Για την η απαράδεκτη 3-χρονη περίφραξη ζώνης SEGEN και την σημερινή συνέχεια της από την ΔΕΗ στο λιμάνι Μανδρακίου Κω (Γράφει ο Ν. Μυλωνάς)

5
1047

για την η απαράδεκτη 3-χρονη περίφραξη ζώνης SEGEN και την σημερινή συνέχεια της από την ΔΕΗ στο λιμάνι Μανδρακίου Κω

Α. Η οδός Αβέρωφ της Ιταλικής περιόδου και των δεκαετιών μέχρι το 1980-90, πριν αρχίσει η πλήρης .… αναδόμηση της, ήταν μια από τους πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδρομές της πόλης μας. Τα ωραία Ιταλόπνευστα  κτήρια της μετασεισμικής Κω με τα διακριτικά διακοσμητικά τους στοιχεία, το  μεγάλο εύρος του δρόμου με τις δενδροστοιχίες και τις ανθοστόλιστες αυλές των σπιτιών και τους αυθόρμητους χαιρετισμούς των λαϊκών εργατικών ανθρώπων της περιοχής, απέδιδαν μια μοναδική ατμόσφαιρα χώρου και ζωής που οδήγησε την τότε υπουργό πολιτισμού (την διάσημη Μ. Μερκούρη) στην απόφαση να αναθέσει στις υπηρεσίες του υπουργείου για την αποτύπωση, την προστασία της φυσιογνωμίας και την αλλαγή των όρων δόμησης και να  κηρύξει διατηρητέα τα αξιολογότερα στοιχεία. Η τότε τοπική δημοτική ηγεσία, στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης και πλουτισμού των δημοτών της (!) ανέλαβε την ‘’εργολαβία’’ να διαφωτίσει τους ιδιοκτήτες και να τους καθοδηγήσει στην κατεδάφιση, την ανοικοδόμηση 3όροφων (που θα καταργούνταν), με σκοπό την ανάπτυξη!  Σήμερα ελάχιστα δείγματα του καλοσχεδιασμένου παρελθόντος έχουν μείνει. Μέσα σε αυτά δεσπόζουσα θέση κατέχει το κτήριο της ΔΕΗ (electric power station 1928, R.Petraco). Η μοναδική δημοτική παρέμβαση στην περιοχή της Αβέρωφ ήταν ανασχεδιασμός του δρόμου (2009) με την προσθήκη του ποδηλατοδρόμου με χρήματα όχι του ισχυρού-αδύναμου Δημου μας αλλά του Κράτους, τυχαίως, από αζήτητα και επιστρεφόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια! Σήμερα ο δρόμος περνά την δική του παρακμή. Δεν είναι μόνο που έχασε αυτό που μπορούσε να έχει δηλαδή την κτηριακή φινέτσα της μεταπολεμικής εποχής του! Ούτε η χαμένη ομορφιά και ο λαϊκός πολιτισμός της κοινωνικής του συγκρότησης. Αυτά δύσκολα θα επιβίωναν μέσα στην λαίλαπα της σύγχρονης ζωής. Όμως το γηραιό οδόστρωμα, το ανυπεράσπιστο δημοτικό πράσινο, το κυκλοφοριακό αλαλούμ, η ευρυθμία και η τάξη, η ποιότητα των υπηρεσιών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα! Λείπουν πολλά και σε αυτά φέτος προστέθηκαν η απουσία ανθρώπων, η θλίψη των άδειων τραπεζοκαθισμάτων και το δάκρυ των κλειστών μαγαζιών!

Β. Πίσω από την ΔΕΗ στον ακριβοπληρωμένο δημοτικό χώρο (περιόδου Κυρίτση) δημιουργήθηκαν με λυόμενα κτήρια και φτηνή περίφραξη τύπου… ‘’αγρόκτημα’’ δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις SEGEN μετά τον σεισμό του 2017. Η προχειρότητα στην οργάνωση και την εμφάνιση του χώρου είναι εντυπωσιακή. Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον το πρόσωπο των εγκαταστάσεων στην Αβέρωφ να διασκεδαστεί με κάποιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η εικόνα της πρόχειρης περίφραξης με γαλβανιζέ σιδηροσωλήνες και δικτυωτό συρματόπλεγμα! Εξ άλλου κάτι τέτοιο απαγορεύεται εντος των σχεδίων πόλεως! Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δημου έπρεπε να ερωτηθούν και 3 χρόνια τώρα θα είχαν γίνει βελτιώσεις και θα είχε δοθεί ένα μήνυμα ευπρέπειας το τόσο σημαντικού χώρου της πόλης μας και των επισκεπτών της. Δυστυχώς καμία ενέργεια. Εκεί, στην είσοδο SEGEN έχει δημιουργηθεί και ένα …πράσινο σημείο με 10 κάδους απορριμμάτων!!! Μαύρο θα το χαρακτηρίζαμε! Η άθλια εικόνα  του σημείου-θέσης κάδων και διάσπαρτων σκουπιδιών μπορούσε να αμβλυνθεί με μια μερική παρέμβαση τοπικής περίφραξης και ενός στεγάστρου σκιασμού που να δείχνει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία μας στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος. ΤΙΠΟΤΑ! Εκεί, όλα τα κακώς έχοντα! ερήμην μας επί 3 χρόνια! Με απροσδιόριστο το τέλος  της κρίσιμης περιόδου και την σιωπή των μικρών αλλά και επί των …μεγάλων στόχων του ισχυρού μας Δήμου!!!

