“Ο Δήμος της Κω συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη προειδοποίηση για TSUNAMI”

18
1338

Θέμα: “Ο Δήμος της Κω συμμετέχει σε πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη προειδοποίηση για TSUNAMI

Ο Δήμος της Κω, κατά γενική ομολογία, την περίοδο 2014-2019 απετέλεσε ένα δήμο πρότυπο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με την ικανότητα που επέδειξε στη διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού του Ιουλίου του 2017.

Αξιολογώντας αυτή την ικανότητα του Δήμου το Joint Research Center (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φορέας που ασχολείται με τη μελέτη αλλά και την εφαρμογή μεθόδων έγκαιρης προειδοποίησης για τον κίνδυνο από TSUNAMI), προσκάλεσε το Δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση τον Δεκέμβριο του 2017 στην έδρα του κέντρου, στο Μιλάνο, όπου έγινε από τον κ. Δήμαρχο παρουσία τόσο της δομής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου όσο και το σύνολο της διαχείρισης την περίοδο του σεισμού.

Μετά από πρόταση του Joint Research Center (JRC), που αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης, σήμερα ο Δήμος μας συμμετέχει μαζί με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών σε πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής μεθόδου έγκαιρης προειδοποίησης για TSUNAMI.

Στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος εγκαθίστανται, με δαπάνες του JRC, στην πόλη της Κω οι παρακάτω συσκευές,

 • Δύο παλιρροιογράφοι (στο λιμάνι ΔΕΗ και στη Μαρίνα).

 • Δύο σεισμογράφοι.

 • Δυο συσκευές ενημέρωσης που αποτελούνται από ηλεκτρονικό πίνακα, σειρήνα και σύστημα εκφώνησης ηχητικών μηνυμάτων.

Παράλληλα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών εκπόνησε με βάση σειρά δεδομένων, που παρείχε ο Δήμος της Κω, μελέτη στην οποία έχουν προσδιορισθεί οι οδοί διαφυγής και ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση τέτοιου συμβάντος.

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο του 2019, άσκηση με ευρεία συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης αναφέρει:

Την περίοδο 2014-2019, πετύχαμε με σκληρή και σωστά σχεδιασμένη δουλειά να υλοποιήσουμε ένα τεράστιο έργο, ταυτόχρονα βάλαμε το Δήμο της Κω στα κέντρα των αποφάσεων της Χώρας μας αλλά και της Ευρώπης.

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας ήταν η εκ του μηδενός οργάνωση της δομής πολιτικής προστασίας του Δήμου, που έδωσε δείγματα γραφής τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού όσο και στη διαχείριση της κατάστασης την ημέρα του σεισμού και τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για TSUNAMI που εγκαθιστούμε σε συνεργασία με το JRC είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως σημαντικό είναι να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια η καλή λειτουργία της δομής Πολιτικής Προστασίας και η συνεργασία μας με Εθνικούς και Διεθνείς φορείς.”

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. »Ο Δήμος της Κω, κατά γενική ομολογία, την περίοδο 2014-2019 απετέλεσε ένα δήμο πρότυπο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε με την ικανότητα που επέδειξε στη διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού του Ιουλίου του 2017.» ???????????????
  Το λιμάνι είναι ακόμα σαν να έγινε χθες ο σεισμός νομίζω!!!!!!
  Θα χάσουμε το μυαλό μας,λίγο φιλτράρισμα δεν είναι καθόλου κακή ιδεα

 2. ΤΟ ΚΑΨΑΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΜΙΑΝΤΟΙ.ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ!!!!

  Πίνοντας καφέ στο Πρεμιέρα και βλέποντας αρκετοί την ταμπέλα αυτή να μπαίνει στο λιμάνι της Κω ανησύχησαν. Σειρήνες προειδοποίησης για τσουνάμι και μάλιστα μόνο σε ένα σημείο του λιμανιού. Δηλαδή στην ΔΕΗ η δεκάδες άλλα μέρη στις ακτές και παραλίες ποιος θα προειδοποιήσει ? Η ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του λιμανιού επιπλέον δεν μπορεί να δημιουργήσει τσουνάμι πάνω από 1 μέτρο και ελάχιστη ταχύτητα γιατί τα επικίνδυνα τσουνάμι είναι συνάρτηση του βάθους (πάνω 1.000 μέτρα τουλάχιστον και την ένταση του σεισμού πάνω από 7 ρίχτερ) Πράγμα σχεδόν αδύνατο στην περιοχή πχ τα βαθύτερα νερά μέχρι την Αλικαρνασσό είναι 100 μέτρα ) Βλέποντας τα αστέρια της ΕΕ στην οθόνη κατάλαβα για τι πρόκειται !!!!
  https://www.facebook.com/fanuriu/posts/10217289767574356

 3. ΤΟ ΚΑΨΑΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΜΙΑΝΤΟΙ.ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ !!!! 2

