Ιωάννα Ρούφα για νέο Νοσοκομείο: Οι όροι – προτάσεις για την παραχώρηση δημοτικού ακινήτου

16
1614

Η τοποθέτηση και οι όροι – προτάσεις που κατέθεσε η επικεφαλής μας για την παραχώρηση δημοτικού ακινήτου.

«Θα ξεκινήσω με μια θετική ομολογία. Το πολιτικό ζήτημα εδώ και δυόμιση χρόνια είναι η χωροθέτηση του νοσοκομείου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επικαιροποίηση των αποφάσεων των πρώην δήμων Δικαίου και Ηρακλειδών που έχουν ληφθεί εδώ 15 χρόνια με αφορμή μιαν ακόμα μελέτη σκοπιμότητας που υλοποιήθηκε το 2007 υπουργίας Αβραμόπουλου.

Η θετική ομολογία συνίσταται στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο παρατάξεις που συμφωνούν το νέο νοσοκομείο να γίνει στο Λινοπότη. Η δημοτική αρχή και η παράταξη μας.

Σε ότι μας αφορά, παρέλκει να πω, ότι το είχαμε δηλώσει προεκλογικά και η υποφαινόμενη ψήφισε και υπέγραψε την σχετική απόφαση του 2008 ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δικαίου, ως εκ τούτου παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου στον Λινοπότη.

Επιπλέον θεωρούμε ότι η χωροθέτηση στην ΚΜ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποδείχθηκε τόσο επί επαρχίας της κυρίας Κυπραίου με μελέτη σκοπιμότητας που υλοποίησε η ΔΕΠΑΝΟΜ το 2008 όσο και με την μελέτη που χρηματοδότησε το Υπουργείο Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ και επί κυρίου Γιωργαντή Ν. ως διοικητή του νοσοκομείου Κω το 2018.

Έτι περαιτέρω και σύμφωνα με πληροφορίες που πήρα σχετικά με το θέμα από τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Καματερό Ηλία. που ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον τότε υπουργό υγείας κύριο Πολάκη, η ενδεχόμενη επέκταση του νέου νοσοκομείου, αν και όταν αυτό γίνει, είχε προβλεφθεί καθώς όπως ισχυρίζεται ο κύριος Καματερός δεξιά της ΚΜ του Υπουργείου υπάρχει δημοτική έκταση 7 στρεμμάτων.

Συνεπώς έχουμε δύο μελέτες που υποδεικνύουν τις ΚΜ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεχίζω με μιαν  αρνητική ομολογία.

Μετά από δυόμιση χρόνια αυτή η δημοτική αρχή κατάφερε τον τρομερό άθλο, μέχρι και σήμερα που μιλάμε, να μην υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου.

«Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρθεί η απόφαση για τη χωροθέτηση του.

Ξέρουμε ήδη τα συμπεράσματα της επιστημονικής επιτροπής, όπου προκρίνονται και υποδεικνύονται δυο χώροι .

Το Δημοτικό συμβούλιο λοιπόν θα υποδείξει τη θέση και όχι υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων

Αυτά έλεγε ο κύριος Νικηταράς τον Αύγουστο του 2019 την ημέρα της ορκωμοσίας.

Ακόμα και μετά την εκλογή του μιλούσε για δύο χώρους και όχι ξεκάθαρα για Λινοπότη.

Μετά από δύο αναβολές, με δική σας υπαιτιότητα, το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2020 και πέρασε με τις ψήφους της δημοτικής αρχής και τις δικές μας.

Τι έλεγε η απόφαση που από κοινού λάβαμε τον Φεβρουάριο του 2020: « Εκφράζει σύμφωνη γνώμη για την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στο νησί της Κω. B. Εγκρίνει την άμεση Χωροθέτηση του Νέου Νοσοκομείου στα τεμάχια διανομής 601 και 602 του αγροκτήματος Λινοποτίου συνολικού εμβαδού 28.625 τ.μ. και 8.375 τ.μ. αντίστοιχα, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και διαχείρισης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γ. Προτείνει την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών μεταβίβασης των Τ.Δ. 601 και 602 του αγροκτήματος στο Λινοπότι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Υγείας.»

Αυτά ψηφίσαμε με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας και τη συνεπή μας στάση.

Μετά από 18 μήνες αδράνειας ήρθατε ξαφνικά να επικαλεστείτε τη γνώμη της ΚΤΥΠ ΑΕ χωρίς να υπάρχει έστω και ένα έγγραφο μιας απλής αυτοψίας και ακυρώνετε δύο μελέτες που πληρώθηκαν αδρά με λεφτά των πολιτών.

Μας είπατε  ότι καταλληλότερο οικόπεδο για την χωροθέτηση του νέου νοσοκομείου δεν είναι αυτό που οι μελέτες του 2008 και του 2018 πρότειναν αλλά το οικόπεδο που αγοράστηκε το 2003 επί Χατζηγιακουμή στο οποίο είχε χωροθετηθεί το αθλητικό κέντρο Δικαίου, είχαν ξεκινήσει οι σχετικές μελέτες επί δημαρχίας Κυρίτση και είχε αποσπάσει με παρέμβαση του Ηλία Καματερού χρηματοδότηση 930.000 ευρώ.