Γ. ΓΙΑ την περίφραξη τύπου ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ της ΔΕΗ επί της ΑΒΕΡΩΦ: Την ευαισθησία του Δημου μας στον σχεδιασμό, την εμφάνιση και την λειτουργία των εγκαταστάσεων του χώρου της SEGEN, φαίνεται να ζήλεψε και την αντέγραψε αντέγραψε η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ στο οικόπεδο της! Ποιος είναι ο πιο φθηνός τρόπος να αντικαταστήσουμε την παλιά μας περίφραξη που ‘’έγειρε προς τον δρόμο’’ στον σεισμό του 2017;  Αφαιρούμε το σπασμένο τμήμα, φτιάχνουμε ένα σενάζ μπετόν στο οποίο φυτεύουμε γαλβανιζέ σωλήνες 2,5μ  και απλώνουμε ένα πλέγμα προστατεύοντας την …περιουσία μας! Το ότι είσαι στο κέντρο της πόλης, το ότι είσαι τμήμα ενός διατηρητέου κτηρίου, του ότι υπήρχε μια μορφή περίφραξης που όφειλες αν δεν μπορούσες τα βελτιώσεις να την ανακατασκευάσεις, το ότι είσαι δημοσίου ενδιαφέροντος  κλπ  δεν σου δημιουργούν περιστολή και αισθήματα σκεπτικισμού όταν δίπλα σου ο Δήμος έχει κάνει τα ίδια πράγματα! Έτσι θα δικαιολογήσουν την επιλογή τους! Πως όμως και ποιος να μιλήσει σήμερα για τα δημόσια πράγματα όταν έχει καταστραφεί η έννοια της συλλογικότητας και του κοινού των Κώων Δημοτών με ευθύνη και των δημοτικών αρχών;

Δ. Υπαρχει έγκριση του σχεδιασμού τη περίφραξης αυτής της πρόχειρης από κάποια δημόσια αρμόδια αρχή; Μήπως θα μπορούσε η ΔΕΗ να κάνει κάτι καλύτερο και να δώσει και ένα παράδειγμα στην τοπική κοινότητα για την προσοχή που αξίζουν οι δημόσιοι χώροι της πόλης μας;

Ε. Συζήτησα με αφορμή αυτό το γεγονός το θέμα της εμφάνισης και της λειτουργίας του λιμανιού με καπετάνιους τουριστικών σκαφών που εξυπηρετούν την μικρή τουριστική κίνηση. ‘’τι να κρυφοκοιτάξεις! εδώ τα πάλας που έβαλαν και δεν λειτουργούν ακόμη για απροσδιορίστους λόγους δεν μας δίνουν την δυνατότητα για Ιντερνετικη σύνδεση των σκαφών μας! Ο μαντρότοιχος σε πείραξε;’’.

ΣΤ. Έχοντας χάσει την μπάλα, είναι λογικό να μην μπορούμε να παρουμε μέρος στο πρωτάθλημα της …ζωής! κάποιοι προσθέτουν: και του τουρισμού!

Ν. Μυλωνάς

 1. περίφραξη ζώνης segen

 

 1. το …πράσινο (μαύρο) σημείο στην είσοδο segen

 

 1. η περίφραξη τύπου ‘’στρατοπέδου’’ της ΔΕΗ

 

 1. η περίφραξη τύπου ‘’στρατοπέδου’’ της ΔΕΗ

 

 1. η παλιά περίφραξη του οικοπέδου ΔΕΗ με κτιστό τοίχο

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλά τα λες, όμως είχες την ευκαιρία να τα φτιάξεις με τον Κυρίτση και την κλότσησες.
  Συνεπώς παρακάλα τον τωρινό δήμαρχο που αν μη τι άλλο είναι πιο καλαίσθητος.

 2. Εάν είχαμε ένα σοβαρό Κράτος θα βλέπαμε και κάτι διαφορετικό.
  Σε τρία χρόνια μπορείς να κάνεις πολλά…οι Ιταλοί έφτιαξαν ολόκληρη πόλη ,εμείς ούτε δρόμο.

 3. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τίποτα!!! οι Ιταλοί έφτιαξαν σχεδόν τα πάντα με απλά εργαλεία και μηχανήματα!! και εμείς?? τίποτα…έχουμε τα λεφτά , έχουμε τα μηχανήματα αλλά δεν κάνουμε τίποτα…το μόνο που κάνουμε είναι να τα αφήνουμε να χαλάνε και να λέμε πως είναι δουλειά άλλου…λες και για να βάψεις έναν τοίχο ή να κάνεις μία απλή εργασία πρέπει να πάρεις άδεια από το κράτος έλεος πια….

 4. Προκαλώ να έρθουν δημοσιογράφοι το βράδυ στου δήμου το εργοτάξιο και να δείτε με τι αμάξια κυκλοφορούν οι άνθρωποι στους δρόμους, δουλεύουν με κίνδυνο την ζωή τους και χωρίς να τους παρέχουν δωρεάν τα απαραίτητα προστατευτικα γάντια, μάσκες, με συνέπεια να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ίδιοι η εργαζόμενοι

 5. Δηλαδη νικο εσυ δεν εχεις καμμια πολιτικη ευθυνη για το ντηλ της εξαγορας του οικοπεδου επι κυριτση; που ησουν; σε γραψανε;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.