Αστική Ανάπλαση στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω | Μια προσέγγιση για την Πανδημία – Urbic Architects

21
1157

Τίτλος project: Αστική Ανάπλαση στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κω // Μια προσέγγιση για την Πανδημία Περιγραφή project: Η μελέτη αφορά στην αστική ανάπλαση των οδών περιμετρικά του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω (οδός Αντιναυάρχου Ιωαννίδη / τμήμα της οδού Ρήγα Φεραίου ).

Στόχος της πρότασης είναι η επίλυση της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη κατάσταση χαρακτηρίζεται από την ανοργάνωτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού των καταστημάτων εστίασης, γεγονός που δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων.

 

Η “πύκνωση” των οδών δημιουργεί : -δυσκολία κυκλοφορίας πεζών, -αδυναμία υποστήριξης των καταστημάτων από οχήματα εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική / ασθενοφόρο) -την έλλειψη αισθητικής συνοχής στο πιο κεντροβαρικό σημείο της πόλης, αφού η απουσία υποδομών αναγκάζει την κάθε επιχείρηση να επιλύει με πρόχειρες μεθόδους τα ζητήματα που προκύπτουν για την υποστήριξη του χώρου τραπεζοκαθισμάτων (σκίαση / ανεμοπροστασία / προβολή επιχείρησης κ.α.)

Μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και σε συνεννόηση και διαρκή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες της περιοχής, κληθήκαμε να διερευνήσουμε λύσεις εξυγίανσης της κατάστασης καθώς και ανάδειξης του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από το Μουσείο προς την πλευρά των καταστημάτων. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκαν υποδομές ενιαίας αισθητικής που υποστηρίζουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων (σκίαση / ανεμοπροστασία / προστασία από βροχή / προβολή επιχείρησης / σαφής οριοθέτηση καθισμάτων / δυνατότητα οργανωμένης εγκατάστασης ηλεκτρικού εξοπλισμού / φύτευση). Η απόφαση αυτή πυροδότησε την ευρύτερη αστική ανάπλαση της περιοχής και την οργάνωσή της σε νέες λειτουργικές ζώνες (ζώνη πρόσοψης καταστημάτων, ζώνη τραπεζοκαθισμάτων, ζώνη κίνησης πεζών). Συνθετική επιλογή αποτέλεσε η διατήρηση και επανάχρηση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα, φύτευση και δομικά υλικά πλακόστρωσης).

Η μελέτη επιπλέον απαντάει σε ζητήματα που έχουν προκύψει στον τομέα της εστίασης εν μέσω πανδημίας. Προτείνονται νέες ιδέες καθώς και εναλλακτικές λύσεις σε συνήθεις πρακτικές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι η δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με την υγιεινή και την πρόληψη κατά της μετάδοσης του COVID-19. Η πρόταση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τις ισορροπίες μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων, της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και της ποιότητας του δημόσιου χώρου.

Πηγή: facebook Urbic Architects

 

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πάλι καλά που δεν προτείνουν κλειστά κλουβιά με φουγάρα για εξαερισμό. Και τα έξοδα για τα αριστουργήματα ποιος θα τα πλερώσει;;;;

    • Η μόνη λύση, ΤΡΙΏΡΟΦΕΣ ΠΑΡΆΓΚΕΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΌΣ ΤΡΙΩΦΛΟΡΟΥ ΤΕΟ...

      Μόνο έτσι θα έχουμε την απαιτούμενη απόσταση των 2 μέτρων τραπέζι από τραπέζι….

  2. ΌΤΙ ΝΑ ΝΑΙ! ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΒΑΣΙΚΆ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΉ ΤΑ ΦΡΟΥΦΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΏΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΈΛΕΙΠΑΝ!

  3. Αναβαθμιζη την περιοχή.Αναδυκνειοντε τα κτίρια.Κατι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και για την Πλατεία Ελευθερίας και στο Λιμάνι από την παλιά πιάτσα των Ταξί μέχρι και την Πλατεία με τα Δελφίνια.Ετσι θα αλλάξει η εικόνα της πόλης.

