Μ. Χατζηκαλύμνιος: Εισήγηση στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 Δήμου Κω

14
583

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΔΗΜΟΥ ΚΩ

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Συζητάμε σήμερα τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας δημοτικής περιόδου, τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας δημοτικής αρχής.

 

Είναι η κορυφαία διαδικασία για τον Δήμο μας –και για κάθε Δήμο βέβαια- αφού μέσω του πλήθους των κωδικών και των αριθμών του, προδιαγράφεται η πορεία και η πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Δήμος μας το 2020 με ευθύνη και εισήγηση εννοείται της δημοτικής αρχής.

Πριν μπω στην ουσία του θέματος θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις.

 

1η επισήμανση.

Μόλις 110 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων σας, «κατακτάτε» πανηγυρικά την πρώτη σας αρνητική πρωτιά, την οποία μάλιστα δεν νομίζω να την χάσετε από κανέναν στο μέλλον, εκτός ίσως από τον εαυτό σας του χρόνου.

Καταφέρατε να φέρετε προς ψήφιση αργότερα από οποιαδήποτε άλλη δημοτική αρχή τον προϋπολογισμό, μόλις 9 ημέρες πριν την λήξη του έτους όταν ακόμα και το κεντρικό κράτος έχει ήδη ψηφίσει τον προϋπολογισμό του!

 

Ακόμα και την περίοδο 2011-2014 η φοβερή δημοτική αρχή του οράματος που έγινε εφιάλτης  και της οποίας μέλη ήσασταν κ. Νικηταρά και κα. Ρούφα, το αργότερο που έφερε προς ψήφιση τον προϋπολογισμό ήταν το 2011 στις 16 Δεκεμβρίου. Η δική μας δε δημοτική αρχή το αργότερο που έφερε το θέμα προς ψήφιση ήταν το 2014 στις 30 Νοεμβρίου.

 

2η επισήμανση.

Η διαδικασία στην Ο.Ε.

Στις 5 Δεκεμβρίου κληθήκαμε με πρόσκληση του προέδρου της για συνεδρίαση της στις 11 Δεκεμβρίου με θέμα ανάμεσα στα άλλα την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020. Η εισήγηση για το θέμα στάλθηκε το απόγευμα της προηγούμενης της συνεδρίασης και δεν καταλάμβανε πάνω από μιάμιση  σελίδα Α4 για τα έσοδα και μια σελίδα για τα έξοδα.

Την επόμενη ημέρα στις 9 το πρωί, δύο ώρες πριν την συνεδρίαση, στάλθηκε μια πιο αναλυτική εισήγηση και ένας πίνακας έργων που δεν είχε σχέση με το θέμα.

Πλήρης απαξίωση της διαδικασίας δηλαδή, με μόνιμη δικαιολογία για αυτή σας την λειτουργία το «δεν προλάβαμε φέτος, του χρόνου θα τα κάνουμε καλύτερα». Έφτασε δε ο πρόεδρος της Ο.Ε. να ισχυριστεί ότι και για αυτό φταίμε εμείς, η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής, γιατί άκουσον-άκουσον  έπρεπε  τα συμβούλια των κοινοτήτων να ψηφίσουν τις προτάσεις τους για το τεχνικό πρόγραμμα τον Ιούλιο…..και ποιος ήταν δημοτική αρχή τον Ιούλιο;

 

Επί της ουσίας του θέματος τώρα.

 

Κύριοι της δημοτικής αρχής,

 

Δεν έχετε σχέδιο, δεν έχετε οργάνωση, δεν έχετε πολιτική κατεύθυνση, προσπαθείτε να ισορροπήσετε σε 3 και 4 βάρκες. Η αρχή με την οποία λειτουργείτε «το βλέποντας και κάνοντας» είναι απλή αλλά δεν οδηγεί πουθενά.

 

Δεν έχετε προτάσεις, δεν έχετε θέσεις για τα θέματα, μικρά και μεγάλα που απασχολούν το νησί μας και η όποια κινητικότητα σας εξαντλείται στην ικανοποίηση των προσωπικών προεκλογικών σας δεσμεύσεων για την αλίευση ψήφων και την εκτέλεση των έργων που εμείς είχαμε αρχίσει ή δρομολογήσει.

