Νίκος Μυλωνάς: για το υποκριτικό βραβείο ανακύκλωσης στην Κω (ΦΩΤΟ)

17
1115

ΘΕΜΑ: για το υποκριτικό βραβείο ανακύκλωσης στην  Κω.

 1. Ο Δήμαρχος Θ. Νικηταράς παρέλαβε, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, το 1ο βραβείο στην ενότητα «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή σε νησιωτικό Δήμο»στο πλαίσιο του “THE THESSALONIKI METROPOLITAN SUMMIT 2021” που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το διεθνούς φήμης εβδομαδιαίο περιοδικό από τη Μ. Βρετανία “The Economist” σε συνεργασία με την ιστοσελίδα “Powergame.gr”, στο πλαίσιο των «GREEN AWARDS 2021­­­ Βραβεία στις σημαντικότερες δράσεις για το περιβάλλον».  Το βραβείο παρέδωσε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας.
 2. Μετά την επίσημη βράβευση αναρωτιόμαστε: Μήπως τα παραλέμε που γκρινιάζουμε με την δημοτική κακο-διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας; Γι αυτό ανεβήκαμε την επομένη μέρα στην περιοχή του ΧΥΤΑ και της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (στην περιοχή ‘’Ματιάδες ή Γαουρόποες’’) να δούμε τις αλλαγές που έχουν γίνει από την νέα δημοτική αρχή, που να δικαιολογούν την βράβευση της. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Ειδικά για τον χώρο της ανακύκλωσης η κατάσταση είναι αποκρουστική! Θυμίζει μισο-εγκαταλειμμένη βιομηχανική εγκατάσταση σε εμπόλεμη ζώνη ή σε μια αφρικανική αποικία. Πλαστικά σκεπάζουν όλο τον περιβάλλοντα χώρο. Εγκαταστάσεις γερασμένες-σκουριασμένες με άθλια εμφάνιση. Περίφραξη μισοκατεστραμένη. Ακατάστατη εναπόθεση ανακυκλώσιμων. Η ‘’βρώμα’’ των ‘’αρωματικών υδρογονανθράκων’’…  Αυτή είναι μια απαλή περιγραφή μιας αποκρουστικής εικόνας. Σε όλες τις κακές καταστάσεις της δημόσιας ζωής, τα κύρια προβλήματα και τα ποιο επώδυνα είναι αυτά που δεν φαίνονται: μόλυνση υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, μόλυνση ατμόσφαιρας, μόλυνση γης, οπτική ρύπανση, παραγωγική υποβάθμιση της περιοχής κλπ, που συνδυαζόμενα με την εμφάνιση του χώρου δεν δικαιολογούν την ΒΡΑΒΕΥΣΗ! Αντίθετα: την αναδεικνύουν  σε βράβευση σκοπιμότητας και υποκρισίας.
 3. Το πιο απογοητευτικό στοιχείο της βράβευσης ήταν η ομιλία του κ. Δημάρχου: Είπε «…η ανακύκλωση είναι τρόπος και στάση ζωής. Για να έχει συνέχεια και να πετύχει αυτό το εγχείρημα πρέπει να γίνει η σωστή επένδυση. Δεν είναι άλλος ο δρόμος από την επένδυση στις νέες γενιές, στους νέους ανθρώπους, στα σχολεία,…» (ωραία ανώδυνα λόγια: μπλα-μπλα). « …η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συνθήκη επιβίωσης και όρο ανάπτυξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα νησιά μας. Η Κως υλοποιεί σημαντικές δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ πολίτες και επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά» (ποιες, πότε, πού, με τι χρήματα;)  «…. Σχεδιάσαμε και καταθέσαμε, προς χρηματοδότηση, ολοκληρωμένο σχέδιο για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δράσεων ανακύκλωσης, με χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης και δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων’’ (που; πότε; πως;…).
