Τα ‘’ψεύτικα τα λόγια’’ των κκ Νικηταρά-Κυρίτση για την απώλεια της διαχείρισης ΧΥΤΑ Κω (Του Ν. Μυλωνά)

6
518

Τα ‘’ψεύτικα τα λόγια’’ των κκ Νικηταρά-Κυρίτση για την απώλεια της διαχείρισης ΧΥΤΑ Κω

Α.  Πολύ συζήτηση για τον ‘’αντιπεριβαλλοντικό’’ νόμο που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην Κω είχαμε αντίδραση μόνο από 3 δημοτικές παρατάξεις και μόνο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ουσιαστικά της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Κω. Αρχικά η Δύναμη Αλλαγής μας μίλησε για το άρθρο 93 που μας παίρνει ‘’την αρμοδιότητα’’ ζητώντας την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολούθησε η Λαϊκή Συσπείρωση μας που μετέφερε την γενικότητα της πανελλαδικής κομματικής αντίδρασης του ΚΚΕ για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Β. Το θέμα έκλεισε ο κ. Δήμαρχος Κω απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Χατζηδάκη λέγοντας  ότι: ‘’δίνουμε μάχη(!) για τον υιό COV19 και άρα δεν μπορείτε να μας αγνοείτε!’’, ότι: ‘’το Δημοτικό συμβούλιο είναι κυρίαρχο όργανο των τοπικών υποθέσεων (!)’’, και ότι ‘’ο Δήμος Κω είναι ισχυρός (!) και διαχειρίζεται με επάρκεια τα απορρίμματα του νησιού παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου!’’. Γι αυτό, καταλήγει βαρύγδουπα: ‘’είναι αδιαπραγμάτευτη για την δημοτική αρχή η οποιαδήποτε επιβάρυνση της κοινωνίας λόγω της αλλαγής διαχείρισης που επιβάλλει το άρθρο 93’’! και του ζητά την ανάκληση του! Στο ‘’διαβόητο’’ άρθρο 93 η κυβέρνηση επιβάλλει την μεταφορά της διαχείρισης των ΧΥΤΑ των νησιών στον έλεγχο της περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Γ. Θα δικαιολογούσαμε την αντίδραση του νυν και του πρώην Δημάρχου, αν είχαμε μια διαχείριση του ΧΥΤΑ της προκοπής! Αυτή για παράδειγμα που περιέγραφε η μελέτη κατασκευής και χρηματοδότησης του από τον Ε.Ε.! Όμως η αθλιότητα της διαχείρισης τον οδήγησε στην καταστροφή! Πυρκαγιά! Κατολισθήσεις! καταστροφή όλων των συστημάτων λειτουργίας του! Μετατροπή του σε νέο ΧΑΔΑ και σε μια περιβαλλοντική  βόμβα εν εξελίξει. Προς τι τα κλάματα και οι αφορισμοί στο κυβερνητικό επιτελείο;

Δ. Η νέα διαχείριση που προτείνει η κυβέρνηση πατάει σε ένα δικαιολογητικό. Διαβάσαμε την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. Εκεί αναφέρει ότι η τροποποίηση είναι αναγκαία γιατί ‘’θα γίνει καλύτερος συντονισμός στην διαχείριση σε ευαίσθητες τουριστικά περιοχές, για να αντιμετωπιστούν τα πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ’’. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι ενώ η επέκταση του ΧΥΤΑ Κω περιγράφεται από τις συμβάσεις της ΕΕ ως θεμα αυτοχρηματοδότησης, σε μας ( και αλλού) γίνεται σε βάρος του τρέχοντος ΕΣΠΑ απαγορεύοντας την διάθεση πόρων σε σύγχρονα θεματα (πχ υδάτινος ορίζοντας, διάβρωση ακτών κλπ).

Θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη κατάσταση; Δεν το πιστεύουμε! εξ άλλου η διαχείριση του υδάτινου ορίζοντα των νησιών μας που ανήκει στην περιφέρεια, είναι εξ ίσου άθλια, στο έλεος της τύχης του!

