Ν. Μυλωνάς: Αλλαγή πολιτικής διαχείρισης του ‘’προσφυγικού-μεταναστευτικού’’ στην Κω

12
998

ΘΕΜΑ: Αλλαγή πολιτικής διαχείρισης του ‘’προσφυγικού-μεταναστευτικού’’ στην Κω

 1. Τo μεταναστευτικό ξαναμπαίνει στο τραπέζι. Κάνουμε όμως πολιτικό λάθος όταν δεν εκτιμούμε ορθολογικά το ζητημα. Δεν είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την Κω. Υπάρχουν άλλα μεγάλα τοπικά θέματα που δεν συζητούμε σε συνελεύσεις, επιτροπές διαβούλευσης και δημοτικά συμβούλια! Επί πλέον το ‘’μεταναστευτικό’’ δεν είναι της αποκλειστικής ή της κατά το μεγαλύτερο ποσοστό θέμα δημοτικής αρμοδιότητας. Αυτό είναι διεθνές ζήτημα! Απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως την Γερμανία, και είναι οι δεσμεύσεις σε κυβερνητικό επίπεδο που εμποδίζουν να καθοριστεί μια αποκλειστικά Ελληνική και τοπική πολιτική διαχείρισης. Σχεδόν 6 χρόνια το συζητούμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως είναι να εκτιμήσουμε την διαχείριση του σε σχέση με την επίδραση του στην τοπική μας ζωή και να το δούμε τις τοπικές του διαστάσεις σε σχέση με την κεντρική ευρωπαϊκή και κατ επέκταση κυβερνητική πολιτική που είναι η από κοινού ‘’οικοδόμηση αποτρεπτικού φράγματος’’.
 2. Η δημοτική αρχή Κυρίτση χειρίστηκε το θεμα με δογματικά αρνητικό τρόπο αρνούμενη να συζητήσει το πρόβλημα και να συμμετάσχει στην διαχείριση του ξεσηκώνοντας τον κόσμο σε συλλαλητήρια και οικοδομώντας μια ιδεολογική υπερδεξιά άποψη με το πρόσχημα ότι: ‘’ο τρίτος τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να έχει hotspot, κέντρο καταγραφής και ΠΡΟΚΕΚΑ’’!

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τα πάντα. Πρώτα γιατί το hotspot έγινε και δεύτερο γιατί η λειτουργία του αυτά τα χρόνια ήταν θετική τόσο για το νησί (και τον τουρισμό) αφού δεν σημειωθήκαν παρατράγουδα. Αλλά  και για τις συνεχείς ροές που η διαχείριση τους έγινε με αποτελεσματική τακτική. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα αυτό το κέντρο ενώ φιλοξενεί 4.000 ατόμων, με χωρητικότητα 800, το κάνει χωρίς εξάρσεις και προβλήματα που να βλάπτουν την εικόνα της Κω στην παγκόσμια σκηνή. Το συμπέρασμα είναι ότι χρειαζόταν η δομή και ότι πρόβλημα της είναι η σωστή διαχείριση στις ελλείψεις της οποίας οφείλονται τα όποια προβλήματα υπήρξαν.

 1. Η δημοτική αρχή Νικηταρά ουσιαστικά έχει τις ίδιες απόψεις. Κρατά αποστάσεις αν και έχει εκφράσει την αντιπάθεια της στο σύστημα ενώ χρησιμοποιεί ήπιο τρόπο έκφρασης. Έχει αποδεχτεί ‘’σιωπηλά’’ την ύπαρξη του hotspot (το φορτώνει πολιτικάντικα στον …Κυρίτση). Το πρόβλημα που έχει ο κ. Νικηταράς τώρα δεν είναι προς τα κάτω! Η μικρή παρουσία πολιτών στην συνέλευση του Πυλίου είναι ενδεικτική. Το πρόβλημα του είναι προς τα πάνω! Είναι η αποδοχή ή την άρνηση της νέας κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό που μιλά για επέκταση του hotspot+ΠΡΟΚΕΚΑ και μετατροπή του σε κλειστού τύπου. Αυτό πρακτικά ικανοποιεί το ακροατήριο της Ν. Δημοκρατίας που απαιτεί σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή. Σε πολιτικό επίπεδο σηματοδοτείται η εφαρμογή βίας και σκληρότητας. Λόγω των διεθνών αντιδράσεων τώρα οι κυβερνητικοί μιλούν για …ημίκλειστο κέντρο! Σε διαχειριστικό επίπεδο έχουμε την ανάληψη της πλήρους ευθύνης για ότι θα συμβαίνει μέσα ή έξω από το κέντρο από το κράτος. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα επιβαρυνθούν οι τοπικές κρατικές υπηρεσίες Αστυνομίας και Λιμενικού. Επειδη θα υπάρξουν αντιδράσεις (άνθρωποι που έρχονται από κατεστραμμένους τόπους και κλείνονται σε  σκοτεινούς χώρους χωρίς προοπτική, είναι λογικό να αντιδρούν, να σκοτώνονται και να αυτοκτονούν) απαιτείται η συνεργασία Κυβέρνησης και Δημου για την αντιμετώπιση τους. Σε αυτό το πρόβλημα της συνεργασίας, των όρων και των προϋποθέσεων, των στόχων και των προοπτικών του μεταναστευτικού πρέπει να τοποθετηθεί η Δημοτική αρχή! Αυτή η κατανόηση δεν φαίνεται να υπάρχει. Αν ο Δήμος ήθελε να χειριστεί λογικά το πρόβλημα θα απευθύνονταν σε ειδικούς, θα αναθέταμε μελέτη, θα παίρναμε τα συμπεράσματα και θα επιδιώκαμε να γίνουν μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση. Το να υπεκφεύγει δημοτική αρχή, να συντάσσεται αβλεπώς με τους άλλους Δήμους ‘’αρνούμενος την συνεργασία’’ και το να μεταφέρουμε το πρόβλημα σε αλλά επίπεδα δεν βοηθά! Όπως δεν μας βοήθησαν οι μέχρι τώρα συνελεύσεις, οι επιτροπές και οι συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο!