 Αίφνης η χρηματοδότηση για το Αθλητικό Κέντρο Δικαίου εξαφανίζεται !

Ήρθατε τον Αύγουστο του 2021 να ανακαλέσετε την αρχική απόφαση και φέρατε θέμα παραχώρησης κατά κυριότητα της ΚΜ που εξαγόρασε ο δήμος Δικαίου για το αθλητικό κέντρο, στο νοσοκομείο της Κω για την ανέγερση νοσοκομείου.

Ακυρώσατε δύο μελέτες και μέχρι σήμερα δεν έχετε ένα έγγραφο της ΚΤΥΠ να μας παρουσιάσετε. Τότε το σύνολο της η μειοψηφία σας διέσωσε και δεν παραχωρήσατε κατά κυριότητα δημοτική έκταση που αγοράστηκε με χρήματα των Πυλιωτών και των Ασφενδιανών κατά κυριότητα και μάλιστα χωρίς κανένα τεκμήριο που να πιστοποιεί την καταλληλότητα του.

Σας ζήτησα τότε να μας παρουσιάσετε το αίτημα του νοσοκομείου και δεν το πράξατε γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε.

Δείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: 8/11/2021 συνεδρίασε το δ/σ του νοσοκομείου.  Πάλι ψέματα μας είπε ο κύριος Νικηταράς.

18 Αυγούστου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο όταν ο κύριος Νικηταράς μας έλεγε ότι υπήρχε αίτημα!

Η απόφαση – αίτημα από δ/σ του νοσοκομείου Κω ελήφθη 3 και πλέον μήνες μετά!

Τι λέει για την ιστορία η απόφαση του νοσοκομείου Κω:  «Αποφασίζει την υποβολή αιτήματος προς το Δήμο Κω για την παραχώρηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του, με Κ.Μ. 497Α Γαιών Πυλίου και Κ.Μ. 503Β Γαιών , ενδεικτικής δυναμικότητας, στο ΝΠΔΔ «Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κω» κατά χρήση ή κυριότητα και με τις δεσμεύσεις της κείμενης νομοθεσίας, για ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Κω εντός εύλογου χρόνου, προκειμένου να προχωρήσει η διερεύνηση χρηματοδότησης κατασκευής του νέου Νοσοκομείου με την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.»

Τώρα βέβαια πως μια διοίκηση που δεν δύναται να στελεχώσει στοιχειωδώς το υφιστάμενο νοσοκομείο, δεν την μέμφομαι οι ευθύνες είναι κυβερνητικές, θα μπορέσει να βρει χρηματοδότηση για να αναγείρει νέο σε ένα οικόπεδο που είναι άλλο από αυτό που η μελέτη του Υπουργείου Υγείας υπέδειξε είναι ένα ζήτημα…

Αίφνης αυτές τις ΚΜ που διεκδικούσαμε επί σειρά ετών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το νέο νοσοκομείο ανάπτυξης και μέχρι και την 18η Αυγούστου του 2021 τώρα τις διεκδικούμε για να γίνει το αθλητικό κέντρο δικαίου.

Και πριν αυτό περιέλθει στο δήμο μας ζητάτε σήμερα να παραχωρήσουμε κατά χρήση το ακίνητο το δήμου Δικαίου χάνοντας άλλους 6 μήνες  γιατί δεν γνωρίζατε ούτε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή δεν αρκούσαν οι ψήφοι της δημοτικής αρχής και της δικής μας παράταξης.

Τι λέει λοιπόν ο κύριος Νικηταράς σήμερα στην εισήγηση του για αυτή την παραχώρησή  : « Για τη μεν απόδοση των ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Κω, οι υπηρεσίες του έχουν ζητήσει και έχουν λάβει τις 5 από τις 6 ειδικές εγκρίσεις συναρμόδιων υπηρεσιών που εξέφρασαν ήδη θετική άποψη και εκκρεμεί η 6η , για την οποία η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε, ήδη έχει αποφανθεί θετικά και απομένει η καθαρογραφή τις επόμενες ημέρες των πρακτικών της .»

Στην επιτροπή διαβούλευσης  στις 9 του Γενάρη είπε ότι θα έχουμε την απόφαση το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. Εμάς σήμερα 14 Φεβρουαρίου μας λέει ότι περιμένουμε να καθαρογραφεί!

Μιλάει για ανταλλαγή αλλά απόφαση βάση της οποίας θα ψηφίσουμε σήμερα δεν υπάρχει. Άρα ανταλλαγή δεν γίνεται.

Τι σας λέμε εμείς:

Θέλουμε να υπάρχει απόφαση του δ/σ που να χωροθετεί το νοσοκομείο στο Λινοπότη και θα το ψηφίσουμε ως υποσκέλος της απόφασης .

Θέλουμε την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση των ΚΜ μήπως και μια επόμενη δημοτική αρχή καταφέρει να κάνει το αθλητικό κέντρο και σύμφωνα με τη συμφωνία που λέει ο κύριος Νικηταράς ότι έκανε.

