Νίκος Π. Ιερομνήμων: Επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο (για τα χρονίζοντα προβλήματα στην Καρδάμαινα)

15
1682

Επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Θεωρώ, ως ενεργός πολίτης, πως θα πρέπει να ασχοληθούμε με κάποια ζητήματα που ταλανίζουν το νησί μας εδώ και πολλά χρόνια και είναι καλό να τα επισημάνουμε και να τα θεραπεύσουμε για το κοινό συμφέρον του τόπου.

Θα αναφερθώ σε χρονίζοντα προβλήματα του χωριού μου, της Καρδάμαινας, όπως τα ζω ο ίδιος αλλά και οι συμπατριώτες μου. Η Καρδάμαινα, φύσει τουριστικός προορισμός, με μεγάλη συνεισφορά στα δημόσια έσοδα, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως Κοινότητα μέχρι το 1998, είχε πολλά έσοδα και αρκετούς κοινοτικούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να μπορεί μόνη της να διατηρεί το χωριό πολύ καθαρό, αφού διέθετε εργατικό δυναμικό (ενώ σήμερα μόνο 3 άτομα), εργαλεία (σκουπιδιάρικο, φορτηγά, εκσκαφέα, τρακτέρ για το στρώσιμο της άμμου στις παραλίες, όχημα-σκουπάκι καθαρισμού των δρόμων κλπ), και έφτιαχνε ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε μικρό χρόνο, εν ολίγοις το χωριό ήταν καθαρό  και νοικοκυρεμένο. Αυτό μαρτυρούν παλαιότεροι επισκέπτες που έρχονταν στην Καρδάμαινα τις δεκαετίες  του 1980 και 1990. Η εμφάνιση του χωριού μας ήταν πολύ όμορφη εκείνα τα χρόνια. Με όλα αυτά δεν ισχυρίζομαι ότι όλα ήταν καλά τότε και πως δεν υπήρχαν προβλήματα.

Ύστερα ήρθαν ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και τελευταία ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Δεν θα αναφερθώ στο αν οι δυο αυτές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βελτίωσαν την ποιότητα ζωής μας, όπως μας είχαν παραμυθιάσει, δυστυχώς, κάποιοι επιτήδειοι τότε. Αυτά που εισπράττουμε στην Καρδάμαινα τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ότι περισσότερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, αντί να έχουν επιλυθεί. Συγκεκριμένα:

