Ν. Μυλωνάς: Τι κάνουμε προετοιμαζόμενοι για την 1η τουριστική περίοδο με κορωνο-ιό;

8
600

Θεμα: τι κάνουμε προετοιμαζόμενοι για την πρώτη τουριστική περίοδο με κορωνο-ιό;

Α.  Το τοπίο για το άνοιγμα της τοπικής οικονομίας για το φετινό καλοκαίρι αρχίζει να προδιαγράφεται μέρα με την μέρα. Το ερώτημα είναι αυτονόητο: εμείς τι κάνουμε; πως προετοιμαζόμαστε;

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όπως λένε οι ειδικοί, ότι θα ζήσουμε με την απειλή του κορωνο-ιού.  Αυτή η συνύπαρξη επιβάλλει αλλαγές στην ζωή μας. Τόσο στην ατομική (ατομικά πρωτόκολλα συμπεριφοράς: καθαριότητα, μάσκες, γάντια, αποστάσεις) όσο και στην δημόσια ζωή μας (όπου επιβάλλονται αλλαγές σε πεζοδρόμια, εμπορικούς δρόμους, παραλίες, δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις).

Β. Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται το πώς αντίστοιχες τουριστικές πόλεις οργανώνουν τον διαχωρισμό των κινήσεων στους  πεζοδρόμους τους. Η διπλή κατεύθυνση που επιβάλλεται, συμβάλλει στην τήρηση των αποστάσεων και στην διευκόλυνση των κινουμένων αφού οι κινήσεις τους δεν περιπλέκονται με μεταξύ τους διασταυρώσεις!

    

Γ. στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την προσφορά υπηρεσιών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ‘’παρά θιν αλός’’ όπως θα λέγαμε! Είναι σαφής η προσπάθεια να τηρηθούν αποστάσεις και η απομόνωση. Ενδιαφέρον έχει και ο ατομικός εξοπλισμός του σερβιτόρου!

Δ. Το θέμα μας δεν είναι η αντιγραφή! Όμως το να περπατάμε, σήμερα για παράδειγμα, στην Κανάρη, τον ποιο εμπορικό τουριστικά δρόμο που έχουμε πεζοδρόμιο του 1,50μ και να βλέπουμε από τώρα ψυγεία, καλάθια, σταντ επί του πεζοδρομίου και σκίαστρα τόσο χαμηλά που δεν μπορεί να περάσει άνθρωπος, είναι τουλάχιστον …εκτός εποχής! Η λοιπή οργάνωση του δρόμου; Ιδού: φθαρμένα και φουσκωμένα δάπεδα, μεγάλης διαμέτρου-στραβοί κορμοί γερασμένων μουριών (ότι έχει μείνει μετά τον συστηματικό ξερίζωμα τους), το μεγάλο κενό που έχει αφεθεί ανά δένδρο, περιορίζουν το πλάτος για περπάτημα στους 50 πόντους! Είναι μια κακή οργάνωση μιας εποχής που μας εκθέτει και μας ταλαιπωρεί χρόνια τώρα, πόσο μάλλον την εποχή του κορωνο-ιού. Στο δρόμο αυτό, που προσπορίζονται πολλοί μικροέμποροι τουριστικών ειδών θα έπρεπε να έχει  συσταθεί δημοτικός κανονισμός χρήσης και η δημοτική αρχή να επιβλέπει την εφαρμογή τους. Είναι η κατάλληλη εποχή μιας δημιουργικής αλλαγής στην εμφάνιση και την λειτουργία του! Η κακώς εννοούμενη πελατειακή εξυπηρέτηση έμπορων και ιδιοκτητών που θεωρούν αποδοτική την κατάληψη των κοινόχρηστων Δημοτικών χώρων ανήκει στην προ κορωνο-ιού πρακτική.

Ε. Η ίδια κατάσταση και στον άλλο εμπορικό δρόμο της πόλης Κω, την οδό Ε. Βενιζέλου, όπου η κατάληψη των πεζοδρομίων και το παράνομο διπλο-παρκάρισμα τον έχει μετατρέψει σε πεπιεσμένο σωλήνα εμπορικών εξυπηρετήσεων αντί της λειτουργίας του ως ευπρόσιτου, ευκολοδιάβατου και γενικά ως ευχάριστης περιήγησης και αγορών! Είναι ο μοναδικός στην πόλη μας με σύγχρονα προϊόντα σε άμεση επαφή με το πεζοδρομημένο κέντρο. Εν όψει της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω πανδημίας είναι η κατάλληλη στιγμή να επιβληθεί ένα νέο μοντέλο κινήσεων στην Ε. Βενιζέλου και να τεθεί το γενικευμένο πρόβλημα της κακής διαχείρισης του δημοτικού χώρου σε όλο το νησί.

