ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Νέα ακόμα καλύτερη ευκαιρία για δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου» (Open Mall) στην Κω

19
1303
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Η προετοιμασία της πρότασης για χρηματοδότηση από την ΕΕ με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (Open Mall) ήταν στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης στο ΕΒΕΔ, έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Κω και του Εμπορικού συλλόγου.

Τη δυνατότητα λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης του κέντρου της πόλης με την παράλληλη οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας με την υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών, δίνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την πρόσκληση για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) υπό τον τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (ΑΚΕ).

Στόχος της πρόσκλησης είναι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Για την επίτευξή του προβλέπεται από την πρόσκληση η συνεργασία των Δήμων με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.

Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για τους Δήμους είναι 1,5 εκατ. € και για τους Εμπορικούς Συλλόγους 400.000 €, ενώ η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 5/11/2018.

Ο Δήμος Κω και ο Εμπορικός Σύλλογος Κω «Ο Ερμής» προετοιμάζουν τους τελευταίους μήνες την από κοινού υποβολή της πρότασής τους καθώς θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Ο Δήμος θα είναι ο δικαιούχος με συνδικαιούχο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ) για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου.

Για τη δημιουργία ΑΚΕ επιλέχθηκε με βάση τα κριτήρια του προγράμματος (ύπαρξη θεσμοθετημένης πεζοδρομημένης περιοχής) ως περιοχή παρέμβασης αυτή που ορίζεται από τις οδούς: Ακτή Κουντουριώτη (από την δυτική πλευρά του κάστρου έως το Λιμεναρχείο), Ρήγα Φεραίου, 25ης Μαρτίου, Ηφαίστου και Απελλού, Πλατεία Διαγόρα, Ελευθερίου Βενιζέλου (από Ηφαίστου έως Λ. Βύρωνος), Λόρδου Βύρωνος, Ιπποκράτους (από Λ. Βύρωνος έως πλατεία Ελευθερίας), Ναυκλήρου.

Οι δράσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων είναι:

 • λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των καταστημάτων

 • δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προώθησης και διαφήμισης για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας

 • αναβάθμιση οδοφωτισμού – αλλαγή φωτιστικών στύλων, έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού

 • προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού κατασκευασμένου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά: παγκάκια, ζαρντινιέρες, περιφράξεις κλπ

 • παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

 • free wifi για τους επισκέπτες

 • προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων μεταφοράς επισκεπτών

 • προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιζόμενων στάσεων λεωφορείων

 • σύστημα bike sharing

 • σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Εκτός από την αναβάθμιση των πόλεων – και των άμεσων θετικών επιπτώσεων που θα έχει αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία – βάζει τις βάσεις για μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του δήμου, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας (μιας και αργά ή γρήγορα θα ρθουν τα κλειστά mall και τότε δεν θα υπάρχουν και πολλά περιθώρια αντίδρασης για τις μικρές επιχειρήσεις).

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα για δημιουργία ανοικτών κέντρων εμπορίου, ξεκίνησε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ μέσω των τοπικών εμπορικών συλλόγων (είχε γίνει σχετική συνάντηση τότε στο ξεν. Κως αλλά δεν προχώρησε σε αντίθεση με Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη που λειτουργούν από τότε με επιτυχία, μοιράστηκαν σε έντυπα και τα σχετικά στοιχεία).

Στο νέο πολύ μεγαλύτερο και βελτιωμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο. Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

«Συνεργαζόμαστε – αναβαθμιζόμαστε – αποκτούμε ταυτότητα» είναι το μήνυμα της δράσης.

Σημειώνεται ότι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν ελάχιστο όριο 50 εμπορικές επιχειρήσεις (ενώ μπορούν να ενταχθούν και μη μέλη του συλλόγου, όπως επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, ιατρεία, κέντρα αισθητικής κλπ).

Για την άρτια προετοιμασία και υποβολή της πρότασης απαιτείται η εξασφάλιση της συνεργασίας, της ενεργής συμμετοχής και εν τέλει της δέσμευσης των επιχειρηματιών της περιοχής παρέμβασης, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος (εκτός από τους παριστάμενους έχουν ενημερωθεί ήδη διά του εμπορικού συλλόγου όλες οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στους παραπάνω δρόμους -περίπου 300- και εντός των ημερών αναμένεται η κατάθεση του ενδιαφέροντος).

Ομιλητές στην αποψινή συνάντηση στο ΕΒΕΔ εκτός από τον Αντιδήμαρχο Μ. Χατζηκαλύμνιο εκ μέρους του Δήμου της Κω και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Π. Βρακίδη ήταν ο κ. Θ. Καρυδάκης και ο κ. Β. Σαπουλίδης στελέχη εταιρείας συμβούλων από την Αθήνα.

19 ΣΧΟΛΙΑ

  • Όλα τα χει η Μαργιορή το Open Mall της έλειπε... Με τιμές Κολωνακίου και ΦΠΑ 24 % δεν βγαίνει από τα ALL INCLUSIVE ο τουρίστας.

   Μόνο φτηνές τιμές και κάτι καινούριο που δεν βρίσκουν στην πατρίδα τους θα βγάλει τους επισκέπτες μας από τα ξενοδοχεία. Γέμισε η αγορά μαϊμού εμπορεύματα και Κινέζικα σε τιμές Παρισιού….. Οι περισσότεροι έμποροι πιστεύουν στην αρπαχτή και το αφορολόγητο κέρδος.

   • ολοι στην κοντρα με τους χαραμοφαηδες της δημοτικης αρχης.

