Ν. Μυλωνάς: Η αλλαγή του καιρού βάζει πολιτικά καθήκοντα εκσυγχρονισμού στη νησί μας

11
915

Η αλλαγή του καιρού βάζει πολιτικά καθήκοντα εκσυγχρονισμού στη νησί μας  

  1. ΠΡΩΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Αυτές τις φθινοπωρινές συννεφιασμένες μέρες των σπάνιων πια βροχών, εντυπωσίασε η κίνηση στο κέντρο της πόλης. Ο βροχερός καιρός, ο άνεμος και η φουσκωμένη θάλασσα δημιούργησαν το κλίμα που οδήγησε τους τουρίστες του νησιού μας στην αναζήτηση εικόνων και εντυπώσεων στο κέντρο της πόλης. Την γνωριμία τους με τον τόπο μας! Γεμάτα τα παραλιακά καφέ, τα εστιατόρια, τα τουριστικά, οι πλατείες και οι ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι! (ευχάριστη έκπληξη η επιμελημένη τους κατάσταση τους τελευταία). Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις το λιμάνι του Μανδρακίου γεμάτο οικογένειες με τα παιδιά τους, να ακούς με παράξενες γλώσσες γονείς  να τους φωνάζουν, να τα κυνηγούν, να τα σηκώνουν στους ώμους! Τα καναπεδάκια γεμάτα! Περιπατητές και νέοι που κάνουν τζόκινγκ! Να  φωτογραφίζουν ότι αξιόλογο υπάρχει! Να σταματούν πιάνοντας κουβέντα με τους ψαράδες και τους λιανοπωλητές! Η ωραία παρουσία της πολυεθνικής ζωντανής πόλης, έρχεται σε αντίθεση με την αναμενόμενη σιωπηλή και άδεια πόλη της χειμερινής περιόδου με τα κλειστά μαγαζιά, το άδειο λιμάνι και τους έρημους δρόμους. Τι συμβαίνει φέτος; Τι έχει αλλάξει;
  2. Το πρώτο συμπέρασμα  είναι ότι η πόλη, (ο αστικός χώρος γενικά όταν διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα), είναι πόλος έλξης των ανθρώπων και ταυτόχρονα ένας ισχυρός αναδιανεμητικός παράγοντας του τουριστικού οφέλους. Το δεύτερο είναι ότι με δεδομένο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής η Κως φαίνεται ότι έχει τις φυσικές προϋποθέσεις για παρατεταμένη τουριστική περίοδο! Όχι για να γεμίσουν κάποια ξενοδοχεία! άλλα γιατί έχει να προσφέρει κάτι το αξιόλογο! Με νέες και παλιές υποδομές, με προϋποθέσεις μέσω αναγκαίων πολιτικών αλλαγής και εκσυγχρονισμού μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά και αποδοτικά. Όμως, αντί των αναγκαίων πρωτοβουλιών αι κινήσεων, επικρατεί η ωραιοποίηση, εφησυχασμός,  και η επιφανειακή έως την σκόπιμη αποσιώπηση των προβλημάτων: ‘’μη θίγετε τα κακώς κείμενα’’!
  3. ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: διαβάζουμε (στις μη κυβερνητικές εφημερίδες) ότι: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τροπολογία-δώρο προς τον Μαρινάκη. Αύξησαν τον συντελεστή δόμησης στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ώστε να επιτραπεί η χωροθέτηση καταστημάτων αθλητικών ειδών, εστιατορίων, αναψυκτηρίων κλπ στο γήπεδο! Την τροπολογία ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ «όχι» είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Προφανώς η απαγόρευση που είχε θεσπιστεί κατά την κατασκευή του σταδίου το 2003-4  (με κρατικές επιδοτήσεις, όπως και τα ξενοδοχεία) είχε σκοπό να διαφυλάξει τα καταστήματα του ευρύτερου χώρου της περιοχής του Φαλήρου από τον ανταγωνισμό και την μονοπώληση των καταστημάτων της ΠΑΕ που θα γίνονταν στους τεράστιους χώρους κάτω από τις κερκίδες. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς! Όπως έγινε και με τα ξενοδοχεία. Παλαιότερα υπήρχαν περιορισμοί στην δημιουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των μονάδων. Μάλιστα το 1983 ο τότε υπουργός Χωροταξίας Α. Τρίτσης (ΠΑΣΟΚ) μπροστά στην διαφαινόμενη εκρηκτική τουριστική ανάπτυξη  των νησιών, έβαλε όριο στον γιγαντισμό,  περιορίζοντας δυναμικότητα κάτω των 300 κλινών για νησιά όπως η Κως αν και το 1982 με Υγειονομική Διάταξη επιτράπηκε η λειτουργία α) Καταστημάτων-εστιατόρια, μπαρ, ζαχαροπλαστεία. β) Κομμωτηρίων γ) τουριστικών ειδών και άλλων εντός των ξενοδοχείων μετά από έγκριση του EOT. Από τότε η διάταξη έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων! Τώρα φθάσαμε στην πλήρη απελευθέρωση της δημιουργίας καταστημάτων εντος των ξενοδοχείων. Αυτό ασκεί αφόρητη πίεση στα μικρομάγαζα γύρω από τα ξενοδοχεία! Πολλά έχουν κλείσει. Στο μεγάλο ξενοδοχείο της Κεφάλου υπάρχουν κάθε είδους καταστήματα ( 5 εστιατόρια, 10 μπαρ  κλπ)! Γιατί οι πελάτες-τουρίστες να βγουν στα μικρομάγαζα του Καμαριού; Όταν μάλιστα είναι δεμένοι στο κλειστό σύστημα all inclusive;
  4. ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί χθες η πόλη ήταν γεμάτη τουρίστες και το Καμάρι άδειο; Που οφείλεται η υστέρηση της Κεφάλου σε σχέση με την πόλη, όταν έχει πιο ελκυστικό φυσικό περιβάλλον; Τι θα πρέπει να κάνουμε;
  5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: πράγματι στο νησί μας μπορεί και πρέπει να υπάρξει παράταση της τουριστικής περιόδου! Μπορεί και πρέπει να μειωθεί η διαφορά μεταξύ πόλης και της Κεφάλου! Μεταξύ πόλης και όλων των Δημοτικών οικισμών!  Μπορεί και πρέπει να υπαρχει ζωή για τους μικρομεσαίους και τους μικροπαραγωγούς στο νησί! Αρκεί να μπουν  οι κατάλληλοι στόχοι και να επιδιώξουμε τις αναγκαίες πολιτικές! Τα έσοδα από την τουριστική πίττα του Δημου Κω να μεγαλώσουν  για να χρηματοδοτηθούν έργα  εξωραϊσμού και νέων υποδομών που μας λείπουν! Όλοι ξέρουμε τις ελλείψεις! Το να αρκούμαστε στο ετήσιο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων με δικούς μας πόρους  γύρω στα 6-7 εκ. και αφορούν κυρίως έργα συντήρησης, είναι παρακμή!  Ναι! οι πολιτικοί υπεύθυνοι αρέσκονται στην ωραιοποίηση και τον εφησυχασμό αντί να θίξουν τα κακώς κείμενα! Οι πολίτες όμως ζουν τα προβλήματα. Είναι δυνατόν ξενοδοχείο 500 κλινών να πληρώνει για νερό στην ΔΕΥΑΚ 1000 ευρώ τον χρόνο, εμείς να μην έχουμε νερό και σεις να μην κάνετε τίποτα; σχολίαζε συμπατριώτης!