Ε. Ας μην κλαίνε αυτοί που μας κυβερνούν! Ξέρουμε ότι τα κλάματα τους απευθύνονται στον ιθαγενή ψηφοφόρο. Μέσω αυτών καλύπτονται τα σκόπιμα λάθη τους στην διαχείριση και οι πελατειακές εκδουλεύσεις τους. Το ότι ο ΧΥΤΑ Κω, επένδυση 4,0 εκ ευρώ εντάχθηκε στην τοπική παραγωγή υπηρεσιών με μηδενική επιβάρυνση, δεν ήταν τόσο διευκόλυνση των δημοτών όπως προπαγανδίζουν, όσο η δωρεάν διευκόλυνση των μεγάλων παραγωγών σκουπιδιών, των επιχειρήσεων τουρισμού, οι οποίες με τα υψηλή κέρδη τους θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουν: την ποιοτική διαχείριση του ΧΥΤΑ και την επέκταση του, στις χρυσές γι αυτούς εποχές που πέρασαν.

Ζ. Για τον αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου δεν πρέπει να  αμφιβάλλει κανείς. Οι νέες χιλιοειπωμένες ρυθμίσεις περί ‘’απλοποίησης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ‘’διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών’’, ‘’περί οικιστικών πυκνώσεων (νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές)’’, ’’περί λοιπών θεμάτων (όπου τακτοποιούνται μια σειρά πελατειακά αιτήματα)’’ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της έκπτωσης της περιβαλλοντικής προστασίας των νόμων: 4014/2011, 4152/2013, 4389/2016, 4489/2016, 4485/2018 όλων των κυβερνητικών αποχρώσεων μιας 10-ετίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) με πρόσχημα την ‘’άρση των εμποδίων και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων’’ αποδημούν το οικολογικό, περιβαλλοντικό, ιστορικό και κοινωνικό απόθεμα του τόπου μας. Η χώρα μας έχοντας μνημονιακά χρεοκοπήσει μειώνει τα προαπαιτούμενα, κάνει όποιες παραχωρήσεις ζητηθούν, ξεπουλάει παραγωγικούς τομείς και κάνει τα στραβά μάτια  για να μας φέρει …επενδύσεις.

Η. Η διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής NATURA Κω, των προστατευόμενων 2 υγροβιότοπων Ψαλιδιού και Αλυκής,  βάσει του νέου νόμου, φεύγει από τα χέρια του Δήμου. Γι αυτό ο Δήμος μας δεν έχει άποψη και δεν το συζητά! Το ξέχασαν Δύναμη Αλλαγής και Ισχυρή Κως! Ούτε η ενδεχόμενη τοποθέτηση ενεργειακών εγκαταστάσεων (φωτοβολταικων, ανεμογεννήτριες κλπ) θα τους ενοχλήσει αν οι επενδυτές το θελήσουν! Ο Δήμος Κω 20 χρόνια τώρα, δεν συνέστησε φορέα διαχείρισης τους σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και γι αυτό τώρα την αναλαμβάνει ο Υπουργός! Πόσο γελοιοποιείται ο ισχυρός Δήμος Κω όταν ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Κω ήταν 2009-2015, και που τώρα έχοντας ξεπεράσεις κάθε λογική βρίσκεται στο 10 έτος χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει το νέο κύτταρο να λειτουργεί. Πικρό αστείο η νομοθετημένη δέσμευση για απαλλοτρίωση των εκτάσεων της ζώνης απόλυτης προστασίας των υγροβιότοπων μας εντος 5-ετίας από το 2003! Μην μας κοροϊδεύετε έτσι ωμά κύριοι διαχειριστές του Δήμου μας!

Ν. Μυλωνάς

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΒΑΛΑΤΕ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ; ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΛΥΣΑΤΕ, ΠΗΓΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΩΡΑ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΤΕ ΟΙ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ , ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ. ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ 3%. ΕΔΩ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ ΠΗΡΕ ΤΣΙΜΑ ΤΣΙΜΑ. ΕΣΕΙΣ ΧΩΡΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΛΟΝΑΚΙ. ΑΡΑΞΤΕ ΣΤΑΥΓΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΕΞΗ. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΗΣ ΟΜΑΔΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ.

  2. Λέει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση αυτός που σαν αντιπρόεδρος του ΧΥΤΑ με πρόεδρο τον Δαυί τον έδωσε να τον λειτουργήσει χωρίς διαγωνισμό στον εργολάβο για 3 χρόνια με οκτακόσια χιλιάρικα Και δεν φτάνει αυτό κάνει και κριτική από πάνω.

  3. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 125% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 3.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 125%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ .Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