Ιωάννα Ρούφα: Η ομολογία της απραξίας και το έλλειμμα παραγωγής έργου αποτυπώνεται…

4
729

Ιωάννα Ρούφα:Τοποθέτηση για Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων Δήμου Κω για το 2022

Σήμερα καλείται το δημοτικό συμβούλιο  να ψηφίσει την ανεκτέλεστη αντιγραφή των προγραμμάτων εκτελεστέων έργων του 2020 και του 2021.

Στην περσινή αντίστοιχη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι το 2020 υλοποιήθηκαν μόλις 3 έργα σε όλο το νησί. Αν μπορεί να θεωρηθεί έργο η διαγράμμιση των οδών που γίνεται σε ετήσια βάση.

Η ομολογία της απραξίας και το έλλειμμα παραγωγής έργου αποτυπώνεται στις αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων που επανέλαβαν την πρόταση του 2021 που ήταν ακριβώς ίδια με αυτή του 2020.

Απευθύνθηκα τηλεφωνικά στους προέδρους των κοινοτήτων μας ρωτώντας τους αν έγινε κάποιο έργο, κάποια παρέμβαση που δεν αντιληφθήκαμε. Μια πρώτη απάντηση που έλαβα ήταν ξερά ένα : «τίποτα».

Δεύτερη απάντηση με μεγάλη δόση πίκρας και απογοήτευσης : «τίποτα, τίποτα».

Τρίτη απάντηση με οργή και προβληματισμό ήταν: «εδώ σταμάτησαν τα έργα που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη δημοτική περίοδο και θα κάμουν καινούργια;

«Δεν υπάρχουμε στο πλάνο της δημοτικής αρχής» ήταν μια ακόμα απάντηση στο ερώτημα μου.

Για να μην είμαι άδικος μου απάντησε ο Μιχάλης  Γιωργαλλής μετά από δύο χρόνια ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες η παρέμβαση στο δρόμο του Τιγκακίου.

« Έχουν γίνει κάποιες ασφαλτοστρώσεις» ήταν μια ακόμα απάντηση…

Στον κατάλογο των συνεχιζόμενων έργων συμπεριλαμβάνονται έργα της προηγούμενης  δημοτικής περιόδου αλλά και έργα που έρχονται από τους καποδιστριακούς δήμους ενδεικτικά αναφέρω  την περίπτωση της ανάπλασης  στην ΔΚ Καρδάμενας και ή το έργο στο Κεπέχι μελέτες του 2018, ή την επέκταση του κοιμητηρίου Ζηπαρίου που έχει υπογραφή μελέτης με το ΙΓΜΕ από τον τελευταίο δήμαρχο Δικαίου! Μάλιστα σ αυτό τον κωδικό θάβετε στην κυριολεξία το νέο κοιμητήριο Πυλίου για το οποίο έχει εξαγοραστεί και σχετικό οικόπεδο από τον πρώην δήμο Δικαίου.  Αναφέρω επίσης τις προβλήτες Μαρμαρίου Τιγκακίου που παρεμπιπτόντως μάθαμε ότι αυτή του Τιγκακίου εγκαταλείφθηκε καθώς απορρίφθηκε η κατασκευή της από το ΥΠΕΚΑ…

Δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς με τον όρο συνεχιζόμενα ποια είναι αυτά που έχουν φυσικό και οικονομικό αντικείμενο και από ποιο ακριβώς έτος λογίζονται ως συνεχιζόμενα. Με δεδομένο ότι κανένα έργο δεν υλοποιήθηκε την τελευταία διετία στη Κω όλα τα έργα παραμένουν συνεχιζόμενα είτε ως κωδικοί είτε ως συμβάσεις είτε ως φωτογραφίες για την έναρξή τους!

Καλούμαστε να εγκρίνουμε την συνεχιζόμενη επανάληψη και απραξία προσδοκώντας… νέες φωτογραφίες .

Στο πρόγραμμα που απαράδεκτα καθυστερημένα μας κοινοποιήσατε υπάρχουν κουτάκια χωρίς πίστωση και χωρίς προϋπολογισμό ενώ για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται κουτάκια που αναφέρονται σε έγγραφα ως στοιχεία του τεχνικού προγράμματος που αποστείλατε στα υπουργεία για να δείξετε ότι κάτι κάνετε για να καλύψετε το κενό… Αυτό είναι μια καινοτομία!

