Η εισήγηση του Δημάρχου Κω: Εγκρίθηκε το προσχέδιο καταστατικού της ΑΕ του Αναπτυξιακού Οργανισμού στο ΔΣ

93
1993

Σας αποστέλλουμε την εισήγηση του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, οπότε εγκρίθηκε το προσχέδιο Καταστατικού της Α.Ε. του Αναπτυξιακού Οργανισμού που συστήνουν οι Δήμοι Κω – Αστυπάλαιας & Νισύρου.

« Αγαπητοί συνάδελφοι,

είχα τονίσει και στην προηγούμενη, σχετική με το θέμα, συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την σπουδαιότητα δημιουργίας Αναπτυξιακού Οργανισμού, στον οποίο θα συμμετέχει ο Δήμος μας, επιστρατεύοντας την κοινή λογική και αναλύοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα που μας αφορούν.

Γιατί, οι προκλήσεις της εποχής μας είναι μεγάλες και έρχονται από παντού.

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να διαφωνήσουμε σε πολλά.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε ως χώρα σε μεταβατικό στάδιο.

Η πανδημία που προκάλεσε ο Covid  έχει πλήξει τις κοινωνίες και αποδυναμώσει τις οικονομίες.

Γίνεται αφορμή αλλαγών που σίγουρα θα επηρεάσουν και εμάς.

Οι τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις, η μετάβαση στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, το έξυπνο λογισμικό και η τεχνητή νοημοσύνη, η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση, ο ηλεκτροκίνητος κόσμος και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επηρεάζουν και τη δική μας ζωή.

Ήδη έχουν ξεκινήσει σχεδιασμοί που προγραμματίζουν την ενσωμάτωση αυτών των αλλαγών και τη διαμόρφωση νέου οικονομικού περιβάλλοντος.

Η χώρα μας κατέθεσε προ ημερών τον δικό της αρχικό σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανάταξη της οικονομίας, που σίγουρα οι κατευθύνσεις του επηρεάζουν και εμάς.

Συνιστούν τις προκλήσεις που πρέπει να απαντήσουμε με το δικό μας τρόπο, στο δικό μας περιβάλλον.

Η ανάπτυξη δικτύων 5G, η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης, η προοπτική ανάπτυξης αιολικών πάρκων ακόμα και στη θάλασσα, η ολοκλήρωση των πολεοδομικών σχεδίων, συνιστούν παραμέτρους ενός νέου περιβάλλοντος που δεν μας επιτρέπει να μείνουμε απέξω.

Ένα περιβάλλον με αυστηρούς όρους για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων.

Με μετρήσιμους στόχους και ακριβή κοστολόγηση των έργων.

Ως συνέχεια σε αυτές τις προκλήσεις ενσωματώνεται το μεγάλο και σοβαρό ερώτημα.

Πως θα πετύχει ο Δήμος μας να σταθεί με επάρκεια σε αυτές τις προκλήσεις.

Να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το περιβάλλον ανάπτυξης του νησιού μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς, όλοι μαζί, καλούμαστε να προετοιμάσουμε το Δήμο μας.

Όχι απλά να ανταπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις αλλά να βγει μπροστά και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ο Δήμος Κω πρέπει να είναι ισχυρός, βιώσιμος και πρωταγωνιστής.

Έτοιμος στη νέα αφετηρία ανάπτυξης.

Έναν τέτοιο Δήμο θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Ένας τέτοιος Δήμος χρειάζεται στον τόπο μας.

Τέτοιον Δήμο θέλουν και οι συμπολίτες μας.

Θεωρώ ότι όλοι μας το ίδιο θέλουμε.

Έτσι ο Δήμος Κω αποκτά δυνατότητες να ανοίξει τα φτερά του.

Επ΄ ουδενί λόγω δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

 

Αξίζει τον κόπο να σταθούμε, για να δούμε πως θα διατεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΕΣΠΑ, περιόδου 2021-2027, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ανάγκης να είναι ο Δήμος μας άμεσα έτοιμος στη νέα προγραμματική περίοδο, για τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου που θα μπορεί να απορροφήσει.

Τα διαθέσιμα κονδύλια θα ξεπερνούν τα 26,7 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί και η εθνική συμμετοχή, που θα διαθέτει το νέο ΕΣΠΑ, της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Κονδύλια τα οποία «μοιράζονται” σε 5 Στόχους Πολιτικής (ΣΠ) και στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ).

 

Οι 5 Στόχοι Πολιτικής είναι:

 1. Ανταγωνιστική Οικονομία και ψηφιακή μετάβαση,
 2. Περιβάλλον, ενέργεια, Πολιτική Προστασία.
 3. Μεταφορές και ευρυζωνικά δίκτυα.
 4. Απασχόληση, εκπαίδευση, κοινωνική προστασία.
 5. Ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις και αστική ανάπτυξη.

 

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα ο σχεδιασμός των προγραμμάτων και να εγκριθούν στον ταχύτερο δυνατό χρόνο εντός του 2021, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων εμπροσθοβαρών δράσεων της νέας περιόδου.

Με βάση όσα προβλέπονται στο 1ο σχέδιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί (κοινοτικοί πόροι) ανέρχεται στα 21,18  δισ. ευρώ συν 5,6 δισ. ευρώ εθνική συμμετοχή, δηλαδή οι συνολικοί πόροι του νέου ΕΣΠΑ, ξεπερνούν τα 26,7 δισ. ευρώ.

Η κατανομή ανά Στόχο Πολιτικής έχει γίνει για τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ η εθνική συμμετοχή έχει επιμεριστεί ανά τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Ενδεικτικά θα πρέπει να απορροφηθούν:

 • 4,06 δισ. για την ψηφιακή μετάβαση

Με βάση τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατατάσσεται 27η στα 28 κράτη-μέλη (2020) σε ότι αφορά στην ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στο σύνολο της οικονομίας της, ενώ με βάση τον δείκτη DESI για την ψηφιακή συνδεσιμότητα η χώρα καταλαμβάνει την 28η θέση στην ΕΕ. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί αυτή η απόσταση και να υλοποιηθεί η ψηφιακή μετάβαση, στη νέα προγραμματική περίοδο θα κατευθυνθούν μέσω του πρώτου Στόχου Πολιτικής (ΣΠ1) 4,059 δισ. ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους.

