Ιωάννα Ρούφα (για Προϋπολογισμό): Η Δημοτική Αρχή εκπαιδεύει τους πολίτες να την χειροκροτούν για το τίποτα

44
1263

Η ψήφιση του προϋπολογισμού  θα μπορούσε να είναι μια δυναμική, πολιτική, διαπαραταξιακή, συμμετοχική διαδικασία που να μεταφράζεται σε πολιτικές και απτό έργο. 

Ο προϋπολογισμός που φέρνει η δημοτική αρχή, έστω και μόλις μια βδομάδα πριν την λήξη του έτους είναι μια απλή διαχείριση, χωρίς πολιτική πρόταση, χωρίς πολιτική αντίληψη, χωρίς προοπτική για τον τόπο μας.

 

Είναι παράδοξο και θλιβερό συνάμα να μην μπορεί να δει ο δημότης μέσα στα 72 εκ. ευρώ που παρελάζουν ως άψυχοι αριθμοί κάτι που να κυοφορεί το νέο, την ελπίδα για το αύριο, την ανάπτυξη, ακόμα – ακόμα και την σύγκρουση. Γιατί πρέπει να συγκρουστούμε με τις δομικές παθογένειες και τις στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος.

Άλλωστε έχω πει ότι για μένα πολιτική είναι το σύνολο των πραγμάτων με τα οποία διαφωνούμε…

Απευθυνόμενη στη δημοτική αρχή και με αφορμή της αποκάλυψης του μεγάλου έργου που υλοποίησε το 2020 (μόλις 3 έργα) είπα ότι μηδένισε την απόσταση από το ελάχιστο στο τίποτα και ότι εκπαιδεύει τους πολίτες να την  χειροκροτούν για το τίποτα.

Η σημερινή δημοτική αρχή, εκούσια ή ακούσια,  διαμορφώνει την ταυτότητα της Κω μέσα από τη συσσώρευση και την όξυνση των προβλημάτων, αλλά και μέσα από τις αναξιοποίητες δυνατότητές της.(ενδεικτικά αναφέρω, το πρόβλημα του νερού στο τρίγωνο, τη συνειδητή απραξία  -απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, τη κατάρρευση του ΧΥΤΑ, το δημαρχείο στο Ζηπάρι που παραμένει κουφάρι, το κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια  την απουσία σχεδιασμού αξιοποίησης των θερμών, της κατανάλωσης – εκποίησης του μύθου που λέγεται Ιπποκράτης που εκχωρήθηκε στα χέρια ενός συνδέσμου, την Αλυκή Δικαίου, στην κατ επίφαση διεκδίκηση ενός νέου νοσοκομείου αλλά και των ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται στο νησί…)

Προσεγγίζει δε, θέματα μείζονος σημασίας με επιδερμικό, οπορτουνιστικό αλλά και κυνικό τρόπο εκχωρώντας υπηρεσίες και αρμοδιότητες.

Ενδεικτικά επίσης αναφέρω: ΦΟΣΔΑ, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, μετατροπή του δημοτικού συμβουλίου σε διακοσμητικό στοιχείο αφού αξιώνει την εκχώρηση και την διαχείριση   του συνόλου των θεμάτων του δήμου σε μια Α.Ε. στο όνομα της Ανάπτυξης

Η στάση και οι επιλογές αυτής της δημοτικής αρχής διακρίνονται από ναρκισσισμό και έχουν ημερομηνία λήξης που συνδέεται με την δική της και μόνο παρουσία στα δημοτικά δρώμενα της Κω και αποσκοπούν στην υλοποίηση των δικών της σχεδίων και μόνο. Δεν είναι τυχαία η διαδικασία προσλήψεων μέσα σε 24 ώρες. Δεν είναι τυχαίο που μετέτρεψε το δικαίωμα στην εργασία σε ρουσφέτι και εξάρτηση.

Για την δημοτική αρχή η εκχώρηση των πάντων είναι σχέδιο, είναι πρόοδος .

Όσοι δε αντιστέκονται σε αυτήν την ευέλικτα μοντέρνα άποψη είναι κακοί, είναι τροχοπέδη.

