Ν.Μ: Η πορεία της ΔΕΥΑΚ την εποχή της κλιματικής αλλαγής | (Αν ήμασταν αγρότες και περιμέναμε την βροχή για να σπείρουμε θα …μεταναστεύαμε!)

8
799

ΘΕΜΑ: Η πορεία της ΔΕΥΑΚ την εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Α. Αν ήμασταν αγρότες και περιμέναμε την βροχή για να σπείρουμε θα …μεταναστεύαμε! Αυτό που συμβαίνει είναι αλλαγή κλίματος. Ο συνδυασμός υπερκατανάλωσης νερού λόγω του τουρισμού και οι συνθήκες ανομβρίας, μας επιβάλλει να δούμε την διαχείριση του νερού στο νησί μας με σοβαρότητα με αφορμή την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του ισολογισμού-απολογισμού της ΔΕΥΑΚ του 2017, λίγο πιο πέρα από το ’τα πήγαμε πολύ καλά’’ της πλειοψηφίας και το ‘’χαρατσώνετε τον λαό’’ και ‘’τα κάνατε χάλια’’ της μειοψηφίας. Για να ασκηθεί πολιτική κριτική επιβάλλεται συγκριτική μελέτη στοιχείων.

Β. Η λογική επιβάλει την πλήρη και αποκλειστική χρήση του νερού από τον Δήμο μας μέσω της ΔΕΥΑΚ. Η σύγχυση αρμοδιοτήτων είναι σκόπιμη και είναι θέμα Βουλής-Βουλευτών και κυβέρνησης να ταχτοποιηθεί. Είναι ολέθριο ότι κάτι τέτοιο… διέφυγε και του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1. Υπάρχουν σήμερα μεγάλα ξενοδοχεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους εξ ολοκλήρου (και εν μέρει) για νερό από δικες τους γεωτρήσεις εν αγνοία της ΔΕΥΑΚ χωρίς να ελέγχονται ως προς την ποιότητα του νερού. Η ευθύνη είναι και τοπική και κρατική.

Γ. Αν δούμε τον απολογισμό του 2014 και του 2017 συγκριτικά, θα φανούν αποτελέσματα και συμπεράσματα 3-ετίας. Ο πίνακας παρουσιάζει στα έσοδα της επιχείρησης που προέρχονται από την τοπική κοινωνία: ύδρευση, αποχέτευση και ειδικό τέλος κατανάλωσης 80%. Το υπόλοιπο τμήμα του απολογισμού αφορά έσοδα που έρχονται από τα πάνω στο πλαίσιο κρατικών διακανονισμών (ευρωπαϊκά προγράμματα) χωρίς την τοπική καθοριστική παρέμβαση. Τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση εσόδων 11% σε 3 χρόνια δηλαδή 3,5% ανά έτος των βεβαιωμένων εισπράξεων και την μεγάλη απόκλιση μεταξύ βεβαιωμένων οφειλών και των εισπράξεων, της τάξεως του 50% ή 17%/ετος, με αποτέλεσμα τα χρέη παρελθόντων ετών να αυξηθούν από 2,2 εκ. σε 3,0 εκ!

Με δεδομένο ότι το κόστος του προσωπικού εμφανίζεται 2,1 εκ. και τα λειτουργικά έξοδα περίπου 1,0 εκ. (σύνολο 3,1 εκ), από τα τοπικά έσοδα ύδρευσης, αποχέτευσης και ειδικού τέλους (σύνολο 3,6εκ) προκύπτει ότι η Δευακ δεν μπορεί με ιδίους πόρους να κάνει το ελάχιστο βήμα αυτοτελούς ανάπτυξης! Αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα! Σημαίνει ότι όλη η δημοτική διοίκηση περιορίζεται στην διαχείριση τρεχόντων ζητημάτων! Όμως χωρίς ούτε αυτά να τα προλαβαίνει! Έγιναν και γίνονται προσπάθειες βελτίωσης. Ο νυν πρόεδρος δίνει την ψυχή του. Όμως το αποτέλεσμα είναι μικρό και φαίνεται από την στάσιμη πορεία των εσόδων και πιο χαρακτηριστικά από τις ανάγκες που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει η ΔΕΥΑΚ. Το πρόβλημα με το νερό στο διαμέρισμα Ηρακλειδών είναι χαρακτηριστικό. Χρειάζεται μεγάλη στροφή! Χρειάζεται αλλαγή της μέχρι τώρα πολιτικής. Να ξεφύγουμε από τις εντυπώσεις και τα εκλογικίστικα και να δούμε κατάματα τα αληθινά προβλήματα.

Δ. Το καλοκαίρι η πόλη, εδώ και χρόνια, έχει τεράστιο πρόβλημα με τις οσμές του δικτύου ομβρίων και αποχέτευσης. Στην περιοχή του βιολογικού οι οσμές είναι χρόνια πληγή. Η θάλασσα στο Ψαλίδι που δέχεται τα προϊόντα της βιολογικού έχει πλήρως υποβαθμιστεί. Η ΔΕΥΑΚ όφειλε να τα έχει αντιμετωπίσει. Τουλάχιστον να βγάλει μια ανακοίνωση που να προδιαγράφει τι θα κάνει. Λύση υπαρχει αλλά έχει κόστος. Για να προσδιορίσεις τα έσοδα χρηματοδότησης του κόστους των οσμών πρέπει να υπάρξει πολιτική. Όταν λείπει η πολιτική, το πρόβλημα θα χρονίζει.

Ε. Τι πρέπει να γίνει;

α. η ανακοστολόγηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ ώστε να υπηρετηθούν συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί στόχοι, όπως για παράδειγμα η επέκταση του βιολογικού Κω και ο εκσυγχρονισμός του.

