Μιχ. Χατζηκαλύμνιος : Ένα σημαντικό έργο για την Κω: Αναδεικνύουμε 8 μονοπάτια, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους

8
673

Μιχ. Χατζηκαλύμνιος : “Ένα σημαντικό έργο για την Κω: αναδεικνύουμε 8 μονοπάτια, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, για τον περιπατητικό τουρισμό αλλά και για να γνωρίσουν οι συμπατριώτες μας τη μοναδικότητα του νησιού μας.”

Ένα σημαντικό έργο, όπως είναι η ανάδειξη μονοπατιών για τον περιπατητικό τουρισμό, θα υλοποιήσει ο Δήμος Κω.

Το έργο, που προετοίμασε και σχεδίασε ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLLD – LEADER και περιλαμβάνει 8 προτεινόμενα μονοπάτια, εκ των οποίων τα 5 αναπτύσσονται στην περιοχή Ασφενδιού, στο όρος Δίκαιο, εντός της περιοχής χαρακτηρισμένης ως NATURA – που περιλαμβάνει τους οικισμούς Ευαγγελίστρια, Ασώματο, Λαγούδι, Χαιχούτες, Αμανιού, τα δυο βρίσκονται στην περιοχή Αντιμάχειας- Καρδάμαινας και Κεφάλου και το όγδοο στην κοινότητα της πόλης Κω, στην ευρύτερη περιοχή του Ασκληπιείου.

Πρόκειται για τα εξής:

Μονοπάτι (1) Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.

Ξεκινά από Άγιο Βασίλειο, συναντά τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, το Πυργί- διώροφη μεσαιωνική οικία, την Πηγή Πυργί, τη μάνδρα Συκαλά, αρχαιολογικό χώρο του Παλαιού Πυλίου και επιστρέφει στον Άγιο Βασίλειο.

Μονοπάτι (2) Αγροτική Παράδοση και Φύση. Ξεκινά από την Ευαγγελίστρια του Ασφενδιού, επισκέπτεται τα Ελαιοτριβεία Σοφού -Κιαπόκα – Κωνσταντάκη, περνάει από το Πέτρινο γεφύρι Κηπίου, το Ναϊδριο του Τίμιου Σταυρού, το Ναϊδριο της Αγίας Σοφίας, τον Άγιο Γεώργιο Μπέη, το ελαιοτριβείο Μπέη και επιστροφή στην Ευαγγελίστρια.

-Μονοπάτι (3) Γνωριμία με τους παραδοσιακούς οικισμούς του όρους Δικαίου (Ευαγγελίστρια –Χαϊχούτες –Ασώματοι).

-Μονοπάτι (4) – Πηγές και Μνημεία Θρησκευτικού Ενδιαφέροντος περιοχή Ζιάς.

Ξεκινάει από την πλατεία της Ζιάς, Πηγή Καπηλιανός, Παναγία Κυπαρισιώτισσα, Κεφαλόβρυση, Άγιος Γεώργιος Θεριαυλής, πηγή Ρήγμα, πηγή Ζιάς, Νερόμυλος, επιστροφή στην Ευαγγελίστρια, Άγιος Γεώργιος.

Μονοπάτι (5) Γεωλογικού Ενδιαφέροντος.

Παλαιό Πυλί –Μάντρα Κουζούκα –Ασκόπετρα –Άγιος Γεώργιος Κουβάς – 10 Σπηλιές Σπήλιοι, η τρύπα του Λύκου – Αγγαριώνας (αρχαία πηγή).

-Μονοπάτι (6) – Πολιτιστικού και Φυσικού ενδιαφέροντος –Αντιμάχεια Καρδάμαινα.

Κάστρο –Άγιος Φίλιππος –Αμπελώνες Τριανταφυλλόπουλου -40 Αγίους –Άγιος Νεκτάριος.

-Μονοπάτι (7) Πολιτιστικού -οικολογικού-γεωλογικό και τεχνολογικού ενδιαφέροντος στην Κέφαλο (στο βουνό του Δια – Ζηνί).

