ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Ε.Ε – Κοινή Καταγγελία των Δημάρχων

9
1042

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: “Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Ε.Ε – Κοινή Καταγγελία των Δημάρχων Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου και Χίου στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Νέα πρωτοβουλία ανέλαβαν οι Δήμαρχοι των 5 νησιών του Αιγαίου στα οποία καταργήθηκαν από την 1η Ιουνίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Με κοινή καταγγελία τους στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πέντε δήμαρχοι Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου και Χίου θέτουν ζήτημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου με την απόφαση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Οι Δήμαρχοι επικαλούνται το άρθρο 349 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει τη λήψη ειδικών μέτρων για ορισμένες εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης, λόγω της μεγάλης απόστασης, του νησιωτικού χαρακτήρα, της μικρής έκτασης, της δύσκολης μορφολογίας και του κλίματος καθώς και της οικονομικής εξάρτησης όσον αφορά έναν μικρό αριθμό προϊόντων.

Αυτό σημαίνει ότι η νησιωτικότητα αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερη συνθήκη από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικαλούνται επίσης την Οδηγία 2006/112/ΕΕ, η οποία στο άρθρο 120 αναφέρει ότι «Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30 % από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.». Το ειδικό αυτό καθεστώς θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. το 1981 και διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/Ε.Ο.Κ. (μετά από διαπραγματεύσεις) και ενσωματώθηκε τελικά στην Οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, η οποία κωδικοποίησε όλη τη σχετική νομοθεσία.

Επισημαίνουν ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του άρθρου 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή για τα νησιά του Αιγαίου, αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, για το λόγο ότι τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζονται διαφορετικά και κατά τρόπο υποδεέστερο εν σχέσει με άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, αν και αντιμετωπίζουν παρόμοια ή και πιο έντονα προβλήματα.

Επικαλούνται επίσης το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ,αν και είναι και αυτή χώρα που έχει υπαχθεί σε μνημονιακές δεσμεύσεις,διατηρεί τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις Αζόρες και στη Μαδέρα.

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπάρχουν και τα δικαστήρια για προσφυγές, αν είναι ζήτημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου. Κινήσεις εντυπωσιασμού με ουσία μηδέν. Τόσο καιρό που ήταν γνωστό τί κάνατε; Γιατί περθμένατε να εφαρμοστεί πρώτα; Θράσος αντί ντροπής προς τον λαό που σας εμπιστεύτηκε.

 2. Για το ΦΠΑ 24% μην ανησυχείτε, ο Κάπτεν Ηλίας ο ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρος που δεν λέει ΨΈΜΑΤΑ ΠΟΤΕ υποσχέθηκε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση...

  Μα θα μου πει κάποιος τον υπολογίζουν στην κυβέρνηση όταν ξέρουν τι κωλοτούμπας είναι ο νταής που όλα τα σκίζει αλλά όλα στα τέσσερα τα ψηφίζει;;;; Τάζει, τάζει, τάζει αλλά δεν είναι ικανός να στελεχώσει τις δυο ορφανές βάρδιες του μοναδικού ασθενοφόρου και να στείλει δυο καθηγητές στην Νίσυρο… Μόνο για μαϊντανός στα κανάλια κάνει.

 3. Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ Κάπτεν Ηλίας ο ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρος ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΊΣΕΙ ΦΠΑ 24%, ΔΕΝ ΘΑ ΡΊΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΌΠΩΣ ΕΙΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΊ ΔΗΜΌΣΙΑ...

  ΘΑ ΨΗΦΊΣΕΙ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΝΈΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΌΤΗΤΑΣ…. ΘΑ ΞΑΨΗΦΊΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΆ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΎ ΦΠΑ 24% και τον παράλογο ΦΟΡΟ ΔΙΑΜΟΝΉΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΑ που θα φέρει μείωση στις αφίξεις των τουριστών άρα μείωση της ανταγωνιστικότητας και μεγάλη φοροδιαφυγή. ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΛΙΓΌΤΕΡΑ και θα κόψουν ΞΑΝΑ εκτός από το αφορολόγητο μισθούς και συντάξεις …. Ίσως επιχειρήσει και ηρωική έξοδο τώρα για να μην γίνει ρεζίλι των σκυλιών ο γιαλατζί αριστερός με τις γεμάτες πια ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ. Έτσι και αλλιώς αυτή η φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα αντέξει την λαϊκή κατακραυγή και μέσα στο 18 θα αποδράσει, θα πάει στα αζήτητα…

 4. Είστε αχάριστοι Δήμαρχοι και νησιώτες του Αιγαίου. Ο χωρίς τσίπα ΤΣΙΠρΑΣ θα, θα, θα σας δώσει νησιωτικότητα και μεταφορικό ισοδύναμο...

  Θα παίρνουν οι νησιώτες επιδότηση στα εισιτήρια και στις μεταφορές προϊόντων όπως διατυμπανίζει και ο δικός μας ΨΕΥΤΗΣ ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΣ ο Κάπτεν Ηλίας ο ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρος… Τώρα εάν η ζωή στα σχεδόν ακατοίκητα νησιά γίνει πανάκριβη και θυμίζει Ελβετία δεν τους καίγεται καρφάκι… Πρέπει να είναι υπάκουοι οι γιαλατζί αριστεροί στις εντολές της ΤΡΟΪΚΑΣ.

 5. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 6. Πρωτοβουλία Επ. ΟΡΑΜΑΤΟΣ προς Αν. Υπουργό Οικονομίας για αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων από το σεισμό

  Ο σχετικός φάκελος με τα πρακτικά αποτίμησης των ζημιών έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην Γ.Γ. Βιομηχανίας και στην Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ/ΕΥΣΕ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:Ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί της Κω που κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανέρχονται σε 164 και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 684.106,98 ευρώ.
  Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας λειτούργησε άμεσα η αποζημίωση έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει.https://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/171092/protovoulia-ep-oramatos-pros-an-ypourgo-oikonomias-gia-apozimiosi-ton-pligeison-epicheiriseon-apo-seismo/

 7. απο την κυβερνηση και το δντ.βαμπιρ εγινες!χειροτερος απο τον σοιμπλε!!

 8. ΓΕΩΡΓΙΕ, ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΔΥΣΘΕΩΡΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΨΑΞΕ ΤΑ ΤΟΥ ΦΠΑ. ΕΛΑ ΣΕ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΙΑ, ΛΟΓΙΑ ΠΑΧΙΑ ΚΑΙ ΦΑΝΦΑΡΕΣ, ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΤΙΠΟΤΑ………..

 9. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΔΕΛΤΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ? ΑΥΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΠΕΡΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΕΡΙ ΦΠΑ. ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.