ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού Κω – Ενημέρωση Δημάρχου

9
4328

Το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού της Κω, που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισκέφτηκαν σήμερα ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κωνσταντίνος Ζαχαρός.

Για την πορεία αυτού του απαραίτητου έργου, για την ενίσχυση των υποδομών του νησιού, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται την άνοιξη 2022, ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Διευθυντή Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΚ Πέτρο Λιοδάκη και την Προϊσταμένη Χημείου Ευαγγελία Καζαμία.

Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα διαχείρισης του όγκου λυμάτων στην πόλη της Κω και στις τουριστικές περιοχές.

Ενταγμένο από το 2019 στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», η σύμβαση κατασκευής με την εργολήπτρια εταιρεία «Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος Α.Ε.» υπογράφηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2021, με τελικό κόστος 4.750.000€.

Στην εγκατάσταση προστίθενται δύο νέες δεξαμενές οξείδωσης, προσθετικά στις δύο αρχικές, και άλλες δύο νέες δεξαμενές καθίζησης, προσθετικά στις τρείς αρχικές.

Η ολοκλήρωση του αναμένεται το καλοκαίρι του 2023, μετά την παράταση που πήραν με νόμο όλα τα δημόσια έργα στη χώρα μας, λόγω της πανδημίας.

Σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να επεξεργάζεται λύματα ισοδύναμου πληθυσμού 65.000 κατοίκων.

Αρκεί να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Βιολογικού, ένα πρωτοπόρο έργο για τα τότε δεδομένα στην χώρα μας που στήριξε την τουριστική ανάπτυξη της Κω, από το 1991 που άρχισε η λειτουργία του, έδινε δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού 33.000 κατοίκων, ενώ με ενδιάμεσες βελτιώσεις αυξήθηκε η ικανότητα του στην επεξεργασία λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού 45.000 κατοίκων.

Παρόλα αυτά κρίθηκε αναγκαία η επέκταση του αφού η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη ξεπέρασε τις δυνατότητες του.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αυξηθεί κατά 2/3 και η ικανότητα τριτοβάθμιας επεξεργασίας της εγκατάστασης, γεγονός που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη του έργου και τόνισε ότι «προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος μας για τη στήριξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» συμπληρώνοντας ότι «η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΚ έχει σχεδιασμό και καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών, σε ύδρευση και αποχέτευση».

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το νησί δέχεται 120000 τουρίστες ημερησίως, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη τουλάχιστον για 75000 στην πόλη και αντίστοιχους βιολογικούς σε Καρδάμαινα, Τιγκάκι, Μαστιχάρι,

    • Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν δικούς τους βιολογικούς. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει αυτή η βρώμα που έχουν κάποιοι δρόμοι το καλοκαίρι

  2. ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΜΠΑΒΡΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΗΞΗ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΑ.ΖΑΧΑΡΕ ΠΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ.Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