ΝΜ: Το καλοκαιρινό τουριστικό αδιέξοδο του 2020 και το δραματικό ερώτημα: «τι κάνουμε; που πάμε;»

7
988
Η Κως έχοντας οικοδομήσει ένα μονοπαραγωγικό μοντέλο, αποκλειστικής εξάρτησης από τον τουρισμό, φέτος κινδυνεύει να υποστεί μια συντριπτική οικονομική  και κατά συνέπεια  πρωτίστως κοινωνική καταστροφή. 
( Γιατί αλήθεια φθάσαμε εδώ; Κάνεις από αυτούς που κυβέρνησαν και που κυβερνούν δεν θα πει πως τα πράγματα θα μπορούσαν να μην είναι τόσο επικίνδυνα και τόσο αυτοκαταστροφικά!)
Ας δούμε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες. Τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού μας ειδοποιούν τους εργαζόμενους τους  ότι δεν θα προσληφθούν από 1ης Μαϊου χωρίς να προσδιορίζουν το πότε θα γίνει η έναρξη λειτουργίας τους και οι προσλήψεις! Σύμφωνα με όσα γράφονται η περίοδος στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να ξεκινά κάπου στον Ιούνιο, αλλά με χαμηλά ποσοστά πληρότητας, αφού η όλη ευρωπαϊκή κοινωνία απορυθμίστηκε λόγω του ιού της γρίπης και δύσκολα θα ανασυγκροτηθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε η παραγωγική και καταναλωτική να δημιουργήσει το απαιτούμενο τουριστικό ρεύμα.
Ήδη οι tour operators έχουν ενημερώσει τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ακυρώνοντας την καταβολή προκαταβολών αναγκαίων για την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Οι συνέπειες για εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και μικροεπαγγελματίες εστίασης και λοιπών τουριστικών υπηρεσιών από την την κατάσταση που δημιουργείται και την συρρίκνωση της περιόδου είναι δραματικές.
Οδηγούνται σε απροσδιόριστες καταστάσεις ανεργίας, δυσπραγίας και φτώχειας.
Όλη η χώρα μας θα βρεθεί στην δίνη της νέας οικονομικής κρίσης, πράγμα που θα επιτείνει τα τοπικά προβλήματα.
Είναι λογικό να στραφούμε στην αναζήτηση πολιτικών λύσεων σε τοπικό και κυβερνητικό επίπεδο.
Αντικειμενικά αναδεικνύονται πρωταρχικής σημασίας η λειτουργία του κράτους και των θεσμών του: δημόσιος τομέας, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε ένα τοπικό δημοτικό πρόγραμμα .
Το λεγόμενο μεγάλο αποθεματικό του Δήμου και των επιχειρήσεων του πρέπει να γίνει παράγοντας οικονομικής δράσης και ταυτόχρονα να οργανώσει την Λαϊκή συμμετοχή.
Να μεθοδεύσει την αξιοποίηση της  υπάρχουσας κοινωνικής αλληλεγγύης και του  εθελοντισμού.
Η αναμονή και η ελπίδα ότι κάτι θα γίνει σαν επιθυμία και θεόσταλτη προσμονή δεν αποδίδει.
Η πρόχειρη και επικοινωνιακή αντιμετώπιση του τύπου «συσκέψεις», «υποσχέσεις», «μεγαλοστομίες» και οι «αυτονόητες πρακτικές» όπως για παράδειγμα  η μείωση δημοτικών τελών και ενοικίων είναι τουλάχιστον επικίνδυνες γιατί εφησυχάζουν και στρέφουν αλλού την προσοχή μας.
Η εμπειρία,  μας υποδεικνύει ότι σε δύσκολες περιόδους (είμαστε σε πόλεμο λέει η κυβέρνηση , προφανώς καθ’ υπερβολήν!) χρειαζόμαστε πολιτική κατεύθυνση!
Είναι η ώρα που κόμματα και οργανώσεις θα πρέπει να δώσουν κατευθύνσεις! Όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο τέτοιες κοινωνικές οργανώσεις;
Στο τραπέζι των σκέψεων μας πρέπει να προταθούν τροποποιήσεις στο παραγωγικό νησιωτικό μοντέλο.
Έχουν κατά καιρούς ειπωθεί πολλά. Χρειαζόμαστε όμως ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο!  Από την ζωή και την πράξη θα κριθούν τόσο οι  κατεστημένες και καθεστωτικές προτάσεις όσο και οι εναλλακτικές και αντισυμβατικές δυνάμεις.
Η συζήτηση για το » τι κάνουμε, που πάμε» έχει ήδη ξεκινήσει μέσα σε ένα δραματικό πλαίσιο ζωής.
Νίκος Μυλωνάς (Κως)

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπορα ειναι και θα περασει. Εδυ νικολακι γιατι δεν εγνες αγροτης η τσοπανης; ολοι μιλουν για πρωτογενη τομεα αλλα κανενας δε βλεπει τα προβληματα. Γη, φυτοφαρμακα,λιπασματα, προσωπικο, τιμες, αγορες.

 2. ο Νισυριάδης, ο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε πέρασε, έγραψε και βιβλίο.

 3. Καλο ειναι να μην εκφερουμε αποψη σε πραγματα που δεν γνωριζουμε? Αλλα ο ανθρωπος δεν αλλαζει

 4. νομιζω ειναι πολυ νωρις ακομα να σκεφτεστε το χρημα παλι, ας προσευχηθουμε πρωτα να ειμαστε υγιεις και ζωντανοι και μετα ολα τα αλλα κε Μυλωνα.

 5. Ναί πράγματι η τοπική κοινωνία εξαρτάται 85- 90% απο τον τουρισμό δυστηχώς ενώ π.χ η Κρήτη έχει εξάρτηση γύρο στο 40%-45% διότι έχουν διατηρήσει τον πρωτογενή τομέα καθώως και άλλα επαγγέλματα.
  Πρωτίστως ευχόμαστε να είμαστε όλοι καλά, να μην έχουμε στο Νησί μας κανένα κρούσμα ή ω μη γενοιτω κανένα θύμα του κορωνοϊού.
  Ωστόσο ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος διότι θα έχουμε πολλά οικονομικά θύματα.
  Απο την άλλη ίσως η κατάσταση αυτή να είναι μία ευκαιρία να χωρίσει η ήρα απο το σιτάρι σε διάφορες εαγγελματικές τάξεις. Να ξεχωρίσουν οι συνεπείς απο τους παταχτσήδες , οι ειλικρινείς απο τους ψεύτες, οι σωστοί εαγγελματίες απο τα λαμόγια, οι ευθείς απο τους δήθεν, π.χ έχουμε ακούσει επαγγελματίας του τουρισμού χρωστάει τα ξενοδοχεία και τους λέει μην περιμένετε να σας πληρώσω και κάνει και τον κάποιο. Η φούσκα με αυτού του είδους εαγγελματίας θα σκάσει και ίσως μείνουν οι συνεπείς και σωστοί επαγγελματίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.