Επιστολή Δημάρχου Κω στον Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

12
759

Με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, την οποία κοινοποιεί και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζητάει την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα σε όλα τα νησιά, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, και επέκτασή του, τουλάχιστον για εφέτος, σε όλους όσοι ενδιαφερθούν να περάσουν τις διακοπές τους στα νησιά, για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ως όρο επιβίωσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Κω αναφέρει στην επιστολή του:

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία έχει πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κως.

Ο τουρισμός για το νησί μας αποτελεί την κύρια πηγή εργασίας και εισοδήματος, σχεδόν για το σύνολο των κατοίκων.

Εκτός από την κρίση, οι κάτοικοι των νησιών έχουν να αντιμετωπίσουν μόνιμα προβλήματα που πηγάζουν από τη νησιωτικότητα, τα οποία αυξάνονται όσο απομακρυνόμαστε από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Η Πολιτεία έχει χρέος και ευθύνη να αμβλύνει αυτές τις επιπτώσεις με συγκεκριμένες πολιτικές.

Άλλωστε το Σύνταγμα της χώρας μας προβλέπει, με το άρθρο 101 παράγραφος 4 και με το άρθρο 106 παράγραφος 1, τις ειδικές νησιωτικές μέριμνες, οι οποίες προβλέπονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Συνθήκη της Λισαβόνας στο άρθρο 174 και στο άρθρο 176, η οποία ισχύει από το 2009.

Τα τελευταία χρόνια σημαντική ανακούφιση προσέφερε η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως ΑΝτιστάθμισμα ΝΗσιωτικού ΚΟστους (ΑΝΗΚΟ).

Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί άμεσα, σε δύο επίπεδα:

1ον στην επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα, σε όλα τα νησιά, ώστε να μειωθεί ένας βασικός συντελεστής που καθορίζει το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και το βιοτικό επίπεδο των μόνιμων κατοίκων.

2ον στην επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλους όσοι ενδιαφερθούν να περάσουν τις διακοπές τους στα νησιά, ενισχύοντας τον εσωτερικό τουρισμό. Τουλάχιστον για εφέτος, μια καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό μας, αποτελεί αναγκαιότητα επιβίωσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

η συγκυρία απαιτεί γρήγορες αποφάσεις.

Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας κερδίζει τη μάχη της πανδημίας.

Ευελπιστώ με τον ίδιο τρόπο να αμβλύνει τις συνέπειες στην οικονομία.

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς

 

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2020/05/2020-5-08-ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΠΡΟΣ-ΥΠ.ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ.pdf» title=»2020 5 08 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠ.ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ»]

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παλι επιστολη εστειλε??Ποιος του ειπε οτι γραφοντας επιστολες παραγει εργο???
    Εκτος χρονου και τοπου,και οπως παντα μακρυα ,απο τα πραγματικα προβληματα
    του νησιου!!!

    • τι θελεις ρε ψιτ.. να μη στελνει επιστολες στους υπουργους για προβληματα του νησιου; θαθελες να αντιγραψει το δικο σου και ναρχισει τις κρουαζιερες; η να βαλέι τον δημο στον αυτοματο οπως τον εβαλε ο δικος σου για πεντε χρονια;

    • …..Εδω ακομα περιμενω την επιστροφη του μεταφορικου ισοδυναμου και ζητανε και επιστροφη στα καυσιμα!!
      Αφηστε με πιο!!

  2. Γεια σου δημαρχαρα μου.Τις μονες μερες στελνει επιστολες και τις ζυγες …βγαινει φωτογραφιες.Ευχαριστουμε τους δικηγόρους που μας τον φορτωσαν

  3. Θεοδόση πέτυχες στόχο. Αυτό χρειαζόμαστε πραγματικά να γίνει για να φτυνηνουν τα καύσιμα και τα εισιτήρια μπας κι έρθει κανένας Έλληνας τουρίστας

  4. θεοδοση μην ακους τους πληρωμενους κονδυλοφορους του πρωην. συνεχισε οπως μεχρι σημερα. ολο το νησι μιλα με τα καλυτερα λογια για σενα. για τη συμπεριφορα σου για τις ενεργειες που κανεις και τη σταση που κρατας.

    • Για ποιο νησι λες;Στο δικο μας τη Κω λενε μαυρη η ωρα που οι δικηγοροι μας τον φορτωσαν

  5. Nα του πεις και για τις μεταφορες που κανουν οι …….που φορτωνουν μαζι με προιοντα και καινουργιες φατσες με το αζημιωτο φυσικα και μας φερνουν στο νησι » Τουριστες»… Να παρουν και αυτοι το μεταφορικο ισοδυναμο… Ε ρε τα χαλια σας κοιμαστε ορθιοι ζα ε ζα

  6. Ρε παιδιά αφήστε τον δήμαρχο ήσυχο,έχουμε δήμαρχο ευγενικό και ήρεμο άνθρωπο,ξέρει τι κάνει,όταν είσαι δήμαρχος πρέπει να τα έχεις με όλους καλά,όχι να βρίζεις και να μαλώνεις με όλους και με όλα,καλά κάνει και στείλει επιστολές στον προθυπουργο και στους υπουργούς.

  7. Υπάρχει εκκρεμότητα στην καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου από τον 12/2019.
    Συνολικό ποσό καταβολής 7 εκατ. €.
    Το ζητούμενο είναι να παραμείνουν οι ίδιες τιμές σε πλοία και αεροπλάνα.
    Σε διαφορετική περίπτωση η Κως θα μείνει στην απομόνωση από την ηπειρωτική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