Ν. Μυλωνάς: τα πράγματα σε σχέση με την ανάπτυξη έχουν ξεφύγει στο νησί μας… Το πρόβλημα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του νησιού μας είναι…

11
926

ΘΕΜΑ: το πρόβλημα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του νησιού μας

είναι πολιτικό και όχι δικαστικό.

Για άλλη μια φορά ένα σοβαρό και χρονίζων τοπικό θεμα, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του νησιού συζητιέται με όρους αυτοκαταστροφικούς.

Α. ΣΗΜΕΡΑ: Ζούμε μια αλλαγή κλίμακας στα μέχρι τώρα δεδομένα της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της δημιουργίας νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιοκτησίας υπερεθνικών επιχειρήσεων. Το τι σημαίνει αυτή η εντατική και εκτατική τουριστική ανάπτυξη για το νησί και τους κατοίκους, το γνωρίζουμε. Η ανάπτυξη του νησιού μας σήμερα αφορά πλέον μόνο στεγνά επιχειρηματικά συμφέροντα και στηρίζεται στην δωρεάν εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων και στην κρατική επιχορήγηση. Το νησί μας με λίγα λόγια γίνεται αντικείμενο έντονης εκμετάλλευσης! Το πρόβλημα είναι ότι στερείται μηχανισμών αυτοπροστασίας του χώρου, του τοπίου, των φυσικών του πόρων. Η ΄΄ανάπτυξη΄΄ προχωρά χωρίς την διασφάλιση αναγκαίων φυσικών ισορροπιών και υλικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. Αυτό που έχουν όλοι οι ανάλογοι αξιόλογοι ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί. Σκεφτείτε ότι το άμεσο ετήσιο έσοδο του Δήμου Κω από τον τουρισμό (το τέλος παρεπιδημούντων 2017) είναι μόλις 1,2 εκ ευρώ, μικρότερο από το ετήσιο κέρδος ενός ξενοδοχείου 4* των 500 κλινών! Αυτό το θλιβερό επίπεδο αποδοχής της εκμετάλλευσης του νησιού μας, με τον δήμο μας στο περιθώριο, είναι αποτέλεσμα ολέθριων χειρισμών της μέχρι τώρα πολιτικής ηγεσίας!

Β. ΣΚΟΠΟΣ του ΓΠΣ είναι να βάλει μια τάξη, να οργανώσει, να προστατέψει και να δημιουργήσει ένα λογικό και ισορροπημένο πλαίσιο ανάπτυξης του νησιού. Το 1990-96 η χωροταξική μελέτη Δοξιάδη αν και πληρώθηκε από το Β! ΚΠΣ κατάληξε στο ράφι με ευθύνη κυβέρνησης και δήμαρχου-κοινοταρχών! Συζητούμε τώρα για τον ελεύθερο χώρο ανάμεσα στην νέα ΑΒΙΚΩ και τον ΜΥΛΟ. Λόγω του μίνι χωροταξικού του Δήμου της πόλης της Κω (ισχύει από το 1990) μειώνεται η πίεση εκποίησης της. Το αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ισχυρής πιθανότητα διατήρησης του πολύ ωραίου αυτού φυσικού τοπίου της πόλης. Πολλά μοναδικής ομορφιάς τοπία του νησιού έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα στον βωμό της ‘’ανάπτυξης’’ στερώντας μας ανταγωνιστικά τοπικά στοιχεία και χώρους αυτοσυνειδησίας επειδή λείπει το χωροταξικό!

