Για τη πρόσφατη κακή επέμβαση στο Μαστιχάρι Κω, Β! μέρος | Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

15
9996

Α. Στις 31-8-2022 δημοσιεύσαμε ένα κείμενο με φωτογραφίες για το αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης βαριών μηχανήματων, (μπουλντόζες και μικρά ερπυστριοφόρα) πάνω στην αμμώδη παραλία,   με αφορμή αυτή την φορά την διαμόρφωση οικοπέδου για την θεμελίωση νέου κτηρίου στο παραθαλάσσιο μέτωπο του σχεδίου πόλεως Μαστιχαρίου. Ξεπερνώντας τα όρια του οικοπέδου αλλά και του σχεδίου πόλεως, δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλες και επιχωματώσεις καταστροφικές της παραθαλάσσιας βλάστησης και ζωής, αλλοιώνοντας το τοπίο σε τέτοια έκταση, που δημιουργηθήκαν αντιδράσεις από ντόπιους και τουρίστες. Ειπωθηκε πως βάζουμε εμπόδια στην ανάπτυξη και μάλιστα σε δικό μας άνθρωπο.

Β. Στην αεροφωτογραφία της περιοχής μετά την επέμβαση βλέπουμε 2 στοιχεία:

 1. Την μοναδικότητα του τοπίου με την λευκή αμμώδη παραλία, τους λευκούς αμμόλοφους που ακολουθούν. Τον πεζόδρομο που οδηγεί από το Μαστιχαρι στην παλαιοχριστιανική βασιλικήτου Αγίου Ιωάννου, τον πράσινο αμμόλοφο με τις αμμοθίνες, τα αρμυρίκια και την χλωρίδα της περιοχής και στην συνέχεια στα όρια του σκάμματος θεμελίωσης, όπου και η έναρξη του οικοδομικού τετραγώνου του σχεδίου πόλεως.
 2. Την επιφάνεια των εκσκαφών θεμελιωσης και δίπλα της βλέπουμε τον κενό χώρο όπου θα μπορούσε και θα ήταν το σωστό, να τοποθετηθούν τα προϊόντα εκσκαφών και τα μηχανήματα προστατεύοντας και διατηρώντας το φυσικό τοπίο της περιοχής. Μόνο άγνοια του χαρακτήρα της περιοχής δικαιολογεί τον τρόπο της παρέμβασης. Διαφορετικά πρέπει να μιλήσουμε για σκοπιμότητα εκ μέρους των ιδιοκτητών και για συγκάλυψη της κοινοτικής-δημοτικής Αρχής, με στόχο: την τροποποίηση του υπάρχοντος φυσικού περιβάλλοντος και την μετατροπή του στην συνήθη μορφή που διευκολύνει την ελεύθερη χρήση και την εμπορική εκμετάλλευση. Δηλαδή: καταστρέφουμε πρώτα την φυσική διαμόρφωση και στην συνέχεια κάνουμε ισοπέδωση με κάποιο τρόπο πετυχαίνοντας την διευκόλυνση πρόσβασης, την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων κλπ. κλπ.

