Κορονοιός! Περιμένουμε από την πολιτική προστασία του Δήμου Κω άμεσα υλοποιήσιμες πράξεις

12
550

Θεμα: Κορονοιός! Περιμένουμε από την πολιτική προστασία του Δήμου Κω άμεσα υλοποιήσιμες πράξεις

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

Ζούμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο και είναι πρωτοφανής η μορφή της απειλής και εξίσου πρωτοφανή τα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων που μας πολιορκούν. Κλεισμένοι στα σπίτια μας έχουμε τουλάχιστον την πολυτέλεια του χρόνου και του διαβάσματος! Ας την αξιοποιήσουμε!

Α. Διαβάσαμε τα μέτρα που προτείνονται στο πόρισμα της σύσκεψης που προκάλεσε ο Δήμαρχος Κω με την συμμετοχή βουλευτών, επάρχου, ΑΔΤΕΧ, Αστυνομίας, προέδρου νοσοκομείου Κω εκπροσώπων των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, γραμματέα Δήμου και ειδικού συνεργάτη (?) Δήμαρχου. Προτείνουν κατά σειρά:

 1. Να γίνει κατάρτιση σχεδίου δράσης αντιμετώπισης του πλέον απαισιόδοξου σεναρίου
 2. Αξιοποίηση του κτηρίου του ΙΚΑ και του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.
 3. Δήμος και Περιφέρεια θα αναζητήσουν και άλλες επιπλέον κτηριακές υποδομές
 4. Προστασία (;) όσο γίνεται της Λειτουργίας του Νοσοκομείου
 5. Δήμος και Περιφέρεια να μεριμνήσουν για την κάλυψη ελλείψεων αναλώσιμων του Νοσοκομείου.
 6. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κω ενεργοποίηση και συμμετοχή όλων Ιατρών Κω (;)
 7. Δήμος και Περιφέρεια να πιέσουν την κυβέρνηση για την επιδημιολογική επιτήρηση ΚΥΤ (Πυλίου).
 8. αίτημα προσλήψεων ιατρών, νοσηλευτών και την προμήθεια αναλωσίμων υλικών.

Είναι καλό να κρίνουμε την επάρκεια των προτάσεων αυτών με ότι γίνεται δίπλα μας που ζουν και αυτοί το ίδιο πρόβλημα

Β. Διαβάζουμε το αντίστοιχο πόρισμα του Δήμου Bodrum-Πετρουμιου που έγινε μια μέρα πριν. Συμμετείχαν ο Δήμαρχος, η πολιτική προστασία, η ιατρική δημοτική υπηρεσία, ο οργανισμός περιβάλλοντος, η υπηρεσία καθαριότητας, η αστυνομία και εκπρόσωπος εθελοντών. Προτείνουν ως βραχυπρόθεσμα μετρά και θα ακολουθήσουν μέσο και μακροπρόθεσμα, λένε.:

 1. Απολύμανση συστηματική και περιοδική δημοτικών κτηρίων

2.Τοποθέτηση θερμομέτρων λέιζερ στις πόρτες εισόδου των δημοτικών κτηρίων

 1. Ηλεκτρονική επικοινωνία με δήμο (αιτήσεις, πληρωμές μόνο ηλεκτρονικά) με ειδική τηλεφωνική γραμμή 444 υποχρεωτικής ερώτησης για πρόσβαση στο δήμο και μεταφορά στις υπηρεσίες με δημοτικό όχημα όσων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά

4.συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση πλατειών, παιδικών χαρών, δοχείων απορριμμάτων και απορριμματοφόρων

 1. Κλείσιμο δημοτικών  κοινοχρήστων αιθουσών
 2. Διανομή μασκών, γαντιών στους πολίτες
 3. Υγειονομικός έλεγχος καταστημάτων από την δημοτική υπηρεσία
 4. Υγειονομικός έλεγχος δημοτικού προσωπικού από την ιατρική υπηρεσία του Δήμου
 5. Γραμμή επικοινωνίας Δήμου με viber, watsup, messenger με τους πολίτες
 6. Υγειονομικός έλεγχος καταστημάτων και λαϊκών αγορών από την υπηρεσία του Δήμου

Γ. Που διαφέρουμε; Που υπερτερούσε εμείς και που υστερούμε στην προληπτική προσπάθεια; Ο καθένας μπορεί να κρίνει.