β. επιθετική πολιτική επενδύσεων με βάση και τον δανεισμό. Επιτρέπεται και δεν απαγορεύονται οι επενδύσεις, αρκεί να έχεις προτάσεις ή να ενεργοποιήσεις αυτές που έχεις που να στηρίζονται σε στοιχεία κόστους οφέλους.

γ. Αύξηση τελους για την αποχέτευση ξενοδοχείων. Οι ξενοδόχοι που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο της ΔΕΥΑΚ έχουν κόστος για τα λύματα του κάτω από το 50% του κόστους των μεμονωμένων βιολογικών τους!

δ. για την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή το να ανασυγκροτήσουμε τα μικροπράγματα που είχαν οι παππούδες μας σε όλους σχεδόν τους χείμαρρους έτσι ώστε να υπηρετηθεί η ανάγκη τροφοδότησης του υπόγειου ορίζοντα δεν είναι θεμα τόσο κεφαλαίων και επενδύσεων όσο θεμα στόχου και πολιτικής. το να λεμέ ότι έχουμε αποθεματικό 3 εκ το 2014 και 5 εκ τώρα και το νησί μας να οδηγείται στην αφαλάτωση με τυφλά μάτια είναι ‘’αυτοκτονία’’

Ζ. Δεν υπήρξε συνεπώς αλλαγή αυτά τα χρόνια πάρα το ότι ήταν ζητούμενο. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία μια νέα πολιτική διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ν. Μυλωνάς

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/09/ΘΕΜΑ-απολογισμος-DEYAK-2014.pdf» title=»ΘΕΜΑ απολογισμος DEYAK 2014″] [pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/09/ΘΕΜΑ-απολογισμος-DEYAK-2018.pdf» title=»ΘΕΜΑ απολογισμος DEYAK 2018″]

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κάντε κάτι με τη λίμνοδεξαμενη στον Αγ.Νεκταριο.Ξεραθηκαν όλα φέτος .Μηναμε χωρίς νερό χωρίς να ειδοποισετε κανέναν και έκανε ο κόσμος τζάμπα έξοδα.Πρωτα από όλα να σέβεστε τον κόσμο,όλα τα άλλα είναι μετά.

 2. μάσα … και καμουφλάζ αριστερή συνείδηση, αλήθεια πόσες καταγγελίες έχετε κάνει στην ζωή σας
  πόσες ρουφιανιες ; ΜΟΝΟ Η ΚΑΚΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΊΝΕΙ .

 3. Τώρα κατάλαβα γιατί δεν ήθελε μισθό η ΛΑΙΔΗ γκάου γιατί απλά τα έκανε όλα σκ@τ@ στις Αντιδημαρχιες της.
  πρόνοια παντόφλες και απειλές, στην κεας αγορα 2 λεωφορείων χωρίς διαγωνισμό ….
  πρωτογενή τομέα βιμελ φαγοπότι πάνω από 440.000 ευρώ και μια ταμπέλα 5000 ευρώ από τον υποψήφιο Καρδουλ..και κλείσιμο…
  σφαγείο χρέος 30.000…και κλείσιμο…
  Ανεμ ζημιά 120.000 ευρώ… με σκοπό το κλείσιμο..
  ΑΤΕΚΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΊΣΙΜΟ
  ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΜΑΥΡΑ τα καλα ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  ενοικιαση παρκιν στην Ζια 1500 ευρώ το μήνα για 4 χρονιά =72.000 ευρώ θα το αγοράζαμε 2 φορές τουλάχιστον …
  και το καλύτερο συνεργατικές… το φαγοπότι των ημετέρων να τρωνε μεχρι σκασμού σε βάρος του Δήμου ζημια πανω απο 500.000 ευρώ …και αθεμιτος ανταγωνισμος για τις γύρω καφετέριες…..
  συγγενείς σε πρόγραμματα δήθεν ανάπτυξης για να μοιράζουμε χρήμα κ.α.
  ταμπέλες ταξίδια μπουζούκια τραγούδια

 4. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ «ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ» ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΕΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ;

  Ως γνωστόν, χθες οι «κοπέλες» του Ρουβίκωνα εισέβαλλαν (ή έκαναν «παρέμβαση», όπως λένε οι πατσαβούρες του ΣΥΡΙΖΑ…) σε Ιερό Ναό – και μάλιστα εν ώρα θείας λειτουργίας, την οποία βεβαίως διέκοψαν, φώναξαν συνθήματα κι έφυγαν όπως πήγαν: ανενόχλητοι!
  Να υποθέσουμε, πως σειρά για τον άθεο «ακτιβισμό» των συνεταίρων των Τσιπροκαμμένων, παίρνουν κάποιο απ’ τα τζαμιά (τα «ανεπίσημα», που έχουν φυτρώσει σε κάθε λαϊκή- γειτονιά των Αθηνών), καθώς επίσης και η εβραϊκή συναγωγή; Ή μήπως τα συντρόφια είναι επιλεκτικά στον άθεο «ακτιβισμό» τους, προσέχοντας πολύ τις… κακοτοπιές;

 5. ΕΝ ΑΓΝΕΙΑ ΛΕΕΙ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΩΤΡΥΣΕΙΣ.ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΝ,ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΙΔΙΩΤΗΣ[ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΗΣΗ] ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ;ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ.ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ,,,

 6. νικο φορολογια στα LIDL FRARORT μαρινοπουλος αβ βονταφον κλπ υπερ δημου!!!

  αλλα ειστε γερμανοτσολιαδες ραγιαδες προσκηνυμενοι!

 7. [ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΣ] ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΣΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

  ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΓΕΩΤΡΥΣΗ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ,ΜΠΟΡΕΙΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.