Για τον αδύναμο δημόσιο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Κω 2019-2022 | Γράφει ο Ν. Μυλωνάς

10
1017
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ  της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΩ 2019-2022

1.    Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κω παρουσία δημοτών και φορέων της περιόδου 2019-2022 στον θερινό Ορφέα, δεν ξέφυγε από την πεπατημένη. Θεωρήθηκε, για ακόμη μία φορά,  μια ευκαιρία η Δημοτική πλειοψηφία να παρουσιάσει με μεγαλοστομίες το ‘’πάντοτε τεράστιο έργο της’’! Η μείζων δημοτική μειοψηφία ταυτόχρονα μας παρουσίασε την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της δημοτικής πλειοψηφίας! Στον χρόνο πια που απομένει και μετά τις μακρόσυρτη κουραστική αντιπαράθεση των ‘’διπολικών  Δημοτικών συμβουλίων μας’’ η ελάσσων αντιπολίτευση, σε άδεια καθίσματα, θα βάλει κάποια θέματα,  ‘’ουσίας’’ κατά την γνώμη μας. Θυμόμαστε μια παρόμοια διαδικασία με την παρουσίαση του έργου δημοτικής αρχής υπό την συνοδεία των θριαμβευτικών ήχων των …’’carmina burana’’!!
2.    Αν όμως τα πράγματα είναι τόσο ωραία, όπως τα παρουσίασε ο κ. Νικηταράς και παλαιότερα οι προκάτοχοι του, τότε γιατί η Κως έχει την όψη προϊούσας γήρανσης, όψη στασιμότητας και απραξίας, αλλά και ατημελησίας και εν τέλει της κάμψης και ύφεσης; Αυτό δεν πιστοποιούν η κακή κατάσταση των υποδομών μας, η κακή κατάσταση της εμφάνισης και λειτουργίας της πόλης, των οικισμών και του ελευθέρου χώρου του νησιού μας, και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων; Το μισό νησί μας έχει μείνει πια χωρίς πόσιμο νερό και … λέμε και ακούμε μεγάλα λόγια, ανερυθρίαστα;  Πως γίνεται λοιπόν να πανηγυρίζουμε από τετραετία σε τετραετία και συνολικά να πηγαίνουμε προς τα πίσω; Μια ομιλία απολογιστική ομιλία που θα άξιζε να ακούσουμε από τον Δήμαρχό μας θα έπρεπε να δίνει απάντηση σε ερωτήματα όπως: γιατί οι δείκτες εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της παραγωγής δημοτικού έργου είναι κολλημένοι στο 15-20% των προβλέψεων και των επιθυμιών κάθε αρχής και κάθε χρόνο; Τι μέτρα πολιτικής για την αύξηση της παραγωγικότητας  εφαρμόστηκε το 2019-2022; ποια τα αποτελέσματα της; τι θα αλλάξουμε από σήμερα ώστε να αλλάξει η κατάσταση; Τι φταίει για την αναντιστοιχία λόγων και έργων (κάθε) δημοτικής αρχής που οδηγεί στη  εκπαραθύρωση της μετά από κάθε εκλογική διαδικασία;
3.    Θα είχε ενδιαφέρον ο δημόσιος απολογισμός αν συνδεόταν με στρατηγικούς στόχους και αλλαγές στον Δήμο μας που έχουν σχέση με τη  διαχείριση της σχέσης μεταξύ των τοπικών αναγκών και των τοπικών αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων. Ας δούμε ενδεικτικά 2 θέματα:
Α. Ο Δήμαρχος παρουσίασε ως ‘’εμβληματικό’’ έργο της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου Τιγκακίου. Εκεί έγινε μια απλή αλλαγή οδοστρώματος με νέα υλικά , ας πούμε καλύτερα της ασφάλτου  και μπήκαν νέα φωτιστικά με ανακατασκευή του στενού πεζοδρομίου. Όμως η ανάγκες εκεί είναι διαφορετικές: Ο δρόμος αυτός χρειάζεται αύξηση του χώρου για τους πεζούς, μείωση των χώρου για τα αυτοκίνητα, κατασκευή παρόδιου πρασίνου, υπόγεια σύγχρονα δίκτυα, διευθέτηση της κυκλοφορίας με δημιουργία νέας οδού  παράλληλης της υπάρχουσας,  κλπ. Αυτό που έγινε είναι ένα μπάλωμα και δεν πρέπει η δημοτική αρχή να επιχαίρει λέγοντας υπερβολές όπως ‘’αυξήθηκαν 30% τα εισοδήματα των παρόδιων καταστημάτων!!! χρειάζεται ανασχεδιασμός για να υπάρξει αλλαγή στο μοντέλο διανομής και συγκέντρωσης κερδών στην τοπική αγορά.
Β. Το ενεργειακό πρόβλημα είναι θεμα Ευρωπαϊκής πολιτικής και εδώ θα αλλάξουν πολλά. Η Δήμος δεν μπορεί να πιθηκίζει πίσω από τις επιλογές της κυβέρνησης. Πρέπει να χαράξει δική του ενεργειακή παρεμβατική πολιτική. Δεν μπορεί να φυτεύονται Φωτοβολταϊκά ‘’πάρκα’’ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τουριστικού ενδιαφέροντος. Δεν μπορεί η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας να αφεθεί στα χεριά των μεγαλοκατασκευστών αδιαφορώντας για την ανάγκη εμπλοκής της κοινωνίας μας στο νέο ενεργειακό μοντέλο που οικοδομείται.
4.   Η χθεσινή διαδικασία ανέδειξε το πολιτικό πρόβλημα του δήμου και του νησιού μας. Ζουμε σε τέλμα και πνιγόμαστε. Αυτό που λείπει είναι η αλήθεια και η ειλικρίνεια που να συνδυάζεται με μια τοπική ισχυρή  ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ που να αλλάζει πράγματα! Το μοντέλο δημοτικής διαχείρισης (που υπηρετεί και η δημοτική αρχή Νικηταρά) με τις πελατειακές σχέσεις, την κομματική υποτέλεια, και την παραγοντίστικη λογική έχει χρεοκοπήσει και απαιτείται αλλαγή. Χρειαζόμαστε πολιτική που να προσεγγίζει τα προβλήματα και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις αντικατάστασης των ξεπερασμένων καταστάσεων. Να αλλάζει πράγματα βλέποντας το μέλλον με τις προτεραιότητες που θέτει η κοινωνική πρόοδος και η περιβαλλοντική προστασία.
Ν Μυλωνάς