Υπάρχει έργο με προϋπολογισμό π.χ. 50000 ευρώ μας λέτε ότι είναι σε διαδικασία ανάθεσης και πιστώνεται με μόλις 1965 ευρώ για την εκτέλεση του, εκτελώντας το κανονικά!

Έργο με προϋπολογισμό 200.000 με πίστωση 10.000 ευρώ για την επέκταση κοιμητηρίου Κω. Μας λέτε δηλαδή ότι το βάζετε αλλά ποτέ δεν θα το κάνετε. Ακριβώς ότι κάνατε και πέρσι και πρόπερσι

Τι μας λέγατε πέρσι; Ακριβώς ότι μας λέγατε και πρόπερσι!

Λέγατε ότι  το σύνολο των συνεχιζόμενων δράσεων 2021 ανέρχεται σε 69 (έργα: 51, μελέτες: 18)

Ότι  το σύνολο των προτεινόμενων νέων δράσεων για το 2021 ανέρχεται σε 90 (έργα: 56, μελέτες: 34)

Ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021  θα απαιτούσε για την υλοποίησή του, 21.197.095,99 €

Από τα 21 εκ ,με απολογιστικά στοιχεία, δεν καταφέρατε να χρησιμοποιήσετε πάνω από 1εκ. ευρώ και αυτό όχι για έργα αλλά για απευθείας αναθέσεις για παροχή υπηρεσιών  και προμήθειες γιατί σε αυτά επιδίδεστε και έχετε μιαν ευκολία…

Βρίθουν οι  απευθείας αναθέσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες και μελέτες στο όνομα της «ανάδειξης και της αξιοποίησης»  τις οποίες αγνοεί το δημοτικό συμβούλιο και που χωράνε όλες στο πλαφόν των 25.000 για να είναι απευθείας η ανάθεση στην μία και μοναδική πρόταση που υποτίθεται ότι κατατέθηκε. Δημοτικό χρήμα τσάμπα και βερεσέ. Διασπάθιση του δημοτικού χρήματος και μελέτες που θα μείνουν στο συρτάρι.

Η δε απραξία σας αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας. Είχατε το θράσος να βγάλετε και δελτίο τύπου για την Απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου από τον χώρο του παλιού Οινοποιείου.

Για λιγότερο από  50.000 ευρώ δεν κάνατε ένα συνοπτικό διαγωνισμό να αναθέσετε το έργο στην αρχή της θητείας σας δηλαδή το 2019 και ακόμα μας λέτε είναι στη φάση της συμβασιοποίησης !

Την ώρα που υπήρχε έτοιμη μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, την ώρα που το έγγραφο Βενέρη από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας από το Σεπτέμβρη του 2019 σας έδινε οριστική παράταση 6 μηνών και προειδοποιούσε με διοικητικές κυρώσεις…  Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα ο αμίαντος και η απειλή του καρκίνου στη δημόσια υγεία είναι εκεί. Είναι άλλες οι προτεραιότητες  σας που τώρα μπορείτε να τις ανακοινώνετε και από το ηχητικό σύστημα που εγκαταστήσατε στην πόλη της Κω.

Λέει στη εισήγησή του ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών ότι από τα 159 έργα -συνεχιζόμενα και νέα- του 2021  έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι σήμερα 6! Και από αυτά τα 6 κανένα δεν ολοκληρώθηκε και αν κάποια «ξεκίνησαν» ήταν μόνο για τις απαραίτητες φωτογραφίες και ενόψει της ψήφισης του Τεχνικού προγράμματος για το 2022.

Δανείζομαι τον εύστοχο τίτλο από την πρόσφατη παρέμβαση του Νίκου Ιερομνήμων «το κυνήγι της ουτοπίας».

Αναρωτιέμαι τι ακριβώς κάνουμε σήμερα εδώ;

Τι μας λέτε σήμερα.

Λέτε ότι ο προϋπολογισμός  των συνεχιζόμενων 82 έργων και μελετών ανέρχεται στα 19.977.214,04 €.

Όσο ακριβώς ήταν ο προϋπολογισμός των τεχνικών προγραμμάτων  του 2021 αλλά και του 2020 που στο ακέραιο δεν υλοποιήθηκαν. Επίσημη ομολογία πλήρους ακινησίας και επανάληψης.

Θα ψηφίσετε «έργα» για 20 εκατομμύρια ευρώ από το 2021 που ήταν τα ίδια με αυτά του 2020 και προσθέτετε νέα έργα 4 εκ. ευρώ όπως αυτά παρουσιάζονται σ αυτό το γονατογράφημα!  Υπερφίαλη προσέγγιση.

