικές ροές, πανδημία κλπ)
 • Ανάδειξη του νησιού τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο
 • Εξασφάλιση των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών της Κω, αποκτώντας έναν έλεγχο για τις τοπικές πηγές εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας
 • Μείωση και σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της Κω από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών) αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικά και άλλες βιώσιμες πηγές ενέργειας
 • Ενεργειακή αναβάθμιση  του κτιριακού αποθέματος της Κω
 • Παροχή ενέργειας χαμηλού κόστους σε όλες τις επιχειρήσεις ώστε να δημιουργηθεί απασχόληση στο νησί.
 • Διευκόλυνση και τουλάχιστον μερική πρωτοβουλία και έργα έρευνας και ανάπτυξης σε βιώσιμη ενέργεια.
 • Δυνατότητα εφαρμογής σχεδίου ενεργειακής μετάβασης Κω και σε άλλα νησιά, όμοιων χαρακτηριστικών

Όσα προαναφέρθηκαν, αποτελούν κομβικά σημεία στο όραμα που έχουμε για το νησί μας και στην εξέλιξη που επιθυμούμε αυτό να έχει κοινωνικά, οικονομικά και γενικότερα σε όλους τους τομείς. Η δημιουργία του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης δύναται να αποτελέσει επιπλέον αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης και να προσελκύσει Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα και άλλους ακαδημαϊκούς φορείς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, δημιουργώντας ένα «ενεργειακό νησιωτικό πρότυπο» για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα».

 

Γραφείο Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νομίζω πρέπει να σοβαρευτεί ο κάθε ένας που «ευαγγελίζεται» πράσινη μετάβαση σε αυτόν τον πλανήτη… Αλλά πρέπει να προσέχω τι λέω γιατί δεν είμαι «ειδικός»,τουναντίον… Όπως είπε και ο Τσίπρας χθες ή προχθές θα εμφανιστούν «αρνητές» τις κλιματικής αλλαγής… Αρνούμαι δημόσια και επώνυμα την βλακεία… Ποια πράσινη μετάβαση κ. Νικηταρά;; Με όλο το θάρρος ως πολίτης του νησιού. Τσιμεντοποιείται σιγά σιγά όλο το νησί με ξενοδοχεία και διαμερίσματα.. Σε λίγο δεν θα υπάρχει παραλία χωρίς ομπρέλες… Έχω πολλά ερωτήματα και πραγματικά θα ήθελα να τα θέσω σε δημόσιο διάλογο έτσι για να βγάλω το άχτι μου… Ότι δεν είμαι βλάκας πολίτης να πάρει η ευχή….

 2. Εδώ δεν έχουμε νερό, εδώ δεν έχουμε δρόμους που έγιναν 4 Χ 4 και σπάμε τα αμάξια μας, εδώ δεν έχουμε βιολογικό, εδω δεν έχουμε οργανική διαχείριση αποβλήτων, εδω δεν έχουμε ledποίηση όλο το νησί, εδώ δεν έχουμε αίθουσες σχολικές για τα παιδιά μας, εδώ δεν έχουμε καθαριότητα, εδώ δεν έχουμε τουριστική πολιτική, εδώ δεν έχουμε υγεία και γιατρούς,εδώ δεν έχουνε τσίπα οι διοικούντες και μιλάνε για πράσινα άλογα. Κόψτε το σανό και δουλέψτε τεμπεληδες

 3. 5 χρονια ο πρωην καλοπερνουσε, ταξιδευε και ο δημος ηταν στον αυτοματο. τωρα που ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ τρεχει, κανει εργα και το νησι παει μπροστα, βρισκονται μερικοι κολαουζοι του πρωην να κανουν κριτικη. και κατι αλλο συντροφε. αν ησουν ορθοδοξος πασοκος θα ειχες διαγραψει τον πρωην, οταν εβριζε, οταν ξεπουλουσε, οταν κυνηγουσε τους αντιπαλους. ξεχασες το ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΘΑ ΣΕ ΛΙΩΣΩ????

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