Ν. Μυλωνάς: Nα μιλήσουμε για τις μικροεπεμβάσεις αισθητικής στην πόλη μας

15
2037

Nα μιλήσουμε για τις μικροεπεμβάσεις αισθητικής στην πόλη μας

 1. Μια έρευνα κοινής γνώμης για τα προβλήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες θα είχαμε κατά σειρά:
 2. η καθαριότητα
 3. η κατάσταση των δρόμων και πεζοδρόμιων
 4. η κατάσταση των πλατειών και των πάρκων
 5. το κυκλοφοριακό και η απουσία χώρων στάθμευσης
 6. το πράσινο

Οι διατελέσαντες δήμαρχοι, δεμένοι με κόμματα και ομάδες με κατ’ εξοχήν διαχειριστικές λογικές, ξέρουν πολύ καλά πως να κερδίζουν τις εντυπώσεις, υπερβαίνοντας ακόμη και το νομικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. Ο μεγάλος πρώην καυχιόταν ότι ‘’άμα δεν κάνεις παρανομία έργο δεν κάνεις’’! Η πολιτική πρακτική των διαδόχων του είναι ίδια. Στις σημερινές συνθήκες απραξίας, περιορισμών, αβεβαιότητας, και τελικά απουσίας προοπτικών, τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα. Το έργο γίνεται αυτοσκοπός πέρα από κάθε λογική διεργασία και κάθε νόμιμη διαδικασία παραγωγής έργου.

 1. Η δημοτική μας αρχή έχει ξεδιπλώσει μια σειρά σημειακές μικρο-παρεμβάσεις στον ιστό της πόλης. Άλλες επιτυχείς. Άλλες όχι. Άλλες με προβλήματα. Κανείς δεν τα σχολιάζει σήμερα, αλλά ο χρόνος θα δείξει τις αδυναμίες και τα λάθη που γίνονται.

–Ρωτήσαμε ποιος σχεδιάζει, ποιος αποφασίζει, με ποιο τρόπο. Αν γίνονται ερήμην των αρμοδίων υπηρεσιών με σιωπηλή αποφυγή απαντήσεων. Κρίνοντας αυτά που βλέπουμε να γίνονται χωρίς να τα απορρίπτουμε και χωρίς να τα υποτιμούμε πιστεύουμε ότι:,  

— στις τάξεις της δημοτικής αρχής επικρατεί σκόπιμη αδιαφορία για την αξία της γνώμης των ειδικών.

— παραβιάζονται σε πολλά σημεία η ιστορική γνώση και η επιστημονική άποψη.

— απουσιάζει η δημόσια αιτιολόγηση και η αποδεικτική στοιχειοθέτηση, ο πολιτικός διάλογος

Οι μικροεπεμβάσεις είναι ασύνδετες μεταξύ τους χωρικά, νοηματικά και αισθητικά και γι αυτό εκπέμπουν συγκεχυμένα και αντιτιθέμενα μηνύματα.  Οι παρεμβάσεις πρέπει να συνεχιστούν αλλά  αν συνεχιστεί η τυχαία επιλογή  το τελικό αποτέλεσα θα είναι πολύ αρνητικό. 

 1. Στο σημείωμα μας την παρέμβαση στην σκάλα του πολεμικού θέταμε τα ίδια πολιτικά προβλήματα. Δεν ήταν στόχος μας το έργο αυτό καθ αυτό, άλλα οι διαδικασίες και το περιεχόμενο.

Τότε 26.2.21 ρωτούσαμε χωρίς να πάρουμε απάντηση, αν υπάρχουν

α. περιβαλλοντική αδειοδότηση

β. άδεια των κατασκευών

γ. έγκριση από την πολεοδομία ή την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών η το Λιμεναρχείο

δ. έγκριση του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Νησιού μας

ε. απόφαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου για την παρέμβαση

Τα ίδια ρωτάμε τώρα για τις παρεμβάσεις που γίνονται και αφορούν την αισθητική και την πολεοδομία:

Α. υπάρχει σχεδιασμός και στόχευση προσαρμοσμένα σε ένα καλά αιτιολογημένο πλάνο;

Β. υπάρχει έγκριση των επεμβάσεων από την πολεοδομία ή την διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών;

Γ. υπάρχει έγκριση του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής;

Δ. υπάρχει μια έστω γενική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για τις παρεμβάσεις;

Ε. ποιός ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου έχει εποπτεία και έλεγχο των παρεμβάσεων;

 1. Δεν κρίνουμε μανιχαϊστικά, δηλαδή με ένα ναι ή ένα όχι το αν οι παρεμβάσεις είναι όμορφες ή άσχημες, αναγκαίες ή βιτρίνα, σπουδαίες ή ασήμαντες.  Το πολιτικό ζήτημα που μπαίνει είναι αν αυτές έχουν μια πολιτική αιτιολόγηση και ακολουθούν ένα τεχνικό σχέδιο του 21ου αιώνα αρκετά εμπνευσμένο ώστε να αντιπαρατεθεί και να αλλάξει τις γραμμές και την αισθητική του πολύ υψηλού επιπέδου σχεδιασμού της πόλης μας από τούς Ιταλούς μελετητές του 20ου αιώνα.
 2. Υψηλόβαθμοι συμπατριώτες μας εκτιμούσαν ότι η Κως χρειάζεται μια δημοτική αρχή που να κάνει έργα ‘’ραφιναρίσματος’’. Ότι ακριβώς έκαναν οι παλιοί μας φωτογράφοι: ο Παγιαπούγιας και ο Ζαχαρίας, που με το μολυβάκι τους επενέβαιναν στα αρνητικά των φωτογραφιών για να εξαφανίσουν ρυτίδες, να μαυρίσουν μαλλιά και να κρύψουν τις ατέλειες της ασχήμιας της σκληρής πραγματικότητας. Δικαιώνονται! Αυτή η δημοτική αρχή ήρθε για να βελτιώσει την καθημερινότητα, να ασχοληθεί με το απλό και προσιτό, μακριά τα μεγάλα …λόγια! Τώρα το πώς η ίδια συμμετέχει ενεργά στο μεγάλο παιγνίδι των κυβερνητικών εντυπώσεων: των μεγάλων έργων Νοσοκομείου, Δικαστικού μεγάρου, Κτηματολογίου κλπ είναι ερώτημα που αντανακλά την σύγχυση της ή τον λαϊκισμό της..
 3. 6. Στην χθεσινή ημερήσια διάταξη του Δήμου του Πετρουμίου (μας στέλνει φίλος), βλέπουμε ότι όλα τα θέματα συζήτησης έχουν σχέση με εκθέσεις δημοτικών επιτροπών. Το 12ο θέμα η εισήγηση είναι της επιτροπής πολεοδομίας και αισθητικής. Έχουμε πρόβλημα πολιτικής! Όχι ‘’ραφιναρίσματος’’

