«Χαίρε Μικρασία» Μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στις πατρογονικές εστίες των Μικρασιατών από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

0
1577


Το Λύκειο Ελληνίδων Κω τιμά την ιστορία και την επέτειο των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή
Στην κατάμεστη από κόσμο αυλή του 7ου δημοτικού σχολείου Κω, πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Μικρασία Χαίρε» από το Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Κω, με την στήριξη του ΔΟΠΑΒΣ στο πλαίσιο των Θερινών Ιπποκρατείων 2022 και τη συμμετοχή της Μικρασιατικής ορχήστρας «Μανουσάκια» με τον μαέστρο κ.Μανουσακη να απευθύνει χαιρετισμό μαζί με την αντιδήμαρχο πολιτισμού Σέβη Βλάχου. Την εκδήλωση μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κωου και Νισύρου κκ.Ναθαναηλ, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, εκπρόσωπο συλλόγων και φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση, είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Ηλία Βενέζη, και αποτελεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και τους πληθυσμούς που εκδιώχθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους.
Στην παρουσίαση-αφήγηση, το μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Κω και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κω, Σμαραγδή Παρισίδη η οποία έκανε μια αξιόλογη αναφορά με πολύτιμα ιστορικά στοιχεία, που ζωντανεύουν μέσα μέσα από ένα νοερό μουσικοχορευτικό ταξίδι στις κυριότερες πατρογονικές εστίες των Μικρασιατών. Πόντος, Καππαδοκία, Προποντίδα, Βιθυνία, Νικομήδεια, Κωνσταντινούπολη, Συλληβρία, Ρεδαιστός, Προύσσα, Αιβαλί, Πέργαμος, Σμύρνη, Ικόνιο, Αλάτσατα, Μελί, Κιουτάχεια, Σύλλη, Αλικαρνασσός, αμέτρητες ιστορικές πολεις και περιοχές της Μικρασίας ζωντανεύουν μέσα από περιγραφές, αφηγήσεις με την πλούσια πατροπαράδοτη μουσικοχορευτική παράσταση που ετοίμασαν τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Κω! Συγκινητική στιγμή, η αφήγηση της κ.Λεμονιας Ρειση μέλος του ΔΣ του Λυκείου και το τραγούδι προσφυγιάς από τον Πρωτοψάλτη κ. Γιάννη Πεταλά.

Πηγή: https://www.kostv.gr/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