Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Κω για τη μη διάθεση των ΜΑΠ: Μαθήματα δημοσιογραφίας και… παραπληροφόρηση – «Όλες οι καθυστερήσεις έχουν αφετηρία την υποστελέχωση…»

18
872

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

  ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Κως,  16/06/2022

 

Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας αρχικά από το site http:// ergasianet.gr όπου μία παράταξη (ΜΕΤΑ ΟΤΑ) εξέδωσε μία ανακοίνωση που αφορά στη μη διάθεση Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και γάλακτος στους εργαζόμενους του Δήμου Κω που τα δικαιούνται.

Η ανακοίνωση αυτή κατηγορεί τη δημοτική αρχή αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας για ένα θέμα που θα αναλύσουμε παρακάτω ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ (Ή ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΩ) προκειμένου να έχει και τη δική μας άποψη.

Βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι η διασταύρωση της είδησης. Αυτό το γνωρίζουν άπαντες. Όταν κατηγορούμε εγγράφως χωρίς να έχουμε ακούσει την άλλη άποψη, την οποία οφείλουμε να φιλοξενούμε στο δημοσίευμά μας, ακόμα και αν δεν μας αρέσει αυτή, τότε προφανώς μιλάμε για παραπληροφόρηση τουλάχιστον.

Δυστυχώς το κείμενο αυτό αναπαράχθηκε από τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα, ενώ και πάλι δεν ζητήθηκε πληροφόρηση από εμάς για το τί ισχύει.

Τέλος αναπαράχθηκε από δημοτική παράταξη με τη διαφοροποίηση ότι δεν στοχοποιήθηκε αυτή τη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Συλλόγου, το βασικό θέμα που θέσαμε στη Δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχο, κ. Θεοδόση Νικηταρά προσωπικά, ήταν το θέμα της υποστελέχωσης.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θέσαμε και διεκδικήσαμε τη λύση του τόσο στις συναντήσεις μας με τον Δήμαρχο, όσο και με την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κα. Διονυσία Τελλή, την Αντιδήμαρχο, κα. Γεωργία Κασσιώτη , αλλά και το προηγούμενο Διοικητικό μας Συμβούλιο σε συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Χρυσόπουλο  και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, κα. Μαρία Κρητικού, ήταν το θέμα των Μ.Α.Π. και της παροχής γάλακτος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Η τελευταία φορά που δόθηκαν Μ.Α.Π. και γάλα στους εργαζομένους του Δήμου μας ήταν τον Οκτώβριο του 2019. Η προηγούμενη φορά απ’ αυτήν ήταν το 2014 και ενδιάμεσα αποδόθηκαν σε χρήμα, μόνο  για τη δετία 2015-2016 (και  όχι για όλη την περίοδο 2012-2016 που προέβλεπε ο νόμος).

Τον Ιούνιο του 2019 με την ΚΥΑ με αριθμό 43726 (ΦΕΚ 220/8-6-2019, Τεύχος Δεύτερο) καθορίστηκαν επακριβώς και αναλυτικά για όλες τις ειδικότητες, τα είδη που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ μάλιστα προέβλεψε πολύ περισσότερα είδη προστασίας και πολλές περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων.

Μέσα στο 2020 έγινε η μελέτη και συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες που έχουν εργατοτεχνικό προσωπικό. Μάλιστα μέλη του Δ.Σ. συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη.

Στις 22-9-2021 προκηρύχθηκε για πρώτη φορά ο διαγωνισμός με βάση την παραπάνω ΚΥΑ, ο οποίος δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο έτος και συνεχίστηκε μέσα στο 2022. Η διαδικασία των ενστάσεων έχει ολοκληρωθεί και μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε αποτελέσματα.

