Ιωάννα Ρούφα για δομές υγείας: Να αρνηθεί ο Δήμος να στήσει κάλπες… Στα μεγάλα κανάλια, στο Συνήγορο του πολίτη, «Υγειονομικό Ισοδύναμο», επικαιροποίηση απόφασης ΔΣ Ηρακλειδών για ΚΥ

6
1511

Η πρωτοβουλία των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να εισαχθεί το σημερινό μείζον θέμα σε ειδική συνεδρίαση πέραν του ενωτικού της χαρακτήρα στοχεύει στην ανάληψη ευθυνών, στην κινητοποίηση της κοινωνίας του νησιού και στην άμεση εκκίνηση πρωτοβουλιών.

Διερμηνεύοντας την αίσθηση και τα αλγεινά συναισθήματα των Κώων πολιτών θέλουμε να δώσουμε ένα απολύτως ξεκάθαρο και αμετάκλητο μήνυμα.  «Δεν πάει άλλο». Οι ανάγκες μας, οι αντοχές μας, η υπομονή μας δοκιμάζεται επί σειρά ετών και έχουν εξαντληθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πλειοδοτήσουμε, το θέμα δεν προσφέρεται.  Δεν θέλουμε επίσης  να συμβάλουμε, για ακόμα  μια φορά, σε μια φιλολογική συζήτηση που απλά θα διασκεδάσει ή θα διασκευάσει τις εντυπώσεις, θα αφορίσει ή θα δαιμονοποιήσει την κατάσταση. Δεν θέλουμε, εντέχνως και με δοσομετρητή να συμβάλουμε στην εκτόνωση της οργής, της αγανάκτησης σύμπασας της κοινωνίας για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι  δημόσιες δομές υγείας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Θέλουμε το δημοτικό συμβούλιο να δεσμευτεί, να εμπνεύσει την κοινωνία, να σπάσει αυγά. Θέλουμε και το οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Με επιστολή που απέστειλα στην πρόεδρο του δ/σ και προκειμένου να συμβάλλουμε σε μια ξεκάθαρη, ομόφωνη και ισχυρή απόφαση ζήτησα τα παρακάτω:

– να μας αποσταλεί η 206/2006 απόφαση του πρώην δήμου Ηρακλειδών που αφορά στο Κέντρο Υγείας της Αντιμάχειας.

– να ζητηθεί από τους  άμεσα εμπλεκόμενους φορείς – αποδέκτες της πρόσκλησης να καταθέσουν γραπτά και συνοπτικά τις θέσεις τους προκειμένου να ενσωματωθούν στην απόφαση του δ/σ ως επισυναπτόμενες για προφανείς και ευνόητους λόγους – ισχυροποίησης της επικείμενης απόφασης του δ/σ .

Λυπάμαι που δεν το καταλάβατε.

-να προσκληθούν στη συνεδρίαση οι κ.κ. Βαρκάς Θεοδόσιος και Κοπάδης Γεώργιος καθώς θεωρούμε ότι η παρουσία τους θα συμβάλει στην ενημέρωση του σώματος και ειδικότερα σε ότι αφορά στο ΚΥ Αντιμάχειας.

Επίσης λυπάμαι που δεν το καταλάβατε.

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι στην σημερινή ειδική συνεδρίαση η παρουσία σας έχει ένα ειδικό βάρος. Θα ακούσουμε με σεβασμό όλες τις απόψεις που θεσμικά παρίστανται.

Σας θέλουμε όλες και όλους μαζί μας. Με τους Κώους και τις Κώες που υφίστανται επί σειρά ετών την απαξίωση, την ανασφάλεια, τον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής.

ΑΛΛΑ ,αυτοί που καλούνται σήμερα να ψηφίσουν, στο όνομα της Κωακής κοινωνίας, είναι οι 33 δημοτικοί σύμβουλοι.

Είμαστε εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που πρέπει να αποφύγουμε την επιδερμική – γενικόλογη προσέγγιση, τον λαϊκισμό και κυρίως τον αποπροσανατολισμό…  Είμαστε εμείς που πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψουμε το κύρος του δημοτικού μας συμβουλίου.

Η εισήγηση του δημάρχου χαρτογράφησε- τρόπον τινά- την ζοφερή, την απαράδεκτη κατάσταση,  ανά δομή με αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία. Κατάσταση που ζουν στο πετσί τους οι συνδημότες μου και που δυστυχώς έχει γίνει σύμφυτη  με την εικόνα του νησιού και με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν κομίζει τίποτα η επανάληψη ή η ανακύκλωση τους. Δεν επανέρχομαι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κως του Ιπποκράτη, θα το ξαναπώ με πόνο ψυχής, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με ή χωρίς εισαγωγικά «καταναλώθηκε».