    Μονο το κοπροσκυλο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ηπομεινε να γραφει μετα πληρωμης για το φακισταριο του.Βρωμικη σκουληκαντερα του σφυριτση,η ρουφα θα παρει τις δημοτικες,και ο συριζα ξανα την εξουσια.Το καταλαβες απόβρασμα της κοινωνιας.Γραφε ρουφ@ανε μεχρι να παθεις αγκυλωση.Εισαι ένα από τα @@ατα του φακιστα που βρωμάνε το νησι.

  • Τρις μέρες με αέρα και βροχή επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν μπάνιο οι τουρίστες γέμισαν την πόλη.

   Όμως γύρισαν γεμάτοι απογοήτευση και χωρίς σακούλα με ψώνια στο χέρι στα ξενοδοχεία τους. Όλα πανάκριβα, εμπορεύματα που τα βρίσκουν φτηνότερα στην χώρα τους και οι φωστήρες του εμπορίου πουλάνε ακόμα κομπολόγια, μάτια Τουρκίας και μπαχαρικά Κίνας….. Άντε τώρα να τους ξαναβγάλεις έξω.

 1. ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ, δυο μέρες χωρίς ανακοίνωση του σΟυΡΑΜΑτος, χωρίς καταγγελίες και ΡΟΥΦιΑνιές, πως θα σπάσουμε πλάκα βρε ντενεκέδες;;;

  Αχ βρε διδάκτορα «Σταμάτη με τον Βουκεφάλα», γράψε μας κάτι στην γλώσσα που ξέρεις… Οι ,,αρολογίες του γραμματικού είναι για πολύ γέλιο και ρίχνουν στον πάτο την επισκεψημότητα στις σαχλαμάρες που γράφει. Ο κόσμος δεν σας αντέξει πια, σιχαίνεται την ΡΟΥΦιΑνιά και τους ΡΟΥΦιΑνους….

  • 05:07,05:22,05:53 ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΤΟ ΠΡΩΙ,ΚΑΘΕ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΑ ΣΟΥ’ΡΧΕΤΕ ΚΑΙ Η….ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΥΓΟΔΑΡΜΕΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ! ΜΕΤΑ ΠΑΣ ΦΡΕΣΚΟΣ-ΦΡΕΣΚΟΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΕΠΡΑΞΕΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ,ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ‘ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ’ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙΣ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΟΥ ΜΕ ΕΜΕΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΑΜΠΙΡΙΚΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ!ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΠΙΑ,ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΝΟΣ..ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΑΝΕΙ!ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΑΝΤΑΡΑ ΜΥΑΛΟΥ!!ΠΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΑΤΙ?
   ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ..

 2. Εγώ έπαψα να ψωνίζω από όλους εκείνους τους μάγκες του ΕΒΕΔ που δεν χτηπάνε απόδειξη για να τον τσεπώνουν τον ΦΠΑ κλέφτικα...

  Τώρα άρχισαν τις εισαγωγές και από την φίλη ΤΟΥΡΚΙΑ… Ότι πουλάνε οι έμποροι της Κω έχει επιβάρυνση τουλάχιστον 50% και βάλε από τα κεντρικά καταστήματα Ερμού και Κολωνακίου. Έτσι και εγώ όπως οι περισσότεροι αγοράζουμε μέσω ιντερνέτ ή από την Κάλυμνο σε λογικές τιμές κρίσης… Από τους φραγκοφονιάδες του ΕΒΕΔ ΤΙΠΟΤΑ…

  • Όλες τις Εμπορικές δραστηριότητες τις σνομπάρεις και κατηγορείς όλους τους Επαγγελματίες του Νησιού,ακόμα και το φέρετρο σου απ το ίντερνετ θα το παραγγείλεις όπως και τα κόλλυβα σου όπως και το Ιερατείον για την κηδεία σου,αλλά ένα δεν θα γλυτώσεις…το χώμα που θα φάει η μούρη σου,θα είναι Κώτικο!!!!!!

 3. Καλά ο Καρδαμιωτης αντιδήμαρχος ξέρει τις οδούς που ορίζει το Επιμελητήριο; Γιατί 5 Χρόνια τώρα χαμπάρι δεν έχει πάρει, ευτυχώς με τον μισθό του αντιδημάρχου άλλαξε λάστιχα, που είσαι Μιχάλη επειδή έρχονται Χρόνια δύσκολα προμηθεύσου ακόμη ένα ζευγάρι τώρα που μπορείς.Αιντε και εσύ που αν δεν εκλεγεί δεν θα σε ξαναδούμε στη πόλη.

 4. ποιος εμπορικος συλλογος απο ποιους καταστηρματαρχες ψηφιστηκε χρονια τωρα οι ιδιοι δεν ξερουμε ουτε ποτε κανουν εκλογες

 5. Από πότε ο εμπορικός σύλλογος ανέλαβε την εκπροσώπηση των εμπορικών καταστημάτων που είναι και η πλειοψηφία; Από πότε οι φορείς της δημοτικής αρχής, του Εμπ. Συλλόγου και του επιμελητηρίου ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της παλιάς πόλης ενώ λειτουργούσαν σαν εισπρακτικοί μηχανισμοί; Από πότε αυτοί η όψιμη ευαισθησία θέλει να μετατρέψει την απραξία τόσων χρόνων σε ενδιαφέρον για το καλό μας; Φοβούνται τους Δαναούς και δώρα φέροντες.

 6. Από πότε ο εμπορικός σύλλογος ανέλαβε την εκπροσώπηση των εμπορικών καταστημάτων που είναι και η πλειοψηφία; Από πότε οι φορείς της δημοτικής αρχής, του Εμπ. Συλλόγου και του επιμελητηρίου ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της παλιάς πόλης ενώ λειτουργούσαν σαν εισπρακτικοί μηχανισμοί; Από πότε αυτοί η όψιμη ευαισθησία θέλει να μετατρέψει την απραξία τόσων χρόνων σε ενδιαφέρον για το καλό μας; Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