 • Επαρχιακός δρόμος Καρδάμαινας-Πυλίου: σκοτάδι ατελείωτο. Μόνο μερικές λάμπες όπου θέλει η Κοινότητα ή τα συνεργεία φωτισμού. Η Κοινότητα ισχυρίζεται ότι την ευθύνη την έχει το Επαρχείο και το Επαρχείο το αντίθετο. Αποτέλεσμα: επί χρόνια καμένες λάμπες και σκοτάδι τους καλοκαιρινούς, και όχι μόνο, μήνες με μεγάλο κίνδυνο ατυχημάτων.
 • Επί του επαρχιακού δικτύου, όπου διαμένω, υπάρχουν κατοικίες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και επιχειρήσεις. Τώρα το καλοκαίρι αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες από τα διερχόμενα οχήματα, αλλά και πολλά δίκυκλα κυκλοφορούν χωρίς σιγαστήρες, προκαλώντας τεράστια και ενοχλητική ηχορρύπανση. Αποτέλεσμα: τα εύλογα παράπονα των επισκεπτών του νησιού μας αλλά και των κατοίκων. Δημιουργούμε οι ίδιοι αρνητική εικόνα για το χωριό. Στην ουσία μια μικρή μειοψηφία που δεν σέβεται την πλειοψηφία.
 • Χώροι στάθμευσης. Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να πετρελαιωθεί το πάρκινγκ Τουλιάτου, ώστε να μην σηκώνεται σύννεφο η σκόνη, και πού; ακριβώς στο κέντρο του χωριού, στη βιτρίνα του… Ωστόσο το ένα πάρκινγκ δεν επαρκεί. Χρειάζεται και άλλο μεγάλο, που να λύνει το πρόβλημα. Μια καλή περίπτωση θα ήταν η αγορά ή η ενοικίαση για 50 χρόνια του οικοπέδου που βρίσκεται πίσω από τις λαϊκές κατοικίες και ανήκει στο Βακούφ. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και μόνο δυο λεπτά απόσταση με τα πόδια από το κέντρο. Έτσι θα σταθμεύουν όσοι έρχονται στην Καρδάμαινα και θα πηγαίνουν στο κέντρο περπατώντας. Εκεί θα πρέπει να σταθμεύουν και τα λεωφορεία που μεταφέρουν τουρίστες για τη Νίσυρο. Δεν είναι νόμιμο και ασφαλές να παρκάρουν στην ευθεία του χειμμάρου Άγρελλου και να κλείνουν το δρόμο για μισή ώρα κάθε απόγευμα, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα.
 • Βελτίωση ασφαλτοτάπητα σε αρκετούς δρόμους εντός οικισμού και περιφερειακά. Καλό το έργο της αποχέτευσης, αλλά οι περισσότεροι δρόμοι χρειάζονται κατάλληλη επισκευή, αφού τα μπαλώματα που έγινα προκάλεσαν συγκαθίσεις και λακκούβες με κίνδυνο στους εποχουμένους. Σ’ εμένα προσωπικά συνέβη να πάθει ζημιά η ζάντα του αυτοκινήτου μου από χτύπημα σε λακκούβα που δημιουργήθηκε από την πρόχειρη επισκευή στο δρόμο.
 • Ενίσχυση της Δημοτικής Κοινότητας με εργάτες και εργαλεία. Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Κοινότητας πρέπει με 3 εργάτες να καθαρίζει ένα μεγάλο χωριό, να φροντίσει να κλαδευτούν δένδρα, να μεταφερθούν τα μπάζα και τα σκουπίδια, την ώρα που δεν έχει φορτηγό ή φορτωτή, λόγω συνεχών βλαβών και έλλειψης εργατών, οδηγού κλπ. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον Πρόεδρο να οδηγεί φορτηγό με μπάζα, γιατί δεν υπάρχει υπάλληλος με δίπλωμα, διότι ο υπάρχων οδηγός με το απαιτούμενο δίπλωμα οδήγησης έχει μεταβεί σε άλλο χωριό να κάνει κάποια εργασία κατ’ εντολήν του Δήμου.
 • Περιφερειακός δρόμος Τσουκαλαριών. Γνωστό το πρόβλημα. Χρόνια ολόκληρα απαιτούμε, διότι πρέπει να γίνει, το παραδέχονται όλοι, αλλά… τίποτα.

 

Μπορώ να αναφέρω και άλλα χρονίζοντα προβλήματα, που είναι σημαντικά, όπως η επιδιόρθωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Καρδάμαινας, ενός ιστορικού κτιρίου, που το βανδαλίζουν και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα, ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί πολλαπλώς αποφέροντας  θέσεις εργασίας και οικονομική ωφέλεια. Όπως το ιταλικό κτίριο της πλατείας, που κι αυτό χρήζει ανακαίνισης και ανάδειξής του. Όπως ο χώρος του λιμένα με τις καθιζήσεις και τις ζημιές στις εγκαταστάσεις ρεύματος και νερού για τα σκάφη. Όπως το τέλμα με το σχέδιο πόλεως Καρδάμαινας, η εγκατάλειψη του γηπέδου 5Χ5 ερείπιο με πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος ανοιχτό για τον καθένα. Όπως η κατασκευή πεζογέφυρας στη γέφυρα του Άγρελλου, για να μην κινδυνεύει κόσμος. Όπως οι συχνές διακοπές υδροδότησης στο χωριό.