Δ. Εμείς βλέπουμε στο πόρισμα της Κω ένα μπέρδεμα καθηκόντων, υπευθυνότητας και αρμοδιοτήτων. Αυτό φαίνεται και στην σύνθεση των μελών των 2 συσκέψεων. Είναι προφανής η γενικότητα αρμοδιοτήτων των παρευρισκομένων και κατά συνέπεια και των αιτημάτων που απευθύνονται κυρίως προς τα πάνω, δηλ. προς περιφέρεια και κυβέρνηση. ΓΙ αυτό βρίσκονται λίγο μακριά από την γραμμή άμεσης υλοποίησης και μπερδεύουν την τοπική υπευθυνότητα με την κεντρική! Τι άλλο είναι το αίτημα νοσηλευτικού προσωπικού και κτηριακών δομών κλπ;

Ε. Αντί αυτού στο Δήμο Πετρουμιου βλέπουμε ότι μιλάνε για τοπικές άμεσες δράσεις, για αυτοτελείς παρεμβάσεις, για πρακτικά βήματα υλοποιήσιμα και εύκολα μετρήσιμα για τον πληθυσμό που εδράζονται στις θεσμοθετημένες δημοτικές αρμοδιότητες και δυνατότητες!

ΣΤ. Αλλά επειδή η περίοδος είναι κρίσιμη έχει σημασία η άμεση πρακτική, δηλαδή ο βραχυπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός.  Εντοπίζουμε το πολιτικό ζήτημα του Δήμου μας που είναι η συνήθειά μας να καλύπτουμε την πολιτική μας αδυναμία στην διαχείριση κρίσεων γενικεύοντας, υποτιμώντας την τοπική δράση, αποσιωπώντας αρμοδιότητες  και υποβαθμίζοντας την ευθύνη μας. Καταφεύγοντας στην γενικότητα  καταλήγουμε στην απροσδιοριστία των ζητημάτων και εν τέλει στην απραξία!

Η. Περιμένουμε από την πολιτική προστασία του Δήμου Κω άμεσα υλοποιήσιμες πράξεις σαν αποτέλεσμα της αυτόνομης δράσης του Δήμου μας! (εφαρμογή του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης)

Ν. Μυλωνάς

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 125% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 3.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 125%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 2. Νικολακι αφου δε μπορεσες να προσφερεις τιποτα στο νησι σου πηγαινε στο πετρουμι μια και τους θαυμαζεις

 3. Το Πετρούμι απέναντι είναι στεριά. Εμείς εδώ είμαστε νησάκι. Γύρω-γύρω θάλασσα… Ρώτησε ένα γιατρό του νοσοκομείου να σου εξηγήσει τι σημαίνει αυτό εν μέσω κορονοϊου. Για αυτό προσπαθεί ο Δήμος, η Περιφέρει και ο Ιατρικός Σύλλογος να ενισχύσουν το νοσοκομείο και όλο το σύστημα υγείας. Όλα τα άλλα που πρέπει να κάνει ένας δήμος γίνονται και θα γίνουν (απολυμάνσεις, πλυσίματα, καθαριότητα, ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων, υποστήριξη ευπαθών ομάδων, κ,α,,) Κατάλαβες τώρα;;;

 4. Όλο και πιο συχνά σε βλέπω να έχεις σχέσεις με τους απέναντι… Τι συμβαίνει… Χαλάρωσε λιγάκι !

 5. 1) Ο Μήτσος Πρόεδρος
  2)Ο Μήτσος Αλληλέγγυος
  3)Ο Μήτσος Αριστερός αλληλέγγυος
  4)Ο Μήτσος καταγγέλτης All nclussive
  5)Ο Μήτσος ισορροπιστής
  6) Ο Μήτσος εργατοπατέρας
  7)Ο Μήτσος Πολυπολιτισμικός
  8)Ο Μήτσος αντιπολίτευση στα πάντα όλα
  9)Ο Μήτσος ειρηνιστής
  10)Ο Μήτσος εκπρόσωπος του Μπόντρουμ

 6. Επί παντός επιστητού,σ΄αυτή τη δύσκολη στιγμή ο κόσμος πρέπει ν’ακούει μόνο τους ειδικούς και την κυβέρνηση.Οι υπόλοιποι καλό θα ήταν κάτσουν στ’ αυγά τους.

 7. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τα 2 σοβαρότερα ζητήματα των τελευταίων δεκαετιών (μεταναστευτικό και κορωνοιός). Η κυβέρνηση δείχνει σοβαρό σχεδιασμό και στα 2 θέματα.
  Ειδικά στο Υπουργείο Υγείας για 1η φορά, έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί και η πολιτική ηγεσία ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες τους.
  Η σημερινή δημοτική αρχή επιβάλλεται να ακολουθήσει τον παραπάνω σχεδιασμό και μέσω συσκέψεων να εξειδικεύσει στις ιδιαιτερότητες της περιοχής (νησιωτικότητα).
  Συνεπώς κ. Μυλωνά, κάθε κριτική τη δεδομένη στιγμή δεν βοηθάει, επικοινωνήστε με το Δήμαρχο και καταθέστε συγκεκριμένες προτάσεις.
  Έχετε σημαντική εμπειρία από το χώρο της Τ.Α., σίγουρα θα βοηθήσει.

 8. παραμύθι. Ήτανε κάποτε δυό συνέταιροι στην Κω. Όταν χωρίσασι ναορεύανενε την Κω

  ο ένας από την Κάλυμνο, ο άλλος από το Πετρούμι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