ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ 2023: Για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών

3
310

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ 2023

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι το ζήτημα της λήψης μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και το ζήτημα της ενίσχυσης του Δήμου από την κεντρική εξουσία, εισάγονται προς συζήτηση , μετά από πρωτοβουλία της Δύναμης Αλλαγής.

Το διχαστικό κλίμα δεν βοηθά, πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να έχει φοβικά σύνδρομα, είμαστε σε μια συγκυρία που θα πρέπει να πάρουμε όλοι μαζί αποφάσεις για να στηρίξουμε και να ανακουφίσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κω μπροστά σε αυτό που έρχεται.

Και αυτό που έρχεται , τρομάζει.

Η τοπική οικονομία της Κω είναι απόλυτα σχεδόν εξαρτημένη από τον τουρισμό.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Ο τουρισμός θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Το μέγεθος του θα εξαρτηθεί από την έκταση που θα έχει χρονικά η πανδημία.

Ακόμα και αν στην Ελλάδα ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα, η κατάσταση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν δικαιολογεί αισιόδοξες προβλέψεις.

Το 80% του τουριστικού ρεύματος στην Κω προέρχεται από τις χώρες της Ευρώπης και όλοι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό.

Πρέπει να λαμβάνουμε , ως δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 και ιδιαίτερα οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος ( κατά ένα μεγάλο ποσοστό) έχουν χαθεί για τον τουρισμό αλλά και για την τοπική οικονομία του νησιού.

Σε πρώτη φάση πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τον τρόπο που μπορούμε να το κάνουμε.

Γιατί ο Δήμος Κω είναι ένας οικονομικά ισχυρός Δήμος, ένας πλεονασματικός και όχι ένας ελλειμματικός Δήμος.

Και αυτό φυσικά δεν έγινε τους 6 αυτούς μήνες, χτίστηκε με σχέδιο αλλά και πολύ δουλειά τα 5 προηγούμενα χρόνια.

Γιατί αν παραδίδαμε και εμείς ταμειακά διαθέσιμα 3 εκ. ευρώ όπως κάνατε εσείς, δεν θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να στηρίξουμε επιχειρήσεις και πολίτες.

Ο Δήμος όμως έχει ταμειακά διαθέσιμα 20εκ.ευρώ, είναι πλεονασματικός και μπορεί να στηρίξει τους πολίτες αυτή τη δύσκολη ώρα.

Και αυτό οφείλεται στην διαχείριση που έγινε τα 5 προηγούμενα χρόνια.

Να σας υπενθυμίσω ότι λοιδορούσατε την πρόταση μας, λέγοντας ότι χρειαζόταν πρώτα νομοθετική ρύθμιση.

Αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο, δεν χρειαζόταν αφού η δυνατότητα του Δήμου να προχωρήσει σε μειώσεις τελών και φόρων , καλυπτόταν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Δύναμη Αλλαγής καταθέτει σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που περιλαμβάνει:

1ον) Αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των πολιτών, σε πρώτη φάση, μέχρι τις 30 Ιουνίου και επανεξέταση της ίδιας απόφασης για ενδεχόμενη παράταση της μέσα στον Ιούλιο.

2ον) Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού αλλά και από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης από την λήψη της απόφασης μέχρι τις 30 Ιουνίου και επανεξέταση της ίδιας απόφασης για ενδεχόμενη παράταση της μέσα στον Ιούλιο.

3ον) Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού  της Α΄κατοικίας των εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας τους είναι σε αναστολή ή έχει καταγγελθεί  από την λήψη της απόφασης μέχρι τις 30 Ιουνίου και επανεξέταση της ίδιας απόφασης για ενδεχόμενη παράταση της μέσα στον Ιούλιο .

4ον) Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού της  Α΄κατοικίας των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό , οι οποίοι λόγω των συνθηκών δεν θα απασχοληθούν.

5ον) Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε δημοτική ακίνητα από την λήψη της απόφασης μέχρι τις 30 Ιουνίου και επανεξέταση της ίδιας απόφασης για ενδεχόμενη παράταση της μέσα στον Ιούλιο , εννοώ αυτά που πληρώνουν ενοίκιο.

6ον) Επέκταση των θέσεων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για να στηριχθεί η απασχόληση όσων συμπολιτών μας δεν εργαστούν στον τουρισμό φέτος,  αφού μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο. Αυτό αποτελεί διεκδίκηση του Δήμου προς την κεντρική εξουσία.

7ον)Απαλλαγή από τα τροφεία των παιδικών σταθμών όλων των οικογενειών και όταν ανοίξουν να ορίσουμε νέα μειωμένα τροφεία τουλάχιστον για το 2020.

8ον)Νέα τιμολόγια στο αρδευτικό νερό με απαλλαγές στους μικρούς καταναλωτές και κλιμακούμενο νέο τιμολόγιο στους μεγάλους.

Θα πρέπει όμως να δούμε με σοβαρότητα την επόμενη μέρα.

Η χώρα μας πήρε έγκαιρα μέτρα , περιορίζοντας σχετικά , την έκταση του ιού.

Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.

Ένας χαμηλός αριθμός κρουσμάτων είναι πλεονέκτημα και για την Κω, πρέπει να το αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα.

Με την προϋπόθεση ότι θα κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σας έχω επισημάνει τον κίνδυνο από τις συνθήκες λειτουργίας του hotspot και την αδυναμία περιορισμού της κυκλοφορίας των παράνομων μεταναστών.

Η πανδημία και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να απαιτήσουμε τη μεταφορά παράνομων μεταναστών σε απομακρυσμένα κέντρα στην ηπειρωτική χώρα.

Χρειάζεται ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό μας .

Σε αυτόν είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε και να συμμετέχουμε και εμείς με προτάσεις.

Ο Ηλίας Σιφάκης και η Σμαραγδή Παρισίδη, εκ μέρους της Δύναμης Αλλαγής, θα παρουσιάσουν αυτές τις προτάσεις τις επόμενες μέρες, θα τις θέσουν σε ένα δημόσιο διάλογο με όλους.

Με το Δημοτικό Συμβούλιο, τις παρατάξεις, τους φορείς, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Και θα συνιστούσα στη Δημοτική Αρχή να σκύψει με προσοχή σε όλες τις προτάσεις που έχουν θετικό πρόσημο.

Να σταματήσει να τις απαξιώνει. Χθες η Δύναμη Αλλαγής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το λιμάνι και το αεροδρόμιο μαζί με την επίκληση του κινδύνου που συνιστά η υγειονομική βόμβα που λέγεται hotspot.

Από όλες αυτές τις προτάσεις, προσπεράσατε τον κίνδυνο που λέγεται hotspot και διαστρεβλώσατε τις προτάσεις που αφορούν τη λειτουργία του αεροδρομίου και του λιμανιού.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες:

Υπάρχει απόφαση με την οποία με τα πλοία της ακτοπλοϊας μετακινούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με την επίδειξη εκκαθαριστικού. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τις αεροπορικές συγκοινωνίες. Αρκεί να εφαρμοστεί απόλυτα και με αυστηρό έλεγχο.

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιωργαρε σιγα-σιγα το «παιδι»εχει καποιες δυσκολιες στην κατανοηση των θεματων,μην του μπλοκαρεις το ακατοικητο ρετιρε,γιατι θα γελουν και οι φρεσκο-φυτεμενοι απο χορηγια φοινικες!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