Δήμος Κω: Αναγκαίο το έργο προστασίας στην «σκάλα του πολεμικού»

37
4167

Αναγκαίο το έργο προστασίας στην «σκάλα του πολεμικού»

 

Ο Δήμος Κω, σε όλη την έκταση και με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού μας. Το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει με πολύ κόπο, με καθημερινή ενασχόληση των πολιτικών στελεχών και των εργαζόμενων.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει από την πρώτη μέρα ανοιχτές πόρτες, δίχως εξαιρέσεις, για όλους τους δημότες. Παράλληλα, επιζητά το δημόσιο διάλογο, διότι πιστεύει στο ρόλο των ενεργών πολιτών και στη δημοκρατική ζύμωση απόψεων, ως προϋπόθεση ενότητας της κοινωνίας μας.

Αντίθετα, η άνευ λόγου προσφυγή σε εισαγγελείς, δείχνει ότι ορισμένοι έχουν μείνει σε παλιές συνήθειες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κατασκευή του αναγκαίου έργου προστασίας στο χώρο στάθμευσης της «σκάλας του πολεμικού» από το Λιμενικό Ταμείο. Για αυτό το έργο, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Μυλωνάς, αντί του αυτονόητου, δηλαδή της αναζήτησης απαντήσεων στα ερωτήματα του μέσω της διοίκησης του Δήμου, προσέφυγε στον εισαγγελέα.

Ο ίδιος άνθρωπος που για 5 χρόνια, ως εξέχον μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής, στήριξε με τη στάση του την αδράνεια και αδιαφόρησε για το πισωγύρισμα της Κω.

Σήμερα, επιλέγει και πάλι τον «πετροπόλεμο» των μηνύσεων. Απογοητεύει με τη στάση του και προκαλεί λύπη για αυτή την επιλογή του.

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, οφείλουμε να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις στους συμπατριώτες μας, για να γνωρίζουν την αλήθεια.

Όπως όλοι έχουμε δει, αυτός ο χώρος (parking) κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα σε έντονα καιρικά φαινόμενα, γεμίζει από πέτρες μεγάλου μεγέθους και φύκια. Έτσι, καθίσταται απροσπέλαστος ενώ προκαλούνται σημαντικές φθορές στα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Κάθε φορά, για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση τους, επιστρατεύονται βαριά μηχανήματα του Δήμου μας και της Πολιτικής Προστασίας.

Για αυτούς τους λόγους επιλέχθηκε η συγκεκριμένη παρέμβαση, με ένα έργο συντήρησης και προστασίας της υπάρχουσας υποδομής.

Για να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων που κοστίζουν πολύ σε χρόνο, χρήμα, εργατοώρες αποκατάστασης.

Η κατασκευή από την πλευρά της θάλασσας «πατάει» στο πέδιλο της υφιστάμενης θεμελίωσης, σε εύρος μόλις 25 εκατοστών και δεν καταλαμβάνει ούτε ένα χιλιοστό επιπλέον επί της παραλίας. Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία που ακολουθεί.

Άρα η επίκληση παραβίασης του αιγιαλού και της παραλίας είναι εντελώς ανακριβής και εξ αυτού του λόγου, παραπλανητική.

 

Η πρότερη κατάσταση, είναι όπως αυτή παρουσιάζεται στην επόμενη φωτογραφία.

Διακρίνεται πεντακάθαρα το πέδιλο των 25 εκατοστών, πάνω στο οποίο «πάτησε» το νέο τοιχίο προστασίας, αποτυπώνεται ξεκάθαρα το εγκαταλειμμένο εδώ και πολλά χρόνια τοιχίο, με απόλυτα διαβρωμένο τον οπλισμό του, ένα βήμα πριν την υποσκαφή και κατάρρευση του.

Είναι σαφές ότι η επικάλυψη της διαβρωμένης επιφάνειας μόνο προστασία προσφέρει, δίχως να δημιουργεί προβλήματα.

Μια τέτοια εικόνα, τραγικής εγκατάλειψης, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του νησιού μας, δεν αρμόζει στην Κω.

Η φθορά του χρόνου είναι κατανοητή από όλους, η εγκατάλειψη όμως και το ενδεχόμενο κατάρρευσης δεν είναι επιλογή αυτής της δημοτικής αρχής.

 

 

 

Η υπερύψωση του τοιχίου κατά 50 εκατοστά, έχει στόχο να αποτρέψει την προσβολή του χώρου (parking) από τα καιρικά φαινόμενα.