Συγκυριακά το ταμείο του δήμου είναι ισχυρό το εξήγησα επαρκώς στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Διαπιστώνεται όμως ότι οι ανίσχυρες και μη συνειδητοποιημένες διοικήσεις των νομικών προσώπων τα οδηγούν σταδιακά σε χρεοκοπία. (βλέπε ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ)

Επιλέγεται το μάρμαρο να το πληρώσει και πάλι ο Κώος πολίτης με τις επιχορηγήσεις ή τις αυξήσεις των επιχορηγήσεων. Σε όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου παρατηρείται κατακόρυφη μείωση των ταμειακών τους αποθεμάτων και κανένα σχέδιο ανάκαμψης!

Σε αυτές τις συνθήκες και αυτή τη χρονική συγκυρία, η σημερινή δημοτική αρχή καταθέτει έναν προϋπολογισμό αναντίστοιχο με τις ανάγκες της κοινωνίας.  Ο πήχης είναι πολύ χαμηλά.

Η πανδημία και οι μέχρι σήμερα επιπτώσεις της θα έπρεπε να είναι αφετηρία αφύπνισης , αναθεώρησης, επαναπροσδιορισμού πολιτικών επιλογών. Η σχέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κράτους επίσης βρίσκεται σε κομβικό σημείο κάτι που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεστε ή και να σας εξυπηρετεί αν κρίνει κανείς από τη στάση σας. Οι εργαζόμενοι του δήμου που μας παρακολουθούν θα θυμούνται την στάση σας για το άρθρο 179 περί ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας.

Ο κύριος Νικηταράς προσέλαβε γενικό γραμματέα και 5 ειδικούς συμβούλους της δικής του επιλογής.  Όταν τον ρωτήσαμε πέρσι τέτοια εποχή να μας πει ποιες ανάγκες, ποιες προτεραιότητες του δήμου θα στηρίξουν αυτές οι προσλήψεις για να πιάσουν τόπο τα χρήματα των δημοτών που δεν είναι και λίγα δεν μας απάντησε. Δεν απάντησε γιατί άλλα ήταν τα κριτήρια των προσλήψεων και των επιλογών του  που έχουν να κάνουν με προεκλογικές και μετεκλογικές υποχρεώσεις. Οι πολίτες όμως πληρώνουν και δεν έχουν ακόμα εισπράξει το αποτέλεσμα αυτών των προσλήψεων που συμπεριλαμβάνουν και υποψήφιο του κυρίου Νικηταρά. Αυτά είναι τα νέα ήθη που φέρατε.

Ισχυρίζεστε ότι ανοίξατε τις πόρτες στους δημότες. Τις ανοίξατε. Για ένα 24ώρο με τις προσλήψεις ημετέρων. Και τις κλείσατε οριστικά απέναντι στην ισονομία, την δικαιοσύνη, την αξιοκρατία.

Επιμένετε στη διαχείριση και μάλιστα της τελευταίας στιγμής. Όλα πρόχειρα όλα κατόπιν εορτής όλα συνοδευόμενα με μια αστεία δικαιολογία…. (παράδειγμα η απευθείας ανάθεση του κυρίου Νικηταρά στην PLANETγια τη σύσταση της Α.Ε. που εν κρυπτώ  ανατέθηκε και εν κρυπτώ ακυρώθηκε!)  Εμμένετε να κρατάτε κωδικούς που δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν ή που δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν.

Βλέπε επιχορήγηση του ΕΦΤ. Πείτε επιτέλους την αλήθεια στον ίδιο τον εαυτό σας. Δεν υπάρχει ΕΦΤ και αν υπάρχει στα χαρτιά ο δήμος της Κω έχει αποχωρήσει από το 2014.

Αρνείστε να πείτε στον κόσμο που βρίσκονται τα δημοτικά τρένα.

Δεν έχετε σχέδιο κοινωνικής πολιτικής. Θα πρέπει με σαφήνεια να πείτε που θα αξιοποιηθούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ  που ήρθαν στα ταμεία του δήμου από το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας Τα ποσά που βάλατε στον προϋπολογισμό δεν ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ…

Κατά τη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος καταθέσαμε πρόταση για κάθε κοινότητα που εστιάζει στις ανάγκες τους , στις ιδιαιτερότητες στην ταυτότητα τους.

Απαξιώσατε την πρόταση στο σύνολο της γιατί δεν έχετε την φιλοσοφία της σύνθεσης και του διαλόγου. Απαξιώσατε και τις ίδιες τις κοινότητες.