Γ. ΣΗΜΕΡΑ, αντί να συζητούμε το ‘’γιατί και αυτή την 5-ετία το ΓΠΣ δεν προχώρησε», η μείζων μειοψηφία χαίρεται που κέρδισε την ‘’εξέταση της υπόνοιας πρόθεσης της πλειοψηφίας να βλάψει το κράτος!!’’ σύμφωνα με τον εισαγγελέα Κω από τα δικαστήρια! Η δικαστική εμπλοκή σε πολιτικά ζητήματα έχει αποδεδειχθεί αναποτελεσματική. Οι 2 παρατάξεις Δ.Α.-ΟΡΑΜΑ αλληλοκατηγορούνται συνεχώς με όρους δημιουργίας εντυπώσεων καταφεύγοντας στα δικαστήρια δημιουργώντας καταστροφικό κλίμα. Το ότι πέρασε και αυτή η 5-ετία χωρίς το ΓΠΣ να προχωρήσει είναι πολιτικό μείον για την πλειοψηφία. Πώς να μιλήσει όμως το ΟΡΑΜΑ όταν σπατάλησαν την δική τους 4-ετία τους με λάθος πρακτικές; Η προσφυγή στην δικαιοσύνη είναι προσχηματική γιατί ακόμη και να εμπεριέχει δόλο η απόφαση, αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί αφού η σύμβαση δεν προχώρησε! Τι ωφελεί και ποιόν η δικαστική διερεύνηση μιας τελειωμένης υπόθεσης πέρα από τις … εντυπώσεις;

Δ. ΤΟ ΘΕΜΑ: Υπήρχε μια σύμβαση για σύνταξη ΓΠΣ του πρώην Δήμου πόλεως Κω, της α! δημαρχίας Κυρίτση, που ακυρώθηκε 2011 για να γίνει μέσω συνεργατικών. Το γραφείο μελετών που την είχε αναλάβει, κατέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ κατά της απόφασης ακύρωσης της περιόδου Καΐσερλη . Με απόφαση του δημοτικού συμβούλιου Απρίλιος 2015 ενεργοποιήθηκε για να συνεχιστεί η σύμβαση του 2010 με την συμφωνία να επεκταθεί σε όλη την έκταση του νησιού, ώστε να καλυφθεί το θεμα της πράγματι μεγάλης αμοιβής των μελετητών που αντιστοιχούσε στην προ του 2010 κατάσταση. Ήταν ένας τρόπος να κερδηθεί χρόνος γιατί τότε λόγω αλλαγής του θεσμικού πλαισίου είχαν παγώσει πανελλαδικά οι διαγωνισμοί. Τον Αύγουστο 2015 βγήκε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι όλη η διαδικασία ανάθεσης είναι μη ενεργή. Το θέμα έκλεισε αμέσως και με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κω.

Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: ως εντεταλμένος δημ. σύμβουλος μετά την παραπάνω εμπλοκή, υποβάλαμε πρόταση για πρόσληψη χωροτάκτη μηχανικού ως ειδικού συμβούλου του Δημάρχου για να ‘’σπρώξει τα θέματα’’. Στην συνέχεια νέα πρόταση απ ευθείας ανάθεσης σύνταξης του ΓΠΣ, λέγοντας πως αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη! Οι δικαστικές διενέξεις και το όλο πολιτικό κλίμα στάθηκαν αρνητικοί παράγοντες που οδήγησαν στην σιωπηρή απόρριψη των προτάσεων. Ο βάλτος παραμένει και οι ευθύνες είναι της πλειοψηφίας.

ΣΤ. ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: τα πράγματα σε σχέση με την ανάπτυξη έχουν ξεφύγει στο νησί μας. Πρέπει να υπάρξει ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο στόχων που αφορά το ‘’μοντέλου ανάπτυξης’’ ! Αλλιώς είμαστε όλοι εμείς (μελλοθάνατοι μικρομεσαίοι) παρατηρητές ενός δράματος που λέγεται: ‘’ βγάζουμε τα μάτια μας’’ την ώρα που οι ισχυροί θησαυρίζουν. Οδεύοντας στην παρανοϊκή δικάσιμη αντιπαράθεση Δύναμης Αλλαγής –Οράματος το μυαλό μας στροβιλίζει ο στοίχος του Καβάφη ‘’βλάπτουν και οι 2 την Συρία το ίδιο’’!