 

Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα στις 100+ αυτές ημέρες που έχουν περάσει καθώς τα μόνο θέματα του δημοτικού συμβουλίου που έχουν εισήγηση είναι όσα έρχονται από τις υπηρεσίες. Για τα υπόλοιπα τίποτα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η εισήγηση του κ. Νικηταρά για το τεχνικό πρόγραμμα προχθές. Μιάμιση  σελίδα Α4 γεμάτη γενικόλογες αναφορές και θα…

 

Έχει αποδειχθεί από τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων που έχετε ψηφίσει και έχουν έρθει για έγκριση στην Ο.Ε.- άλλη μια αρνητική συνέπεια της θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής στους Δήμους- όπου επαναλαμβάνετε σχεδόν κατά 100% τους προϋπολογισμούς της δικής μας δημοτικής αρχής.

 

Έχει αποδειχθεί από την ψήφιση των τελών για το 2020, όπου τα κρατήσατε όπως τα είχαμε ψηφίσει πέρυσι εμείς, με μία μείωση-εμπαιγμό στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις κατοικίες, συνολικού ποσού 80.000 € για όλο το νησί, για όλους τους κατοίκους για όλο το έτος.

 

Αποδείχθηκε προχθές με το τεχνικό πρόγραμμα που καταθέσατε και το οποίο δεν περιλαμβάνει τίποτα νέο, καμιά νέα κατεύθυνση.

 

Αντίθετα μάλιστα. Αναδεικνύετε ως σημαντική πρωτοβουλία την ενίσχυση των κωδικών για μελέτες. Επιφανειακά κοιτώντας το θέμα θα έλεγε κανείς ναι, να μια σημαντική πρωτοβουλία. Για όσους όμως γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν, αλλά ακούν και ρωτούν, ξέρουν ότι η σοβαρή υποστελέχωση της υπηρεσίας πολεοδομικών εφαρμογών και της τεχνικής υπηρεσίας-για την οποία σοβαρότατη ευθύνη φέρει και ο κ. Νικηταράς με τις μετατάξεις που υπέγραψε όταν ήταν Δήμαρχος για 3 μήνες το καλοκαίρι του 2014- δεν επιτρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες σύντομα, όπως όλοι θα θέλαμε. Άρα ακόμα και αν κάποιες από αυτές προχωρήσουν, η εκταμίευση ποσών εντός του 2020 θα είναι ελάχιστη και δεν θα έχει σχέση με τα ποσά που προϋπολογίζονται. Στο σημείο αυτό και μόνο ως ένδειξη της μη ενασχόλησής σας με τα θέματα, σημειώνω ότι την επισήμανση-σημείωση της υπηρεσίας (στην φάση προφανώς του προσχεδίου σε υπηρεσιακό επίπεδο) για την εκκρεμότητα αποπληρωμής μιας αγοράς έκτασης από ιδιώτη την έχετε βάλει στις νέες μελέτες!

 

Εν μέρει σας κατανοώ βέβαια.

 

Όλα αυτά για να γίνουν θέλουν χρόνο. Που να σας μείνει εσάς χρόνος αφού στην προσπάθειά σας να πείσετε τους εαυτούς σας ότι κάτι κάνετε, ασχολείστε όλη την ώρα με τις φωτογραφίες και το Fb, ανάγοντας σε «είδηση» την αποκομιδή κλαδιών από το πεζοδρόμιο της τάδε οδού και την παρακολούθηση μέσα από το αυτοκίνητο -δίκην βραδινής βόλτας-του επαναλαμβανόμενου αίσχους να πλημυρίζει η επαρχιακή οδός στο ύψος του ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, αίσχος που καμιά περιφερειακή αρχή δεν ασχολήθηκε να λύσει.

Κατά συνέπεια όλα όσα προείπα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα.

 

Όλη την προεκλογική περίοδο και όλες αυτές τις 100+ ημέρες μιλούσατε και μιλάτε για τομές, ρήξεις με το παρελθόν, αλλαγή μοντέλου και δεκάδες θα…

Τώρα που ήρθε η ώρα των αποφάσεων τι κάνετε; αντιγραφή τον προϋπολογισμό της δημοτικής μας αρχής τον οποίο καταγγέλλατε.