Κάτι δεν πάει καλά και σίγουρα δεν φταίει η πανδημία.

 

Αποδεκατισμός των υπηρεσιών. Ότι οι εργαζόμενοι του δήμου, στελέχη με πολυετή εμπειρία εγκαταλείπουν το δήμο δεν σας προβληματίζει;   Φταίει η πανδημία. Φταίνε και οι εργαζόμενοι;

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 ψηφίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2020 . Ξέρετε πότε αναρτήθηκε η απόφαση , απόφαση;  Στις 16 Μαρτίου του 2021! Αναρτήθηκε γιατί εμείς θέσαμε το ζήτημα δυο φορές κατά την ψήφιση της υποχρεωτικής αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2021. Τότε αναζήτησαν το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 και δεν λέω περισσότερα και μην με προκαλέσετε να πω περισσότερα…

Στα αζήτητα ήταν το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2021 μέχρι τον Μάρτη  και μετά φταίει η πανδημία που δεν τα καταφέρατε δυόμιση χρόνια  να ολοκληρώσετε ένα έργο!

Στα νέα χρηματοδοτούμενα έργα που προτείνετε:

– δεν υπάρχει η δημοτική ενότητα Δικαίου.

-στη δημοτική ενότητα Ηρακλειδών το μοναδικό χρηματοδοτούμενο έργο είναι το περιβόητο καταφύγιο των αδέσποτων ζώων που θέλετε να κάμετε ερήμην της κοινωνίας και του κοινοτικού συμβουλίου που δεν γνωμοδότησε σχετικά με 372χιλιάδες ευρώ. Αν και όποτε το κάμετε…

-Ενώ για την πόλη της Κω βάζετε μόλις το ποσό των 50.000 ευρώ!

Ένα έργο που να ανοίγει μια θέση εργασίας κάματε ή έχετε σκοπό να κάμετε;   Και αφού δεν κάματε ένα τόσο δα έργο ισχυρίζεστε ότι παράξατε κοινωνική πολιτική με τις προσλήψεις λόγω covid.

Ξεδιάντροπη ψηφοθηρία παράξατε με τις προσλήψεις των 24 ωρών για να προσλάβετε αδέρφια, πατεράδες, μανάδες υποψηφίων σας και εκλεγμένων στελεχών σας. Προσβάλλοντας το δικαίωμα στην εργασία του Κώου πολίτη την ισονομία την δικαιοσύνη. Να θυμίσω την πρόσληψη υποψηφίου σας ως ειδικού συμβούλου, τις φοβερές προσλήψεις στην ΚΩΑΝ, τις δια παραθύρου στο ΔΗΡΑΣ υποψηφίων σας.

Επικαλείστε  την ηθική. Που την βρήκατε;

Ψάχνω να βρω τα 930.000 ευρώ της χρηματοδότησης για το αθλητικό κέντρο Πυλίου που πήραμε επί ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Που πήγε; ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ. Μετά τον τραγέλαφο της υπόθεσης του νέου νοσοκομείου που δεν έχει πια απόφαση χωροθέτησης κάψατε και την υπόθεση του αθλητικού κέντρου με τα παιδαριώδη καμώματά σας.

Ψάχνω να βρω τον παιδικό σταθμό που περιμένουν οι Κεφαλιανοί και τους εμπαίζετε με την εγγραφή των 40.000 ευρώ ξανά και ξανά, δίκην κοροϊδίας.

Για το παραμάγαζο της ΚΩΑΝ πληρώνετε 2.800 ευρώ το μήνα για να στεγάσετε τρεις υπαλλήλους για τα παιδιά με αναπηρίες ξεχάσατε να κάνετε συμβόλαιο δύο ολόκληρα χρόνια και επιμένετε να φοιτούν σε συνθήκες ντροπής. Το ίδιο για το 4ο νηπιαγωγείο ενώ εγκαινιάσατε σε προκάτ αίθουσες το 3ο Γυμνάσιο Κω.

Η πανδημία δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα συνίσταται στην απουσία πολιτικού προσανατολισμού και στο έλλειμμα παραγωγικότητας .