Ν. Μυλωνάς

 

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μακάρι να περιγράφατε και τις πικρές αλήθειες που αφορούν την στελέχωση αυτών των γιγάντων,που είναι κατά 80% με Βαλκάνιους,τις συνθήκες που υπάρχουν,το εργασιακό bullying που υφίστανται οι εργαζόμενοι,τους λόγους του εργασιακού εκφοβισμού,την μη ύπαρξη ελέγχου,τις καταστρατηγήσεις εργατικών, υγειονομικών νόμων,την διαφθορά και το πραγματικό κόστος απ την κατεύθυνση των πελατών, τις φορολογικές παραβάσεις και το ποσό χρήμα φεύγει έξω..
    Ποτέ η Κως δεν θ αποκτήσει χειμερινό τουρισμό,ένα όνειρο απ τα 80ς.
    Υπάρχει αλλοδαπή υπάλληλος που στέλνει σε παραλιακά και κεντρικά καταστήματα κόσμο,μέσω των information welcome και κάθε χρόνο στοκάρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ… κανείς δεν νοιάζεται.
    Ιστορία παρόμοια με το Νοσοκομείο.
    Η μή λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών, έφερε το νησί εδώ.
    Θα βγουν και πέντε …άκες άσχετοι ξερόλες,να γράψουν την βλακεία τους,όπως συνήθως βολεμένοι απ την όλη κατάσταση.
    Ο νοών ..νοήτω.
    Αυτά.

  2. Χρόνια τώρα,ακόμα και ένας τυφλός μπορεί να δεί,ότι δίπλα στην Κάλυμνο

    όποτε να πας και με οποιοδήποτε καιρό,θα δεις περισσότερη κίνηση, ανθρώπους να κάνουν μια βόλτα…παρά του ότι τα ποσά που διακινούνται είναι δεκάδες φορές μικρότερα από εδώ.
    Ακόμα και χειμώνα αυτή η νεκρίλα που έχουμε εδώ λες και ανθεί η λέπρα,δεν υπάρχει.
    Υπάρχει διαφορά του αγαπάω το νησί μου,παρά την τσέπη μου.
    Εδώ κλείνουν και φεύγουν Ταϋλάνδες, εξωτικά μέρη και το καλοκαίρι μουρμουρίζουν που δεν κλείνει η Κουντουριώτου.
    Ακόμα και πέρσι που ξέμειναν λόγω λοκντάουν,και πάλι μιυρμουρούσαν ωσάν τον Ήρωα Οθέλλο.

