Ν. Μυλωνάς: Οι καθυστερήσεις αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι Κω είναι πολιτικό πρόβλημα

12
653

Θεμα: Οι καθυστερήσεις αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι Κω είναι πολιτικό πρόβλημα

Α. Η κατάσταση που υπάρχει στο λιμάνι του Μανδρακίου της πόλης Κω εδώ και ενάμισι χρόνο είναι μια ντροπή. Είμαστε στον Φλεβάρη του 2019, το λιμανι είναι όπως ήταν προ-πέρυσι και δεν υπαρχει ένα χρονοδιάγραμμα; Ποιον εξυπηρετεί η στάσιμη κατάσταση; Γιατί δεν εφαρμόζονται πρακτικές λύσεις;

B. Θα δεχτούμε ότι οι καθυστερήσεις των επισκευών χρεώνονται στην κυβέρνηση. Συνάντηση Βούρδα–Κυρίτση–Καματερού, 17 Οκτ 2017 δηλώνουν: Ιανουάριο 2018 αρχίζουν οι εργασίες για την επισκευή του λιμανιού’’. Είμαστε στον Ιανουάριο 2019, δεν έχει γίνει έναρξη, δεν υπαρχει χρονοδιάγραμμα! Πάμε στα ‘’κουτουρού’’, άρα είναι θεμα πολιτικό και οι κυβερνητικές ευθύνες δεδομένες! Ας δεχτούμε τις κυβερνητικές και τις τεχνικές δυσκολίες. Τότε το πρόβλημα είναι η εφαρμογή προσωρινών λύσεων! Βάσει του καταστατικού του Λιμενικου Ταμείου Κω-Αστυπάλαιας-Νισύρου, είναι αποκλειστική υπευθυνότητα της λειτουργικότητας της λιμενικής ζώνης,της προσβασιμότητας και της ασφάλειας των πεζών, η άμεση παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης απο-επιβίβασης και η αισθητική των χώρων. Η μετασεισμική κατάσταση χρειάζονταν ειδική διαχείριση και είναι ακατανόητος ο περιορισμός των επεμβάσεων στο κτηριακό. Υπήρχαν προσωρινές, πρόχειρες επεμβάσεις χαμηλού κόστους για να βελτιωθεί η κατάσταση και να αποφύγουμε την έκθεση και το ..κράξιμο. Η δημιουργία για παράδειγμα ξύλινου διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης των πεζών, πλάτους 2,50, μήκος 300μμ, έχει κόστος 15-20.000 ευρώ. Οι σημάνσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, φυτεύσεις, κλπ και … μια δίγλωσση πινακίδα: ‘’συγγνώμη… περνάτε με προσοχή’’ κοστίζουν 1000 ευρώ!

Γ. Η κατάσταση που επικράτησε στο Μανδράκι αντανακλά πολιτικές σκοπιμότητες και εντάσσεται στον πολιτικό ανταγωνισμό Δήμαρχου-τοπικού Βουλευτή. Η σκόπιμη αδιαφορία του Δημάρχου μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μια έκτακτη κρατική επιχορήγηση 20.000 ευρώ για αυτές ακριβώς τις μικρο-επισκευές θα ανάγκαζε τον κ. Δήμαρχο να υποχωρήσει, …εκτιθέμενος! Δυστυχώς το ‘’φταίει ο Κυρίτσης’’, βολεύει, και έχει πολιτικά οφέλη! Εξαργυρώνονται ήδη με το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται με την συμμετοχή και του κυβερνητικού Βουλευτή (δηλώσεις δημ. συμβούλου Γ. Ζερβού)!

Δ. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τα λιμενικά επεκτείνονται. Το Λιμενικό ταμείο δεν έχει ασχοληθεί με τις υποδομές που πρέπει να ενσωματωθούν στις επισκευές. Χρειάζονται νέα δίκτυα ύδρευσης (ΔΕΥΑΚ). Υπόγειες εγκαταστάσεις για απορρίμματα (τεχνική Υπηρεσία). Υπόγειο Δίκτυο (ενδεχομένως με συνεργασία ιδιώτη). Υποδομές φιλοξενίας (τύπου μαρίνας) σε όλη την λιμενολεκάνη του Μανδρακίου (ρευματοδότες, τηλεφωνικές γραμμές-ιντερνέτ, καλωδιακή τηλεόραση, κλπ). Νέος σχεδιασμός των διαδρομών (που είναι το master plan🙂 και των κινήσεων στην περιοχή, σχέδια αισθητικής αναβάθμισης (ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, αστικός εξοπλισμός, φυτεύσεις, χωροθέτηση στάθμευσης πλοίων, εικαστικές προσθήκες, ασφάλεια και φύλαξη με νέες μεθόδους κλπ). Εγκατάσταση μηχανισμού αυτόματης παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου νερού και επισήμανσης των ρυπάνσεων με εγκαταστάσεις αντιμετώπισης έκτακτων ζημιών, επισήμανσης-ενημέρωσης των παλιρροϊκών κυματισμών σε περίπτωση σεισμών, ηλεκτρονικές πληροφοριακές πινακίδες για το νησί κλπ. Γιατί αδιαφορεί και τι περιμένει;

