Ε. Παπαχρήστου: Πως προσπαθούν να επιβάλλουν νέες επιβαρύνσεις στους πολίτες | Δεν κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε μείωση τελών και εξορθολογισμό συντελεστών άμεσα

15
925

Πως προσπαθούν να επιβάλλουν νέες επιβαρύνσεις στους πολίτες- Εμείς δεν κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε μείωση τελών και εξορθολογισμό συντελεστών άμεσα.

Ο Δήμος Κω έχει συστήσει Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν φορείς αλλά και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων για να διαμορφωθεί μια πρόταση για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των δημοτικών τελών, να γίνει πιο δίκαιος.

Στην Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις όπως δεν συμμετέχουν και όλες οι παρατάξεις στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού, που αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία διαφάνειας και δημοσίου ελέγχου στα οικονομικά του Δήμου. Κατά τα άλλα, όλοι αυτοί που δεν συμμετέχουν πιστεύουν στη συνεργασία και στη συναίνεση.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε , ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια μας να προχωρήσουμε σε επανυπολογισμό τελών και υπηρεσιών, τώρα που τα οικονομικά του Δήμου έχουν εξυγιανθεί.

Πως;

Δείτε τον τρόπο.

1ον) Το νομοσχέδιο στο άρθρο 182 παράγραφος 1, ενσωματώνει στο τέλος φωτισμού και καθαριότητας του κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας πρασίνου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η υπηρεσία πρασίνου που οι εργαζόμενοι της πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό ( μέσω των ΚΑΠ) θα πρέπει να πληρώνονται πλέον από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από το δημότη. Αναγκάζουν δηλαδή του δήμους να αυξήσουν τα τέλη για να πληρώνουν το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας πρασίνου.

2ον) Το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των ΚΑΠ και εντάσσει ως κριτήριο το ΑΕΠ κάθε Δήμου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έστω και αν δεν υπάρχουν επίσημα και αξιόπιστα στοιχεία, τουριστικοί Δήμοι όπως η Κως και οι δημότες τους θα θεωρηθούν πλούσιοι. Και αυτό θα σημαίνει μείωση των ΚΑΠ, των πόρων που δίνει το Κράτος στους Δήμους. Με τον τρόπο αυτό θα αναγκάσουν τους Δήμους να αυξήσουν τα τέλη για να καλύψουν τις ανάγκες τους από αυτή την περικοπή.

3ον) Το νομοσχέδιο καθιερώνει υποσυντελεστές για τα τέλη. Με τη διαφορά όμως ότι τα δημοτικά τέλη εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ αλλά η ΔΕΗ δεν έχει προσαρμόσει το λογισμικό της σε αυτούς τους συντελεστές και για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολύπλοκο και απαιτεί χρόνο. Είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία νομοθετούν κάποιοι.

Όποιος θέλει να έχει άποψη, ας μελετήσει το νομοσχέδιο όπως το μελέτησα και εγώ.

Συνηθίζω να μιλάω πάντα με στοιχεία και τεκμηριωμένα. Μας αναγκάζουν να επιβάλλουμε νέες επιβαρύνσεις στους δημότες με αυτές τις διατάξεις και όποιος δεν το βλέπει , υπηρετεί σκοπιμότητες.

Ο Δήμος Κω με πολύ μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά του, είναι ένας οικονομικά ισχυρός και πλεονασματικός δήμος.

Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και εξορθολογισμό των δημοτικών τελών στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και μας θέτει εμπόδια, μας επιβάλλει νέες επιβαρύνσεις.

Έχουμε τον τρόπο όμως να κάνουμε αυτό που έχουμε σχεδιάσει και αυτό που πρέπει. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον επανυπολογισμό τελών και υπηρεσιών.

Δεν κάνουμε πίσω. Θα μειώσουμε τα τέλη σε αυτούς που πρέπει, θα εξορθολογίσουμε συντελεστές και θα κυριαρχήσει η έννοια του ‘’Πληρώνω Δίκαια’’.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συζητήθηκε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν ήμουν λόγω ασθένειας. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να δηλώσω ότι το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου δεν με βρίσκει σύμφωνη.

