Η κατάσταση των υδροβιοτόπων σήμερα στην Κω (ΦΩΤΟ – Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς)

4
708

ΘΕΜΑ: για την σημερινή παγκόσμια μέρα υδροβιοτόπων, η κατάσταση τους στην  Κω.

  1. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Κω δήλωσε πως «Στόχος είναι να διασώσουμε το πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο των Κωακών υγροτόπων και να διασφαλίσουμε την ελεύθερη δημόσια πρόσβαση και τις αξίες φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης, της οικολογικής ισορροπίας, της αναψυχής, της έρευνας και της εκπαίδευσης που μας προσφέρουν, και της τουριστικής ήπιας αξιοποίησης τους. Γι αυτό προγραμματίζουμε…».

Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική δήλωση. Όχι, δεν είναι! είναι προϊόν …φαντασιακών καταστάσεων.

ο υγροβιότοπος Ψαλιδιού σήμερα!

  1. υπενθυμίζουμε όμως τα τοπικά πολιτικά προστάγματα περί διεκδίκησης: σεβασμού, ανάδειξης και αξιοποίησης των 2 παγκόσμια αναγνωρισμένων υγροβιότοπων του νησιού μας :

—ΑΛΥΚΗ ΤΙΓΚΑΚΙΟΥ, ΛΙΜΝΗ ΨΑΛΙΔΙΟΥ, κωδικός GR 4210008 η περιοχή ,»Κως- Ακρωτήριο Λούρος- Λίμνη Ψαλίδι- όρος Δίκαιο» στον εθνικό κατάλογο NATURA 2000 (οδηγία 92/43/EOK) προστατευόμενος υγροβιότοπος

—και με κωδικό GR 4210027 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ η περιοχή «Κως- Λίμνη Ψαλίδι- Αλυκή» περιοχή ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας που επί πλέον προστατεύεται με το Π.Δ.7-11-97 (ΦΕΚ 1204Δ της 28-11-97).
—Υποχρέωση του Δήμου μας είναι να αποζημίωση τις ιδιοκτησίες πέριξ των 2 ευρωπαϊκής σημασίας υγροβιότοπων που θίγονται από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί και να εντάξει τους χώρους σε προγράμματα αξιοποίησης. Αυτά επιτάσσουν οι νομοι και το γενικό συμφέρον.

ο υγροβιότοπος Αλυκής Τιγκακίου σήμερα!

  1. Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2021 – 50 χρόνια Σύμβασης ΡΑΜΣΑΡ- το θέμα για το 2021 είναι “Υγρότοποι και νερό”.  Οι υγρότοποι είναι πηγή γλυκού νερού. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μια αυξανόμενη κρίση του γλυκού νερού, που απειλεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Χρησιμοποιούμε περισσότερο γλυκό νερό από ότι η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε το οικοσύστημα, από το οποίο εξαρτώνται το νερό και η ζωή γενικότερα.

Οι υγρότοποι απειλούνται κυρίως από την υπεράντληση των υδάτων, τις αποξηράνσεις, τη ρύπανση από υγρά και στερεά απόβλητα και από συνθετικές χημικές ουσίες, τις καταπατήσεις, τις καταστροφές της φυσικής βλάστησης, καθώς επίσης και από την κλιματική αλλαγή.

Η εκστρατεία του 2021 υπογραμμίζει τη συμβολή των υγροτόπων στην ποσότητα και την ποιότητα του γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Το νερό και οι υγρότοποι αποτελούν αδιαχώριστη συνύπαρξη ζωτικής σημασίας για τη ζωή, την ευημερία μας και την υγεία του πλανήτη μας.

Ν. Μυλωνάς

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό, που περνούμε τα διάφορα κονδύλια φτιάχνουμε ότι φτιάχνουμε και μετά τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους είναι ανεύθυνο προς το οικοσύστημα αλλά και στους πολίτες. Είναι σίγουρα ένα δείγμα ανικανότητας, έλλειψης υπευθυνότητας, και ίσως και πολιτική καιροσκοπία. Ένα πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον θα επέβαλε μια άλλη προσέγγιση. Έργα που γίνονται αλλά και συντηρούνται, μαθαίνουν σε όλους μας να σεβόμαστε το περιβάλλον. Αλλά όταν αφεθούν να παρακμάσουν, τι μήνυμα περνάει αυτό σε όλους μας;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