Ανέφερα κάποια προβλήματα που πιστεύω ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα από πλευράς Δημοτικής Κοινότητας, Δήμου και Επαρχείου. Γνωρίζω ότι δεν γίνεται θεραπευθούν όλα μεμιάς. Γνωρίζω όμως ότι πολλά από αυτά μπορούν να φτιαχτούν και να βελτιωθεί η εικόνα του χωριού μας. Πώς θα γίνει αυτό; Μα φυσικά αν ο  καθένας μας βοηθήσει εφαρμόζοντας τους νόμους και σεβόμενος τον συμπολίτη του και αν οι υπεύθυνοι φορείς  (Δήμος, Δημοτική Κοινότητα, Επαρχείο, Αστυνομία) φροντίσουν πιο άμεσα να λάβουν τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίζουν την εικόνα σωστής λειτουργίας στο χωριό, η οποία θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική γαλήνη. Ωστόσο εκείνο που θεωρώ επίσης ότι πρέπει να αλλάξει, είναι και η δική μας νοοτροπία. Δεν γίνεται να σκεφτόμαστε μόνο το ατομικό και να αδιαφορούμε για το κοινό όφελος. Γιατί, δυστυχώς αυτό συμβαίνει. Ας το παραδεχθούμε. Η παθητικότητά μας προκάλεσε τα χρόνια προβλήματα που παραπάνω ανέφερα.  Αν καταλάβουμε ότι ενωμένοι και διεκδικώντας μαζικά όσα μας αξίζουν, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τις αλλαγές που όλοι θέλουμε. Για να γίνει αυτό  είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούμε ως κοινωνία και να διεκδικήσουμε με επιμονή τα αυτονόητα. Το οφείλουμε στα παιδιά  μας και στους εαυτούς  μας. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

 

ΝΙΚΟΣ Π. ΙΕΡΟΜΝΗΜΩΝ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ)

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκο μου καλα τα λες, απλά πέσαμε στην περιτωση φέτος … ο μεν Πρόεδρος μας ειναι κυριτσικος και κάνει αντιπολίτευση στον δήμαρχο ..οι δε εκλεγμένοι απο την καρδαμαινα περί του δημάρχου μόνο να βγουν ήθελαν για Τους λόγους τους, εμείς οι Καρδαμιωτες την πληρώνουμε πάντα.
  Όσο για τα τρεια άτομα που δουλεύουν στο Άρωμα καθημερινά για 2 με τρεις ώρες δύσκολο να ανταποκριθούν στις ανάγκες του χωριού!
  Χρειάζεται άτομα ικανά με εκπαίδευση και οργάνωση επι των κοινών…και ειναι πολύ πολύ λίγα στην Καρδαμαινα!

  • Νομίζεις ότι φταίει ο Καποδίστριας η ο Μαρινακης- Μέρκελ – Ντόναλντ Ντακ η Χ»Πετρής? Όχι δεν φταίνε αυτοί. Φταίει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ. Όταν δεν υπάρχει «ΤΙΜΩΡΙΑ» έτσι θα πορευόμαστε στα πάντα και για πάντα. Όλοι το γνωρίζουμε αλλά τι κάνουμε γι’αυτό? Ενα ΤΙΠΟΤΑ. Έλα και από το Ζηπάρι το χωριό του ΝΥΝ να δεις τα χάλια μας. Ένα μόνο μας μένει. ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!

    • Μεγάλος κινδυνος στα χόρτα των πεζοδρομιων. Έχουν βγη μέχρι τα μισά του δρόμου. Ένα τσιγάρο και κάηκε το μισό Ζηπάρι. Η πυροσβεστική τα βλέπει αυτά? Η θα τρέχουμε όλοι με έναν κουβά ο καθένας?

 2. Κύριε ιερωμνημων όλα αυτά που γράφεις είναι κυρίως περιφέρεια. Ο περιφερειακός σύμβουλος κ.κρητικος αντί γαρ μέγα πολιτικό κεφάλαιο τι κάνει. η μνημονεύση γεγονότων με δόση νοσταλγίας το μονο που κανει ειναι η δημιουργια ψευδαισθησης για κατι που δεν υπηρχε.γρηγορα λοιπόν στα μεγάλα περιφερειακά μυαλά για επίλυση των πάντων. να ξέρεις βουβοί πάνε μουγκοι φεύγουν γιατί υπακούν τυφλα

 3. Δάσκαλε καλά τα λες αλλά θυμήσου όταν ήταν ο Νίκος πριν βγει σε σύνταξη η Καρδάμαινα ήταν έτσι; Μόνος του καθάριζε όλο το χωριό. Αυτό που κάνουν οι σημερινοί είναι καφές και τσιγάρο,ο ένας πίσω από τον άλλο.

 4. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΝΙΚΟ ΜΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ?? ΝΑ ΞΕΠΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ?? ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΦΑΝΗΖΕΤΑΙ. ΕΞΗΦΑΝΗΣΤΗ!!!!