 • Πάνω από 4,99 δισ. για την πράσινη οικονομία

Οι προτεραιότητες που τίθενται στον δεύτερο Στόχο Πολιτικής (ΣΠ2), στον οποίο θα κατευθυνθούν κοινοτικά κονδύλια 4,995 δισ. ευρώ, είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση των ΑΠΕ, η αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων σε «έξυπνα», η απεξάρτηση από καύσιμα έντασης άνθρακα -με ενδιάμεσο μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο- και η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών και της καθαρότερης ενέργειας αυτών.

Ο ΣΠ2 αφορά δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ενέργεια και την πολιτική προστασία.

 • 2,22 δισ. στις μεταφορές

Στους τομείς των μεταφορών και των ευρυζωνικών δικτύων θα κατευθυνθούν 2,220 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις της χώρας, με την υλοποίηση επενδύσεων σε ταχέα και υπερταχέα ευρυζωνικά δίκτυα, σε ανοιχτά ασύρματα δίκτυα για την πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο, καθώς και στην ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και των δικτύων 5G.

 • Στην απασχόληση πάνω από 6,32 δισ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει από τα υψηλοτέρα, η ανεργία των νέων και των μακροχρόνια ανέργων παραμένει υψηλή, το 60% του πληθυσμού με σοβαρή αναπηρία δε μετέχει στην αγορά εργασίας, είναι κάτι περισσότερο από εμφανές ότι χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης.

Για αυτό το λόγο, οι τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας, δηλαδή ο τέταρτος Στόχος Πολιτικής (ΣΠ4) θα απορροφήσει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6,3 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών και την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (ιδίως γυναικών, νέων και μακροχρόνιων ανέργων), για τη διά βίου μάθηση, την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά.

 • 1,1 δισ. τα κεφάλαια για την ανάπτυξη

Ο πέμπτος Στόχος Πολιτικής (ΣΠ5), αφορά τις ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις και την αστική ανάπτυξη και θα λάβει 1,145 δισ. ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην ενίσχυση της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής τοπικής ανάπτυξης, με έμφαση στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού κ.ά.

 

Ο ειδικός στόχος του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) αφορά στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Επικεντρώνεται στις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές αλλά και στις Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που ενδιαφέρει εμάς.

Τα κύρια επιδιωκόμενα αποτελέσματα αφορούν: τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέες ειδικότητες με αξιοποίηση τοπικού εργατικού δυναμικού και προσέλκυση νέου, την αύξηση ποσοστού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, τη προσέλκυση «πράσινων» επιχειρήσεων μέσω δημιουργίας βιομηχανικών ζωνών και επιχειρηματιών πάρκων, ανάπτυξη έξυπνων κλιματικά ουδέτερων πόλεων, ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών δικτύων κ.α..

 

Επίσης, αξίζει να εστιάσουμε στην εισροή 32 δις € από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας .

Οι δράσεις του Ταμείου αφορούν στην πράσινη μετάβαση, με επιχορηγήσεις 6,2 δισ. ευρώ, στην ψηφιακή μετάβαση με 2,1 δισ., σε δράσεις απασχόλησης δεξιοτήτων και κοινωνικής συνοχής με 4,1 δισ., για ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ, ενώ 3 δισ. ευρώ αφορούν δράσεις του REACT-EU, μέρος των οποίων θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

 

Για τους προαναφερόμενους λόγους,

γνώση, οργάνωση, συνεργασία και ετοιμότητα, πιστεύω ότι είναι οι παράμετροι που θα διασφαλίσουν δημιουργική κατεύθυνση στο Δήμο μας, αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας και νέες ευκαιρίες στους συνδημότες μας.

Άλλωστε, οι αδυναμίες στη στελέχωση των υπηρεσιών μας είναι γνωστές.

Αυτές τις αδυναμίες έρχεται να ξεπεράσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, που δίνει ευελιξία και εργαλεία στους Δήμους για να πετύχουν τους στόχους τους.

Σε αυτό απαντά ο νόμος 4674 του 2020.

Μας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας Διαδημοτικού Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Ουσιαστικά μας ανοίγει μια πόρτα να σταθούμε όρθιοι στην επόμενη περίοδο που είναι γεμάτη προκλήσεις, ευκαιρίες αλλά και μεγάλα προβλήματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε την καλή συνεργασία που έχουμε ως Δήμος Κω, με τους Δήμους Νισύρου και Αστυπάλαιας, μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που προσδιορίζει άλλωστε και το αναπτυξιακό πεδίο της ευρύτερης περιοχής μας.

Για αυτό συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Αναπτυξιακού Οργανισμού που θα μας δώσει την ευκαιρία να σχεδιάσουμε από κοινού την ανάπτυξη της περιοχής μας, που προσδιορίζεται από την μοναδικότητα κάθε νησιού, την ιδιαίτερη ταυτότητα και θέση του στην τουριστική αγορά, και τις δυνατότητές του να ενταχθεί στο σύγχρονο περιβάλλον αναπτύσσοντας φυσικούς πόρους με σύγχρονες υποδομές πχ στο θαλάσσιο και ιαματικό τουρισμό.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

για να πετύχει αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι ξεχωριστή, να δίνει ελπίδα και να στηρίζεται σε ηθικές αρχές και αξίες.

Στηρίζεται ουσιαστικά σε τρείς πυλώνες.

 1. Στη διαφάνεια στη λειτουργία της.
 2. Στην αξιοπιστία στη δράση της.
 3. Στην αξιοποίηση ικανού στελεχιακού δυναμικού που να μπορεί να υποστηρίξει το εγχείρημα σε μελέτες, ωρίμανση έργων και προκήρυξή τους.

Για να διασφαλίσουμε μια τέτοια λειτουργία πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.

Να παρακολουθούμε τη δράση, να ελέγχουμε το περιεχόμενο, να διορθώνουμε πιθανά λάθη και αδυναμίες.

Πάντα με γνώμονα ότι ο Δήμος μας έχει τη μεγάλη ευθύνη, τόσο έναντι των συμπολιτών μας όσο και των εταίρων μας.

Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στην ωρίμανση των έργων.

Πρώτα από όλα σηματοδοτεί το αναπτυξιακό αποτύπωμα που πρέπει ως Δήμος να έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Να στηρίξουμε την κατεύθυνση ανάπτυξης του νησιού μας, που δεν εξαρτάται μόνο από έργα αλλά και δράσεις που καθορίζουν την τουριστική ανάπτυξη.

Η προβολή και διαφήμιση του νησιού μας έχει ανάγκη υποστηρικτικού μηχανισμού με ευελιξία.

Με δυνατότητα επιτελικής λειτουργίας, που θα αναλύει και θα παρεμβαίνει άμεσα.