Εάν στην πράξη, αυτά τα 50 εκατοστά του  προστατευτικού τοιχίου, μήκους περίπου 20 μέτρων, δημιουργήσουν ζητήματα σε σχέση με τη διαμόρφωση της ακτογραμμής, τότε ίσως πρέπει να προετοιμαστούμε ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία για πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος μας παρακολουθεί την επιρροή του έργου ώστε να δράσει άμεσα.

Όσον αφορά σε αυτή τη διορθωτική παρέμβαση δεν υπάρχει καμία αντιστοίχιση με το τοιχίο που είχε καταπέσει στη Β. Γεωργίου.

Αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους μας, για τον τουρισμό και την κοινωνία μας, ας πρυτανεύσουν η λογική και οι χαμηλοί τόνοι.

 

Γραφείο Τύπου

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωραιο ειναι απλα βαλτε κατι απο πανω ενα καγκελο ισως για να μην φαινεται τοσο αποτομο

  • 85 χρόνια δημοτικοί άρχοντες με ευαισθησία σεβάστικαν τα κολονάκια με γρανίλια των Ιταλών..μ

   Τώρα πλάκωσαν οι άσχετοι μπετατζήδες για να καταστρέψουν χωρίς κανέναν λόγο το παραλιακό μέτωπο της Κω… Είναι τα ίδια Τσοπανάκια που αφαίρεσαν τα πλακόστρωτα και τους κιβώλιθους για να βάλουν τσαμπωτά τσιμέντα προς εξυπηρέτηση κολλητών του Κοψιμιού ….

   • εκει καναμε μπανιο οταν ειμασταν παιδια. υπηρχε παραλια. σημερα που φαγωθηκε, και καθε λιγο χτυπιεται και η πλατεια, ηταν αναγκαιο το τοιχειο. αλλα βρε παιδια πρεπει να τρεχει ο καθενας στον εισαγγελεα για καθε εργο του δημου; γιατι δεν πηγε τοτε για τη βασιλεως γεωργιου, που εγινε το τοιχειο πανω σε ντουβαρι, με αποτελεσνα να καταρευσει αμεσως; καλα λεει καποιος οτι η κλεισουρα μας βαρεσε ολους!!!

  • Ο μυλωνάς και ο καπετάνιος με την τρίμετρη βάρκα, να κατέβουν στις εκλογές για δήμαρχοι, να δούμε τα έργα τους. Όλα τα ξέρετε και τελικά τίποτα δεν ξέρετε. Πουθεναδες.

  • Ποιος σταμάτησε το κολυμβητήριο, ποιος σταμάτησε τα θερμά , ποιος το μόνο που κάνει είναι καταγγελίες. Αυτη η παρέα της συμφοράς. Βρε άντε από εκεί. Κάντε έργο και μην απολογήστε. Με τους καταστροφείς της Κω, τα γερόντια.

  • Έτσι είναι, δεν πήρε την δουλειά ο πωλητής των κυβολοίθων και ο φίλος του …..και τώρα στην εισαγγελία. Αλλιώς όλα κουφέτο θα ήταν. Από το σχόλιο για τα σταμπωτά και την εμμονή για τους κυβόλοιθους όλα φαίνονται. Βρε άντε από εκεί

 2. γράφετε: «ένα βήμα πριν την υποσκαφή και κατάρρευση του». Θα έπρεπε λοιπόν να το ανακατασκευάσετε όπως ήταν παλιά και πάντα. Στο τέλος-τέλος ας φύγει το πάρκινγκ από εκεί.

 3. Στο όνομα τις προστασίας γίνονται παρατράγουδα. Χαλάμε ότι ωραίο μας είχαν αφήσει οι Κατακτητές…
  Και πρίν αρχίσετε το κράξιμο και να με τοποθετήσετε κάπου σας ενημερώνω έχω μεγαλώσει εκεί. Εκεί στην σκάλα του πολεμικού έμαθα μπάνιο και έχω πολλές και ωραίες αναμνήσεις. Κατά την ταπεινή μου γνώμη έπρεπε να εξεταστεί μία άλλη λύση

 4. Βαριά αντιαισθητική παρέμβαση
  Γρήγορη αποκατάσταση
  Οι Άνεμοι Τώρα δημιουργήθηκαν ;; Τι αλλαξε εδώ κ 95 χρόνια
  Οι Ιταλοί έκαναν την Κω όνειρο μοναδικό
  Ενας ακόμη όγκος άχαρος τσιμέντου
  Να μην είναι χώρος parking Είναι χώρος αναψυχής κ περιπάτου
  Ακόμη να φύγουν τα Λεωφορεία
  Ήταν προέκταση ο χώρος του Κουτσουραδη του Ζαχαροπλαστείου