  3. ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΛΙΜΆΝΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ
    ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ 2 ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ AΥΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΝΙΚΗΤΑΡΑ
    ΠΡΩΤΟΝ ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΊΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΟΜΟΡΦΗ ΕΙΚΟΝΑ
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΕ ΜΕ ΤΟ
    I 💘 LOVE 💘❤ KOS
    ΤΡΙΤΟΝ ΤΙ ΑΚΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΑΓΟΡΑ, ΕΙΣΟΔΟ ΠΟΛΗΣ
    ΝΙΚΟ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΟΜΟΡΦΥΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
    ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕΤΆ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΩΝΤΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ
    ΘΥΜΑΣΕ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΥΒΈΡΤΕΣ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ ΚΛΠ
    ΛΛΠ
    ΚΛΠ
    ΚΡΙΜΑ ΝΙΚΟ ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ
    ΤΟΤΕ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    • Πρώτα απ' όλα θέλει ίση φορολογική αντιμετώπιση όλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων

      Δεν γίνεται ο Πολωνός τουρίστας να μπορεί να πιει σ ένα All Inclusive 40 καφέδες την ημέρα τσάμπα και να βγαίνει έξω και να καλείται να πληρώσει 3 ευρώ σ ένα μαγαζί με θέα την θάλασσα καινά μιλάμε για ανάπτυξη. Ας αφήσει τους συντελεστές φορολόγησης ελεύθερους.Πως θ ανταγωνιστεί ο μπαρίστας με τα δέκα τραπέζια τι μεγαθήριο που το ίδιο κράτος στο ένα μαγαζάκι χώνει ειδικό φόρο κατανάλωσης και στο άλλο το αφήνει μέσα στον ίδιο τον ιστό της πόλης να χαρίζει στον χεσμενο ότι τραβάει η ψυχή του.
      Υπάρχουν νόμοι της αγοράς ακόμα;κοινωνική πολιτική; επιτροπή ανταγωνισμού; υπουργείο εμπορίου;και που είναι το κράτος ;αέρα κλείσουμε όλα να μην γράφουν και οι σαχλαμάρες άσχετοι περί ακρίβειας … χωρίς να έχουν γνώση των βασικών θεμελιωδών αρχών..οι βλάκες των αγορών απ τα σκρουτζαδικα που δεν αποδίδουν πουθενά ΦΠΑ.
      Καυχιέται ο κάθε παπάρας για την άνοδο των Πολωνών,που όταν βγουν απ’ το κάστρο,θα πάνε στα lidl , μήπως και γλυτώσουν κάνα δεκάλεπτο,ενώ ο βιολογικός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

    • Συγνώμη αλλά αν αυτά τα θεωρείς όμορφα κάτι δεν πάει Καλα η με το γούστο σου η με το δικό μου.Αν ένα κιτ στο λιμάνι που υπάρχει παντού που δεν έχουν κάτι άλλο και Μαλιστα μπροστά σε ένα πανέμορφο μέρος,η ότι η ελιές αναβαθμίζουν την εικόνα της πόλης και του νησιού καλό βράδυ.

  4. Το θέμα με την λαίλαπα που έφερε σ αυτό το χάλι ένα ολόκληρο νησί δεν το θίγει κανείς

    Είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα τουριστικού προορισμού που ανθούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι πολίτες…ακούς από δω αύξηση 79% στις αφίξεις,αύξηση τουριστών,αύξηση διανυκτερεύσεων,αύξηση των αυξήσεων,τις αυξήσεις ,ώ αυξήσεις και διαβάζοντας τα κάποιος πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι στην Κω τρώνε με χρυσά κουτάλια..μού έχει συμβεί πανωμερίτες να μην καταλαβαίνουν ότι η καμαριέρα στο πεντάστερα την βγάζει με ένα πεντακοσάρικο το μήνα…ότι ένας φουκαράς δουλεύει 17 ώρες για μεροκάματο..όταν το πεντάστερο διαθέτει δικό του κήπο, θερμοκήπιο,δικό του μίνι μάρκετ,δικό του αποστακτήριο,δικό του ζαχαροπλαστείο,δικό του φούρνο…ότι έχει Φόρο 5% και δίπλα ο ιδιώτης 18%..να ευχηθώ να αποκτήσουν και δικά τους καμπαρέ.

    • Όταν δίνει ο Δήμος μαγαζιά τσάμπα σε ψηφοφόρους του ενώ οι δίπλα δίνουν αγώνα να επιβιώσουν δεν χρειάζεται τίποτα άλλο να πει κάποιος.Ξεφτυλα.

      • Άσχετος..σε λίγο και το δικό σου και η κατσίκα του γείτονα θα κλείσουν.

        Θα βάλεις λουκέτο ακριβώς επειδή είσαι έτσι.

  5. Εσεις τι κανατε πεντε χρονια ως δημοτικη αρχη για το πενταστερο που πληρωνει 1000 ευρω νερο? Το πιο ευκολο ειναι να ριχνουμε τις ευθυνες στους αλλους. Σου θυμιζω τον αισωπο. Ανθρωπων εκαστος…..

  6. Κυριε ΜΥΛΩΝΑ. Πρεπει επιτελους να παραδεχτεις οτι ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ειναι ενας πολυ καλος δημαρχος!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