Δεν κάνατε κανένα έργο γιατί δεν προκάματε από τις φωτογραφίες και τα δελτία τύπου. Εκπαιδεύετε τον πολίτη να σας χειροκροτεί για το τίποτα και τον στείλατε στον αντίποδα των πραγματικών προβλημάτων και αναγκών του να φωτογραφίζετε στο έκτρωμα που τοποθετήσατε στο λιμάνι.

Αυτό είναι το ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ έργο σας.

1000 μόλις ευρώ πέρσι και πρόπερσι. 1000 ευρώ και φέτος για το ΓΠΣ. Καμιά πολιτική βούληση το νησί της Κω να αποκτήσει χωροταξικό σχεδιασμό να αξιοποιηθούν με περιβαλλοντικούς όρους οι περιουσίες των μικρομεσαίων πολιτών της Κω. Δεκαετίες περιμένουν οι κάτοικοι του Μαρμαρίου τον οικισμό. Στο έλεος του all inclusive και των ανισοτήτων το νησί.

Δεν τολμάτε να φέρετε στο δημοτικό συμβούλιο την περιβαλλοντική της Αλυκής. Επιβεβλημένη η Δημιουργία φορέα διαχείρισης βιοτόπων Αλυκής Δικαίου, Κω, ορεινού όγκου Δικαίου και περιοχών NATURA. Τα έχουμε επαρκώς στοιχειοθετήσει, τα φωνάζουμε χρόνια.

Κουφάρι παραμένει το υπό ανέγερση δημαρχείο στο Ζηπάρι. Το κτήριο μπορεί να ενταχθεί στο πράσινο ταμείο ανάπτυξης και να ολοκληρωθεί ως το πρώτο αυτόνομο ενεργειακά δημοτικό κτήριο. Μιλάμε για ένα πράσινο 100% κτήριο – διοικητήριο που θα στεγάσει  διοικητικές υπηρεσίες του δήμου και θα αποτελέσει την έδρα των χωρικών αντιδημάρχων στο κέντρο του νησιού, σας το φωνάζουν οι πρόεδροι, και στο πλαίσιο της ισόνομης και ισόρροπης ανάπτυξής. Πρωτοβουλία που θα αμβλύνει την αίσθηση της υπερσυγκέντρωσης των υπηρεσιών στο κέντρο και της απομόνωσης των χωριών.

Χαμηλή πολύ χαμηλή η απορρόφηση κονδυλίων από το πράσινο ταμείο.

Και αφού αντικειμενικά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έργα ας μιλήσουμε για πολιτικές.

Που είναι ο πρωτογενής τομέας; Για πρώτη φορά ο αγροτικός σύλλογος δεν εκπροσωπείται στην επιτροπή διαβούλευσης.  Γιατί τον ξεχάσατε. Έχετε μια αλλεργία με τους αγρότες. Ιδιαίτερα με μας τις αγρότισσες.. Σας προτείναμε, πρόταση που υιοθέτησε το κοινοτικό Πυλίου όπως και όλες τις προτάσεις μας ειρήσθω εν παρόδω για αυτό και υπερψηφίσαμε την πρόταση του την εξαγορά του αγροτικού συνεταιρισμού Πυλίου να στήσουμε ένα συσκευαστήριο – δημοπρατήριο να στηρίξουμε την οργάνωση της τοπικής παραγωγής που υπέστη άλλο ένα σοκ από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Περί άλλων τυρβάζετε.

Η τοπική οικονομία πρέπει να στηρίζετε σε μια πολυεπίπεδη βάση πιο ισχυρή που να υπηρετεί το πολυχρησιμοποιημένο level playing field.

Πέρσι τέτοια εποχή ο κύριος Νικηταράς ξεφούρνισε το νέο εμβληματικό έργο που θα ξεκινούσε. Διαβάστε πως κλείνει την εισήγηση του στην περσινή επιτροπή διαβούλευσης. Από πέρσι μέχρι φέτος ήταν τόσο εμβληματικό που το ξέχασε. Θυμάται κανείς από τη δημοτική αρχή ποιο ήταν; Το φράγμα στο Μία ποταμό! Ψάξτε. Δεν θα το βρείτε.

Κάθε φορά που οι επικοινωνιακές σας ανάγκες το απαιτούν ανοίγετε το πρόγραμμά μας και ξεφουρνίζετε στο ξεκάρφωτο τις προτάσεις που προεκλογικά η παράταξή μας κατέθεσε.