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γράφει ο δήμαρχος στο Facebook -θα υπερασπιστώ πολύ ισχυρά το δικαίωμα όλων σας, να απολαμβάνετε υπηρεσίες ανάλογες αυτών που πληρώνετε στις υπηρεσίες του Δήμου-. Βρε μας κοροϊδεύεις ή δεν ντρέπεσε καθόλου; Ξέρεις πόσοι γονείς είμαστε και σε πόσα σχολεία, που βλέπουμε τα παιδιά μας παρατημένα από την προστασία του Δήμου; Χωρίς στέγη, χωρίς συντήρηση, χωρίς θέρμανση και ψύξη, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς υπολογιστές χωρίς, χωρίς χωρίς…!! Και βγαίνεις και ποσταρεις τέτοια λόγια, ότι τα παιδιά μας απολαμβάνουν υπηρεσίες ανάλογες αυτών που πληρώνουμε; Τα εκατομμύρια ξέρεις άλλου να τα ξοδεύεις σε Κωαν και ξωαν . Ντροπή σου.

  2. ΙΔΙΑ ΙΔΕΩΔΗ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΣΟ ΠΟΛΗ ΑΓΑΠΑ Η ΚΩΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑΡΑ;;;;;;;;ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙΚΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ,ΑΔΙΑΣΕ ΟΛΗ Η ΑΙΘΟΥΣΑ;;;;;;ΔΕΝ ΕΙΔΕΣ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΛΟΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΝ;;;;;;ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΑ ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΩΣΗ ΞΑΝΑ.ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;;;;;;;;ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

    • Καθόλου εντάξει δεν είμαστε φασιστρόνι με τα κεφαλαία,βλάκα που παροτρύνσεις όλου να γράφουν επαινετικά σχόλια,όπου και να πας… μπετόβλακα,πήξαμε στους ηλίθιους

      • Εαν απαντας εσυ νικο στα λεγομενα του απο πανω,θα σου εγηγησω.Νικο πες πρωτα τα πεντε χρονια κυριτση που εισουν και εσυ συμβουλος του τι; κανατε;εντελως τιποτα νικο.Τωρα βγαινεις και θες να κανεις αντηπολιτευση που δεν ταιριαζει σε τουτη την δημοτικη αρχη γιατι και εσυ ο ιδιος γνωριζεις οτι αυτοι δεν ειναι του ταξιδιου,καθισιου,τεμπελιου,και ολα τα αλα που εκαναν οι προηγουμενοι πεντε χρονια γιαυτο και συ παρατησες τον κυριτση οπως πολοι αλοι.Τωρα δεν σε εβρισε κιολας,απλα σου απαγερευσε να ανακοινωνεις τα λανθασμενα πραγματα.

  3. εισαι κολλημενος. ξεκολλα, βγαλε, να δεις πιο καθαρα.
    πες και μια συγνωμη για τη συνεργασια σου με τον υβριστη,
    **ΣΚΟΥΛΙΚΙ ΘΑ ΣΕ ΛΙΩΣΩ**

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