Ε. Το υπάρχων κτήριο-τέρμιναλ του λιμανιού κακώς θεωρήθηκε εξ ολοκλήρου άχρηστο. Οι τουαλέτες για παράδειγμα θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να λειτουργούν στην θέση τους αποφεύγοντας τις πολυδάπανες και κακής ποιότητας υπηρεσίες των χημικών WC. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να γίνει μια αίθουσα αναμονής! Το καφέ-μπαρ δεν λειτουργεί εδώ και 4 μήνες! Γιατί αυτή η αδιαφορία και η αδυναμία να αντιμετωπιστούν απλά ζητήματα;

Ζ. Δημοτικές τουαλέτες. Την περίοδο των Ιταλών και μέχρι το 1990 υπήρχαν 3 σημεία ‘’βεσπασιανών’’ στο κέντρο της πόλης. Σήμερα το ένα (δημοτικό ανθόκηπο) θάφτηκε και τα άλλα 2 δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί. Η δημοτική αρχή πρότεινε ένα μοντέλο ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας, φορτώνοντας το κόστος της επισκευής στον ιδιώτη, χωρίς αποτέλεσμα. Προφανώς η πρόταση χρειάζονταν αναπροσαρμογή με την συμμετοχή του Δημου στην επισκευή. Ο ισχυρός Δήμος που κάνει έργα μόνος …. δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την επισκευή και να βρει μια νέα μορφή συνεργασίας λύνοντας το πρόβλημα; Τα 5 χρόνια δεν δικαιολογούν την απραξία.

Η. Όλοι κατανοούμε την οικονομική δυσπραγία Δήμου, Κυβέρνησης, Κράτους στις συνθήκες καταναγκασμού του μνημονιακού καθεστώτος. Όμως και μέσα σε αυτές τις κακές καταστάσεις υπάρχουν περιθώρια θετικών κινήσεων και δυστυχώς δεν έγιναν και εξακολουθούν να μην γίνονται! Αυτές θα τεθούν υπό την κρίση του Λαού στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Ν. Μυλωνάς

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΥΛΩΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΕ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ.ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΑ.ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

  ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕΣ ΕΣΥ.

  • εσενα και του ψευτομαγκα δημαρχου,ειναι καλυτερα να σταματήσεις να ασχολείσαι με τα δημοτικα πραγματα του νησιου.Το τελος του κυριτση θα είναι οδυνηρο.Το γνωριζουν και οι πετρες.

 2. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 100% !!! ΑΘΛΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΜΥΛΩΝΑ!

  ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 100% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 4.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 100%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 3. Κύριε Μυλωνά μάλλον ζεις αλλού και όχι στην Κω. Ακόμα δεν ξέρεις ότι στον παλιό ανθοκηπο ο Καισερλης έφτιαξε ολοκαίνουριες τουαλέτες που ήταν ανοιχτές στη θητεία του και ο Κυρίτσης τις έκλεισε. Και μετά μιλάμε για τουρισμό. Εσένα το μόνο που σε πονάει είναι ο Καματερος που έγινε βουλευτής και εσύ στα αζητητα. Μίσος και χολή ξερνας που λέει κι ο δικός σου

  • ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΑΝΟΛΕΘΡΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΤΟΠΙΘΑΜΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΟΣΥΡΙΖΑ

   ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΤΑΚΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΗΣ ΦΑΚΗς

 4. Φίλε Νίκο, Αυτή η εξαιρετική περιγραφή-λύση που κάνεις για το πρόβλημα, δεν είναι από πρώτη ματιά ευθύνη του λιμενικού ταμείου? Δεν είχε την υποχρέωση λόγω αρμοδιότητας, αλλά και την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στην υλοποίησή της, αν πράγματι η Δημοτική αρχή χωρίς βέβαια εσύ να εξαιρείσαι είχε την πολιτική βούληση, και στοιχειώδη συναίσθηση των καθηκόντων της? Αγαπητέ Νίκο, Ο Κος Καματερός και οι όποιοι » ΚΑΜΑΤΕΡΟΊ » είναι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι νομοθέτες, και η όποια συμμετοχή τους στην λύση προβλημάτων, μόνο επικουρική μπορεί να είναι. Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος, από τον Δήμαρχο Γ. Κυρίτση, είναι ολοφάνερη.Το όψιμο ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής, δεν πείθει πλέον κανένα. Η ώρα της κρίσεως, η ώρα του λαού πλησιάζει. Να μην έχεις καμιά αμφιβολία για την δίκαιη κρίση του.

 5. το τοιχείο στη Βασιλέως Γεωργίου, ποιός υπουργός το καθυστέρησε;

 6. Μυλωνά ο ρολος που έχεις αναλάβει ειναι επικίνδυνος πες ξεκάθαρα διαφωνείτε με τον κυριτση και αν όχι γιατί ο άλλος λέει άλλα

 7. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ. ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΚΑΦΡΟΥΣ

 8. Που έδωσε τα λιμάνια στους Δήμους. Αν το λιμάνι μας το είχαν οι Ροδίτες όπως παλιά τώρα θα είχε τελειώσει.

  • τα μικρά νησιά υποφέρουν ακόμη (Κάσος, Νίσυρος) αλλά και η Κάλυμνος….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.