Καμάρι –Ρωμαϊκά Λουτρά –Λατομείο Μπούρα – Άσπρη Πέτρα, Καστέλο, Παλάτια (Αρχαία Ακρόπολη, Δωρικός Ναός, Αρχαίο Θέατρο Κεφάλου) –Παναγία Παλατιανή-Άγιος Γεώργιος ο Χωστός –Καμάρι.

-Μονοπάτι (8). Προβιομηχανικές Αλεστικές Εγκαταστάσεις στον ποταμό Ζύουλα (ευρύτερη περιοχή Ασκληπιείου).

Τα έργα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση εξοπλισμού σε επιλεγμένα σημεία (κιόσκια, τραπέζια, πάγκοι) καθώς και πληροφοριακές πινακίδες με χρήσιμες πληροφορίες (χιλιομετρικές αποστάσεις, κατευθυντήριες οδηγίες, χάρτες, προειδοποιητικά σήματα, φωτογραφίες κλπ).

Παράλληλα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου θα τοποθετηθούν πινακίδες πολλαπλής ενημέρωσης και προβολής για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληροφορηθούν για τη διαδρομή που τους ενδιαφέρει. Για την αισθητική βελτίωση των μονοπατιών θα γίνουν εργασίες καθαρισμού από σκουπίδια – μπάζα από τα συνεργεία του Δήμου.

Με τον τρόπο αυτό θα συστηματοποιηθεί η σήμανσή των επιλεγμένων μονοπατιών βοηθώντας το πλήθος των συμπατριωτών αλλά και των επισκεπτών μας να ανακαλύψουν περιοχές έως πριν άγνωστες και να κάνουν διαδρομές που αναδεικνύουν τις ομορφιές του τόπου μας.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. τους δρομους της πολης θα τους απελευθερωσεις απο τα παρανομα καφε? το ξερω. αποκλειεται. μαλλον ιθα μετατραπει η πολη σε πολη περιπατητων σε παρανομα καφε.

  2. Ο αντιδημαρχος της μη τουαλέτας θα ελεγα εγω,4 χρονια και4 μηνες και δεν καταφερε να λειτουργησει τις τουαλέτες της πολης μας.Μονοπατια και υποσχέσεις??Ξαναψηφιστε τα φρουτα από την Καρδαμαινα.

  3. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ, Η ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΦΩΚΑ,Η ΒΡΩΜΙΑ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ,ΟΜΩΣ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΛΛΑ Ο ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

  4. ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ ΤΙ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ»»ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΤΟ ΜΟΣΚΟΠΙΑΝΟ ΕΙΧΕ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙΨΑΧΘΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ —ΕΣΕΙΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΤΗΚΑΤΕ ΚΑΝ/////////

  5. ΦΟΒΕΡΟ ΕΡΓΟ Η ΚΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΜΕ ΕΡΓΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΦΥΣΙΚΑ.
    ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΑΛΩ ΕΓΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ??
    ΣΕ 10 ΜΗΝΕΣ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΡΕΜΠΕΣΚΙΕΔΕΣ

  6. Το οδόστρωμα σε ολο το νησι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ γινόμαστε διεθνως ρεζιλι.. Ανεβα να δεις τον φωτισμο στον δρομο των χωριων ο μισος δεν αναβει.. και δεν εχουν περασει 2 χρονια. Ελα να δεις τους δρόμους της καρδαμαινας που είναι ολοι ριμαδιο δεν υπαρχει φωτισμος και οι τουρίστες φεγγουν με τα κινητα τους για να πανε στα ξενοδοχεια ελα που μου θελετε μονοπατια δεν ντρεπεστε λιγακι επειδή κανενας δεν σας μιλαει νομιζετε ότι απεθυνεστε σε μωρα παιδια.. Ενας να μην υπαρχει να αγαπάει αυτόν τον ριμαδιασμενο τον τοπο και να λειτουργει για το κοινο συμφέρον?? ΕΝΑΣ??? Ολοι σκάρτοι ειστε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