Μεγάλο άλμα προς την ενεργειακή μετάβαση επιχειρεί ο Δήμος Κω! Χρηματοδοτείται μελέτη για το πρόγραμμα «Green Hydrogen Ecosystem on Kos Island»

5
1082

 

Μεγάλο άλμα προς την ενεργειακή μετάβαση επιχειρεί ο Δήμος Κω!

Χρηματοδοτείται μελέτη για το πρόγραμμα «Green Hydrogen Ecosystem on Kos Island»

 

Στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας φιλοδοξεί να απαντήσει ο Δήμος Κω, για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω παραγωγής και χρήσης καθαρής ενέργειας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Δήμος μας κατάφερε να κερδίσει χρηματοδότηση 60.000 €, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό NESOI (New Energy Solutions Optimized for Islands), προκειμένου να εκπονήσει μελέτη ωρίμανσης έργου καθαρής ενέργειας.

Συνολικά κατατέθηκαν πανευρωπαϊκά 117 προτάσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 28 προς άμεση χρηματοδότηση.

Η πρόταση του Δήμου Κω υποβλήθηκε με την υποστήριξη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και αφορά στη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής (ηλεκτρόλυση), αποθήκευσης, διανομής και αξιοποίησης υδρογόνου, το οποίο μπορεί να παραχθεί αξιοποιώντας την απορριπτόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η μελέτη αφορά την παραγωγή και χρήση του υδρογόνου στους τομείς των μεταφορών (εκκινώντας από το δημοτικό στόλο), της ηλεκτροπαραγωγής και της ψύξης-θέρμανσης των δημοτικών κτηρίων.

Το πρόγραμμα New Energy Solutions Optimized for Islands (NESOI) υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, προωθώντας τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα και συνεισφέροντας στην Ευρωπαϊκή πολιτική για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης του 2030.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ με το NESOI επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων €100 εκατ. με τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων (προσδοκάται για κάθε 1 € χρηματοδότησης  να γίνουν επενδύσεις 10 €).

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΚΕΤΑ).

 

Γραφείο Τύπου

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πως κανετε ετσι για εξηντα χιλιαρικα. Εξαλλου οοοολοι οι δημοι ενταχτηκαν στο προγραμμα. Βρε πώς το τίποτα το κανετε θηριο για να καλυψετε την ανυπαρξια σας.. Αηδία.

  2. Μου αρέσουν οι μελέτες !!!
    Ηλεκτρόλυση !!! Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα διασπάμε το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο και μετά με το υδρογόνο παράγουμε ρεύμα. Φοβερή ιδέα, Πώς και δεν το είχε σκεφτεί κάποιος νωρίτερα ;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