Στελεχωμένου με ικανούς επαγγελματίες, με ανθρώπους που έχουν γνώση και μπορούν να υπηρετήσουν τις κατευθύνσεις του Δήμου και τις αποφάσεις των οργάνων του.

 

Όπως αναφέρεται και στη μελέτη εκπόνησης του επιχειρηματικού σχεδίου για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού:

Η πρωτοβουλία του Δήμου Κω να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει ο Ν.4674/2020 και να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους Δήμους Νισύρου και Αστυπάλαιας, στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Κω, Νισύρου και Αστυπάλαιας, καθώς και οι ευκαιρίες που διαγράφονται στο άμεσο μέλλον συνηγορούν στους λόγους σύστασης του Οργανισμού και προδιαγράφουν το όραμα λειτουργίας του, που είναι να αποτελέσει βασικό βραχίονα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης των Δήμων Κω, Νισύρου και Αστυπάλαιας και του βόρειου συγκροτήματος Δωδεκανήσων ευρύτερα, ως ένας συμβουλευτικός, επιστημονικός και υποστηρικτικός μηχανισμός, υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας.

Ο νέος Οργανισμός μπορεί να αποτελέσει κεντρικό μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, υποστηρίζοντας την άσκηση πληθώρας αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων των Δήμων μετόχων του, όπως ενδεικτικά:

 • της υποστήριξης του σχεδιασμού και της εφαρμογής βιώσιμων αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών και δράσεων, με κύριους άξονες τη διασφάλιση της αειφορίας, την πράσινη οικονομία  και την καινοτομία,
 • της εξεύρεσης και αξιοποίησης χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων,
 • της παροχής επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης προς τους Δήμους και τους αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής​,
 • της ωρίμανσης και υποστήριξης υλοποίησης έργων υποδομής, της ανάληψης καθηκόντων των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων Νισύρου και Αστυπάλαιας ​και της υποβοήθησης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κω,
 • του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων ψηφιακής σύγκλισης με εστίαση σε εφαρμογές και υπηρεσίες έξυπνων πόλεων και ανάπτυξης ευρυζωνικών υπηρεσιών, ​
 • του σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς και δράσεων προστασίας και ανάδειξης του ανθρωπογενούς, του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής,
 • της ενίσχυσης της δικτύωσης και εξωστρέφειας των Ο.Τ.Α. και των ενώσεών τους.

 

Η μελέτη που εκπονήθηκε προσδιορίζει τους κύριους πυλώνες οργάνωσης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Οργανισμού και αναπτύσσει τα χρηματοοικονομικά του μεγέθη σε χρονικό ορίζοντα πέντε (5) ετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο Οργανισμός θα λειτουργεί με ευέλικτο σχήμα που θα αποτελείται από τακτικό προσωπικό για την κάλυψη πάγιων αναγκών και έκτακτο προσωπικό, όπως απαιτείται κάθε φορά για την εκτέλεση του αντικειμένου που αναλαμβάνει.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του Αναπτυξιακού Οργανισμού την επόμενη 5ετία, η συνολική εισφορά των Δήμων Κω, Νισύρου και Αστυπάλαιας στο μετοχικό κεφάλαιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού εκτιμάται σε 339 χιλιάδες €.

 

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα έχει οικονομική αυτοτέλεια, ίδιο προϋπολογισμό και πόρους προερχόμενους από τη διαχείριση των προγραμμάτων που αναλαμβάνει και τις προγραμματικές συμβάσεις που εκτελεί.

Εκτός από την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων, που περιλαμβάνει την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, τον σχεδιασμό και διαχείριση  χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και δράσεων, την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, μελετών κ.α., μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός μπορεί και θα πρέπει να αναλάβει την υλοποίηση δράσεων ψηφιακής σύγκλισης, βιώσιμης ανάπτυξης και να προτείνει την υλοποίηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ).

Επιπλέον, μπορεί να οριστεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης για πράξεις κρατικών ενισχύσεων, καθώς επίσης και να παράσχει τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των μετόχων Δήμων.

Τα ανωτέρω μπορούν να υλοποιηθούν και μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των Δήμων, του Αναπτυξιακού Οργανισμού και λοιπών συμβαλλόμενων φορέων, δυνάμει των προβλέψεων του άρθρου 100 του Ν.3852/2010.

Οι προγραμματικές συμβάσεις δύνανται να χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ ή και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ή προγράμματα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους, τον Τακτικό Προϋπολογισμό ή άλλα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα ή τα ειδικά προγράμματα των άρθρων 69 και 71 του ν. 4509/2017 (Α΄201), καθώς και από τους προϋπολογισμούς των συμβαλλόμενων φορέων.

Είναι επίσης δυνατή η χρηματοδότηση των συμβαλλομένων και από φορείς του δημόσιου τομέα που δεν μετέχουν στην προγραμματική σύμβαση (παρ. 3 άρθρο 100 Ν. 3852/10, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 4 του άρθρου 21 του Ν. 4690/20) (ΥΠ.ΕΣ. εγκ.200/37260/16.06.2020).

Κάθε έργο που αναλαμβάνει ο Οργανισμός θα μπορεί να το υλοποιεί με ίδιους πόρους ή με εξωτερική ανάθεση.

Η ανάληψη έργων από τους Δήμους, αλλά και η ανάθεση σε τρίτους θα λαμβάνει χώρα βάσει των προβλέψεων του Ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών.

Σε περίπτωση που οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων δεν έχουν τεχνική επάρκεια ή έχουν τεχνική επάρκεια, αλλά καλούνται να υλοποιήσουν μελέτες και έργα, για τις ανάγκες των οποίων δεν έχουν το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό, θα μπορούν να συνάπτουν προγραμματική σύμβαση κατά τις διατάξεις των άρθρων 12 και 44 του ν. 4412/2016 με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό για τις διαδικασίες σύναψης, εποπτείας και επίβλεψης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων, προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης, με ειδικό εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Επίσης, οι Δήμοι που δεν έχουν τεχνική επάρκεια θα μπορούν να αναθέτουν τη διοικητική υποστήριξη έως τη στελέχωσή τους, για την υποβοήθηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας δόμησης στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, μέσω προγραμματικής σύμβασης κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4412/2016.

Μέσω της προτεινόμενης σύμβασης θα παρέχεται διοικητική υποστήριξη, δηλαδή προετοιμασία φακέλων και εν γένει τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προς τούτο προσωπικό του Οργανισμού.