Ζ. Τελευταία παρατήρηση οι αναγκαίες δημοτικές παρεμβάσεις και αλλαγές που χρειάζονται στους πιο νευραλγικούς χώρους: του πεζοδρομημένου κέντρου και του παραλιακού μετώπου (πλατείες Ελευθερίας, Καζούλη, Πλατάνου, Κονίτσης, ηρώων Πολυτεχνείου, ακτή Κουντουριώτη, Μιαούλη, Παπανδρέου κλπ). Χρειάζονται νέου τύπου οργάνωση και σοβαρές παρεμβάσεις. Σε γειτονικούς ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς διαβάζουμε ότι συνέρχονται τα δημοτικά συμβούλια με εισηγήσεις των τεχνικών και υγειονομικών τους υπηρεσιών και παίρνονται αποφάσεις με συναίνεση για: νέες πεζοδρομήσεις, για διεύρυνση πεζοδρόμων, καθιέρωση νέων ποδηλατο-διαδρομών (επί του οδοστρώματος περιορίζοντας τον χώρο των αυτοκινήτων), απομάκρυνση στάσεων λεωφορείων και ταξί, διαφοροποίηση διαδρομών και γενικά προωθώντας τροποποιήσεις που διευρύνουν τους χώρους των πεζών και των ποδηλάτων ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή των απαιτήσεων της περιόδου του ιού με τις υποχρεωτικές αποστάσεις. Για την κρίσιμη περίοδο που περνούμε, τέτοια μέτρα,  θα καθορίσουν τόσο  τα εισοδήματα όσο και τρόπο ζωής μας για τα επόμενα χρόνια.

Η. Παράδειγμα μιας αναγκαίας παρέμβασης στο πιο πολυσύχναστο σημείο του νησιού το καλοκαίρι, στο λιμάνι:  στην πλατεία των δελφινιών (Ηρώων Πολυτεχνείου)  συνυπάρχουν η στάση των λεωφορείων της ΔΕΑΣ και των ΤΑΧΙ. Οι στάσεις αυτές είναι σωστό να απομακρυνθούν!  Να τροποποιηθούν! Η ΔΕΑΣ τουλάχιστον δεν έχει λόγους να μην κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή.  Εκεί δίπλα υπάρχει ένας  τεχνικός παραλογισμός: από τα φανάρια της Κουντουριώτη-Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το Αζήλο, ο ποδηλατοδρόμος διακόπτεται.  Γίνεται ‘’της κακομοίρας’’ το καλοκαίρι! Αν η  στάση της ΔΕΑΣ απομακρυνθεί ή έστω να πάει στην αντιδιαμετρική θέση  της πλατείας, είναι μια ελάφρυνση. Αν η στάθμευση των ΤΑΧΙ γίνει μόνο προσωρινή στάθμευση, θα βελτιωθεί η κατάσταση.  Η παράλογη διακοπή του  ποδηλατοδρόμου μπορεί άμεσα να διορθωθεί σε βαρος του υπάρχοντος οδοστρώματος με μικρο-μετατοπίσεις και να αποκατασταθεί η ομαλή συνέχεια στην μετακίνηση!  Ειδικά για την λιμενική ζώνη: Η πρώτη φωτογραφία μας δίνει την λύση του διαχωρισμού των κινήσεων στον πεζόδρομο του Μανδρακίου και του σε επαφή με το κάστρο δρόμου.

Θ. Η κατάσταση που υπάρχει στην πόλη και το νησί μας είναι …αχαρακτήριστη. Δεν έχει την ευθύνη  η νέα δημοτική αρχή. Η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας αναποτελεσματικής και ανεπαρκούς διαχείρισης και των προηγούμενων.