Δεν έχει νόημα να επανέλθουμε.

Η στάση σας αυτή αποδεικνύεται από την εν κρυπτώ λειτουργία σας από την φοβικότητα στον διάλογο, από την απαράμιλλη ανάγκη της αυτοπροβολής-επικοινωνιακής πολιτικής και κυρίως από την απουσία σθεναρής και συμπαγούς πολιτικής πρότασης.

Ακόμα και το πρόγραμμα Τρίτσης που θα μπορούσε να είναι κοινός τόπος ομόφωνων αποφάσεων το διαχειρίζεστε ως εργαλείο αποσπασματικών προτάσεων και όχι ως χάραξη πολιτικής.

Η στάση αυτή έχει περάσει και στα νομικά πρόσωπα τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν με συνοπτικές διαδικασίες και με ηλεκτρονικό μήνυμα τους προϋπολογισμούς τους.

Κλείνοντας θεωρώ ότι υπάρχει έλλειμμα αυτοδιοικητικής συνείδησης.

Δεν έχω ακούσει μια αυτοδιοικητική κουβέντα μέσα σ αυτήν την αίθουσα.

Αντίθετα, λόγια κενού περιεχομένου χωρίς πολιτικό υπόβαθρο. Λόγια που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, να καλύψουν την ένδεια και την απουσία παραγωγής έργου.

Συντηρείται μια παλαιομοδίτικη λογική με μπόλικη δόση λαϊκισμού που δεν προσφέρει στον τόπο, που δεν προάγει την συμμετοχή και το ρόλο του πολίτη. Του πολίτη που είναι το υποκείμενο που θα έπρεπε να είναι ο πρωταγωνιστής. Απλά επενδύεται στην ανάγκη του. Στο έλλειμμα ενημέρωσης του, στο επιμύθιο ότι «όλοι ίδιοι είναι». Θα το ξαναπώ… καμιά εξαρτημένη κοινωνία δεν μπορεί να προοδεύσει.

Η κοινωνική σας πολιτική εξαντλήθηκε στα δανεικά, στις προσφορές από τοπικές επιχειρήσεις, στα λαμπιόνια του φαίνεσθαι και τα ηχητικά συστήματα.

Το προεκλογικό σας σύνθημα ήταν να φύγει ο κακός Κυρίτσης. Με κακές αντιγραφές κάποιων προτάσεων που πήρε το αυτί σας ή είδε το μάτι σας και με τις συνεργασίες που πετύχατε, πείσατε την κοινωνία.

16 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας έχετε θεοποιήσει τις επιλογές Κυρίτση. Ακολουθείτε με θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των επιλογών του, υλοποιείται το δικό του έργο και δεν μας ξενίζει που το παρουσιάζετε ως δικό σας αφού και οι λογικές και οι πρακτικές σας είναι πανομοιότυπες δεν έχετε καμιά αναστολή. Επενδύσατε στο θυμικό και παραπλανήσατε.

Υπό άλλες συνθήκες  ο προϋπολογισμός σας θα σηματοδοτούσε την αλλαγή που η παράταξή σας, θα έφερνε στον Δήμο. Αυτός θα ήταν ο προϋπολογισμός ο οποίος θα άνοιγε μια νέα σελίδα; Θα ήθελα να μου πει κάποιος, αν μπορεί να αναγνωρίσει σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό μια νέα σελίδα μια νέα πρόταση.

Τι καινούργιο κομίζει;

Που είναι η μεγάλη αλλαγή που θα φέρνατε;

Που εξανεμίστηκαν οι κατηγορίες για την κακή διαχείριση για την προηγούμενη δημοτική αρχή;

Αμβλύνθηκαν, σκεπάστηκαν, σιώπησαν τα πάθη εναντίον της προηγούμενης δημοτικής αρχής γιατί αυτά τα πάθη τα απόσβεσε το άλλο πάθος. Το πάθος για την εξουσία, για την καρέκλα.

θέλετε να πάω και ένα βήμα παρακάτω; Για το μισθό.

Αυτό ήταν το απολιτικό διακύβευμα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται είναι απότοκο συμψηφισμού, συμβιβασμού και αντιγραφής με το πρόσφατο παρελθόν που αντιπαλέψατε βλέπε δημοτική αρχή Κυρίτση σε φραστικό και μόνο επίπεδο και απουσίας πολιτικής πρότασης.

Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι ο πολιτικός σας ναρκισσισμός σας οδηγεί σε μια μορφή ιδιότυπης αυτοάμυνας – πολιτικού αυτισμού. Αφού την ώρα που σας κάνουμε προτάσεις ή σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου δεν ακούτε. Είναι και η αλαζονεία της εξουσίας βλέπετε…   όταν δε οι επιλογές σας, οδηγούν σε αδιέξοδο επανέρχεστε παρουσιάζοντας όλα όσα σας καταθέσαμε εγκαίρως ως δικές σας διορθωτικές κινήσεις.

Η δε δημοκρατική λειτουργία σας εξαντλείται καθημερινά και εν τοις πράγμασι:  Ενδεικτικά αναφέρω ότι δεν έχει γραφτεί η απόφαση για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μετά το αίτημα των 17 δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας αλλά ούτε και η απορριπτική απόφαση για τη σύσταση της Α.Ε.

Έχω ξαναπεί ότι πίσω από κάθε πολιτική απόφαση κρύβεται μια ηθική απόφαση αν βέβαια διαθέτεις ηθική.

Για τις πολιτικές σας αποφάσεις αλλά και την ηθική τους διάσταση επικαλούμαι την κρίση των δημοτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φυτοζωούν, των εργαζομένων στον τουρισμό που ζουν με επιδόματα, των  αγροτών, των νέων ανθρώπων του τόπου . Καταψηφίζουμε.

44 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Και να εκδώσεις τα λιβελογραφηματα σου σε βιβλίο… Με τίτλο :ΟΙ ΑΠΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΓΊΝΩ ΔΉΜΑΡΧΙΝΑ

  • ……….μέρα που είναι.Και κάτι ακόμα……,εκνεβριζεις ασχημα ατομα που είναι φανατικοί με τον δήμαρχο.Ενα να ξέρεις ο νικηταρας θα είναι ο δήμαρχος μας.Οι της αντιπολίτευσης θα περιμένετε για πολλά,πολλά χρονια.Αντε γεια ακολουθια.

   • ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ,ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕ 65% ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ,ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΚΩΟΙ.ΔΕΝ ΜΠΑΣ ΝΑ ΚΤΥΠΙΕΣΑΙ ΚΑΤΩ,ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

 2. κανενα κουραμπιε, κανενα μελομακαρουνο κανενα μπακλαβα. Χριστουγεννα εχομε. Αντε καλα χριστουγεννα και καλα μυαλα!!!

 3. Χρονια πολλα αννα και ας σε αποκαλούσε ντενεκε ο πρωην!!! Αυτος ειναι γιαυτο ο λαος τον αποκαθηλωσε για παντα!!!

 4. Μα μας πεις Ιωάννα αυτήν την Δημοτική περίοδο είδες κάτι θετικό? Για να μιλάμε ως ρεαλιστές και ιδεολόγοι όπως θες πρέπει να αποτυπώνουμε και την πραγματικότητα.Η υπεραξία των παρεμβάσεων του Δήμου είναι απίστευτη, δεν βλέπεις γύρω σου? Η Κως προχωρά χωρίς εσάς χρόνια πολλά

 5. τα συγκεκριμένα άρθρα ρίχνουν την ψυχολογία του Κώου πολίτη.
  Κάτι θετικό πρέπει να έγινε από τη σημερινή δημοτική αρχή !
  Τον τελικό λόγο τον έχει η Κωακή κοινωνία στο τέλος της τετραετίας.

 6. Βάζουμε την λέξη πολιτικο και βρίζουμε τον αντίπαλο όπως μας κατέβει πολιτικός αυτισμός, πολιτικός απατεώνας,πολιτικός τσαρλατανος, πολιτικός βλαξ, αυτός είναι ο πολιτικός πολιτισμός της πολιτικής Ιωάννας, εμπρός στον δρόμο που άνοιξε ο Λυριτζής και σε ανώτερα μόνο πολιτικούς ///
  ……κες δεν τους είπατε

 7. Χρόνια πολλά!!!! Η κυρία αντί να δίνει ευχές στον κόσμο για τις άγιες ημέρες που είναι ημέρες αγάπης και βλέπει πόσο δύσκολες καταστάσεις ζούμε αντιπολιτευεται με τον χειρότερο τρόπο το μόνο που καταφέρνει είναι να γίνεται γραφική και αντιπαθητική κάποτε δήλωνε συγγραφέας γιατί δεν κάθεται να γράψει κανένα ρομάντζο που είναι της εποχής της. Την επόμενη φορά ούτε σύμβουλος δεν θα βγει.Εχει καταντήσει γελοία!!!