 5. Κύριε Δήμαρχε, αν το τοιχίο είχε φθορές και χρειαζόταν επισκευή, τότε θα έπρεπε να γίνει η επισκευή του χωρίς να χτίσετε νέο τοίχο. Είναι, τουλάχιστον, αντιαισθητικός.
  Έστω, να χρειασθεί να καθαριστεί το μέρος από τα βότσαλα 2 φορές το χρόνο, αυτό δεν είναι δα και τόσο σπουδαίο. Αλλά αν και με τη νέα κατασκευή, δούμε σε μια κακοκαιρία και πάλι βότσαλα στο χώρο αυτό, (που σίγουρα θα δούμε), τότε τι θα πείτε;
  Γράφετε ότι ο χώρος «γεμίζει από πέτρες μεγάλου μεγέθους». Εννοείτε 4άρων, 5, 6 κιλών; Μήπως υπερβάλλετε;
  Και τελικά, σας ενδιαφέρει η ομορφιά της πόλης ή αυτό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές σας;

 6. Είμαι 25 χρόνια στο νησί (φυσικα θα μου πει καποιος πώς δεν μου πέφτει λογος αφού δεν ψηφίζω εδω) Οποιος δημαρχος έχει εκλεγεί ολα τα χρόνια ότι εχει κάνει για το νησί από πλευρας εργων βλέπω τα μηδενίζεται ολα και τα κρίνετε ως αχρηστα. Σοβαρευτειτε λίγο ολοι σας για το καλό αυτου του τόπου. Εχω παει σε ολη την Ελλάδα γίνονται εργα καλα και δημιουργικα. Φτάνει πια αυτή η γκρίνια σας όλα σάς φταινε. Δηλαδή ολοι οι δήμαρχοι ηταν αναξιοι για εσάς και θα ειναι από ότι φαίνεται. Δεν εχω δει αυτα τα χρόνια να επικροτηση κάποιος ενα έργο πώς ειναι σωστο. Λυπάμαι και οπως έγραψα πιο πάνω δεν ψηφίζω εδω και δεν θα εχω λογο ισως για κάποιους…..

 7. Δήμαρχε δηλαδή θα απολόγησε στον καθένα από εμάς; Λάθος δεν είναι να κάνεις λάθοι, λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα. Έγινε και καλώς έγινε. Σε όποιον δεν αρέσει, απλά να θυμηθεί την προηγούμενη κατάσταση της περιοχής.

 8. ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΡΟΧΩΡΑ.ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΚΑΛΑ

  ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ.ΠΡΩΧΩΡΑ.Ο ΛΑΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

 9. Μην κάνετε έργα, θα σας σταυρώσουν. Λαμόγια να γίνεται. Ε ρε κούνια που την κούναγε αυτήν την κοινωνία της γενιά μας (50+). Εμείς τα κάναμα όλα τέλεια και τώρα κρίνουμε τους πάντες. Έλεος, έχετε βγάλει σε λαϊκό δικαστήριο νέους ανθρώπους. Καλά έκαναν

 10. Δημαρχε προχωρά μην ακούς τίποτα, βλέπουμε τα χάλια όταν έχει 10 μποφόρ διότι μένουμε εκεί κοντά,όλοι αυτοί που γράφουν δεν θέλουν να γίνετε τίποτα.

 11. ΤΟ ΚΑΜΕΛΙΑ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΑΝΤΙΠΛΥΜΜΗΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΣΤΑΣ , ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΚΥΜΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝ, ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΙΧΕΙΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΩ. ΑΜΑΝ ΠΙΟ ΤΙ ΑΚΟΥΜΕ!!! ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΒΡΕΙ. ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!!

 12. οι άλλοι μονο θαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

 13. Δεν έχουν κάτι να προσφέρουν και είναι αρνητικοί στο ότι γίνεται προχωρήστε στα έργα σας.
  Το σταμπωτό είναι καλύτερο παρά οι κυβολιθοι που είναι φθαρμένοι και περπατάς σε λακκούβες επίσης τι θα γίνει στο κάστρο και στο λιμάνι να γίνει άμεσα η επισκευή αυτή η λύση ήταν των Αρχαιολόγων που απεδείχθη λάθος λόγω της θάλασσας .

 14. ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ

 15. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΕΊ ΠΆΡΚΙΝΓΚ; ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΩΡΑΊΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.