Και κάτι πολύ περισσότερο! Δεν βοηθούν οι ‘’πρόχειρες και σκόπιμες’’ παρελάσεις των κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Υφυπουργού και του κ. Περιφερειάρχη  και οι ανούσιες χιλιοειπωμένες κουβέντες περί ‘’Ιπποκρατικής ιδέας και θαλάσσιας νησιώτικης πολιτικής’’. Ας μην μας δουλεύουν!

 1. Ο κ. Δήμαρχος απορρίπτει το ‘’κλειστού τύπου’’ hotspot που είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης. Όμως για να είναι ανοικτού τύπου απαιτείται η συνεργασία του Δημου. Όμως συνεργασία σημαίνει αποδοχή και συμμέτοχη στο σύστημα ενοικίασης στέγης στα όρια του νησιού μας και εφαρμογή διαδικασιών ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Από αυτό καταλαβαίνεται την αναντιστοιχία λόγων και έργων.
 2. Το hotspot και το ΠΡΟΚΕΚΑ Πυλίου προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες αλλά και στην τοπική κοινωνία. Το θέμα δεν είναι «να μην είναι γκέτο-κέντρο φιλοξενίας’’ για να μην εκτίθεται η κοινωνία και ο ‘’τουρισμός’’ μας. Το να νιώθουμε τρομοκρατημένοι, να εκφράζουμε απέχθεια και να ζητούμε σκληρή αντιμετώπιση των μεταναστών, είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά! Πρέπει να περάσουμε σε επιδιώξεις θετικού χαρακτήρα και αυτό πρέπει να είναι το περιεχόμενο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Που είναι η προετοιμασία για αυτό;
 3. Αν ο κ. Δήμαρχος στις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη έχει καταλάβει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και η σκληρή αντιμεταναστευτικη της πολιτική θα γίνει πράξη, πρέπει να λάβει υπ όψιν του ότι οπό τον Ιούνιο 2019 η επιλογή της Ε.Ε. είναι το ‘’σταμάτημα των ροών στα σύνορα της’’ και να θέσει θεμα αλλαγής δημοτικής πολιτικής. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ εφαρμόζουν πολιτικές της Ε.Ε. μεθοδικά διασκεδάζουν τις τοπικές αντιδράσεις μέσω της μείωσης του ΦΠΑ και του ταξιδιωτικού ισοδυνάμου. Αυτό δεν αρκεί! Θα ζήσουμε με το πρόβλημα του ‘’μεταναστευτικού’’! Θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε! Πρέπει να το δούμε ως το ‘’κακό’’ που αποτελεί μοχλό και ευκαιρία ‘’για την τοπική ανάπτυξη’’ διεκδικώντας σαν αντιστάθμισμα την επί πλέον χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2021-27  από Ε.Ε. και Κυβέρνηση.
 4. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας μας 2010-2064 να χαράξουμε τοπική αναπτυξιακή πολιτική. Νε εκμεταλλευτούμε το προσφυγικό όπως κάνει η γειτονική Τουρκία της οποίας η ανάπτυξη στηρίχτηκε ‘’εν πολλοίς’’ στο φτηνό εργατικό δυναμικό των 4 εκ προσφύγων και των χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό από Ε.Ε και ΟΗΕ.

Ν. Μυλωνάς

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. νικο εισαι εκτος τοπου και χρονου.εχουμε ωργανωμενη απο την εε λαθροεισβολη-εποικισμο της χωρας.