Γ. Μια παλιά μικρή ιστορία: Το ίδιο ιδιαίτερης ομορφιάς τοπίο υπήρχε και στην περιοχή ‘’Τρούλος Αντιμάχειας’’. Περπατούσαμε τον χωματόδρομο, κάθετο στον κύριο δρόμο Σταυρού Πέραμα-Μαστιχάρι μια απόσταση 300 μέτρων περίπου,  δίπλα από ένα χάνδακα, γεμάτο δεξιά και αριστερά με αρδάφνες, καλαμιές  και βούρλα με τα βατράχια να κωάζουν, τα τζιτζήκια να χαλούν τον κόσμο, τρέχοντας προς την τεράστια παραλία με τους αμμόλοφους, την λευκή ψιλή άμμο, τα αρμυρίκια  και τις βελονιές για να μπούμε στην θάλασσα που ανοίγονταν μπροστά μας, διάπλατη, λευκή και γαλανή στο βάθος της μα προ παντός και …ελεύθερη! Κάποτε, στα τέλη του 20ου αιώνα ξεκίνησε να κτίζεται ένα μεγάλο ξενοδοχείο και σε αυτή την ειδυλλιακή περιοχή! Γνωρίζαμε ότι πλησιάζει το τέλος του …ονείρου. Είχαμε τον νου μας στην παραθαλάσσια σπουδαία αυτή περιοχή με τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα, προσευχόμενοι μήπως και γλυτώσει από  τις εκσκαφές! Και όταν οι μπουλντόζες έφτασαν στο δημόσιο παραλιακό χώρο …πιάσαμε τις γραφές και τις… καταγγελίες, Τίποτα δεν έγινε. Όλα πήραν το δρόμο τους. Το τοπία άλλαξε . Οι παιδικές και  νεανικές μνήμες σβήστηκαν. Μια νέα εποχή ήρθε να αντικαταστήσει το χθες.  Το νέο τοπίο του 21ου αιώνα στον Τρούλο του Χωριού μας έγινε …αγνώριστο! TERRA INCOGNITA! Ισοπέδωση! Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου την είπαν. Με γκαζόν και πισίνες διπλα στην θάλασσα! Με ανοικτά και κλειστά μπαρ. Με ξαπλώστρες και πέργκολες….. Δεν έχουμε πια ‘’δουλειά’’  να ξανάπαμε εκεί!…Δεν ξαναπήγαμε!. Γυρνάμε αλλού το πρόσωπο και την σκέψη μας.  Ο χώρος ανήκει σε άλλους. Μας διώχνει! Μέχρι τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση. Όταν το νησί θα το έχουν ξεζουμίσει: η άγνοια, η πλεονεξία και η απληστία με το κυνήγι του κέρδους! Μα πάνω από όλα: η απουσία αγάπης για τον τόπο μας.. Γιατί τι άλλο βλέπουμε και ζούμε καθημερινά;

 

Δ. Χθες περπατώντας προς την Βασιλική του αγίου Ιωάννη είδαμε τις εργασίες των επιχώσεων της αμμώδους παραλίας να συνεχίζονταιΠαρά το δημοσίευμα και την φιλική συζήτηση του προβλήματος με τον (τους) ιδιοκτήτη και τον πρόεδρο της κοινότητας μας. Συνεχίστηκαν χθες Σάββατο από όπου και η επόμενη φωτογραφία. .

Κλείνουμε: Η τοπική τουριστική πολιτική που έχουμε ανάγκη (και που δεν υπάρχει)  πρέπει να έχει διάπλατο φιλοπεριβαλλοντική χαρακτήρα. Τέτοιες ενέργειες, υποβαθμίζουν το τοπίο και μειώνουν την θελκτικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Η δημοτική αρχή, (η εκάστοτε ..) έχει την μεγαλύτερη ευθύνη. Ο ιδιώτης κάνει αυτό που βλέπει να κάνουν και οι άλλοι, ποσό μάλιστα όταν είναι οι ‘’επιτυχημένοι’’ των καιρών μας.

Ν Μυλωνάς

(επιμνημόσυνη  γραφή για την Α, που λάτρευε την φύση του νησιού μας)

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πάντα σε αυτόν τον τόπο το συμφέρον των λίγων θα υπερτερεί του κοινού καλού! Οποίο και αν είναι το τίμημα, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα! Άλλοι απλά αδιαφορώντας και άλλοι όντας συνένοχοι, συγκαλύπτοντας αυτό το τεράστιο έγκλημα που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες!

 2. ΚΟΥΦΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑ ΚΙ`ΑΝ ΧΤΥΠΑΣ, ΤΥΦΛΟ ΚΙ`ΑΝ ΘΥΜΙΑΤΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΑΝ ΚΕΡΝΑΣ ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ ΠΑΝΕ!!!