Με τη στάση μας μέχρι τώρα πρώτον εμμένουμε στη θέση Λινοπότη, δεύτερον  σας αποτρέψαμε να παραχωρήσετε κατά κυριότητα δημοτική περιουσία και να καταλήξετε στην κατά χρήση παραχώρηση που έχει σαφή διαφορά, αν με εννοείτε… και τρίτον αξιώνουμε να περιέλθει στο δήμο μας αντίστοιχο περίπου τμήμα με αυτό που παραχωρούμε.

Να γίνει δηλαδή αυτό που εδώ και έξι μήνες λέτε περί ανταλλαγής.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους είτε με την αναβολή τους θέματος μέχρι να καθαρογραφεί ,όπως λέτε, η απόφαση του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και να ληφθούν οι απαραίτητες από το νόμο αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων είτε βάζοντας ως αναπόσπαστο μέρος της απόφασης που εισηγηθήκατε τον εξής όρο: η παραχώρηση της δημοτικής ΚΜ θα αρθεί αν δεν περιέλθουν στο δήμο της Κω τα εν λόγω τεμάχια μέχρι την 31η/12/2022.

Αυτή είναι η δική μας πρόταση δεδομένου ότι:

α)δεν υπάρχει κανένα έγγραφο από καμιά υπηρεσία που να αποδεικνύει την καταλληλότητα της υπό παραχώρησης δημοτικής περιουσίας και

β)δεν υπάρχει η απόφαση που να διασφαλίζει ότι τα τεμάχια του υπουργείου περιέρχονται στο δήμο μας.

Οι παραπάνω προτάσεις μας διασφαλίζουν τα συμφέροντα των δημοτών και αποτελούν ξεκάθαρη προϋπόθεση για να ψηφίσουμε θετικά.

Περιμένουμε την ξεκάθαρη απάντησή σας για να προχωρήσουμε στην ψήφιση.

Εμείς ότι λέμε το κάνουμε.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Mας έχετε κουράσει όλοι με τα πολιτικά σας ζητήματα. το θέμα είναι ΕΝΑ: χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ νέο νοσοκομείο! Χορτάσαμε από λόγια

    • Παρε τον ψιτακο και παενετε για σαπουνομπριζολες.Αφηστε τα δημοτικα γιατι εχετε μπερδεψει ……….Δεν ξεχνα ο κοσμος τις απανθρωπιες σας.Ξερεις εσυ και ο απερχομενος.Να αγιασει το στομα του απερχομενου για οτι ……. σου εχει πει.Τωρα εαν σε ψηφισει ο εαυτος,να λες παλι καλα.Παρε τον τελειωμενο τον ψιτακο που και αυτος σε εβριζε με εντολη του φακιστα,και αντε να κοψετε βρουβες.Τα ωραιοτερα λουλουδια.Για οσους γνωριζουν.

  2. Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ σας αποκαλυψε. Αντιδρατε απο κακια και εμπαθεια.
    Για να μην πει ο κοσμος οτι καταφερε να γινει νεο νοσοκομειο.
    Δυστυχως πηγατε κοντρα στα συμφεροντα του νησιου και αυτο το ειδαν και το διαπιστωσαν ολοι!!

    • Οι νέοι γιατροί για να έρθουν στο νοσοκομείο, πρέπει να έχουν και γραφεία και χώρους ανάπαυσης και τουαλέτες κτλ κτλ. Δεν χωράει πλέον τίποτα άλλο στο παλιό νοσοκομείο, καταλάβετέ το επιτέλους! Δεν υπάρχουν καν χώροι αναμονής π.χ εξω από την καρδιολογική και την γυναικολογική κλινική.. και άλλα πολλά,θέλουμε ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

  3. Kυρία Ρούφα ΄τι και να λέτε αυτοί μόνο υφάκι χειρότερο από του Κυρίτση και ψέματα

  4. Είσαι η μόνη που δεν πηρε θέση για το πρόβλημα των χωριών στα σχολεία. Ο κόσμος δεν ξέχνα. Δυστυχώς είσαι πολύ λίγη λυπάμαι

  5. Ο νικηταρας ειθελε απλα να παρει μια αποφαση αφου τα εκανε μανταρα

  6. Δεν εχεις ηθος κυρα μου.
    Ουτε ανθρωποι του πεζοδρομιου δεν θα μιλουσαν με τετοιο τροπο στο δημοτικο συμβουλιο.
    Απορω πως σε ανεχονται οι συμβουλοι σου!!!
    Ρεζιλεφτηκες τοσες φορες και μυαλο δε βαζεις.

  7. όταν δε συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο 1ος σε ψήφους κυβερνητικός βουλευτής και τονίζει ότι απαιτείται σοβαρότητα στο θέμα του νοσοκομείου, δεν χρειάζονται επιπλέον σχόλια !!!

  8. Ιωαννα πηρες 15 %.
    Τωρα αν ξανακατεβεις θα παρεις 5%.
    Και θα βγαλεις 1 συμβουλο με τον καινουργιο νομο.
    Μηπως να τα βροντηξεις ολα κατω και να φυγεις?
    Σκεψου το κορη μου!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