Επιπλέον, δύναται να ανατίθενται στον Αναπτυξιακό Οργανισμό η υλοποίηση Συμβουλευτικών και άλλων Υπηρεσιών, όπως η κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων, βάσει των προβλεπόμενων στον ν. 4412/2016.

Το οργανωτικό μοντέλο του νέου Οργανισμού σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις ανάγκες του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη υφιστάμενα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας άλλων αναπτυξιακών εταιρειών, αλλά και τις ειδικές συνθήκες του ΑΟΤΑ.

Η επιλογή που έγινε ήταν η διαμόρφωση ενός λιτού αλλά και ταυτόχρονα περιεκτικού οργανογράμματος που να ευνοεί τη συνεργασία και την ευελιξία μεταξύ των οργανωτικών μονάδων.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το προσωπικό των Αναπτυξιακών Οργανισμών διακρίνεται σε τακτικό και έκτακτο.

Το τακτικό προσωπικό προσλαμβάνεται για την κάλυψη θέσεων, βάσει κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΚΕΥ).

Η στελέχωση από έκτακτο προσωπικό είναι άμεσα συνυφασμένη με το πλήθος, τη φύση και τη διάρκεια των έργων που θα αναληφθούν από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Το κόστος του έκτακτου προσωπικού λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού (σε συνάρτηση με την αξία των υλοποιούμενων έργων).

 

Η διοίκηση του Οργανισμού ασκείται από διοικητικό συμβούλιο και εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, στην οποία οι τρεις Δήμοι συμμετέχουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος και τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πλην του προέδρου, δεν μπορεί να είναι αιρετοί εκπρόσωποι των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων των μετόχων ΟΤΑ, δηλαδή δεν μπορεί να κατέχουν την ιδιότητα του δημάρχου/περιφερειάρχη, του προέδρου του δημοτικού/περιφερειακού συμβουλίου ή του δημοτικού/περιφερειακού συμβούλου.

Ο γενικός διευθυντής και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Η θητεία τους ακολουθεί τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και μπορεί να ανανεώνεται.

Οι αμοιβές του τακτικού και έκτακτου προσωπικού λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της αγοράς, αλλά και των μισθών που λαμβάνουν τα στελέχη του Δήμου μας, δεδομένου ότι το προσωπικό του Αναπτυξιακού Οργανισμού δεν υπάγεται στις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου.

 

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, συμπράττουν από κοινού με τους ΟΤΑ στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής σε δημοτικό, διαδημοτικό, περιφερειακό ή ευρύτερο χώρο, ανάλογα με τις καταστατικές τους προβλέψεις.

Τα έσοδα του Αναπτυξιακού Οργανισμού από την υλοποίηση έργων, τα οποία αναλαμβάνει μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους ΟΤΑ μετόχους του, υπολογίζονται επί τη βάσει του κόστους προσωπικού που συμμετέχει παραγωγικά στην υλοποίηση και παρακολούθηση των έργων, επαυξημένου κατά 20% για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων του. Σε αυτά προστίθεται το έσοδο που ανατίθεται σε εξωτερικούς αναδόχους.

Σύμφωνα με το Ν 4674/2020 και το άρθρο 2 παρ. 3, «Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από τους ΟΤΑ ή τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65). Η λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ανωνύμων εταιρειών και η εποπτεία τους ασκείται με βάση τις διατάξεις του ν. 4548/2018 (Α΄ 104), υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων.»

Στο σενάριο βάσης το οποίο παρουσιάστηκε έχει γίνει η εκτίμηση ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός βάσει των παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν θα χρησιμοποιήσει ένα μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 340 χιλιάδων €, όπως περιγράφεται και στο καταστατικό του ώστε στο σύνολο της πενταετίας να μην απαιτηθεί άλλη ενίσχυση ρευστότητας.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο ποσό να αποτελέσει εισφορά των Δήμων Κω, Νισύρου και Αστυπάλαιας κατά τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

 

Το όραμα του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να αποτελέσει βασικό βραχίονα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης των Δήμων Κω, Νισύρου και Αστυπάλαιας και του βόρειου συγκροτήματος Δωδεκανήσων ευρύτερα, ως ένας συμβουλευτικός, επιστημονικός και υποστηρικτικός μηχανισμός, υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας, με εστίαση στην καινοτομία.

Οι στόχοι του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού (ΑΟΤΑ) και συνεπακόλουθα οι τομείς δραστηριοποίησής του θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον γενικό αναπτυξιακό στόχο των ΟΤΑ μετόχων του και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΑΟΤΑ θα πρέπει να βρίσκεται η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νήσων Κω, Νισύρου και Αστυπάλαιας και των ιδιαιτεροτήτων τους (μικρή κλίμακα, σχετική απομόνωση, πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον) και των τοπικών τους πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ως βασικοί στόχοι για την ανάπτυξη των νησιών μπορούν να αναφερθούν:

 • η ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, μέσω της κλαδικής διαφοροποίησης της οικονομικής βάσης, της στήριξης τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και της ενίσχυσης ειδικών μορφών τουρισμού
 • η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης, μέσω δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού
 • η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, της κλιματικής αλλαγής και του περιορισμού των φυσικών πόρων, μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ, κατάλληλων υποδομών ύδρευσης/ αφαλάτωσης, της δημιουργίας κατάλληλων υποδομών για τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και της προώθησης της πράσινης οικονομίας
 • η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις μεταφορές και η ενίσχυση της αστικής κινητικότητας
 • η αξιοποίηση των ΤΠΕ για την υποστήριξη των Δημοτικών Υπηρεσιών και τη βελτίωση της επικοινωνίας τους με τους πολίτες, καθώς και για την υλοποίηση δράσεων που εντάσσονται στην πρωτοβουλία για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες
 • η ενίσχυση των κοινωνικών και πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, μέσω της δημιουργίας πολιτιστικών και αθλητικών δομών και υποδομών και της ενίσχυσης του δημιουργικού τομέα.

 

Αξίζει να τονίσουμε ότι ήδη έχουν προχωρήσει πολλά τέτοια σχήματα σε όλη την Ελλάδα.

Από Δήμους και Περιφέρειες, χωρίς εξαίρεση.

Έχουν δρομολογήσει τη συγκρότηση τέτοιων Οργανισμών, είτε τους έχουν συγκροτήσει ήδη και βρίσκονται στο πρώτο στάδιο λειτουργίας τους.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήδη συνέστησε τέτοιο οργανισμό.

Οι Δήμοι της Δωδ/σου βρίσκονται όλοι χωρίς καμία εξαίρεση στην τελική φάση της επιλογής του σχήματος που θα συμμετέχουν.