 4. Αλήθεια που απευθύνεται ο κ. Δήμαρχος; Όχι στους Κώους γιατί αυτά που μας περιγράφει, είναι μια κατάσταση που δεν υπαρχει! Πρώτα γιατί η δημοτική ανακύκλωση Κω δυσλειτουργεί και το ξέρει. Αν εμφανίζονται κάποια καλά ποσοτικά αποτελέσματα του βάρους των ανακυκλώσιμων που παραδίδονται στην Αθήνα, αυτά ΔΕΝ οφείλονται στην δημοτική πολιτική διαχείρισης, αλλά στην υποχρέωση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων από την τουριστική αγορά (και ΟΧΙ από το κράτος μας!) να παρουσιάζουν στοιχεια ανακύκλωσης των απορριμμάτων τους, αποφεύγοντας κακό-χαρακτηρισμούς από touroperators (TUI κλπ), όπως καλά γνωρίζει ο κ. Θ.Ν.! Σε ότι αφορά την κοινωνία μας η ανακύκλωση είναι μια υπόθεση περιθωριακή με ευθύνη της δημοτικής αρχής (-ων), κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Ν.Θ.! Για ποιες νέες επενδύσεις και νέα σχέδια μιλά ο κ. Δήμαρχος, κοροϊδεύοντας και τον εαυτό του; Θα μπορούσε και θα ήταν πιο χρήσιμο ενώπιων του Υπουργού να πει την αλήθεια (…άλλοι κάνουν την ανακύκλωση στην Κω) και να ζητήσει την οικονομική κρατική συνδρομή για να γίνει πραγματικά άξια η Κως για βράβευση! Έπρεπε να αποφύγει την ψεύτικη και υποκριτική αποδοχή ενός βραβείου που δεν αξίζουμε στέλνοντας κάποιον άλλο!  Ο κ. Δήμαρχος όμως προτιμά το παιγνίδι των εντυπώσεων και της κυβερνητικής κάλυψης παρά του τοπικού συμφέροντος! Στην θέση της αλήθειας και του αγώνα έβαλε το ψέμα και η υποκρισία. Αν κ. Δήμαρχε η Κως βραβεύτηκε δικαίως, τότε σκεφτείτε τι κατάσταση επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και πέστε μας: ποιοι ευθύνοντοι;
 5. Η βράβευση Πέτσα και η ομιλία του Δημάρχου ήταν από τραγελαφική έως σουρεαλιστική. Μας θύμισε την βράβευση 2017 του ΓΑΠ: ‘’Βραβεύτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για την ‘’εξαίρετη’’ πρωθυπουργική θητεία του το χρονικό διάστημα 2009-2011’’ γιατί «Αντιμέτωπος με την πίεση του χρόνου και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, πήρε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει σε προγράμματα λιτότητας και περικοπών» είπε η International Leadership Association!   ‘’Να καις’’ την χώρα σου βάζοντας την στην φυλακή των δανειστών της για 100 χρόνια, χωρίς να αντισταθείς, και να έχεις το θράσος να βραβεύεσαι για τις …υπηρεσίες σου’’, είναι τραγικό. Ο κ. Νικηταράς παρέκαμψε το τοπικό πρόβλημα απορριμμάτων και το αίτημα σύγχρονης διαχείρισης τους, συμμετέχοντας  σε μια κυβερνητική φιέστα συγκάλυψης. Προφανής η υποκρισία και ο προκλητικός τοπικός πολιτικαντισμός.
 6. Πριν λίγα χρόνια το υπουργείο πολιτισμού βράβευσε ένα Έλληνα ποιητή που είχε υποφέρει στην ζωή του από τις κρατικές διώξεις και την κρατική αδιαφορία. δεν δήχθηκε το βραβείο λέγοντας ‘’φτάνει πια η ιστορία να δίνουμε ο ένας στον άλλο βραβεία…. αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο , φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες’’.