  Μου θυμίζει έναν άλλο άρπα-καθηγητή γνωστό τηλεορασάκια στην Ρόδο που ήθελε να κάνει λέει υποθαλάσσια φράγματα αξίας δισεκατομμυρίων!!! για να προστατέψει την Ρόδο από τσουνάμι . Τι να πουν οι Ιάπωνες που έχουν δεκάδες τέτοια συστήματα προειδοποίησης ανά παραλία αλλά και 3-4 πολύ επικίνδυνα τσουνάμι ετησίως Περαστικά μας και πίνετε τον καφέ στο λιμάνι για να ακούσετε την σειρήνα του συστήματος αν τυχόν γίνει κάνα μικρό και βραχούμε (ένα μικρό κάθε 100 χρόνια ) !!!!!!!!https://www.facebook.com/fanuriu/posts/10217289767574356

 4. Εκτός και από αγράμματοι αμόρφωτοι κότες είστε και τούβλα.. το να βλέπει ο τουρίστας αυτήν τη. Πινακίδα νιώθει και πιο ασφαλές!!Και δεν φοβάτε!!!
  Αλλιώς είναι να σε ειδοποιήσει εγκαίρως και αλιως να δεις το τσουνάμι μπροστά σου…Αλλά το επίπεδο σας είναι για κλάματα…Δυστυχώς γελάτε κιόλας..
  Στο Αιγαίο είχε γίνει σεισμός στην Σαντορίνη με 30 μέτρα τσουνάμι κω και Κάλυμνο έφτασε στα 10 μέτρα..Ο βυθός Εξαφανίστε Η θάλασσα 200 μέτρα μακριά από την ακτή…το 2017 τσουνάμι 1 μέτρο φανταστείτε αν κρατούσε παραπάνω διάρκεια Η σε ένταση…Η αν ήταν τεκτονικος!!!Το 23 έγινε 8.5 Ρόδο …Μήπως έχει σειρά εκεί.. παντός δεν το έβαλαν τυχαία…

  • Βρε κυριτσικο ουφο τι τσουναμι εγινε στην Κω το 56? Κι αν ηταν 10 μετρα ποσοι σκοτωθηκαν αγραμματε αβ? Μηπως μπερδεψες Καλυμνο με Κω ? Ατε τραβα εκει με το συστημα προειδοποιησης και τον δημαρχο σου

  • Ρε φιλε δημοτικο εχεις βγακει; Ποσο ηταν στην Ροδο λεει ο σεισμος, 8.5 καλα εσυ εισαι πολυ large. Το αλλο με τον τεκτονικο σεισμο που το βαζεις.

  • Κάπου λες «αν ήταν τεκτονικός» ο σεισμός. Δηλαδή σε ποιά κατηγορία τον κατατάσεις ;;;

 5. γιατί ο Γιώργος είναι έξυπνος και ο Ιταλοί ήτανε χαζοί. Όσο γιά χώρους διαβίωσης …. λούνα παρκ!

 6. δημαρχε ξυπνα επιτελους.σβηστε την λεξη τσουναμι.καταστρεφεις τον τουρισμο

  Οι πινακίδες θα ενεργοποιηθούν και θα βγουν ανακοινώσεις στις οθόνες τους, αν ποτέ γίνει τσουνάμι. Όμως στο πλαίσιο τους αναγράφεται μόνιμα η λέξη τσουνάμι. Αυτό είναι αντιτουριστικο και δεν χρειάζεται! Κανένας δεν λέει όχι στη λειτουργία των πινακίδων. Όχι λέμε στη ΛΕΖΑΝΤΑ Tsunami Alerting. Ας γράφουν Emergency Info. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

 7. Βρε μπετόποφτοί… μέχρι και στο τέλος σας περισσεύουν λεφτά για πέταμα?
  Μήπως να βάλετε και φωτεινές ταμπέλες προειδοποίησης για την δευτέρα παρουσία?
  Μόνο εκεί δεν έχετε δώσει τζάμπα λεφτά!!!!!

 8. Το μοναδικο τσουναμι που εγινε τα τελευταια 100 χρονια στον σεισμο της Αμοργου χτυπησε την Καλυμνο. Η θεση της πολης καθως και η ρηχοτητα των νερων καθιστουν αδυνατο τσουναμι με αντικτυπο. Συνεπως ενα συστημα που διασπειρει φοβο για ανυπαρκτο κινδυνο δεν γινεται για προστασια αλλα για τα λεφτα

 9. Βγαλτε τωρσ τις πινακιδες . Ειστε απαραδεκτοι. Ποιο τσουναμι ρε ? Ποτε εγινε ιστορικα τσουναμι στην Κω? Το βλεπει ο καθε επισκεπτης και νομιζει οτι ο κινδυνος ειναι ανα πασα στιγμη. Επιστρεψτε και τα λεφτα ……

 10. η προειδοποίηση -με όποιο τρόπο- είναι εξ ίσου χρήσιμη στο Τιγκάκι. Έχουν παρατηρηθεί περσότερα και είναι πολύς ο κόσμος

 11. Ενημερωτικά για κάποιους σχολιαστες. Ο σεισμός αλλά και οι περισσότεροι σεισμοί στη χώρα μας είναι ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ !!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.