Από το 2020 ισχύει ο Ν. 4735 (ΦΕΚ 197/12-10-2020, Τεύχος Πρώτο) ο οποίος με το άρθρο 60 επιτρέπει την αποτίμηση σε χρήμα των Μ.Α.Π. που δεν δίνονται μέσα στο έτος. Στις επαφές μας με τη Δημοτική Αρχή αμέσως βάλαμε θέμα αποτίμησης και απόδοσης σε χρήμα και η απάντηση του Δημάρχου ήταν: «θα πάρετε ό,τι δικαιούστε μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Στη διαδικασία προέκυψε θέμα αν στην αποτίμηση συμπεριλαμβάνεται και το γάλα ή μόνο τα Μ.Α.Π. όπως και για το ποια έτη αφορά η πρόβλεψη του Νόμου. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι η δημοτική αρχή με έγγραφό της απευθύνθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για το θέμα και ότι η απάντηση που της δόθηκε είναι ότι η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από την δημοσίευση του Νόμου και μετά (άρα ο Νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ) και επίσης ότι στην αποτίμηση δεν συμπεριλαμβάνεται το γάλα, με το σκεπτικό ότι αν ίσχυε αναδρομικότητα για τα προηγούμενα έτη και για το αν συμπεριλαμβανόταν και το γάλα θα υπήρχε σαφής αναφορά στο Νόμο.

Συμφωνήσαμε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για τα έτη 2020 και 2021 και να αναζητήσουμε λύση για τα υπόλοιπα έτη και το γάλα.

Ζητήσαμε στο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που έγινε στη Χαλκιδική τον περασμένο Μάιο, να γίνει επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών και να εκδοθεί μια διευκρινιστική εγκύκλιος που να δίνει λύση στο θέμα. Επίσης ζητήσαμε από την πλευρά του ο Δήμαρχος να ασκήσει πίεση μέσω της ΚΕΔΕ προς την ίδια κατεύθυνση.

Για την αποτίμηση και απόδοση σε χρήμα των Μ.Α.Π., ζητήθηκαν απ’ όλες τις υπηρεσίες στοιχεία για τους δικαιούχους, τα οποία έχουν δοθεί στον τεχνικό ασφαλείας του Δήμου που έχει αναλάβει τη μελέτη για το θέμα αυτό. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δυστυχώς όλες αυτές οι καθηστερήσεις έχουν αφετηρία το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας. Γιατί αν υπήρχε επαρκές προσωπικό όλες οι απαραίτητες διαδικασίες θα προχωρούσαν πιο γρήγορα (προκηρύξεις διαγωνισμών, συγκέντρωση στοιχείων, μελέτες κλπ). Το αποτέλεσμα θα ήταν αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στην υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων.

Ο Σύλλογός μας έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις. Να προκηρύσσεται πολυετής διαγωνισμός για τα Μ.Α.Π. και το γάλα και να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να καθυστερούμε για νέες μελέτες, νέους διαγωνισμούς, νέες διαδικασίες.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να γνωρίζετε πώς έχει πραγματικά η κατάσταση για το συγκεκριμένο θέμα γιατί όλα αυτά που ακούγονται, εμείς τα θεωρούμε –τουλάχιστον- παραπληροφόρηση.

Εμείς δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά καμιάς δημοτικής αρχής, επιλέγουμε οι ίδιοι τον τρόπο που προασπίζουμε τα δικαιώματά μας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μας χρησιμοποιήσει  ως μέσο για τις δικές του παραταξιακές ή άλλου είδους σκοπιμότητες.

Το κείμενο αυτό θα το στείλουμε στην ιστοσελίδα http://ergasianet.gr και σε όλα τα ΜΜΕ του νησιού προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Αναμένουμε η δημοτική αρχή να κάνει πράξη αυτά που μας υποσχέθηκε.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αλάβανος Μανώλης

Ανέστη Πόπη

Γρίβας Ζήσης

Δαλκερανίδης Ρένος

Κασσιώτη Διονυσία

Τρούμπας Δημήτρης

Τσουκαλά Πηνελόπη

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλλη φορά, πριν πάρετε συνέντευξη από τον Στάθη και αναδημοσιεύσετε οτιδήποτε αφορά τα Μ.Α.Π. να ενημερώνετε πρώτα την επιτροπή λογοκρισίας, ε το Δ.Σ. ήθελα να πω και αν πάρετε ‘εγκριση καλώς… Αλλιώς θα σας κάνουμε μαθήματα… διασταύρωσης. Βρε τι πάθαμε με τους ψωνισμένους

