Ν. Μυλωνάς: Για την λειτουργία και την αισθητική των τελικών παρεμβάσεων στο λιμάνι Μανδρακίου Κω

1
818

Για την λειτουργία και την αισθητική των τελικών παρεμβάσεων στο λιμάνι Μανδρακίου Κω

Α. Στο λιμάνι της Κω, ένα από τα θύματα του μεγάλου  σεισμού 2017, η επισκευή του εσωτερικού πολυσύχναστου τμήματος φθάνει στο κρίσιμο σημείο της οργάνωσης της λειτουργίας του, της διακόσμησης, της αισθητικής και γενικά της εμφάνισης του. Πλησιάζει η στιγμή που θα περπατήσουμε τον ευχάριστο περίπλου του Μανδρακίου από την ΔΕΗ μέχρι το Κάστρο, δίπλα στους άλλους συν-περιπατητές, στους ψαράδες, τις βάρκες και τα σκάφη, τα πλοία, την θάλασσα, τον γαλανό ουρανό που ανατολικά συναντά τον μπλε θαλάσσιο ορίζοντα του Κεραμικού Κόλπου που σταματά στον ορεινό όγκο της Αλικαρνασσού! Απλά πράγματα, αλλά τόσο σημαντικά για τους Κώους!

Β. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ: Για 8 μήνες παρακολουθούμε την επισκευή του Λιμανιού. Οι εργασίες εκσκαφών αποκάλυψαν την σταδιακή κατασκευή του, την τυχαία επιλογή υλικών, την προβληματική  αλληλοσύνδεση τους και εν τέλει την χαμηλής ποιότητας κατασκευών του. Σε αντίθεση, η τωρινή επισκευή- ανακατασκευή πολύ ισχυρή, αν και πάλι τμηματική και μάλλον αντισεισμικά υπερβολική! Τεράστιοι όγκοι σκυροδετήσεων το μετέτρεψαν βλαμμένο τμήμα σε μπετονένιο παραθαλάσσιο αντισεισμικό τοίχος! Θα πείτε αυτά λένε οι μελέτες! Εν τάξει, δεν έχουμε γνώσεις για να στοιχειοθετήσουμε την εναλλακτική, αλλά σίγουρα υπήρχε ένας συνδυασμός αρχών σχεδιασμού και μεθόδων κατασκευής που θα μπορούσε να συνδυαστεί η σταθερότητα με την αναγκαία διεύρυνση της επίγειας ζώνης! Οι ‘’βαρειές’’ κατασκευές που επιλέχθηκαν και κατασκευάστηκαν σχεδόν δυσκολεύουν, αν δεν απαγορεύουν οποιαδήποτε βελτιωτική παρέμβαση στην ζώνη του λιμανιού, όπως για παράδειγμα: εσωτερικό δίκτυο περισυλλογής λυμάτων των πλοίων (που κάθε Ιούλιο-Αύγουστο δημιουργούν τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ρύπανσης), υπογειοποίηση κάδων σκουπιδιών, δίκτυο παροχής καυσίμων κλπ.

Καλή, αναγκαία, μεγάλη και σπουδαία η επισκευή του λιμανιού μας, αλλά… αλλά  το πιο σημαντικό είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία πλήρους ανασχεδιασμού και αναβάθμισης του σε λιμάνι του 21ου αιώνα!  Το αναγεννητικό και ανά δημιουργικό πνεύμα που συνήθως συντροφεύει τις καταστροφικές στιγμές της ζωής μας (βλέπε σεισμός 1933), εδώ χάθηκε κάτω από τους καταναγκασμούς της εποχής! Τα χρήματα του κράτους πρέπει να πάνε πρώτα στους δανειστές! Όσο για την συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν χρειάζονται σχόλια. Η επισκευή έγινε από εθνικούς πόρους με τους οικονομικούς περιορισμούς τους. Ευθύνες έχει ο Δήμος μας (νυν και πριν)! Περιορίστηκε σε λόγια μη ασκώντας πιέσεις για κάτι πέρα από το συμβατικό των κυβερνητικών επίλογων και περιορισμών. Όπως συνήθως!