 5. ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΟΛΗ Η ΚΩΣ . Η ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ!!!!ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΖΙ!!! ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ.

 6. ΞΕΡΕΙΣ ΝΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ …. ΜΠΡΑΒΟ. ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ? ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΦΟΡΤΟΣΑΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΟΛΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ….

 7. Α ΡΕ ΝΙΚΟ .ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΚΥΡΙΤΣΗ. ΤΟ ΜΑΜ ΜΑΜ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ!!!

 8. Κυριε ιερομνημων. Καταρχην μπραβο σου γιατι σαν ενεργος πολιτης επισημαινεις επωνυμα καποια χρονια προβληματα που απασχολουν το χωριο σου.καλοπροαιρετα θα κανω καποιες παρατηρησεις. Η καθαριοτητα τα χορτα τα σκουπιδια η καλη βατοτητα οι λακκουβες και οι καμενες λαμπες στους επαρχιακους ειναι υποχρεωση και αρμοδιοτητα της περιφερειας. Κατα την αποψη μου η αρμοδιοτητα αυτη αλλα και οι αντιστοιχοι ποροι πρεπει να μεταφερθουν στους δημους. Οπως και ο καθαρισμος των ρεματων. Αυτα θα πρεπει να τα δει η κυβερνηση γιατι φανταζομαι τα γνωριζει. Για τα αλλα που αναφερεις, πχ παρκιν συμφωνω απολυτα. Οσο για την καθαριοτητα μεσα στο χωριο νομιζω πρεπει σιγα σιγα να σκεφτεται ο δημος μας τον ιδιωτικο τομεα οπως γινεται στα περισσοτερα πολιτισμενα κρατη. Η αυτοδιοικηση μετα την κριση εχει λιγοτερους πορους λιγοτερο προσωπικο και τα μηχανηματα εχουν γερασει . Χρειαζεται μεγαλη ενισχυση σε μηχανηματα καθημερινοτητας, τσαπες φορτηγακια, καλαθοφορα, αποριμματοφορα, προσωπικο,αλλα πρεπει να το πω, και ελεγχος για την καλυτερη αποδοση του προσωπικου του δημου.

 9. ;Μαλιστα κύριε Νίκο επειδή δούλευε με φιλότιμο ο Νίκολας τον. Βριζανε οι συνάδελφοί του.!!!! Τώρα 3 καροτσακια με. Τίποτα τουρισμό χαλιά το. Χωριό!

 10. Ανέφερα κάποια χρονίζοντα προβλήματα, δηλαδή προβλήματα δεκαετίας και παραπάνω που ο Δήμος πρέπει να λύσει και που τα περισσότερα λύνονται εύκολα, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση. Δυστυχώς δεν υπήρχε αυτή η πολιτική βούληση! Αν πιστεύετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικούς όρους, δηλαδή ότι φταίει ο τάδε ή ο δείνα Δήμαρχος, λυπάμαι θα σας απογοητεύσω. Οι αιχμές κάποιων ότι στήριξα τον Κυρίτση ή το Νικηταρά με αφήνουν παγερά αδιάφορο, διότι στις εκλογές περιόδου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ δεν συμμετείχα σε ψηφοδέλτιο από άποψη και επομένως το επιχείρημά σας είναι άκυρο. Υπενθυμίζω: το θέμα μας είναι πώς θα βελτιώσουμε την εικόνα λειτουργίας του χωριού μας, που να είναι θετική σε εμάς και τους επισκέπτες του και όχι οι στείρες αντιπαραθέσεις, που κάποιοι χρησιμοποιείτε.

 11. Ο Νίκος. Άρχιζε δουλεια στις 5 και. Οι. Αλοι 8 και στις 9 πίναμε καφέ ο Νίκολας ουτε καφέ ουτε τιποτα και σχολαγανε και αυτός δούλευε ακόμα γιατί. Είχε φιλότιμο και πρόσφερε για το χωριό του!!!!!

 12. Μεγάλος κινδυνος στα χόρτα των πεζοδρομιων. Έχουν βγη μέχρι τα μισά του δρόμου. Ένα τσιγάρο και κάηκε το μισό Ζηπάρι. Η πυροσβεστική τα βλέπει αυτά? Η θα τρέχουμε όλοι με έναν κουβά ο καθένας?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.