Διαθέτει νοσοκομείο που δεν λειτουργεί ως νοσοκομείο, ΚΥ στην Αντιμάχεια που δεν λειτούργησε ποτέ, ΤΟΜΥ που δεν στελεχώθηκε… τελικά τι ακριβώς διαθέτουμε στον τρίτο τουριστικό προορισμό που συμβάλει τα μάλα στο ΑΕΠ  και που επιπλέον- θυμίζω ότι διαθέτει και ένα ΚΥΤ που δύναται να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες;  Μάλλον όλα αυτά και τίποτα θα ήταν μια εύλογη-  real απάντηση… Σπεύδω δε να επισημάνω την επιπρόσθετη -επί διετίας -επιβάρυνση λόγω της πανδημίας και την ηρωϊκή προσπάθεια του οριακά σε αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο οποίο η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και ολόκληρη η κοινωνία οφείλει ένα ευχαριστώ.

Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις σήμερα. Λύσεις με χορηγίες , υποσχέσεις (διαχρονικά τις ακούμε αλλά φως δεν βλέπουμε) με ημίμετρα όσο καλές προθέσεις και να υπάρχουν αλλά και με δημόσιες σχέσεις δεν υπήρξαν. Ούτε και πρόκειται να υπάρξουν. Το έχω ξαναπεί η σημερινή κατάντια είναι απότοκο και της δική μας στάσης.

Ήταν απογοητευτική η αίσθηση που αποκομίσαμε από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού υγείας ο οποίος ήρθε στην Κω με αφορμή μια χορηγία ιδιώτη  60.000 χιλιάδων ευρώ στο «τραυματισμένο» νοσοκομείο της Κω και όχι γιατί το νοσοκομείο της Κω έμεινε χωρίς παθολόγο και δεν είδαμε καθόλου να συγκινείται που ο δήμος της Κω παραχώρησε για την ανέγερση νέου νοσοκομείου- όνειρο θερινής νυκτός, 32 στρέμματα ιδιοκτησίας του …

Αλήθεια από το 1,5 δις και πλέον από το ταμείο ανάκαμψης για τη δημόσια υγεία η Κως πήρε έστω και ένα ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό;;

Είναι αδήριτη και οριακή η ανάγκη άμεσων λύσεων.

Και επειδή λύσεις με δημόσιες σχέσεις, επιστολές και γενικόλογες αναφορές ,δεν δίνονται και επειδή παρεπιπτώντως το αεροδρόμιο που μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου μας πρότεινε να το κλείσουμε ανήκει στη fraport η παράταξή μας χωρίς περιστροφές και στο δια ταύτα προτείνει τα παρακάτω:

Α)Σε ότι αφορά το ΚΥ της Αντιμάχειας έχουμε στα χέρια μας δυο δεδομένα: 1)Το ΦΕΚ 1812 της 5ης  Δεκεμβρίου 2003 το οποίο υπογράφουν οι Φαρμάκης, Μπίστης, και Στεφανής  ο τότε υπουργός υγείας με το οποίο ΦΕΚ συνίσταται ΚΥ ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του γενικού νοσοκομείου Κω με έδρα την Αντιμάχεια. Θα σας το αποστείλω κυρία Τελλή.

Και 2) την 206 /2006 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δήμου Ηρακλειδών στην οποία αποτυπώνονται οι όροι της παραχώρησης του κτηρίου και του ακινήτου στο υπουργείο υγείας προκειμένου να λειτουργήσει ως ΚΥ. Σας ευχαριστώ κυρία Τελλή που μου την αποστείλατε ήταν αναγκαία για την ενημέρωση του σώματος που καλείται να ψηφίσει σχετικά. Ελπίζω ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν διαβάσει την απόφαση.

Ένα τρίτο δεδομένο προς ενημέρωση του σώματος είναι ότι ουδέποτε έγινε η μεταγραφή στο κτηματολόγιο από το δήμο στο υπουργείο…

Προτείνουμε: την  επικαιροποίηση της απόφασης του δ/σ του πρώην δήμου Ηρακλειδών με περιθώριο υλοποίησης ενός έτους των προϋποθέσεων που τέθηκαν το 2006 και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Δηλαδή μετά από 16 ολόκληρα χρόνια από την παραχώρηση και 13 επίσης ολόκληρα χρόνια από την αθέτηση της δέσμευσης του Υπουργείου που αφορά στη μη λειτουργία, τους λέμε το εξής απλό: επικαιροποιούμε την 206/2006 και σας δίνουμε άλλο ένα χρόνο για να δρομολογηθεί η λειτουργία του ΚΥ.

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύει και δεσμεύεται μέσα στη θητεία του να επαναφέρει το θέμα σε ένα χρόνο, δηλαδή στις 13/4/του 2023 αν το κράτος δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του το δ/σ της Κω εμείς δηλαδή που σήμερα ψηφίζουμε και όχι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο με όποια σύνθεση και αν έχει  να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτηρίου και του ακινήτου και να αποφασίσει τη χρήση του.