  4. Την ώρα που οι κάτοικοι του νησιού μας απειλούνται από την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση εσείς ασχολείστε με φρου-φρου και αρώματα.Στην παρούσα φάση, πρώτη σας φροντίδα θα έπρεπε να είναι το πως θα υπάρξει δουλειά,το πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.[προτάσεις, αντιπλημμυρικά έργα,καθαρισμός δασών,κομποστοποίηση οργανικών υλικών,εμφιάλωση νερού,δημοτικό φυτώριο κ.λ.π].

  5. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Άσχετα από το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι, είναι αυτό που χρειάζεται μια σύγχρονη πόλη. Να προσπαθεί δηλαδή να βελτιώνεται συνεχώς με νέες ιδέες. Και ας το σκεφτούν πιο θετικά κάποιοι. Δε σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα, πρέπει να μην αγγίζουμε άλλα. Ένας δήμος πρέπει να ασχολείται με πολλά ταυτόχρονα. Ταμπού είναι (θα έπρεπε να είναι) μόνο η προστασία των πολιτιστικών μας χώρων. Προφανώς ο κάθε μαγαζάτορας θα ήθελε 100 τραπεζάκια για πάρτη του, αλλά σε όλα υπάρχουν όρια. Τέτοιους «περιορισμούς» θαυμάζουμε στο εξωτερικό. Και αν τα απεικονισμένα είναι «παράγκες» όπως λέτε, αυτά που υπάρχουν σήμερα πως χαρακτηρίζονται; Η πόλη οφείλει να είναι ανθρωποκεντρική και φιλική. Η δική μου απορία είναι αν όντως αποτυπώθηκε το σωστό πλάτος του δρόμου, καθώς φαίνεται αφύσικα μεγάλο και ίσως δε χωράει η προτεινόμενη παρέμβαση.

  6. Καιρός ήταν να δει η ΚΩΣ κάτι σωστό!Μπραβο για την πρωτοβουλία,στηριχτείτε στους ειδικούς!!

  7. Δεν σας ξέρω αλλά πρέπει να σας δώσω συγχαρητήρια…στην αρχή νόμιζα πως ήταν απο Βιέννη…Δυστυχώς αυτά θα έπρεπε να είναι έτσι εδώ και 10 χρόνια αλλά που θα βάλει ο ελληναρας το μηχανάκι και τις 29361 διαφημιστικές ταμπέλες το τουριστικό κατάστημα και τα μενού οι άλλοι?

  8. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες αρχαιολογικές περιοχές της Κω, όπως μπαράκια (εξάρχεια), λιμάνι της Κω, πλάτανο του Ιπποκράτη κ.α.;

  9. Σαφώς και είναι καλύτερη η εικόνα από αυτή πιυ υοαρχει αυτή την στιγμή . Όμως είναι μια πρόταση που είναι σε εφαρμογή στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και δεκαετίες . Η κλίση που υοαρχει στον δρόμο δεν θεωρήθηκε υπολογίσιμη από τους μηχανικούς? Η εφαρμογή θα διαφέρει πολύ από τις εικόνες που βλέπουμε! Κάτι πιο ανοιχτό χρειάζεται αυτος ο δρόμος . Είναι πολύ στενός γθα να χωρέσει όλη αυτή η κατασκευή και πολύ αποπνικτικό . Ας μειώσουν τα τραπέζια ,ας μαζέψουν τα σκουπίδια κ τους φράχτες ας φύγουν από τον τοίχο του μουσείου και ας δώσουν προτάσεις τα τισα αρχιτεκτονικά γραφεία που υπάρχουν στην κω ! Είναι πολύ μεγάλες οι κατασκευές για τον συγκεκριμένο δρόμο ! Ας το προσπαθήσουν περισσότερο οι υπεύθυνοι !

  10. Ωραία η πρότασή σας, αλλά είναι μόνο για τους χώρους εστίασης, Στην περιοχή υπάρχουν και τα λεγόμενα ΄΄τουριστικά΄΄ μαγαζιά που καταλαμβάνουν αρκετό μέρος του πεζόδρομου. Με αυτά τι προβλέπεται;

  11. δεν υπάρχει οικονομική δύναμη που να μπορει να ελεγχεί με χάραξη ή διανομή χώρων. Παράδειγμα Εξάρχεια, Πλατεία Διαγόρα. παραλίες και παλιότερα η οδός Πορφυρίου….

  12. στις οδούς που υπάρχει εκατέρωθεν εστίαση, την κάτσατε! Ποιά είναι η πλευρά των καταστημάτων;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