Ν. Μυλωνάς

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εσυ νικολακι μας λες οτι παρακολουθεις και τις εισηγησεις στο πετρουμι. Απιστευτος τυπος εισαι. Γι αυτο νυχτα μπηκες νυχτα βγηκες στον κυριτση, μας τον φιρτωσες και τωρα παλι ανοιξε το στοματακι σου. Βρε αντε γειααααα. Βρε ψιιιιιιττττ

 2. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ.ΑΣΕ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ.ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΕΡΓΟ.

  • Οσα εργα γινονται μεχρι τωρα, εχουν υπογραφη Κυριτση! Ουτε ενα δικο τους! Δες αποφασεις του δημοτικου συμβουλιου. Α! Ξεχασα τις ελιες!!!

 3. Καλό είναι ο καλλωπισμός και η καθαριότητα στην πόλη μας ! Όμως δεν γίνεται ο καθένας σε αυτά τα πόστα να κάνει ότι θέλει ! Η ελιά στην Διαγορα σαφώς είναι πολύ ωραία και πολύ ωραιότερη από το συντριβάνι ! Όμως δεν υπολογησα κανένας υο μέγεθος της ? Ήμαρτον Παναγία μου ! Οι αςπρες πέτρες στα παρτέρια θυμίζουν εποχές του 70 ! Κρίμα γθα τις αγγελικές κσι τους ιβίσκους που ξεριζώθηκαν ! Ωραίο το βάψιμο της μαρίνας ! Η τοποθέτηση των ξύλινων μωβ επιφανειών στην επισκευαστική τίνος ιδέα ήταν ! Και αφού τους έκραξαν όλοι γθα υο χρωμα χθες είχαν βαφτεί άσπροι ! Προγραμμα χρειάζεται και άποψη ειδικών ! Κσι όχι απόψεις ανεπάγγελτων !

 4. Η αισθητική του τόπου κύριε Μυλωνά είναι υψηλή μόνο και μόνο που υπάρχετε κι εσείς! Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον για την Κω μας!

 5. Βρε νικολακι, για να βγαλει εκεινο το σουραβλι μπετον απο την εισοδο και να βαλει ζαρντινιερα με λουλουδια πρεπει να περασει δηλαδη απο δεκα επιτροπες? Ελα θεε μου!!! Καλα κανει η δημοτικη αρχη και κανει αυτες τις παρεμβασεις. Η κως καθε μερα ομορφαινει. Τι θελεις δηλαδη να κανει δημοψηφισμα για τα νεα παγκακια? Ειπαμε δικαιωμα του καθε πολιτη ειναι να λεει τη γνωμη του. Αλλα να μη μας τα σπαει καθε τοσο!!!

 6. παντως κε Μυλωνα ενα αρθρο με θετικο αντικτυπο δεν εχεις κανει, ολα σε ενοχλουν ολα κακως γινανε, μαλλον επειδη εισαι και θα εισαι εξω απο την ……, τελος παντων δεν χρειάζεται κριτική τοξικη και μιζερη αλλα με προτασεις για τον τοπο διοτι δεν γινεται παντα να βλεπεις το ποτηρι μισοαδειο.

 7. Βγάλτε τις μικρές ταμπέλες με τα ονόματα από τους φοίνικες μια αηδία είναι εκτός αν θέλετε να γελάνε και να σχολιαζουν όλοι το νησί. Δεν νομίζω ότι οι «χορηγοί» έχουν ανάγκη από διαφήμηση.
  Επίσις μία καλή αισθητική επέμβαση θα ήταν στο συντριβάνι δελφίνια με ένα νέο έργο ή αναβάθμιση του..

 8. Ενας από τους πέντε που ευθύνονται για τη μη πραγματοποίηση της κατασκευής του κολυμβητηριου το 2009 στην περιοχή του ναυτικού ομίλου.
  Δε θα έπρεπε να ομιλείτε…
  Καιρό τώρα.
  Θα έπρεπε να απολογειστε…. στα παιδιά μας.
  Εσείς και οι άλλοι τέσσερις….
  Παρακαλώ σωπαστε επιτέλους

 9. ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΟΠΡΟΕΤΡΑΙΤΟΣ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ? ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΡΑΔΙΑΣΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ . ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΒΟΗΘΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΩ , ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΟΗΘΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ , ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 10. Ένας Μυλωνάς που ψεύδεται στον δημόσιο λόγο δεν δικαιούται άποψης!εχει ένα μολύβι και ένα χαρτί και οποιος δεν του αρέσει τον κατηγορεί !τον εχουμε προειδοποιήσει να μην μας προκαλεί…..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.