Όλοι είδαν την ευκαιρία που δημιουργείται για ένα σοβαρό εργαλείο εκτέλεσης του σχεδιασμού ανάπτυξης κάθε τόπου.

Σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Αυτές οι εξελίξεις φέρνουν όλους μας προ των ευθυνών μας.

Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την πορεία και το μέλλον του τόπου μας.

Πρέπει αύριο να μπορούμε να απαντήσουμε με πειστικό τρόπο στους νέους και στις νέες μας, το τι κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή τους, για να στηρίξουμε το μέλλον τους.

Αποτελεί ιστορική ευκαιρία.

Ζήτημα που μπορεί να μας ενώσει.

Παρακαταθήκη για την Κω του μέλλοντος, πέρα και πάνω από τη σημερινή συγκυρία.

Πέρα και πάνω από παρατάξεις και δημοτικά σχήματα.

Έτσι μπορούμε να υποστηρίξουμε τις ανάγκες του νησιού μας.

Με έναν ισχυρό Οργανισμό Ανάπτυξης που απαντά δημιουργικά και παραγωγικά στις προκλήσεις της εποχής, που απλώνει το χέρι στην κοινωνία και στην τοπική επιχειρηματικότητα.

 

Aγαπητοί συνάδελφοι,

αφουγκραζόμενος  όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο την αγωνία των συνδημοτών μας για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού του στόχου, αλλά και αντιλαμβανόμενος ότι οι άλλοι δύο Δήμοι, εν δυνάμει εταίροι μας, έχουν ουσιαστικά αυτοπαγιδευθεί, όπως προκύπτει και από τις σχετικές επιστολές που οι Δήμαρχοι τους μου έχουν αποστείλει, εκτίμησα  ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων μας, η εξάντληση των περιθωρίων συνεννόησης στα πλαίσια ενός δημοκρατικού και ειλικρινούς   διάλογου.

Άκουσα με πολλή προσοχή όσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ειπώθηκαν.

Παρακολούθησα επίσης με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά και αυτές δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων συλλογικών φορέων και γενικότερα ανθρώπων που έχουν θέση στη δημόσια ζωή του τόπου μας, εξάγοντας πολύτιμα συμπεράσματα.

Θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο σύγκλισης και συνεννόησης, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν, έχοντας ως σημείο αναφοράς την κοινή, εκτιμώ, πεποίθηση και αγωνία, να μην υστερήσει η Κως δραματικά έναντι των άλλων ΟΤΑ ή ανταγωνιστικών προορισμών, κατά την κατανομή των 70 δις €  την περίοδο 2021-2027.

Δηλαδή, όπως γίνεται αντιληπτό, επίκειται ένας αγώνας δρόμου, για όλους όσοι θα είναι παρόντες και έτοιμοι, στην διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές, την ανάπτυξη, τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα αυτών, το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που σύντομα θα έρθει προς ψήφιση,  περιλαμβάνει διατάξεις που συνδέουν τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τους οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμού (DMO).

Όλα τα παραπάνω, τεκμηριώνουν εκτιμώ με επάρκεια, την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα των Αναπτυξιακών Οργανισμών.

Καταγράφοντας τις παρατηρήσεις, τους προβληματισμούς και τις θετικές υποδείξεις που προέκυψαν στο δημόσιο διάλογο, σας κοινοποίησα προσχέδιο καταστατικού, στο οποίο εμπεριέχονται μια σειρά τέτοιων θετικών  προτάσεων.

Πεποίθηση μου είναι ότι αυτό το προσχέδιο μπορεί να αποτελέσει το σημείο σύγκλισης μας για τη δημιουργία στη συνέχεια του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Ενδεικτικά αναφέρω για μια ακόμα φορά ότι έγιναν τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις,  στα παρακάτω:

 • Στη δυνατότητα περιορισμένης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ειδικά στην πρώτη περίοδο της λειτουργίας του.
 • Στην τοποθέτηση του Διευθύνοντος με επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, σε θέση επιπλέον αυτών του Δ.Σ., χωρίς δικαίωμα ψήφου.
 • Στη χρονική διάρκεια της πρώτης σύνθεσης του Δ.Σ. η οποία θα συμπίπτει με το τέλος της θητείας αυτής της δημοτικής περιόδου (31-12-2023).
 • Στον προσδιορισμό σε 11 (από 9 αρχικά) στον αριθμό των μελών του Δ.Σ..
 • Στη συμμετοχή αιρετού μέλους της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβούλιου Κω στο Δ.Σ..

 

Σήμερα, με βάση όλα όσα μέσα από το δημόσιο διάλογο προέκυψαν και έχουν πλέον λάβει το χαρακτήρα καταστατικών θέσεων, που αφορούν στη συγκρότηση και λειτουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού, προσκομίζοντας τα ως νεώτερα στοιχεία, πάντα με βάση το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς θεμάτων, προσβλέπω στη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου μας.

Ας στείλουμε στην κοινωνία ένα μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης σε μεγάλα, κρίσιμα θέματα που αφορούν στο μέλλον του τόπου μας.

 

Γραφείο Τύπου

93 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμαρχε φτιάξε τα όμβρια της Αβέρωφ και εθνικής αντιστάσεως και άσε τα λόγια τα παχιά….. αντε να σας δούμε.

  • Κατοικος αβερωφ ειμαι. Ε οχι ρε παιδια πρωτη φορα η δευακ εκαμε πραγματα για μας. Ας μην ειμαστε αχαριστοι.

   • Εκαμε;;;;
    Όχι έκανε;;;
    Άλλου αυτά….
    Μπέρδεψες τα στενά και τις οδους….
    Σε αναγνωρίζω … από χιλιόμετρα!!!!

    • Αχ νησακι μου ελα μαζι μας . Ελα με τους πολλους!!! Πως αντεχεις τη μοναξια. Εσυ και ο ψιτ… του μεινατε…

    • Χμ….πρωτα η προσκληση ηταν..κλειστη..
     τωρα βλεπω την κανεις ανοικτη!!
     Την γλυτωσες τοτε….σταματα το εδω…
     Αγνοια κινδυνου ……..
     Προτιμω τους εξυπνους!!!
     Τους ρουφιανους τους σιχαινομαι!!!

 2. Συμβουλή προ Δήμαρχο, επονομαζόμενο και «κοψιμιος»: Αν έχεις δει την τριλογία «ο πόλεμος των αστρων» απαγόρευσε στα ΜΜΕ να βάζουν φωτογραφία σου γιατί είσαι ίδιος ο αυτοκράτορας. Αν δεν το έχεις δες το και θα με καταλάβεις.