Λέγατε ότι ο Δήμος δεν πρέπει να «κρατάει» χρήματα αλλά να τα επιστρέφει στον δημότη. Και τι κάνετε γι’ αυτό; Το αναμενόμενο στις 31 Δεκεμβρίου φέτος χρηματικό υπόλοιπο των 15,0 εκ ευρώ το ανεβάζετε στα 17,0 εκ. το 2020!

 

Επιπλέον επιστρέφετε ταχύτατα στο μοντέλο λειτουργίας του παρελθόντος για τον ΔΗΡΑΣ. 450 χιλιάδες ευρώ επιχορήγηση και προωθείτε τροποποίηση του καταστατικού για να δώσετε πολλά περισσότερα. Την ίδια ώρα που στον προϋπολογισμό του μέσου, δεν καταγράφεται καμιά προσπάθεια για την δημιουργία εσόδων ώστε να μπορεί να σταθεί και χωρίς την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση από τους πολίτες του νησιού μας.

 

Δεν μας είπατε τι θα κάνετε με τα τρενάκια του Δήμου. Έως τον Αύγουστο που έληξε η σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη εισέφεραν σημαντικά ποσά στο ταμείο του Δήμου. Είναι προφανές ότι η μη αξιοποίηση τους βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου, πράγμα που είναι ελεγκτέο για τους έχοντες την ευθύνη.

 

Δεν μας είπατε τι θα κάνετε με την ΑΙΓΛΗ και την ΑΜΒΡΟΣΙΑ. Θα διαφοροποιηθείτε από την πρώτη σας θητεία και θα προστατέψετε τα συμφέροντα του Δήμου; Ή θα εξακολουθήσετε να καλύπτετε αυτούς που με το μανδύα των συνεργατικών δρουν επιχειρηματικά και κερδίζουν χρήματα εις βάρος του συνόλου των πολιτών της Κω;

 

Δεν μας είπατε τι θα κάνετε με τα σφαγεία. Θα προβείτε σε ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση της λειτουργίας τους, ή θα συνεχίζετε να βάζετε υπογραφές για να λειτουργούν, υπογραφές σαν αυτές που με στεντόρεια φωνή καταγγέλλατε προεκλογικά;

 

Δεν μας είπατε τίποτα για τις παραλίες και τους ομπρελάδες. Θα διεκδικήσετε να μειωθεί το τίμημα της παραχώρησης των παραλιών όπως αποφασίσαμε εμείς αλλά η τότε κυβέρνηση δια των αντιπροσώπων της στην Ρόδο απέρριψε; Προτείνετε κάτι για την εγκατάλειψη του εκτός λογικής και πραγματικότητας κανόνα της απόστασης των 100 μ oοποίος οδήγησε σε μια μόλις νύκτα το 80% των ομπρελάδων να γίνουν μετά από 30 χρόνια νόμιμης λειτουργίας «αυθαίρετοι καταληψίες»;

Εξαγγέλλετε ανασύσταση του ενιαίου φορέα τουρισμού πιστοί όπως είπα και πριν στην ικανοποίηση των «ταξιμάτων» της προεκλογικής περιόδου. Με ποιους, πως και με ποια χρηματοδότηση θα κάνετε τον δήθεν «ενιαίο φορέα»;

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Είναι προφανές ότι ο προτεινόμενος από την δημοτική αρχή προϋπολογισμός δεν έχει συνοχή, δεν προτείνει καμιά πολιτική κατεύθυνση για τον Δήμο μας.

 

Τα ψήγματα νέων δράσεων που υπάρχουν δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά ενέργειες εξαργύρωσης των πολιτικών γραμματίων της προεκλογικής περιόδου.

 

Οι προτάσεις των κοινοτήτων αγνοήθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους.

 

Δεν έγινε διαβούλευση με την κοινωνία μέσω λαϊκών συνελεύσεων ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου.

 

Αντί να μειώνει -όπως είχαμε ξεκινήσει εμείς πέρυσι να κάνουμε- το υψηλό χρηματικό υπόλοιπο που έφερε η ανάταξη των οικονομικών που επιτύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει αδρανής και αυξάνει το χρηματικό υπόλοιπο.

 

Αποτελεί ένα κακό ξεκίνημα για την νέα δημοτική περίοδο. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός δυστυχώς δεν προοιωνίζονται θετικά πράγματα για τον Δήμο μας και το νησί μας.