Ν. Μυλωνάς

 

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. η ευθύνη είναι διαχρονική για αυτούς που διοίκησαν την Κω, η μετριότητα συνεχίζεται και από αυτή τη δημοτική αρχή, δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση !!!
  Το ποιο σημαντικό είναι να υπογειοποιήσουν τους κάδους σε βασικά τουριστικά σημεία της Κω !!!!
  Η Κατάσταση είναι ανυπόφορη από τις μυρωδιές !

 2. ΝΙΚΟ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ; ΠΩΠΩ ΜΕΓΑΛΕΙΑ!!! Ο ΜΙΣΘΟΣ ΕΤΡΕΧΕ, ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ!!! ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΗΜΑΞΕ ΟΛΑ. ΒΡΙΖΕΙ, ΚΥΝΗΓΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ, ΒΡΩΜΙΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ, ΠΑΕΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ. ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ ΚΑΜΕΝΕΣ,ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ 150 %. ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΟΜΟΡΦΗ, ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ, Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ!!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ …ΞΥΠΝΗΣΑ!!!

  • Ti να γλεντησει ο ΑΒΟΥΛΟΣ ρε κοκοβιε??χαχαχαχ
   αφου ουτε χορο δεν ξερει….
   για τετοιο ….. μιλαμε….χαχαχαχαχ!!!

 3. Σήμερα κατάλαβα πόσο βρώμικη είστε όλοι. Επί θητείας σας κουβέντα ούτε εσύ ούτε η κ Ρουφα. Τώρα θα περιμένω να δω τη θα πει η Ρουφα…. Όχι ότι τώρα είναι καλητερα καλή είναι και αυτή μαύρο χαλι και εγκαταληψη παντού. Ντροπή σας ξευτηλες όλοι σας…

 4. Τελικά άμα χάσεις την καρέκλα μάλλον παθαίνεις αμνησία… Ποιος ήταν αυτός που έκανε σύμβαση με την εταιρία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση που γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων; Τότε ήταν σύγχρονη και πρότυπο και τώρα τριτοκοσμική; Πόσο αδικεί τους πολίτες του νησιού που κάνουν σωστά ανακύκλωση και ιδίως τα μικρά παιδιά που εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία τους και κατ’ επέκταση στα σπίτια τους, η επιδερμική δικαιολογία ότι ο όγκος της ανακύκλωσης αυξήθηκε μόνο από τα ξενοδοχεία και ο χαρακτηρισμός περιθωριακή υπόθεση η ανακύκλωση; Τελικά τα ξενοδοχεία είναι καλά μόνο όταν είναι γεμάτα και φέρνουν χρήμα, όταν απασχολούν τόσο κόσμο για δουλειά, όταν τους τα παίρνετε για μελέτες, πυροπροστασίες, πισίνες κλπ και είναι κακά όταν κάνουν ανακύκλωση; Πόσο αδικεί τους εργαζόμενους της καθαριότητας που κάθε βράδυ δίνουν μάχη κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες για να μαζέψουν τα σκουπίδια μας; Αλλά για όλους τους πρώην μόνο όταν εκείνοι είχαν την εξουσία ήταν όλα καλώς καμωμένα.

  • Κοψιμιε εσυ??
   Καλα μην ταραζεσαι…
   Παντα εχεις να πεις ενα καλο λογο για τους χορηγους σου….ξενοδοχους π,χ,
   Η αληθεια ειναι οτι ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,,,και αφοι Νταλτον ειναι εννοιες ταυτοσημες…

 5. πωπω που ζούμε εμεις!τα παιδακια και τα προγραμμαα, οι εργαζομενοι που αξημερωτα μας καθαριζουν, οι πολιτες που αδικουνται , τα ξενοδοχεια μας που μας μας φερνουν λεφτα….
  τι μιλατε ρε, ζουμε σε μαγικη πολη!
  απο συνταξιουχο δημοτικό υπαλληλο μάθε οτι ο Ν.Μ. ποτέ δεν εβαλε στη τσεπη τον μισθο του Προεδρου, για να μη λες παρλαπιπες

 6. Αρχικά είχα σκοπό να γράψω λίγα λόγια,απάντηση στα όσα γράφει ο κ. Μυλωνάς,όμως μετά το ξανασκέφτηκα και λ (ε)ω : ΚΟΥΡΑΣΕ ΠΟΛΥ Ο κ.ΜΥΛΩΝΑΣ ,ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, μην κουράσουμε άλλο τους αναγνώστες. Κύριε Μυλωνά, καλά ‘ναι πχιο,καλά ‘ναι,κούρασες και κουράζεις ,πως το λένε!!!!

 7. κύριε Νίκο…. ντρέπεται η ντροπή για σας.. Οι προηγούμενοι «δεν φταίνε», φταίνε οι σημερινοί.

 8. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΟΔΙΝΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΣΑΣ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ. ΟΠΩΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙ ΔΙΠΛΑ , ΧΥΤΑ, ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΟΥ, ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΙΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