Πολύ περισσότερο όταν επιβάλλεται ένας εκλογικός νόμος που οδηγεί το Δήμο σε ακυβερνησία και σε ομηρεία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή. Οι δημότες στις επόμενες εκλογές μπορεί να αναδείξουν το Γιώργο Κυρίτση ξανά Δήμαρχο. Αν δεν έχει όμως πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, αυτοί που θα έχουν ηττηθεί ή θα έχουν μονοψήφια ποσοστά θα μπορούν να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του, να μπλοκάρουν κάθε απόφαση.

Αυτό δεν είναι απλή αναλογική, είναι μια αντιδημοκρατική επιλογή.

Οι δημότες της Κω πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση. Καμία ψήφος δεν μπορεί να πάει χαμένη, καμία ψήφος δεν πρέπει να οδηγήσει σε ακυβερνησία και διάλυση του Δήμου, αν ισχύσει αυτός ο νόμος.

Ευτέρπη Παπαχρήστου

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κω

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. όλα όσα γράφεις είναι αλχημείες για να κρύψεις τις μεγάλες αυξήσεις που μας βάλατε χωρίς να μας ρωτήσετε και κυρίως χωρίς να βελτιώσετε τη λειτουργία του Δήμου. Αντί αυτού έχετε διαλύσει τα πάντα. Δεν ασχολείστε με τίποτα ουσιαστικό αλλά μόνο πως θα τα δώσετε στους εργολάβους. Α! και κάτι ακόμα κυρία Ευτέρπη. Από όσα γράφεις δε μπορείς να κρύψεις το πανικό σου για τη μεγάλη ήττα που έρχεται. Τρέμει ο ποφτός σας γιατί βλέπετε ότι με όσα κάνατε έχετε βάλει τους δημότες απέναντι. Άτε γειά κυρία Ευτέρπη και να μας ξαναγράφεις

 2. ΔΕ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΕΥΤΕΡΠΗ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΩΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ¨» προχωρήσει σε μείωση τελών και εξορθολογισμό συντελεστών άμεσα»? ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΕΩΣ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΜ 80%, ΚΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ 80% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ. ΡΕ ΠΟΥ ΤΑ ΠΟΥΛΑΤΕ ΑΥΤΑ? ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΠΡΕΦΑ. ΜΑΣ ΤΑ ΠΕΡΝΕΤΕ, ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…..

 3. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ

  ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 4. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ.

  ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΤΩΡΑ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ 2019 ΘΑ ΤΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ!ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΨΕΥΤΕΣ,ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΤΗ ΚΑΙ Η ΠΟΥΓΚΑ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ.ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΑΤΕ.ΜΟΝΟ ΒΟΛΤΕΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ.

 5. Τα ιδια έλεγε ο παλιός συνάδελφός σου μετα απο 4 χρόνια χαράτσια σε δημοτικα τέλη και τέλη ηλεκτροφωτισμού.Μετά αντιδημαρχε θυμάσαι τι έγινε η δεν παρακολουθησες τις εκλογές στν Δήμο της κω.Κλάμα πολυ κλάμα το αφεντικό σου.Όποιος επιβαρύνει τον δημοτη με λογιστικές αλχημείες ειναι χαμένος πολιτικα και κοινωνικα

 6. ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΦΟΥ ΚΑΜΑΤΕ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑΖΕΤΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ. ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ Ο ΝΑΣΤΡΑΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ….

 7. ΣΕ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΛΑ ΤΑ EXPOL ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΩ

 8. ΟΤΑΝ ΔΥΟ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΪ, ΤΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ, ΠΗΡΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ.
  ΑΥΤΑ!

 9. ΕΙΣΤΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΑΣΤΡΑΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑ…………..ΑΧΡΗΣΤΟΙ- ΑΝΙΚΑΝΟΙ– ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ- ΑΣΧΕΤΟΙ.ΛΙΓΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΕ.. ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙTE ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΟΣ ΙΔΙΟΝ ΟΦΕΛΟΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.