 

Είναι προφανές ότι παρότι ο κορμός των τελών, του τεχνικού προγράμματος, και εντέλει του προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα είναι όπως τα έχουμε ψηφίσει εμείς την προηγούμενη χρονιά, τα ψήγματα των νέων δράσεων και ή έλλειψη θέσεων σε καίρια ζητήματα όπως προανέφερα, δεν μας αφήνει περιθώρια να συμφωνήσουμε με έναν τέτοιο προϋπολογισμό και τον καταψηφίζουμε.

Κως, 22.12.2019

 

Χατζηκαλύμνιος Μιχάλης

Δημοτικός Σύμβουλος Κω

Με τη ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΩΣ 2023

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μιχάλη ένα θα σου πω …. Κακομειρε Μιχάλη ηντα είναι αυτό το χαλί … Σου θυμίζει κάτι αυτό το ωραίο παραδοσιακό τραγούδι του νησιού μας ….. Νο 2 Μήπως να ανεβάσουμε το βίντεο που έβριζες με ειρωνία και λάσπη Θυμάσαι … Κάτσε λοιπόν σπίτι σου , γιατί έχετε πολύ θράσος βλέπω !!!!!!!!!

 2. Τρία πουλάκια κάθονταν και πλέκαν σεμεδάκια… Είστε όλοι απαράδεκτοι και ο μόνος λόγος που μπλέκετε στα κοινά είναι για προσωπικό σας όφελος είτε χρηματικό,είτε επαγγελματικό, σίγουρα όχι για το κοινό οφελος. Στο ίδιο έργο θεατές, fake τσακωμοί συνενοημενα όλα! τόσο όσο βεβαια.. μην βάλετε τα χέρια σας κ βγάλετε τα μάτια σας. Καληνύχτα

 3. Μιχαλακι βαλε στην εισηγηση σου και κατι για ταξιδακια αναψυχης.τοχετε πολυ αναγκη ολη η παραταξη σου.

 4. Καλά εσύ Μιχάλη , πολιτικός τραγέλαφος. Μουντρούχος , βαρύ πεπόνι αλλά μαχόμενος, μαχόμενος για την καρέκλα του επικεφαλής. Ταγμένη είναι , δε θα την πάρεις. Όσα έδωσες και όσα μάζεψες. Άντε σπίτι τώρα. Παντογνώστη!!!

  • Άλλος ένας είρωνας της ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΑ. Μεταγραφή δεν θα σε κάναμε. Επιχειρήματα μηδέν, γελάκια και εξυπνάδες… Ραδίκι, βλήτο!!!

 5. Μιχαλακι εχασες το μισθουλακι. Τωρα τι κανεις; κατσε στην ακρη παιδακι μου. Δεν τοχεις.!!!!!!!

 6. καλα ρε μιχαλακι. ακομα δεν ειδες το λαθος σου; η παραταξη νικηταρα σχιζει. τα νεα παιδια εχουν ορεξη και αγαπη για τον τοπο. αντιθετα με τη δικη σας, της αναθεσης σε κολλητους και τις αρπαχτες. ε και τα ταξιδακια; η εκδικητικοτητα; τα ξεβρακωματα; ενας αχταρμας κακιας ειρωνειας, εκδικητικοτητας. ο λαος στο περιθοριο. ποτε πια κυριτσης. χονεψετο και κατσε σπιτι σου.

 7. Ζητά λογαριασμό για τα ακίνητα. Κάμε το δικό σου και θυμήσου πόσο πλήρωσε το Ακταίο για τη χρήση της παραλίας όσο χτιζόταν; η

 8. ………ας ειχατε το 1/8 της νοημοσυνης του Μιχαλη…….απλα θα παρακολουθουμε για τεσσερα χρονια τσιρκο…….

 9. Γατζομενοι ΣΥΡΙΖΕΟΙ από την αρχή δεν θέλατε δημόσιο διάλογο λυπάμαι που σας ψήφισαν οι ΚΩΟΙ εύχομαι στης επόμενες εκλογές νας τιμωρισουν όπως τιμώρησαν τον Καματερό που δεν του δώσανε την ευκαιρία να ξαναμπεί στην βουλή τώρα φάτε στα μούτρα τόν Νικηταρά ακόμα 4.5 χρόνια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