 3. καλή χρονιά σε εσένα και στους συνεργάτες σου Θεοδόση. Πόσο χαίρομαι που σε έχουμε Δήμαρχο

 4. Ας προσευχηθούμε λοιπόν….έρχονται δύσκολα. Πάντως η απόφαση να απέχουν κάποιοι …ήλθαν κατάπτυστη …κρίμα

   • Ευτυχως που βγηκε δημαρχος ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ. Γιατι αν ηταν ο πρωην , με τα πολλα ταξιδια ολο και κατι θα μας ειχε κουβαλησει. Ευτυχως!!!!

 5. Εγω παντως αυτο που ειδα χθες το βραδυ….δεν θα το ξεχασω ποτε…στη ζωη μου!!!
  Αυτο το μισος στο βλεμμα …
  αυτο το χτυπημα του τραπεζιου..
  .αυτο το κουνημα δακτυλου…
  αυτες οι δεκα εντολες του Μωυση….θα μεινουν αξεχαστα στο μυαλο μου!!!
  Αχ νησακι μου…που καταντησες!!!

  • ε ναι εσυ θελεις να βλεπεις .. ειρωνιες αναψοκοκκινισματα βρισιες κ απαξιωση σ αυτα εχεις συνηθισει ουστ!!!!!

   • Μα δεν καταλαβες αστροπελεκι μου τι εγραψα?
    Δεν θα ξεχασω ποτε…αυτη την τηλεδιασκεψη…
    Οσο και να θελω…
    Το ουστ ειναι αντιγραφη…

  • Πατσαβουρόσκονη θα τρως μέχρι να γεράσει η γλώσσα σου..θα βράζεις στον βρώμικο ζωμό σου.. μέχρι να σκάσεις θα σε γλεντάω.. εσένα και την επιθετική ειρωνία που ξεκίνησες… μέχρι να καταπιείς ότι ληγμένο σου βρίσκουν, ακόμα και τις ελεημοσύνες που σου δίνουν σε χάπια.

   • Χαχα.. σε ευχαριστώ για το γέλιο που μου προσφέρεις!!!
    Τι από όλα σε ενόχλησε;;;
    Είπα κάπου ψέμματα;;;
    Μη στεναχωριέσαι… για μένα δεν υπάρχουν τάρανδοι … ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε….
    Γιατί από όλα μόνο αυτό σας τσούζει!!!

    • Γλωσσο-διάρροια άσκοπη, ατέρμονη ,ασταμάτητη.. Η Βλαξ ,της βλακός, την ηλίθια ,Ω ηλίθια!!!!

     η μία σάχλα μετά την άλλη. Για να δικαιολογήσεις τον μισθό και την μανιοκατάθλιψη, μονολογείς, μπαμπαλίζεις, ξεκούτιανες και απ την συνεχόμενη αυτο- που στην βάρεσε στο κεφάλι…

    • Χαχαχ…
     τιι απο ολα οσα ειπα….ειναι ψεμματα…..σε ΞΑΝΑΡΩΤΩ….
     Διεψευσε με….
     ΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ….

  • Πως να το ξεχασεις που σας τελειωσε. Η ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ μας αποκαλυψε τις ψευτιες σας, και καταφερε να περασει την αναπτυξιακη. Το φυσατε και δεν κρυωνει. Αχ νησακι μου σε βλεπω να αυξανεις τις δοσεις. Προσεχε κορη μου, γιατι εχεις οικογενεια!!!!

 6. Ευτυχως που αποχωρησε η ιωαννα. Διαφορετικα θαπεφτε πολυ φτυσιμο!!! Στην αντιπολιτευση….

  • Φιλε…. απο τα καλα μου….αφιερωμενο στους κοψιμιους!!!
   Εκει που κεμουσαν οι καπεταναιοι τα αρματα…κρεμουν οι γυφτοι τα νταουλια!!!
   Τα καλυτεραααααα …σου ευχομαι!!!

    • ..εσυ με την μυτη…ομορφε …το 2023…γραψε μου σε επιστολη……τα εργα σας!!
     Εγω θελω ενα αιολικο παρκο στον Ασωματο….απο τον Πισσαριδη….
     Τιμης ενεκεν….για τις μλκς του κοψιμιου σου!!!
     Για να παει καλα η χρονια!!

    • Το αιολικο παρκο θα γινει στην αβικω και στα 70 στρεμματα γιατι εκει εχει ωραιους ανεμους!!!

   • Ναρκισσιστική μυωπία και τα δύο 'τεμάχια' γλωσσάρας βακαλάου..

    Ευσεβής αλήθεια είναι η ιδιότητα που έχουν και τα δυό τα πλανταγμένα, να προτιμούν τις έννοιες και τα γεγονότα που θα ήθελαν να είναι αληθή, παρά τις έννοιες και τα γεγονότα που είναι γνωστό ότι είναι αληθή.

    • Θες να μιλησουμε για γνωστα και αληθη?
     Οκ…ακου τι εμαθα εντελως τυχαια ….

     Ο ερωτας ειναι απο τα πιο ωραια συναισθηματα.Να εισαι ερωτευμενος σημαινει να θες κατι που δεν μπορεις να εχεις…Συμφωνω για στιγμες που πρεπει να τις ζεις…η ζωη ειναι μικρη…απολαυσε οτι μπορεις…η προσωπικη ζωη του καθενος δεν αφοραει κανεναν και μονο τον ιδιο…και ολα αυτα τα σωστα!
     Διαφωνω με ταρανδους…ρουντολφ κλπ..
     ΑΛΛΑ..ρε αθεοφοβοι…ριξατε προεκλογικα τοση ΛΑΣΠΗ…και τωρα???
     Τωρα ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ!
     Που εισαι Ναμποκοφ…να δεις σεναρια….που σου σου εχουμε..χαχα
     Αντε βρε καλα να περνατε ..ερωτευμενοι!!!
     Προεκλογικα θα ειναι ανταποδοτικη η λασπη…και οι κινκυ καταστασεις!!
     Παρτε να εχετε!!!!
     https://youtu.be/Fd9cxv0OaSQ
     https://youtu.be/sPXj5fEmLA0

    • Εγω δεν διαφωνω…αφου μου εχει σκοτισει…τον ερωτα….συνεχεια…
     κριμα γιατι τα ελαφακια βρισκονται στην Ροδο….
     ενω θα επρεπε να βοσκανε ελευθερα….τοσο καμπο εχει το νησι μας…..!!!χεχεχεχε

    • Ε καλα γνωστος …ο καμπος της Κω…
     ..αλλα και εσυ…μην δινεις σημασια…
     Ο καθενας οριζει τον εαυτο του οπως θελει…
     Δεν υπαρχουν ελαφια…
     Να που διαφωνουμε σε ενα πραγμα…
     Εμενα το θεμα μου ειναι αλλου..
     Μιλανε για αλλους ενω τα κανουν οι ιδιοι!!