 3. Αυτό το έγκλιμα που συμβένει στο Μαστιχάρι , θα το σταματήσει κάποιος ο Δήμαρχοσ ασ πούμε .Θεοδόση ξεπέρασαν τα όρια ι οι δικοί σου εδώ πέρα .Δε σε τιμά το οτι δουλέβουν κάτω από τη μίτη σου.Ντροπή

 4. κ. Μυλωνά σταματήστε να ασχολείστε με τις ζωές των άλλων ανθρώπων και κοιτάξτε την δική σας!!! Ένας άνθρωπος βρέθηκε να βοηθήσει το χωριό και όχι να ξεπουλήσει την περιουσία όπως κάνανε άλλοι!!! Πέρασα και δεν είδα καμιά παρέμβαση που να ενοχλεί ίσα ίσα που τα χωματα έχουν είδη αποσυρθεί και μπαζωνουν τα κτίρια που πιθανόν τα χωματα πηγαν εκεί για λίγο διάστημα και εσείς αμέσωςνα κατηγορησετε βάζονταςακομα και drone!!! Γιατί κ. Μυλωνά τόσο πόνος και μίσος για τον συγκεκριμένο κύριο!!! Μηπως εξυπηρετείτε συμφέροντα!!Γιατί κ. Μυλωνά δεν μας λέτε για τους Μεγαλοξενοδοχους επί δημαρχία σας που έχουν καταπατήσει δημόσιους χώρους, σε ξενοδοχεία 5 αστέρα παραλίας δεν είδαμεκαμία φωτογραφία. Και άλλα πολλά !!!

 5. Μια πρότασή σας θα κρατήσω :»θα το έχουν ξεζουμισει…»Αυτό ακριβώς γίνεται με περισσή αναλγησία στο Μαστιχαρι, ξεζούμισμα.Η στυμμενη λεμονοκουπα πετιέται…

 6. Επειδη ειμαι ενας τυπολατρης της συγκεκριμένης περιοχης και Διαβάζοντας με προσοχή το κείμενο που αναπτύξατε είδα ότι λέτε πράγματα όπως σας βολεύει!! καταρχήν 1ον δεν υπάρχει παρέμβαση στην λευκή άμμο της παραλίας, 2ον δεν έχει επηρεαστεί καθόλου το τοπίο στην συγκεκριμένη περιοχή 3ον Το ότι φαίνονται τα χωματα στην περιοχή ήταν κάτι προσωρινό αφού και τώρα που μιλάμε υπάρχουν ελάχιστα που δεν επηρέασαν καθόλου το περιβάλλον όπως εσείς αναφέρεται. Από τι καταλαβαίνω με το κείμενο σας εξυπηρετείτε κάποιους!!! Ποιους άραγε!!!! Μην βάζετε το πολιτικό παιχνίδι για το συμφέρον!!!

 7. Καταρχάς ποιός σας έδωσε την άδεια να καταγράφετε και να δημοσιεύετε φωτογραφίες Ιδιωτικού χώρου και βέβαια δημόσια παραλία. Γνωρίζετε ήδη ότι πρόκειται για αδίκημα και συνεχίζεται η φωτογράφηση και δυσφήμιση του επιχειρηματία που πρόκειται να αναβαθμίσει την περιοχή να δώσει δουλειά να ΦΩΤΙΣΕΙ και να αναδείξει την περιοχή (πράγμα που δεν το έχει κάνει ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ). Αναφέρατε σε προηγούμενη σας ανάρτηση και την άλλη πλευρά (ΤΡΟΥΛΟΣ) αλλά δεν δείξατε φωτογραφίες και ούτε τόσο έντονη κριτική για την ΠΕΡΙΟΧΗ εκεί γιατί ΑΠΛΑ κάτω από το τραπέζι……. Στην από εδώ πλευρά ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ έχει κάτω από το τραπέζι το Ζορίζουμε το θέμα!!!!