 8. Λογω των ημερων να ξεχασουμε τις πολιτικες αντιπαραθεσεις, και να ευχηθουμε χρονια πολλα και καλα μυαλα, σε ολους, για το καλο του νησιου μας. Με υγεια!!!!

 9. Δε φταιει κανενας αλλος, ο βασιλης φταιει που σας προμαζεψε, και στο τελος του την εφερες. Μαζι με το αλλο.

 10. Δηλαδή έπρεπε να διαλέξει η Ιωάννα τους συμβούλους του Δημάρχου να μας πει πόσους συμβούλους είχε όταν ήταν αντιδήμαρχος η παράταξη της !!!!! Και έχει και τον τότε γενικό γραμματέα στα ψηφοδέλτια της δλδ θα τρελαθούμε εντελώς!!!!

 11. Δηλαδή οι πολίτες είναι χαζοί ηλίθιοι και χειροκροτούν το τπτ? Δεν έχει κρίση ο πολίτης δεν έχει μυαλό? Βρε μαζέψτε την σας βρίζει της δώσατε και 13 % οξωωωωωω

  • Αν ειχε μυαλο ….με μνημη …ο πολιτης…θα ψηφιζε τους κοψιμιογητευτες??.
   Ασε μα ρε φιλε…στα χαλια μας!!!

 12. Πως μπορει να καταντησει ενας ανθρωπος. !!!!! Κριμα που δεν καταλαβαινει, οτι προσβαλλει την αισθητικη και την νοημοσυνη του κοσμου….

 13. ΒΡΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΥΣ. ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ. Ο ΠΡΩΗΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ, ΚΙΑΥΤΗ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕ!!!!!

  • χαχαχα….το καταλαβες ε??
   Επισης…ο ασφενδιανος και ..ο αντιμαχειτης..
   .μην χρησιμοποιειτε ονοματα χωριων….
   Τα ντροπιαζετε!!!

   • αχ νησακι. η αλαζονεια που κληρονομησες απο τον πρωην, φτανει στο σημειο, να ειρωνευεσαι το 63% των ψηφοφορων του νησιου που εβγαλαν δημαρχο τον ΘΕΟΔΟΣΗ ΝΙΚΗΤΑΡΑ. στις αλλες εκλογες θα δεις πως ψηφιζουν αυτοι που εχουν ενος κοκορου γνωση.!!!!!! . θα γινουν 80%. να το θυμασαι!!!!

    • Κοκοβιε…ακομα μια φορα….
     ΔΕν κερδισε ο αβουλος κοψιμιος…..απλα..
     εχασε απο την λασπη και τα ντοπια συμφεροντα ο Κυριτσης….
     αλλα με τη μυαλο..να σκεφτεις?με τα αυτια..οπως και το αφεντικο σου???χαχαχ

    • Ουτε καταλαβες το σχολιο μου….αρα καλα σου τα λεει τα φιλαρακι μου…ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ!!!χαχαχ
     Λαθος ρημα χρησιμοποιησες…δεν ειρωνευομαι…μονο λυπαμαι..
     Λυπαμαι για το νησι μου….
     ενω.. εσεις καμαρωνετε για την ξεφτιλα σας!!!
     Οσο για το ποσοστο που θα παρετε..ξανα …αφωνος!!!

  • χαχαχ..καλως το ξωτικο της μαντρας..
   Εδω ψηφιζω …..χρονια τωρα….
   και εχω δωσει υποσχεση…να σας ψησω το ψαρι στα χειλη..
   Και απο τις δυο πλευρες..χχαχαχ

  • Τωρα το ποιος ειναι το γιδι….και μαλιστα…ΑΚΟΥΡΕΥΤΟ..αστο..
   κανει μπαμ απο μακρια…..ουστ σκυβαλο κοκοβιε!!!!!χεχεχ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.