Δεν θα βρείτε ούτε μια σταγόνα αντίκρισμα στην παροχολογία, στην φανφαρολογία, στην είδηση της στιγμής φρέσκιας ή κατεψυγμένης ή και κλεμμένης. Λέτε πράγματα που δεν τα πιστεύετε, για αυτό δεν καταβάλετε καμιά προσπάθεια για αυτά.

Μόνο φωτοβολίδες κρότου λάμψης.  Συστήθηκε λέτε στο παραμάγαζο της ΚΩΑΝ ΑΕ τομέας για την τουριστική πολιτική και αποκρύπτεται ότι δεν υπάρχει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για να λειτουργήσει.

Όλα μένουν σε επίπεδο δηλώσεων και φωτογραφιών.

Τον Φεβρουάριο του 2020 μας έλεγε ο κύριος Νικηταράς: συστήνουμε μια Ομάδα Εργασίας που θα έχει τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκπροσώπησης, όπου αυτό είναι αναγκαίο, αλλά και τις εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρίες όλων όσοι συμμετέχουν ως φυσικά πρόσωπα. Η Ομάδα Εργασίας πρέπει να διακρίνεται από ευελιξία, διαθεσιμότητα, και να παράξει γρήγορα αποτέλεσμα για την ανάδειξη της ιπποκρατικής ιδέας. Συστάθηκε αυτή η ο μάδα με την εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου και η παράταξή μας όρισε το δικό της εκπρόσωπο. Συνεδρίασε ΜΙΑ φορά. Περιττό να σας αναφέρω τις εντυπώσεις και την αίσθηση των συμμετεχόντων…

Όπως ποτέ δεν υπεγράφη η σύμβαση με το ΔΙΙΚ για την αναβάθμισή του. Θυμάστε που βγάλατε και δελτίο τύπου και φωτογραφίες ότι τάχα μου υπογράψατε τη σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο και όταν σας είπαμε ότι δεν το περάσατε από το δημοτικό συμβούλιο τα πήρατε πίσω λέγοντας ότι υπογράψαμε αλλά τελικά δεν υπογράψαμε… μας έμειναν οι φωτογραφίες.

Άλλη μια καινοφανής επικοινωνιακή παραδοχή.

Τα ίδια ακριβώς κάνετε και με το μεταπτυχιακό που αγοράσατε με μισό εκατομμύριο ευρώ, ζεστό χρήμα του Κώου δημότη. Η σύμβαση με το ΠΑΔΑ δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο για την υπογραφή της σύμβασης.  Ποιος υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας θα υπογράψει το πρώτο ένταλμα των 100.000 χιλιάδων ευρώ χωρίς τις νόμιμες αποφάσεις και πόσες φορές πρέπει να λέμε τα ίδια και τα ίδια;;

Ξαναλέω τι ακριβώς κάνουμε εδώ; Τι να περιμένει άραγε ο πολίτης;;

Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής περιορίστε τον πολιτικό ναρκισσισμό σας, απαλλαγείτε από το πολιτικό αυτισμό σας, ο χρόνος σας τελειώνει, τα χειροκροτήματα και το φλας τελειώνουν, οι προσδοκίες εξαντλήθηκαν, οι ανάγκες και τα προβλήματα διογκώνονται και είναι κρίμα για το νησί να χαθεί μια ολόκληρη τετραετία. Οι ασφαλτοστρώσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Ξέρετε ότι λέμε το κάνουμε. Πάμε να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις που να επανακαθορίζουν τον εννοιολογικό προσδιορισμό των όρων ανάπτυξη, όραμα, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή.

Η Υπέρβαση είναι μια εσώτερη, και επώδυνη διαδικασία που προϋποθέτει αυτοκριτική, αναθεώρηση, παραδοχή, επαναπροσδιορισμό, ρεαλισμό, νηφαλιότητα.

Σας καλούμε να βάλουμε την Κω πάνω από την απολίτικη, ετσιθελιστική αυταρέσκεια μας ή αν θέλετε ακόμα- ακόμα  να ξεπεράσουμε και όσα μας πλήγωσαν- και εμείς ,το σύνολο της παράταξή μας, σας το εγγυώμαι προσωπικά και στο όνομα της αγάπης που έχω για αυτόν τον τόπο θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μαρί κόρη μου μη χολοσκας πιο. Παενε κάμε τους κουραμπιεδες σου να γλυκαθεις και άσε τους άλλους να τρωγωνται.

  2. τεκμηριωμένη εισήγηση, δυστυχώς μία τετραετία χαμένη
    και χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για το μέλλον !

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.