Ν. Μυλωνάς στον «Σ»: Το κακό παράδειγμα σκουπιδότοπου Κοκκινόνερου Δήμου Κω που 4 χρόνια μετά την παραλαβή του έχει …σχεδόν καταστραφεί

19
1051

Το κακό παράδειγμα σκουπιδότοπου Κοκκινόνερου Δήμου Κω που 4 χρόνια μετά την παραλαβή του έχει …σχεδόν καταστραφεί

Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

Α. Το γεγονός: Βρεθήκαμε κοντά στον σκουπιδότοπο της πόλης Κω 1980-2009. Στο μυαλό μας γύρισαν οι σκηνές της ηφαιστειακής εμφάνισης του χώρου, πεταμένα ερήμην σκουπίδια, σύννεφα καπνού, φωτιά. Οι διαμαρτυρίες και οι συγκεντρώσεις με στόχο μια λογική διαχείριση. Αδιαφορία εκ μέρους των αρμοδίων!

Μετά .. ήρθε λύτρωση! Ένταξη του έργου: Αποκατάσταση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στη θέση «Κοκκινόνερο» του Δήμου Κω! ΕΠΠΕΡΑΑ 2007 – 2013 Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υπογραφή της σύμβασης 30 Μαΐου 2011. Κόστος 779.546 ευρώ! Ολοκλήρωση έργου 31/05/2013. Παραλαβή του έργου από τον Δήμο καλοκαίρι του 2014.

Στην παρουσίαση του έργου μάθαμε ότι ο χώρος ήταν και είναι μια οικολογική βόμβα! Θα μονωθεί στην ελεύθερη επιφάνεια του και θα σκεπαστεί με χώμα. Θα γίνουν εγκαταστάσεις υγροσυλλογής και παρακολούθησης της μόλυνση εδάφους, νερού, βιοαερίου. Θα φυτευτούν δένδρα μεγάλης αντοχής που θα απορροφούν τα υγρά της αποστράγγισης με το ριζικό τους σύστημα λειτουργώντας ως υπόγειοι συλλέκτες.

Β. Η κατάσταση σήμερα: Ο χώρος έξω από την είσοδο και την περίφραξη έχει μετατραπεί (πάλι…) σε χώρο ανεξέλικτης εναπόθεσης σκουπιδιών οικιακού εξοπλισμού και οικοδομικών υλικών.

Η περίφραξη είναι ανοικτή και όποιος θέλει μπορεί να μπει στον χώρο! Τα κατσίκια κυκλοφορούν ελεύθερα μη αφήνοντας ίχνος των ειδικών φυτεύσεων που είχαν γίνει!

Το κανάλι  περισυλλογής των ομβρίων περιμετρικά δεν λειτουργεί αφού σε πολλά σημεία είναι μπαζωμένο και σπασμένο ενώ δεν κλείνει ούτε οδηγεί σε κάποια τάφρο συλλογής αποσταγμάτων.

Αυτό το κανάλι έχει σπάσει σε ένα σημείο όπου σημειώθηκε κατολίσθηση του πρανούς με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνέχεια της μόνωσης και να είναι ορατό το προφίλ του αποκατεστημένου όγκου των σκουπιδιών ενώ το κατολισθητικό φαινόμενο θα συνεχιστεί.

Επιφανειακά του χώρου υπάρχει ακόμη το σύστημα πλαστικών σωλήνων για ύδρευση των φυτεύσεων που μάλλον ..δεν λειτούργησε ποτέ!

Το σύστημα φρεατίων με απόληξη πλαστικών σωλήνων για την απαγωγή των βιοαερίων μάλλον και αυτό ..δεν λειτούργησε ποτέ!

Στη δεύτερη είσοδο, είναι και αυτή ανοικτή, ένα κτήριο μπετόν στο οποίο λογικά πρέπει να είναι οι μηχανισμοί για την ύδρευση και την περιβαλλοντική παρακολούθηση. Πλησιάζουμε, η πόρτα είναι ανοικτή, σπρώχνοντας την…ο φύλακας του, ένα κατσίκι πετάγεται και φεύγει! Το κτήριο είναι ΑΔΕΙΟ! Η γεννήτρια πετρελαίου, η αντλία, τα ντουλάπια, οι επιτόπιοι μηχανισμοί παρακολούθησης των ρύπων, η επίπλωση.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!

Υπεύθυνος λειτουργίας της εγκατάστασης είναι ο Δήμος. Στην πληροφοριακή πινακίδα στην βορεινή είσοδο υπάρχουν 2 τηλέφωνα. Από το ένα μας ειπώθηκε ότι αρμόδιος της διαχείρισης είναι η τεχνική υπηρεσία. Από το δεύτερο μάθαμε ότι αρμοδία είναι η υπηρεσία καθαριότητας! Δεν φταίνε οι υπάλληλοι, το πρόβλημα είναι ο καθορισμός καθηκόντων και αυτό είναι πολιτικό θέμα.

