Ν. Μυλωνάς: Με αφορμή την Γ! τριμηνιαία κατάσταση 2018 προϋπολογισμού Δήμου Κω

2
104

ΘΕΜΑ: με αφορμή την Γ! τριμηνιαία κατάσταση 2018 προϋπολογισμού Δήμου Κω

Ο Δήμος μας να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε λιμνάζουσες δυνατότητες

α. Για ακόμη μια φορά η τριμηνιαία κατάσταση για την υλοποίηση του προϋπολογισμού έρχεται σε 10 μέρες από την λήξη του τριμήνου, πράγμα που αποδεικνύει ότι η υπηρεσία και η αντιδήμαρχοι οικονομικών κάνει μια προσπάθεια. Πέρα από την πολιτική κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης του απολογισμού κάθε τρίμηνου προκύπτει το ερώτημα: Είναι αυτό προϊόν υπέρ- δουλειάς ή είναι το αποτέλεσμα μηχανοργάνωσης, αξιοποίησης σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων που αυτοματοποιημένα σχεδόν μας δίνει τα αποτελέσματα της τρίμηνης διαχείρισης; Ευχόμαστε να είναι προϊόν εφαρμογής της τεχνολογίας και των υψηλών γνώσεων των στελεχών! Αν είναι έτσι, τότε προκύπτει το ζητημα της ανανέωσης της παρουσίασης των τριμηνιαίων καταστάσεων με ένα πιο σύγχρονο τρόπο. Να ξεπεράσουμε την τυπική περιγραφή, την ξερή παρουσίαση ενός πίνακα με αριθμούς και να περάσουμε στην σύνθετη συγκριτική παρουσίαση με όλη την προηγούμενη περίοδο, με περιγραφή προβλέψεων για το επόμενο τρίμηνο, με ερμηνεία των αριθμών, με αιτιολόγηση των επιτυχιών και των αποτυχιών, γενικά μια ζωντανή και κατανοητή μορφή, πέρα από τα ξερά λογιστικά κείμενα που και δυσνόητα είναι και δεν βοηθούν στην διατύπωση πολιτικών συμπερασμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που περνούν σχεδόν απαρατήρητες οι 3-μινιαίες εκθέσεις από το δημοτικό συμβούλιο.

β. Για αυτό το 3-μηνο: υπαρχει μια ομαλή συνεχεία στην διαχείρισης! Δυστυχώς! Βεβαίως ο βαθμός υλοποίησης κάθε δραστηριότητας που αριθμητικά πρέπει να κινείται στο 75% της υλοποίησης του προϋπολογισμού, είναι γύρω στο 50-75%. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της πορείας του Δήμου μας όμως ακολούθου τις καμπύλες που φαίνονται στο σχεδιάγραμμα. Ένα τρίμηνο δεν μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη τους και χρειάζονται τομές για να υπάρξει αντιστροφή. Κοιτάζοντας τα δεδομένα της Γ! 3-μηνιαίας ανταμώνεσαι αμέσως ότι ο πρώτος μεγάλος προβληματικός τομέας είναι ο αναπτυξιακός-επενδυτικός τομέας. Οι επενδύσεις για τα ¾ του 2018 είναι γύρω στο 14%! Ο δεύτερος είναι τα χρέη παρελθόντων ετών και ο τρίτος η αυξητική τάση των χρεών προς τον Δήμο. Σε αυτά τα 3 κρίσιμα ζητήματα θα αναμετρηθούν οι παρατηρήσεις της δημοτικής αρχής και η κριτική προσέγγιση των παρατάξεων.

γ. Ο πιο σημαντικός τομέας βελτίωσης των οικονομικών του δήμου μας είναι οι επενδύσεις και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Δήμου. Εδώ που είμαστε δεν αρκεί η καλή διαχείριση! Αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη! Χρειάζεται η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Ο Δήμος μας πρέπει να ξεπεράσει τις ασθένειες του, τα ωραία λόγια και να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε λιμνάζουσες τοπικές ιδιαιτερότητες: αξιοποίηση των αποθεματικών του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων (ΜΑΡΙΝΑ, Λιμενικό Ταμείο, ΚΕΑΣ), βήματα ιατρικού τουρισμού, βήματα ιαματικού τουρισμού, αξιοποίηση των Λουτρών, Λατομείο οικοδομικών υλικών, κλπ. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρότυπο πέρα και μετά από αυτό που έχει καθιερωθεί: των μεγάλων τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν αδιαφορώντας για τον τόπο και την τοπική κοινωνία, με τον Δήμο απόντα.

δ. Αλήθεια, ήταν ελκτική η εικόνα του κέντρου της πόλης Κω και αυτό το καλοκαίρι; Η στάση και στάθμευση, η κυκλοφορία, οι πινακίδες, τα σταντ, οι καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, κλπ. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι είναι λάθος η υπερφόρτωση του λιμανιού, οι χώροι στάθμευσης των αστικών συγκοινωνιών ΚΕΑΣ-του ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων. Τα πραγματικά μας προβλήματα επιβάλλουν την ειλικρίνεια και τον σεβασμό της ανάγκης να γίνουν σοβαρές αλλαγές.

Ν. Μυλωνάς

2ο ΘΕΜΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.