  Σύμφωνα δε με μία επίσημη ευρωπαϊκή μελέτη που ερμηνεύει καλύτερα τη λογική της μεταναστευτικής συμφωνίας του Μαρόκου, η ΕΕ θα μπορούσε να υποδεχθεί από 370 εκ. μετανάστες έως 3,8 δις – ενώ η Ελλάδα από 15 εκ. έως 120 εκατομμυρια..https://analyst.gr/2020/01/19/oi-neoi-evropaioi/?fbclid=IwAR28Trk9cbOLPf4r2HCHkHRhr161hYLO8Hr0Izs5SNGzWejdiMsmXzhcbs8#.XiQzp5qB8To.facebook

 2. ΕΡΓΑ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΜΥΛΩΝΑ. εδωσαν 1.000.000 ευρω απο τα ταμεια του δημου σε μεγαλοξενοδοχο

  για τα ερειπια πισω απο την δεη!!!!!!

 3. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 125% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 3.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 125%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 4. Οταν τις συνηθειες της εφηβειας τις συνεχιζεις και ως την ωριμη ηλικια…τα αποτελεσματα ειναι αναμενομενα

 5. Καμμια σχεση νικο μου δεν εχει η σημερινη με την προηγουμενη δημοτικη αρχη. Αν θυμασαι καλα η δικη σας δημοτικη αρχη που δεν ηθελε χοσποτ τους αφησε ενσ καλοκαιρι στο λιμανι χωρις τουαλετες και χωρις νερο. Μολις εγινε η δομη η πολη ηρεμησε. Σημερα αυτο που πρεπει να δουμε ειναι η ανθρωπινη διαβιωση τωμ μεταναστων. Αρα πρεπει να αντισταθουμε σε επεκταση του και να φωναξουμε για καλυτετη διαβιωση.

 6. Νικολακι θυμασαι τοτε που γεμισε το λιμανι προσφυγες; τοτε ησουνα προεδρος δημοτικου συμβουλιου κατα την επαρατη πενταετια κυριτση. Αυτη η περιοδος θα μεινει στην ιστορια της κω σαν το πιο μελανο στιγμα. Γιαυτο να εισαι προσεκτικος στην κριτικη σου.

 7. κ.Μυλωνά πάντα διαβάζω πρώτα τα άρθρα σας,αλλά κάνετε ένα φάουλ..Οι πολιτικές πρέπει να επιβάλλονται Δημοκρατικά

  και όχι καθεστωτικά όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς Ν.Δ.Ένας τόπος με τους πολίτες του έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη του,με Δημοκρατικούς τρόπους ,που δυστυχώς αγνοούν οι Σοβιετίες.Ας βγείτε να κάνετε ένα γκάλοπ Κω,Σάμο,Χίο,Λέσβο και να δείτε ότι έφτασε ο κόσμος στο χτένι.Υπάρχει κόπωση των πάντων και θα βγει κάποια στιγμή.Όλα ήταν παρατημένα στο Νησί.Προχθές βρήκα έναν Πράκτορα απ το Εξωτερικό και έπαθε την πλάκα του με την εικόνα της Κω.Απ το Αεροδρόμιο,πόλη,συγκοινωνίες,δρόμοι τώρα και οι ..μαντίλες.Έχουν το δικαίωμα οι κάτοικοι να ΜΗΝ θέλουν?Δηλαδή πέραν των γνωστών μνημονίων οι Γερμανοί κατέλαβαν το Νησί μετά το 1940 ξανά?Μα καλά εσείς που δείχνετε τόσο Δημοκρατικές απόψεις και είστε κατά των All Inclussive,είναι δυνατόν να λέτε ότι πρέπει να το διαχειριστούμε και όχι ξεφορτωθούμε?Νομίζω λαμβάνεται υπόψη σας τις διαστάσεις που θα πάρει και προετοιμάζεστε.ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΤΑ 90% ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΆΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ,γιατί θυμούνται ΙΤΑΛΟΚΡΑΤΙΑ,που ήταν ηπιότερη και ποιοτικότερη.

 8. Αλοίμονο στην τουριστική Κω αν παρουσιαστεί έστω και ένα κρούσμα του νέου ιού που εκδηλώθηκε στην Ασία.Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο;

 9. Ξέχασε ο κύριος Μυλωνάς για την πορνεία στο Πυλί την διακίνηση ναρκωτικών που γίνεται το λαθρεμπόριο ,τα σκουπίδια που δημιουργούν ποιος πληρώνει για την μετακίνηση τους για την καταστροφή του περιβάλοντος που έχουν ως αποτέλεσμα, κατανάλωση νερού και υπερκατανάλωση από ποια τσέπη πληρώνεται μετά θα μας πουν έγιναν λάθη με το νερό και το αναλαμβάνει ιδιώτης ,,τις κλεψιές που κάνουν ,την αναμονή που τρως στο νοσοκομείο αν τολμήσεις να πας για εξέταση και πότε θα τελειώσεις, την ελεύθερη συγκοινωνία που τους έχει παραχθεί , το μαύρο χρήμα που στέλνουν έξω, και μην μου πει κάποιος έξυπνος ότι δεν δουλεύει ο Έλληνας ας τον πληρώσεις αυτό που πρέπει και πάρει τι δικαιούται θα δούμε μετά αλλά μας αρέσει και εμάς το μαύρο και η εκμεταλεύσιμη, και δεν είναι μετανάστες είναι λαθρομετανάστες

  • ΓΙΑΤΊ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