    • Φιλαρακο….δεν θα βαλω ορους στο πως θα τους πηγαινεις…αυτο ειναι δικαιωμα σου..εγω παντως μεχρι να ξεβρωμισει ο τοπος θα τους πηγαινω οπως τους αξιζει…και τους αξιζουν τα χειροτερα…καποιοι πρεπει να χασουν τον υπνο τους….
     σημερα ποιο τραγουδι ακουγε???
     εαν δεν το πεις…θα το βαλω εγω….περιμενω…!!!

 7. ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!!!!!

 8. Το ιδιο ακριβως ειχε κανει πριν χρονια ο μαυρομουτσουνος. Τυμπανοκρουσιες, παρατες, συνεδριασεις,…θα εφτιαχνε δρομους στη Νισυρο, λιμανι στην Αστυπαλαια ……. Τελικα μεινανε με την….μπανανα στο χερι.
  Το 2020 ενας αλλος μαυρομουτσουνος, ο επονομαζομενος και «κοψιμιος», επαναφερει το «σχεδιο της πλακας» για τα νησια. Τωρα ομως οι συμπαραστατες ειναι αλλοκ, ειρωνες, κακεντρεχεις, χαιρεκακοι, εκδικητικοι και κακοχαρακτηρες. Ειμαι σιγουρος οτι θα μουΐσουν μεσα στις ιδιες λασπες………….. Παντως στα μερη μου λενε:»τον τεμπελη σαν τον εχεις τον προφητη τι τον θελεις;

 9. Αληθεια εχεις ακουσει πως οι δικηγόροι ετοιμαζουν δημαρχο για την επομενη τετραετια;
  Το ξερεις;
  Ήταν στην αρχική συμφωνία σας για να φύγει ο προηγούμενος ή θα πάθεις εγκεφαλικό από την στεναχώρια;

 10. Οι δυο αντιδήμαρχοι το ξέρουν και σχεδιάζουν αλλαγή δημαρχου …………………..
  Ο Φορεστ δεν γίνεται να μην το ξέρει. Τόσο φελός πια;;;;;
  Ήρθε απλα για να φύγει και …..

   • Μέχρι τα μεσάνυχτα που άλλαξε ο Χρόνος,στο πληκτρολόγιο για πλύση εγκεφάλου

    η καμένη ,το ηλίθιο σκεύασμα…η τρύπα του όζοντος είναι μηδέν μπροστά στην τρύπα του εγκεφάλου της.. νομίζει ότι παίζει κάποιο ρόλο, ενώ την έχουν σιχαθεί όλοι και δεν διαβάζουν καν τις ///κίες της.. έπρεπε να την πάνε σ ένα άσυλο ,μια γραμμή βοήθειας…ένα επείγον ψυχιατρείο.. χώρια που είναι //// και ηλίθια,μιλάμε για ρύπους απ το πρωί μέχρι την νύχτα.ΗΛΙΘΙΑ ΧΑΠΑΚΩΜΕΝΗ

    • Ρε γιδι….που εισαι ακομη!!
     Οτι δωσατε θα παρετε και δεκα παραπανω!
     Ολα σας αξιζουν…και θα τα λαβετε!

    • χαχαχ το ψυχιατρειο της Λερου δεν θα σας χωρα…κοκοβιοι…
     ψαξτε θεσεις και για αλλου…θα ειναι τοσο μεγαλο το χουνερι..που θα φατε…
     τικ..τακ..τικ..τακ…
     παλι συναντησεις στα κρυφα Ρασπουτιν???

 11. κοιμησμενοι μετα ξυπνησατε//////////////// θα τρωτε απ τον θεοδοση τα επομενα 12 χρονια θα ειναι βαρια.

 12. Η εισήγηση του δημάρχου… Σου προτείνω νάχεις χάπια πέψης και λόγω κορωνοιου παρε απόθεμα για αλλά 6 χρόνια… Γιατί θα γίνει λολ Τάουν και δεν θα βρίσκεις στο μέλλον… Εκτός αν πραβει και τα πάρει όλα το αχ νησάκι, γιατί και αυτός τα ίδια πεπτικα προβλήματα.. Δεν έχει καλή χώνεψη το έντερακι του .. Από το φίλο σου τον ρασπουτιν, κοκοβιο η γραφια όπως σαρεσει να μας λες με το αχ νησάκι… Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 2021 με τον Δήμαρχο ΘΕΟΔΌΣΗ ΝΙΚΗΤΑΡΆ.. Αλλά 2 χρο ια -+4 θα ξεκολοθειτε να γράφετε καμουζελες..

 13. Λόγω τις ///λ@κιες που γράφεις… Και είπες να το ρίξεις στο aegeanews? Η έχεις μπερδέψει το facebook με το aegeanews για να κάνεις chat.απο το πρωί ως το βράδυ? Ασυναρτητα , γλειωδης σχόλια , που σε λίγο τα σάλια θα τρέχουν από το Aegean στο κινητό σου .. Και καμμενος και γλυφτης! (εκτός από εργένης… Χαχαχα

  • Με ψαχνεις στο φβ τραμπουκε?
   Φτωχε μου Πιπη…..
   Επιλεγω ποιοι αξιζουν την προσοχη μου!!

 14. Εύχομαι να τα κάνετε 10.000.. Αντοχή θέλει..!!!!!!
  εύχομαι σε 6 με 7 χρονιά να τα 100πλασιασετε, εδώ θα ειμαι εγώ.. Για να το διασκεδάζω….οσο γράφετε χαίρομαι.. Πονέμενες ψυχές Χαχα!!!!

 15. Έβαλε /////// σε λαμπρόπιτα για το έθιμο του Ιούδα,την έκοψε μόνη της,την έφαγε μόνη της και ..κατάπιε το/////// απ την λημάγρα να γράψει σχόλιο…θες και //////για να δέσει την επόμενη,αλλά που…..εσύ το τζόκερ θα κυνηγάς..Βωμύλω,Χάϊδω..