Ελπίζουμε τότε να δεήσει η δημοτική αρχή να προσκαλέσει τους κυρίους Βαρκά και Κοπάδη από τους οποίους ζητώ δημόσια συγνώμη που η δημοτική αρχή δεν είχε την ευθιξία να τους προσκαλέσει παρότι αιτιολογημένα το ζητήσαμε.

Πιστεύουμε ότι 17 ολόκληρα χρόνια αδράνειας, εμπαιγμού και κοροϊδίας είναι αρκετά.

Παράλληλα είναι επιβεβλημένη η λειτουργία 2ου σταθμού ΕΚΑΒ στην Αντιμάχεια.

Για το νοσοκομείο της Κω του οποίου η κατάσταση είναι τραγική, δεν επανερχόμαστε για να μην κουράσουμε το σώμα, χρειάζεται να αναλάβουμε δράσεις που να κυοφορούν άμεσα αποτελέσματα πολύ περισσότερο σήμερα που το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ αποψιλώνει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας σε μια εποχή πολυεπίπεδης, αδυσώπητης κρίσης  και φτωχοποίησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

Προτείνουμε:

Α)Ο δήμαρχος της Κω και οι επικεφαλείς των παρατάξεων να συναντηθούν όχι μόνο με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους αλλά με όλα τα κόμματα και τα αιτήματα μας να προβληθούν στα εθνικής εμβέλειας κανάλια.  Οφείλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και την αναλγησία των υπευθύνων.

Β)Να αρνηθεί  ο δήμος της Κω να στήσει κάλπες  για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.  Πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει διάφορα παιχνίδια με τις ζωές των συνδημοτών μας.

Γ)Να προσφύγει το δημοτικό συμβούλιο της Κω στον συνήγορο του πολίτη (Έλληνα και Ευρωπαίο) καθώς το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη της Κω στη δημόσια υγεία δεν υφίσταται όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που περιέχονται και στην εισήγηση του δημάρχου.

Τέλος  στο πλαίσιο της νησιωτικότητας  και της επικείμενης ψήφισης του νόμου για την αναδιάρθρωση του  ΕΣΥ εισάγουμε τον όρο  «Υγειονομικό Ισοδύναμο»  -ως συνέχεια του μεταφορικού ισοδύναμου – που πρέπει να αφορά σε κίνητρα για γιατρούς και νοσηλευτές που εκτελούν τα καθήκοντά τους σε νησιωτικές περιοχές και προνόμια ισόνομης πρόσβασης των νησιωτών στο ΕΣΥ.

Για την τελευταία πρόταση μας που αφορά στο Υγειονομικό Ισοδύναμο για τα νησιά και το εθνικό ρόλο που αυτά επιτελούν η παράταξή μας σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο δεν την ενστερνιστεί θα καταθέσει πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο και θα συνεργαστεί με όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής.

Θέλουμε ο θεσμός του Υγειονομικού Ισοδύναμου να ξεκινήσει από την πολύπαθη Κω του Ιπποκράτη.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποια μεγάλα κανάλια;; Θα εμπιστευτείτε αυτούς που στο βωμό του κέρδους μας λένε μόνο ψέματα και σαν κοινές κουτσομπολες προ καταδικάζουν τους υπόδικους ανθρώπους πριν φτάσουν στην Δικαιοσύνη και τους βάζουν φυλακή.;;Αυτοί είναι χειρότεροι και από τους εγκληματίες. Θα κουβαλισετε αυτή τη βρωμιά στο νησί;;

    • Όταν θεωρείς όλους το ίδιο αυτό λεγεται φασισμός.Παντού σε όλα τα μέσα μικρά και μεγάλα υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι.Δεν είναι ούτε είμαστε όλοι το ίδιο.

  2. τα καναλια του αλαφουζου, του β αρδινογιαννη, του μαρινακη, του σαββιδη και λοιπων συγγενων???

  3. Καλα όλα τα άλλα.Το νόημα έχει να στερηθεί ο κόσμος να ψηφίσει;Σε τι θα επιρεαζει αυτό τα κόμματα εκτός από τι δίκη μας φίμωση;Θα λείψουν δηλαδή 20 χιλιάδες ψηφοφόροι ,Και;Αναλογικά θα μοιραστούν ανάλογα μα τα πανελλήνια ποσοστά,Μια τρύπα στο νερό.Εγώ θα έλεγα να μην στηθούν κάλπες στις δημοτικές εκλογές .Έτσι και αλλιώς όπως παραδέχεστε δεν έχετε κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια Ασχετα με ποιος Ριναι δήμαρχος.Άρα τι θέλετε τις θέσεις για τι δόξα η να κάνετε τις δουλειές σας;Για όλους λεω έτσι;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