Η περίοδος Νικηταρά θα σημαδευτεί ή ως συνέχεια ή ως αλλαγή! Μπορεί να γίνει  ο μοχλός του αναγκαίου εκσυγχρονισμού λόγω των εκτάκτων καταστάσεων της ‘’πανδημίας’’. Δεν έχει τις προδιαγραφές ούτε έχει προετοιμαστεί για ριζοσπαστικές αλλαγές! Πήρε την τοπική εξουσία με κύριο επιχείρημα : ‘’φιλικότητα και άμεση εξυπηρέτησης  προς τον πολίτη’’!  Όμως τίποτα δεν την εμποδίζει να αναθεωρήσει ή να συμπληρώσει την τακτική και την στρατηγική της!

Η. Ακούγοντας τον  Υπουργό Εσωτερικών να καλεί τους Δημάρχους να διευκολύνουν τους δυσπραγούντες καταστηματάρχες  δίνοντας τους περισσότερο κοινόχρηστο χώρο, δεν μπορεί  παρα να απογοητεύεσαι. Είναι δυνατόν το μήνυμα των καιρών της καταστροφικής πανδημίας όπου αναμένεται μειωμένη προσέλευση τουριστών να είναι οι κακές αντιλήψεις του παρελθόντος, η εύκολες λύσεις  και τα στραβά μάτια; Απίστευτο!

Χθες μάλιστα πληροφορηθήκαμε ότι η Δημοτική μας αρχή, στο Μαστιχάρι, όπου πολεοδομικά επιβλήθηκε τον χειμώνα η κατεδάφιση μόνιμων εγκαταστάσεων μέσα στους κοινόχρηστους χώρους, καλεί  τώρα τους επαγγελματίες να καταλάβουν κοινόχρηστους χώρους αφήνοντας για τους πεζούς  το πολύ 2,00μ!

Κρίμα! Κρίμα που η ανοησία συνεχίζει να μας κυβερνά.

Ν. Μυλωνάς

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί δεν τα έκανες όταν ήσουν δημοτική αρχή? Τώρα το παιζεις κόκορας με λόγια του αέρα είχες 5 χρόνια να κάνεις τα διπλάσια! Ένα απλό ερωτημα… όταν απαντηθεί γιατί δεν έκανες τπτ από όλα αυτά που λες τα προηγούμενα 5 χρόνια τότε θα σε λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

  2. ..αλλά το πιθανότερο να χρειαστούμε Κοινόχρηστα κρεματόρια,λόγω αναδιανομής προτεραιοτήτων..ξέρεις τι είναι να κολλήσεις κορονοϊό σε ποδηλατόδρομο πλάτους 1,1/2 μέτρου? μόνο με φίμωτρο στους επαγγελματίες ..έχουμε πιθανότητες να ‘αναδείξουμε’ τις μακέτες ..

  3. Νικολακι εχεις το προπατορικο αμαρτημα. Συνεργαστηκες με τον πρωην και μαλιστα σε εμμισθη θεση. Δεν αντεδρασες ποτε στη φασιστικου τυπου διοικηση της πρωην δημοτικης αρχης. Δεν εκανες ουτε κριτικη ουτε αυτοκριτικη γιαυτη την περιοδο. Γιαυτο σε οτι λες εισαι πληρως αναξιοπιστος. Φρονιμο θα ηταν να βγεις και να ζητησεις συγνωμη απο τον κωακο λαο γιατι βοηθησες να μας διοικησει ο φασισμος ο αυταρχισμος η αλαζονεια και κυριως η κακη διαχειρηση με τις απευθειας αναθεσεις στους κολλητους. Σιγη ιχθυος για πεντε χρονια για να μην παραδεχτεις τα τεραστια πολιτικα σου λαθη.

  4. μέχρι να απντηθεί δηλαδή το μέγα ερώτημα σου, …ζωή σε μας!α, ρε εξυπνε..ποιον θα εκδικηθείς;;

  5. ότι δεν έβλεπαν ΄οταν ήταν στο μπουγιουρντί τεκέ

  6. ΑΣΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ….. ΑΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΙΦΗΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

  7. AΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ Ή ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΑΠΟ ΠΛΕΞΙΓΚΛΑΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΛΑΛΛΑΡΡΟΥ , ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΝ? ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ? ΞΑΝΑΦΥΤΕΨΤΕ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΝΗΣΙΔΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΣΤΡΩΣΤΕ ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ …ΠΟΥ ΜΟΥ ΜΑΘΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΟΤΕΣ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΤΟ ΝΤΑΛΑΒΕΡΙ ΜΕ ΤΑ ΠΛΕΞΙ ΓΚΛΑΣ ,,,ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ …ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.