 16. Στην διαβάθμιση της βλακείας ,ανήκεις στην τέταρτη κατηγορία:η αιώνια ηλιθιότητα

  .. στην κορυφή της κλίμακας, είναι ο ηλίθιος, που σε ορισμένες περιπτώσεις του αποδίδεται από τους άλλους και το υπερθετικό πανηλίθιος. Αυτός, πλέον, ενσαρκώνει τον ολοκληρωτικό θρίαμβο της βλακείας, όταν αυτή κατορθώνει να ξεπεράσει τον εαυτό της και να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ…
  Για τους ιατρικά βεβαιωμένους ηλίθιους υπάρχει ειδική πρόνοια στον αστικό κώδικα, που τους θέτει υπό απαγόρευση και τους αποκλείει από οποιαδήποτε δικαιοπραξία, προστατεύοντας έτσι τους άλλους από την ηλιθιότητά τους. Δυστυχώς όμως τα πιστοποιητικά ηλιθιότητας είναι λίγα, ενώ οι ηλίθιοι πολλοί. Και οι πραγματικά επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, όπως είπαμε, είναι οι ασύλληπτοι από την επιστήμη, που κυκλοφορούν ραντίζοντας τα πέριξ με την ηλιθιότητά τους.
  Αυτά από μένα μπετόβλακα!!!!!!!!!!!!!

   • πάρε μία κάψουλα και κάνε το σταυρό σου να χει καλά ο Μεγαλόχαρος το Γιωργάλλι.

    • Τον κανω τον σταυρο μου…χαχαχ
     Και την προσευχη μου..
     ¨..Δωστον…. Κυριε στον λαο σου..χαχαχ¨
     Χωρις χαπακια ειπαμε….
     Σωας τας φρενας….

  • Πω πω ρε πανεπιστημονα…μονος σου τα εγραψες ολα αυτα??
   τι λες ρε κοκοβιε…αυτα λεγατε στους δημοτες για να κερδισετε τον δημο???χαχαχαχ
   λεμεεε οτι το προβλημα σου μεγαλωνει….εκοψες τελικα αλυσο!!!χαχαχχ

 17. Προς Αχ νησακι και ψιτ.. Είμαι σίγουρος ότι τωρα που δεν έχετε τι να κάνετε

  Εκτος από το χόμπι το chat, ασχοληστε μετά με το δεύτερο χόμπι σας… Απλά μια συμβουλή :Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ η ΠΑΡΑΧΡΗΣΗ, και γενικά η παθολογική και κακή χρήση της σεξουαλικότητας του ανθρώπου αν δεν έχει γυναίκα οδηγεί σε αποχαύνωση…Μ@λ@κυνση εγκεφάλου..

 18. Βρε ανόητε αχ νησάκι.. Εγώ δεν έχω απλά Facebook...και δεν ασχολούμαι με like και ηλιθιότητες πανηλιθιε

  Δεύτερον εφόσον ομολόγησες ότι έχεις..Facebook Τότε πράγματι πρέπει να στο χουν μπλοκάρει.. Γιατί αλλιώς θα γραφές εκεί…. Στο χω ξαναπεί.. Καμουζελα

  • χαχαχα..η παραταξη του λαικ…μιλησε…
   Οταν εσυ πηγαινες εγω γυρνουσα σκωληκα του κοψιμιου…
   Θα με ρωτας πριν γινεσαι ρεζιλι….αν εχω φβ!!

   • Μυαλο δε θα βαλεις μωρη μαιμουνα αχ νησακι; ο δικος σου ελεγε σκουληκια τους πολιτες τωρα και συ; σκουληκια ειστε εσεις γιαυτο ο κοσμος σας εξαφανισε δια παντος

    • Κάτι σκώληκες σαν και σενα…..ρουφάνε τα λεφτά του Δήμου…
     Και θέλετε πάτημα και λιώσιμο….
     Προσεχώς…..

   • Αχ νησακι εισαι μαυρο κορακι με νυχια γαμψα, γιαυτο βλεπεις παντου σκουληκια!!! Αλλα στο τελος εσυ εγινες ενα πατημενο σκουληκι!!!

    • Κοψιμιοσκουλουκα..τα ψωμια σας λιγοστευουν..
     τρεξτε να σωθειτε….ο βαρυς πελεκυς θα σας λιωσει…!!

 19. Μπορώ ήδη να σε συναντήσω έξω..γιατί απλά ξέρω ποιος χάλουβας είσαι . Που το χω κάνει πολλές φορές μαιμου

  • Αποφασιστε ποιος θα γραψει για μενα…οχι ολοι οι αρουραιοι μαζι….
   Ει που ειστε …εσεις το εμβολιο …και στα δυο μπρατσα …οχι στο ενα!!!
   Ουστ!!

  • Κοκοβιε εσυ μας ξερεις ολους…
   ε!!και???σου ειπε κανενας οτι σε φοβαται???χαχαχαχ
   τραβα ρε γιδι ακουρευτο….μην με βασανισεις μερες που ειναι….

 20. Προς Αχ νησάκι.. Η χάρα είναι όλη δική μου, βλέποντας τα σχόλια για χρόνια..

  Δεν ξέρεις πόσο χαρά παίρνω από τον πόνο σου… Και εύχομαι να συνεχιστεί για χρόνια !!!!θα κάνω συλλογή τις αρλούμπες σου να τις δημοσιεύω σε βιβλίο αρλούμπες 2020, αρλούμπες 2021..αρλουμπες 2022……

  • Την δικη μου συλλογη να δεις…παρατραγουδο…
   Μισθος ενας…μισθος δευτερος…κουμπαρακια και μπρουσκοι…μια χαρα πληρωνεστε!!!
   ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ…..
   ΟΥΣΤ!

   • ΔΤ..μαλιστα…
    ………………..και λοιποι….σπιτι τους χτες!!
    οι δημοτες δεν μπορουν να πληρωνουν ..μια προβληματικη επιχ/ση για να κανουν
    καποιοι ρουσφετια..και αλλοι να το θεωρουν φεουδο…
    θα πρεπει να λογοδοτησουν οι ανευθυνουπευθυνοι…
    Κυριτση…μην σταματας…να τους…..

    • Εννοείται θα λογοδοτήσουν….
     Πόσοι δημοσιογράφοι αλήθεια δουλεύουν στο μέσο;;;
     Αριθμό θέλω!!!!

 21. Καλη χρονια ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΑΣ. Σου ευχομαια υγεια και δυναμη για το καλο του νησιου μας!!!

  • κοκοβιε μην βελαζεις…θα σε ακουσουν..τα λαθρο..τα φιλαρακια του δικου σου…
   και θα σου την πεσουν ασχημα…..οχι οτι δεν το γουσταρεις…αλλα λεμε τωρα….!!!!χαχαχαχ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