 8. Δεν φτάει κανένας άλλος κύριε Μυλωνά αλλά ας μην ανοίξουμε το στόμα μας εδώ μέσα γιατί δεν θα περάσει το μήνυμα..ξερουμε για πιάνου συμφέροντα νοιαζεστε…
  Στο δια ταύτα αντί να επικροτητε αυτό το έργο να τελειώσει να δουλέψει ο κόσμος κάθεστε και ασχολείστε με.. ατε να μην πω.
  Λες και όταν τελειώσει το ξενοδοχείο ο άνθρωπος θα τα παρατήσει έτσι..ίσα ίσα που μόνος του θα πιάσει και θα φτιάξει τον μέρος που δείχνετε για να μπορεί ο πελάτης τπυ να έχει μια πιο εύκολη πρόσβαση στην παραλία..

 9. Γιατί δεν γραφετε και για της δέκα ελιες διακοσίων χρονον που κόπηκαν από τον αδρή στην κέφαλο που κάποιοι έξυπνοι έβαλαν τους άλλους να της κάνουν κάρβουνα που είναι σε ξένη ιδιοκτησία δίπλα ξένα δέντρα διακοσίων και χρονον και ήθελαν και συμβιβασμούς κατόπιν εωρτης σα δεν ντρέπεστε ευτυχώς που η ιδιοκτητρια δεν μάσα και θα το πάει μέχρι το τέλος με δικηγόρο απο Αθήνα γεια σας

 10. ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΡΟΤΑ ΣΤΟ ΄΄΄΄΄΄΄΄΄ΠΡΙΝ ΚΤΙΣΤΕΙ; ΣΗΜΕΡΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ; ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!

 11. Το Μαστιχαρι έχει παραμελήθει τα 2 τελευταία χρόνια στο μέγιστο. Κύριοι τις Δημοτικής αρχής ούτε καν περνάτε πλέον από το μικρό αυτό χωριό. Ο πεζόδρομος έχει σκεπαστεί από την άμμο. Φώτα στη παραλία δεν ανάβουν οι πεζοδρομοι έχουν γίνει χώροι εστίασης, τα φυκιά αμάζευτα. Όσο για τα παραπάνω που γράφει ο Κύριος Μυλωνάς? Ο καθένας κάνει ότι θέλει….. Αναρχία παρανομία κ Άγιος ο Θεός! Ειλικρινά λυπάμαι.

 12. Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο. Νιώθω διαβάζοντας το πώς υπάρχει κόσμος που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο νησί και παίρνω ελπίδα.

 13. έπειτα από αυτά που είδα, μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως αυτά που γράφει ο κ.Μυλωνας δεν είναι αλήθεια.
  1) Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στους αμμόλοφους, ούτε στη λευκή άμμο επί και γύρω του πεζοδρομίου ( εδώ να αναφέρω ξανά πώς προκειτε για ΠΕΖΌΔΡΟΜΟ και όλοι όσοι πάνε με τα αυτοκίνητα και μηχανάκια απλά πρέπει να μάθουν να σέβονται και να μην είναι τόσο τεμπεληδες)
  2)η περιοχή όπου είναι τα χώματα ήταν πάντα κενή και χωρίς κέδρους, δεν έχει μπαζωθει τίποτα.
  3) τα χώματα ξαναχρησιμοποιουνται για την δόμηση της ξενοδοχειακής μονάδας, μέρα με την μετά είναι όλο και λιγότερα.
  4) μίλησα προσωπικά με τον ιδιοκτήτη και γνωρίζω ότι οι πληροφορίες που μου έδωσε είναι αληθής.
  5) τα χωματα οντως ειναι εκτος σχεδίου,όντως εκτός του οικοπέδου, όμως είναι προσωρινά εκεί και χωρίς να έχουν δημιουργήσει καταστροφή, απλά να το πω λαϊκά » ειναι χαλια για το ματι»
  Με ενοχλεί πολύ το γεγονός ότι έχει υπάρξει τέτοια υπερβολικη αντίδραση σε αυτό το έργο και τέτοια υποκρισία από όλους όσους το κατακρίνουν.
  Που είσαστε όλοι εσείς να κρίνετε τον χειρότερο καταστροφέα του τόπου εδώ?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