Γ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ: ο ‘’ισχυρός’’ όπως μας λένε Δήμος Κω, μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις αδυναμίες του κρατικού σχεδιασμού. Γνωρίζουμε ότι συμπατριώτες μας έβαλαν θεματα εμπλουτισμού των εγκαταστάσεων του λιμανιού με νέες υπηρεσίες από πλευράς Λιμενικού Ταμείου, ΔΕΥΑΚ, Πολιτικής Προστασίας, Πρασίνου, Τεχνικών Έργων. Επέκτασης υποδομών, εκσυχρονισμός και ανανέωση των  ειδών ‘’αστικού εξοπλισμού’’ αλλά … φωνή βοώντος!  Λογικά η εμφάνιση και λειτουργία της λιμενικής ζώνης του Μανδρακίου Κω έπρεπε να γίνουν θεμα συζήτησης

με πρωτοβουλία του Δήμου, των υπηρεσιών και επιχειρήσεων του, στην τοπική κοινωνία. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με ευθύνη της απελθούσας και την νυν αρχής! Αντ αυτού βλέπουμε σήμερα μπροστά από το Δημαρχείο ένα τετράγωνο με σταμπωτό μπετόν και μας λένε οι περίοικοι ότι αυτή είναι η επιλογή …του Δημάρχου!

Ευχόμαστε να είναι fake news (ψεύτικα νέα) και targered misinformation (στοχευόμενη παραπληροφόρηση) της ‘’κακής’’ αντιπολίτευσης. Αντί για σχόλιο, δημοσιεύουμε μια φωτογραφία του λιμανιού της γειτονικής πόλης ΜΑΡΜΑΡΙΔΟΣ, απέναντι από την Ρόδο. Εργο της πρώτης δεκαετίας του 21ου αι. με αυτοχρηματοδότιση και αποτέλεσμα συνολικού ανασχεδιασμού της παρα-λιμάνιας ζώνης της πόλης.

Συνδυασμός διεύρυνσης του χώρου των πεζών, του πρασίνου, των εγκαταστάσεων και των υπόγειων υποδομών. Ένα αξιοζήλευτο λειτουργικά και αισθητικά αποτέλεσμα που εξυπηρετούσε ένα όραμα και το αντίστοιχο σχέδιο. Και με αυτοχρηματοδότηση, χωρίς προγράμματα και παροχές! Εδώ λείπουν και τα οράματα και τα σχέδια! Ίσως  γι αυτό, ο Δήμαρχός μας, αναγκάζεται να δημιουργεί λύσεις δια της φαντασίας του! Μάλλον σε λάθος κατεύθυνση!

(σχόλιο φωτογραφίας λιμανιού Μαρμαρίδος: δάπεδα συνδυασμός λευκού μαρμάρου και μαύρου και κόκκινου γρανίτη, Φωτιστικά inox με φωτοβολταική υποστήριξη, pillars ηλεκτρονικά σε καλαίσθητα προστατευτικά ξύλινα κιβώτια iroko, ακόμη και τα καλαθάκια των σκουπιδιών έχουν επικάλυψη περιμητρικά με πράσινο πλαστικό προσομοίωνα κισσού που πρέπει να το ψηλαφίσεις για να καταλάβεις την πλαστική υφή του κλπ).

Δ. Ποτέ δεν είναι αργά! Μια δημόσια παρουσίαση των βασικών λεπτομερειών: των δημοτικών υποδομών, των εξοπλισμών, της οργάνωσης της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στην ζώνη του λιμανιού, της οργάνωσης των υπηρεσιών που θα παρέχονται, της λειτουργικότητας, της αισθητικής, των διακοσμητικών στοιχείων θα ήταν χρήσιμη.

Ν. Μυλωνάς

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. εδω επιασαν και εβαψαν με μπλε λαδομπογια το συντριβανι μπροστα στην εισοδο του καστρου λες και ηταν πισινα (βασικα δεν πρεπει να εχουν καταλαβει τη διαφορα πισινας και συντριβανιου) και δεν διαμαρτυρηθηκε ουτε η αρχαιολογια ουτε οι αρχιτεκτονες του Δημου που πληρωνονται για να εχουν αποψη οταν γινονται τετοιες παρεμβασεις οι οποιες υποβιβαζουν στην ουσια ενα τουριστικο προιον οπως ειναι η εμφανιση της πολης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