Γ. Η όλη εμφάνιση του αποκατεστημένου χώρου είναι αποκρουστική. Έπρεπε και μπορούσε να είναι αλλιώς. Η φωτογραφία είναι από αντίστοιχο χώρο στην Θέρμη Θεσσαλονίκης που έχει φυτευτεί χλοοτάπητας και συντηρούνται 18.000 είδη φυτών (θάμνοι και δέντρα). Έχουν ήδη κατασκευαστεί και λειτουργούν δύο γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων, μία παιδική χαρά, τρία ξύλινα κιόσκια, πολλά παγκάκια, ενώ λειτουργεί και κυλικείο με θέα στο Βουνό και την θάλασσα, περιτριγυρισμένο από δένδρα, δημιουργώντας ένα φυσικό τοπίο ιδανικό για τον περιπατητή, ελκυστικό για τον φυσιολάτρη και χρήσιμο για μικρά και μεγάλους

Δ. Το νησί μας είναι σε κρίση. Μπορεί οι αριθμοί που αφορούν τον τουρισμό να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία αλλά αυτό δεν συνεπάγεται την αντίστοιχη βελτίωση των πραγμάτων του νησιού και της κοινωνίας μας. Αυτό σχετίζεται με την γενικότερη κατάσταση στην χώρα μας που σύμφωνα με ξένους και ντόπιους είμαστε φόρου υποτελής πολιτεία. Κανείς μας δεν περιμένει τομές, αλλαγές, μεγάλα βήματα. Όμως έχουμε απαιτήσεις για λογική και πρακτική διαχείρισης. Προ πάντων από την τοπική εξουσία. Η υπάρχουσα διαχείριση στον δημοτικό ΧΥΤΑ, στην ιδιωτική ανακύκλωσης και στους αποκατεστημένους ΧΑΔΑ είναι πρόβλημα! Όπως είναι πρόβλημα η υπάρχουσα διαχείριση στις λιμνοδεξαμενές. Και το πράγμα προχωρεί και πάει παντού. Φτάνει μέχρι τα μικρά πάρκα και τις παιδικές χαρές! Δεν θα κατηγορήσουμε την και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές γιατί η προκλητική αδιαφορία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι γενικευμένη και ιστορικά διαρκής. Ενδεικτικό είναι αυτό με τον αποκατασταθέντα σκουπιδότοπο του Κοκκινόνερου Δήμου Κω που 4 χρόνια μετά την παραλαβή του έχει …σχεδόν καταστραφεί.

(συνημμένες φωτο)

14. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ Γ IMG_20180827_130218.jpg
1. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΔ IMG_20180827_124911.jpg
2. ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ IMG_20180827_130826.jpg
3. ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ IMG_20180827_124834.jpg
4. ΝΕΟΣ ΣKOYPIΔOTOΠOS IMG_20180827_124812.jpg
5. ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ IMG_20180827_125542.jpg
6. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΟΣ  IMG_20180827_125243.jpg
7. ΚΑΝΑΛΙ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟ IMG_20180827_125038.jpg
8. ΦΡΕΑΤΙΟ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΑΕΡΙΩΝ IMG_20180827_125342.jpg
9. ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ Α IMG_20180827_125445.jpg
10. ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ Β  IMG_20180827_125612.jpg
11. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΑΙΟΥΦΑΣΜΑΤΟΣ ΜΟΝΩΣΗΣ IMG_20180827_125625.jpg
12 ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ Α IMG_20180827_130251.jpg
13. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ Β IMG_20180827_130146.jpg

Εφ. ΣΤΑΘΜΟΣ

19 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΥΝΗΣΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

  • Νικο εστω και αργα καταλαβες που εμπλεξες,αλα ειχες το θαρος να ξεμπλέξεις.Νικο ολο το νησι τα χει με κυριτση,μαραγκο.Αυτοι οι δυο κατεστρεψαν το νησι.

 2. ΜΑ ΔΕΔ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΑ ΕΝΑΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΕΥΘΙΞΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΠΟΣΗ ΒΓΑΛΤΕ ΠΑΛΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΣΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ το μηδέν και το τίποτα ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 3. ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΓΙΑ,ΓΙΑ ΣΟΥΒΕΝΙΡ.ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ.

 4. ΚΑΤΑΝΤΙΑ , 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΝΤΟΥΤΣΕ ΓΕΩΡΓΙΟ

 5. Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.

  ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 6. Η ΚΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΕΡΓΑ΄΄΄΄ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΄΄΄ΓΕΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΚΛΑΙΜΕ

 7. Ποια ήταν η πρώτη απόφαση που έλαβε η κα Πη ως πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ τον Σεπτέμβριο του 2014;;
  Τροποποίησε τον προϋπολογισμό του 2014 για να εξασφαλίσει τον μηνιαίο μισθό της!
  Δεν διανοείτο να χάσει τους 4 μήνες του 2014! (θυμίζουμε ότι ανέλαβαν Σεπτέμβριο του 2014 και ότι η προηγούμενη πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ ήταν άμισθη. )

 8. Οι αρουραίοι θεωρούνται ευφυή όντα, και για τον λόγο αυτό έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλα επιστημονικά πειράματα σχετικά με την ψυχολογία, τις επιδράσεις ναρκωτικών ουσιών κ.ά. Λόγω της φύσης τους ως θηρευτών αλλά και θηραμάτων, είναι ζώα ευπροσάρμοστα, με καλή μνήμη και εκμάθηση. Οι οικόσιτοι αρουραίοι μπορούν μάλιστα να εκπαιδευτούν να αντιδρούν σε συγκεκριμένους ήχους, και να εκτελούν απλές εντολές, με κίνητρο την επιβράβευση με φαγητό. Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα, που ζουν σε ομάδες όπου διαρκώς επιβάλλουν και ταξινομούν την κοινωνική τους θέση. Παρουσιάζουν επίσης την ιδιότητα να μαθαίνουν, αλλά και να μιμούνται, τις συμπεριφορές των άλλων μελών της ομάδας τους.https://el.wikipedia.org/wiki/Αρουραίος

  • Με μήκος που φτάνει το 1 μέτρο και βάρος που αγγίζει τα 45 κιλά, ο ασιατικός κυπρίνος δεν είναι συνηθισμένο ψάρι. Με καταγωγή από την Κίνα, μετακινείται σε μεγάλα κοπάδια καταστρέφοντας ολοσχερώς τα οικοσυστήματα: καταβροχθίζει το πλαγκτόν και διακόπτει τη συνέχεια της τροφικής αλυσίδας, με την αδηφάγα όρεξή του να φτάνει σε σημείο κορεσμού μόνο όταν η ημερήσια πρόσληψη τροφής αγγίξει το μισό βάρος του σώματός του! Ένα ιδιαίτερο είδος μάλιστα της «μάστιγας» αυτής του γλυκού νερού, ο ασημένιος κυπρίνος, πηδά έξω από το νερό βγάζοντας νοκ-άουτ τους ψαράδες, με σπασμένα κόκαλα, ακόμα και διάσειση…

  • Σκουλήκι-ταινία
   Το γνωστό παράσιτο με την ιστορία-θρύλο ξυπνάει γκροτέσκες μνήμες από πεινασμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα τους παρά το συνεχές καταβρόχθισμα. Με μήκος που κυμαίνεται από 1 χιλιοστό ως και 15 μέτρα(!), ζουν στο συκώτι και το πεπτικό σύστημα των σπονδυλωτών, παρασιτώντας σε βάρος του οργανισμού που τα «φιλοξενεί»…

 9. Αυτό που κάνεις Μυλωνά λέγεται πολιτική της βόλτας..Περνούσαμε κατά λάθος από τον ΧΑΔΑ είδαμε και γράψαμε..Τέσσερα χρόνια μαζί με τον Κυρίτση δεν σκέφτηκες,δεν πήγες μια φορά ώστε να το θέσεις σαν θέμα?
  Ποια άλλα προβλήματα έλυσε αυτή η περίφημη συνεργασία σου? Τέλος Νίκο θεωρώ πως είναι πια ντροπή μετά την αποχώρηση σου να γυρνάς ξανά στα ίδια…..Καλή πολιτική σύνταξη….και όπως λέει ο λαός…καλά σαράντα.

  • ΑΧΑΧΑΧ κυπρίνοι φαταούλες με εγκληματικές τάσεις και σκουλικόμορφα παράσιτα που έχουν τον αχόρταγο!
   Φάατε πιο,που να φάτε τα άντερα σας, μέχρι και τα δυσέγγονα των εγγονιών σας!

 10. Για πες μας ποιος η ποιοι ηταν στο ΔΣ της διαδημοτικης επιχειρησης που παρελαβαν το εργο απο τον ισοβιο εργολαβο του ΧΥΤΑ ενω υπηρχαν επιφυλαξεις και ενστασεις για την ποιοτητα του εργου ποιος?

 11. Ποιος μηχανικός έκανε σκόπιμα λανθασμένη νομιμοποίηση αυθαίρετου σε παραλιακό ακινητο κι ενώ εκτελούσε χρέη εμμισθου δημοτικού συμβούλου;
  Η ποινή για αυτήν την πράξη είναι η αφαίρεση της άδειας κύριε… Πρόεδρε του ΤΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.