Νίκος Μυλωνάς

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/09/2.-ΚΛΗΤΗΡΙΟ-ΘΕΣΠΙΣΜΑ.pdf» title=»2. ΚΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΙΣΜΑ»]

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/09/3.-ΑΠΟΦΑΣΗ-2010-.pdf» title=»3. ΑΠΟΦΑΣΗ 2010″]

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2018/09/4.-ΑΠΟΦΑΣΗ-2016-.pdf» title=»4. ΑΠΟΦΑΣΗ 2016″]

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Με ΡΟΥΦιΑνιές και καταγγελίες σταμάτησαν το κολυμβητήριο στον Ναυτικό Όμιλο... Όλοι μίλαγαν για την προστασία του περιβάλλοντος...

  Τώρα με άλλες ΡΟΥΦιΑνιές θα καθίσει ολόκληρη η Δύναμη Απαλλαγής στο σκαμνί και πανηγυρικά θα αθωωθούν όλοι. Ίσως τώρα καταλαβαίνεις Νικολάκη ότι ο λαϊκισμός και η ΡΟΥΦιΑνιά είναι έννοιες ταυτόσημες… Το μόνο που ενδιαφέρει τους Κώους είναι ότι χάθηκαν τα 70 στρέμματα και η Δημοτική οργανωμένη λαϊκή πλαζ που όλοι τόσα χρόνια επιθυμούσαν…

 2. γιαλατζί αριστεροί της πλάκας που πιστεύουν ότι από τον τουρισμό εισπράττουν μόνο οι ξενοδόχοι.

  Με φορολογία που ξεπερνά το 58-65% κύριοι συνέταιρος στα ξενοδοχεία είναι το κράτος και ο Δήμος που με κάθε τρόπο χώνει τέλει, στην διανυχτέρευσης, στο νερό, στην ΔΕΗ, στα σκουπίδια… Αλήθεια όλες οι άλλες επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό δεν πληρώνουν και αυτοί στον Δήμο. Όλα αυτά τα καζίκια είναι πολλαπλάσια από το 1,2 εκατομμύρια ευρώ που λαϊκίζοντας παραπληροφορείς τον κόσμο θεωρητικέ της απραξίας…

 3. Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

  ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 4. νικο φορολογια στα LIDL FRARORT μαρινοπουλος αβ βονταφον κλπ υπερ δημου!!!

  αλλα καταντησατε γερμανοτσολιαδες.μονο τους φτψχους δημοτες κυνηγατε.

 5. παρατηρητές ενός δράματος που λέγεται: ‘’ βγάζουμε τα μάτια μας’
  κ.Μυλωνά μην κλαίς..Ο πρώτος που ξεκίνησε τα δικαστήρια είσαι εσύ και ο συνεταίρος σου ο Κυρίτσης…Κομπλεξικοί με τον Καίσαρλη…Ζηλιάρηδες, ούτε ο ένας,ούτε ο άλλος θα γίνετε ΚΑΙΣΑΡΛΗΣ…ΤΕΛΟΣ…ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΚΩΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ….
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΛΗΣ..

 6. Η δικαστική εμπλοκή σε πολιτικά ζητήματα έχει αποδεδειχθεί αναποτελεσματική.
  Τι μας λες Μυλωνά…
  Ο πρώτος που έστειλε στα δικαστήρια τον Καίσαρλη είσαι εσύ…..
  Ο πρώτος που πήγε στη δικαιοσύνη τον Φάκκο είναι ο Κυρίτσης.
  Στην Αντιμάχεια λένε.
  Αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζετε….Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα….Κεφαλιανή παροιμία…..

 7. ΣΗΜΕΡΑ, αντί να συζητούμε το ‘’γιατί και αυτή την 5-ετία το ΓΠΣ δεν προχώρησε»
  Μη κάνεις τον παλαβό..Εσένα ρωτάμε..

 8. Μη τυραννιέσαι…Δήμαρχος δεν γίνεσαι…Παρακατιανός του Κυρίτση μπορεί….Άμα είσαι μάγκας και τα ξέρεις όλα μάζεψε πάλι τα ορφανά που τα παράτησες και προχώρα….Άιντε να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος….

 9. οι περισσότεροι αριστεροί κρύβονται πίσω από την δήθεν αριστερή τους άποψη και το Ε9 τους είναι γεμάτο με τεράστια περιουσία .

  offshore δεν έχεις εσύ?

  βουρδουλας που χρειάζεται

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.