 2. Αλλη φορα οταν αναδημοσιευτε τετοιες καταπτυστες ανακοινωσεις να παιρνετε και την αποψη των εργαζομενων του δημου που διαφωνουν με τους κυφηνες, αλλιως θα σας κανουμε κι εμεις μασηματα δημοσιογραφιας

 3. Κ@ΛΟΤΟΥΜΠΑ…….. ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΠ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑΤΙ ΤΕΜΠΕΛΙΑΖΑΤΕ ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑ, ΔΙΑΒΑΣΕ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΟΘΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ.

  • Δούλεψα στον Δήμο Κω 3 συμβάσεις 2015-2016-2017,στην αποκομιδή,τότε με τις ανανεώσεις συμβάσεων του Σκουρλέτη, δεν πήραμε ΜΑΠ και γάλα, ΟΜΩΣ ΤΟ 2017 ,λίγο μετά τον σεισμό, ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΣΕ ΧΡΗΜΑ, γι’αυτό μην λέτε αλλά κι άλλα.

 4. Πρώτων Πότε δεν δόθηκαν σε χρήματα τα γάλατα ούτε σε μονημος αλλά ούτε σε συμβασιούχους λέτε ψέμματα.δόθηκαν κανονικά ως γάλα κ τίποτα παραπάνω δευτερον δεν είναι δυνατόν να μην παίρνουν οι υπάλληλοι όλα όσα δικαιούνται και μην γελιόμαστε οι συμβασιούχοι ιδικά έχουν χάσει μέσα ατομικής προστασίας και γάλα σε πολλές συμβάσεις εξαιτίας αυτού.οσο για τους μόνιμους μέχρι που κάποιοι τους είπαν ότι δεν το δικαιούνται κιόλας. Τι να λέμε τώρα.

 5. Μεγάλο ατόπημα το δελτίο τύπου,σαν να καθοδηγείστε από κάπου ,κάποιον,κάποιους ;
  Κρίμα δεν το περίμενα,εξάλλου εγώ σαν υπάλληλος του δήμου,εποχικός βέβαια,δεν συμφωνώ καθόλου

 6. Έλεος βρε παιδιά τι σχόλια είναι αυτά,,με την ανωνυμία όλα οκ καλά είναι όποιος θέλει να ενημερωθεί να ζητήσει συνάντηση να μάθει ότι θέλει και να ξέρετε ότι υπάρχει και η λύση του δικηγόρου ώστε να πάρει το πρωσοπικο ότι δικαιούται

 7. Ντροπη σας ,,,,γιατί τόσο καιρό το κάνετε τουμπεκί και γαργάρα και τώρα βγήκατε να υπερασπιστείτε την συγκεκριμένη διοίκηση και όχι τα συμφέροντα των συναδέρφων σας !Γα ποια υποστελέχωση μιλάτε εσείς κύριοι ?Αν υπήρχε υποστελέχωση δεν θα επιτρεπόταν από το υπουργείο εσωτερικων να μεταταχθεί προσωπικό από τον Δήμο προς άλλες υπηρεσίες ! Μηπως προστατεύονται υπαλληλοι και βρίσκονται στην αφάνια, ενώ πρεσαρονται συγκεκριμένα ατομα?Γιατι ξαφνικά έφυγε και θέλει να φύγει τόσος κόσμος από τον Δήμο ?Αυτο το θέμα δεν σας συμφέρει να το ακουμπήσετε καποιοι που θέλουν να λέγονται και συνδικαλιστές !! Ντροπη

 8. Γιατί δεν πάτε εσείς οι συνδικαλιστές να δουλέψετε στις υπηρεσίες αιχμής που άδειασαν μια και επικαλείστε υποστελέχωση ??

 9. Αφετηρία είναι η αναξιοκρατία ….η έλλειψη καταμερισμού εργασίας ,,η κακή διοίκηση κλπ ας μην κρυβόμαστε πια κύριοι ……τρέξτε να τους σώσετε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