Μανόλης Ζερβός: Ο Δήμος Κω πρέπει να διοικείται, να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες

22
837

Μανόλης Ζερβός: ¨Ο Δήμος Κω πρέπει να διοικείται, να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες¨.

Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης) αντιλήφθηκαν ότι στην Κω υπάρχει μία και μοναδική συγκροτημένη πρόταση.

Είναι η πρόταση του Δημάρχου Γιώργου Κυρίτση και της δημοτικής αρχής.

Αυτό δε σημαίνει ότι θέλω να υποβαθμίσω τη συνέπεια της κ. Μακρή αλλά και τη συνετή και εποικοδομητική στάση που τηρεί η ομάδα των ανεξάρτητων συμβούλων. Η παρουσία τους είναι χρήσιμη και πολλές φορές συμβάλλει στη βελτίωση του έργου της δημοτικής αρχής.

Ο Δήμος Κω πρέπει να διοικείται, να λειτουργεί και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες. Η απλή αναλογική δημιουργεί κινδύνους ακυβερνησίας και διαλυτικών φαινομένων στο Δήμο.

Ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι το ζήτημα των σχολείων. Αν υπήρχε απλή αναλογική και δεν υπήρχε πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, δεν θα μπορούσε να είχε ληφθεί απόφαση για να αναλάβει και να υλοποιήσει ο Δήμος το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στα σχολεία.

Η λογική τυφλής σύγκρουσης που χαρακτηρίζει ορισμένους στο δημοτικό συμβούλιο της Κω, αποδεικνύει ότι ο Δήμος θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που δεν υπάρχει πλειοψηφία. Για αυτό και κάθε ψήφος που ενισχύει την ακυβερνησία, είναι μια χαμένη ψήφος.

Το νομοσχέδιο περιορίζεται μόνο στην απλή αναλογική. Καμία αναφορά στο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Δήμων και Περιφερειών, καμία ενίσχυση των πόρων της αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα υπάρχουν διατάξεις που συνιστούν κίνδυνο και στρέβλωση για την ίδια τη δημοκρατία. Όπως αυτή που επιτρέπει τη συνένωση παρατάξεων μετά τις εκλογές, έστω και αν κατέβηκαν ως διαφορετικές παρατάξεις στις εκλογές.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να εμφανίζονται ως διαφορετικές παρατάξεις για να ψαρέψουν σε θολά νερά, να παραπλανήσουν τους δημότες και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο να γίνουν μία παράταξη!!! Από το 1965 είχαμε να δούμε τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Κω μαζί με άλλους 6 Δημάρχους της Δωδεκανήσου κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις που συνιστούν μια πραγματική μεταρρύθμιση και ενισχύουν τη λειτουργία των νησιωτικών δήμων, όπως:

-Νέο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ με ενίσχυση του κριτηρίου της νησιωτικότητας για την κατανομή τους και θεσμοθέτηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των μικρών νησιωτικών δήμων.

-Θεσμοθέτηση ποσοστού 10% από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στους Δήμους. Οι πόροι αυτοί θα διατίθενται, δεσμευτικά, σε δράσεις για τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

-Όλες οι δομές πρόνοιας, τα επιδόματα, οι δομές του ΟΑΕΔ, και τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.

-Άμεση, θεσμοθετημένη και δεσμευτική απόδοση στους Δήμους του 10% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου. Οι πόροι αυτοί θα διατίθενται δεσμευτικά για περιβαλλοντικά έργα.

-Εκχώρηση στους Δήμους της αποκλειστικής αρμοδιότητας παραχώρησης και χρήσης αιγιαλού και παραλίας, που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους.

Ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης έχει καταθέσει και άλλες προτάσεις, έχοντας την εμπειρία αλλά και ουσιαστική γνώση για την αυτοδιοίκηση.

Απέναντι υπάρχουν μεμονωμένες φωνές εμπάθειας και ασχετοσύνης. Που όταν δεν σπέρνουν το μίσος και το διχασμό, περιφέρουν την άγνοια τους.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, μη έχοντας τι να πουν στράφηκαν εναντίον της ΚΕΔΕ. Είναι τόσο άσχετοι που δεν ξέρουν ότι στην ΚΕΔΕ δεν υπάρχει μόνο ο Πρόεδρος κ.Πατούλης, υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, υπάρχουν 325 δήμοι και υπάρχουν και παρατάξεις. Και όλες οι παρατάξεις στην ΚΕΔΕ, πλην μιας, τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.

Η βλακεία όμως είναι αήττητη.

Η Κως πρέπει να έχει μια ισχυρή διοίκηση στο Δήμο, να διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο, όπως γίνεται σήμερα, αλλά παράλληλα να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος και να μην υπάρχει ακυβερνησία.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Πρόεδρος ΔΟΠΑΒΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κω

22 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μήπως με την απλή αναλογική αντί για «ακυβερνησία» θα έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν στον δήμαρχο που τους όρισε δημοτικούς συμβούλους;

 2. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ

  ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

 3. οι αρχιερεις της διαπλοκης της αρπαγης, των εργολαβων ,των κλιματιστικων ,των λεωφορειων ,των τρενων,

  των πλατειων των συντριβανιων των αγαλματων αυτοι ειναι οι απερχομενοι.εχουν στραγγιξει τα δημοτικα ταμεια …..η κως προχωρα μπροστα με εργα που γεμιζουν την πουγκα…οι
  ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΣΑΝΕ.

 4. οι δημαρχοι της ελλαδας εχουν γνωση μονο στο βουτηγμα!!! στην αρπαγη!!

  χαχαχα παλαιο κολπο των δημαρχων της κλεφτοελλαδας.αναπλασεις πλατειων.κλεψιμο δια των εργολαβων!!
  γεμισμα της πουγκας! 1.000.000 ευρω αναπλαση στην πλατεια φανερωμενης στον χολαργο !!!Ω ΡΕ ΜΑΣΑ!!και τα κοροιδα οι δημοτες πληρωνουν αυξημενα δημοτικα τελη!!ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΟΔΗΜΑΡΧΩΝ!!

 5. ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ.ΜΑΣΑ ΜΟΝΟ ΜΑΣΑ.

 6. ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ.ΧΑΧΑΧΑΧΑ

 7. Ναι Μανώλη μου αλλα δεν θα χαριζαμε και οικοπεδα …με την πλειοψηφία…
  Να τα λεμε ολα.Εσεις καταντήσατε τον δημο real estate.

  • Σωστά!!! Δημοτικοι σύμβουλοι πουλησαν τα οικοπεδα τους και καποιοι αλλοι συμβουλοι ενοικιασαν απο τον δημο χωράφια με ψιχουλα.Δημοτικοι σύμβουλοι βολευτηκαν με δημοτικα ακινητα οπως και λάτρεις της σάτιρας…
   Ε Μανωλη μου.Μπορει να κανουμε τους βλακες αλλα ..λακες δεν ειμαστε.

 8. ΜΑΝΩΛΑΚΙ, ΕΙΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ. ΜΟΝΟ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗ ΡΑΙΑΝΕΡ. ΜΟΝΟ ΨΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΚΑΜΜΕΝΟΙ. ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΑΚΛΑΔΕΥΤΑ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΩΡΟΙ. ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ; ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ; ΜΟΝΟ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΣΤΑ ΝΕΡΑ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ./ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΕ; ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ; ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ. ΕΙΣΤΕ Α Χ Ρ Η Σ Τ Ο Ι.

 9. Βρε καλά σας τα πε η Ιωάννα μόνο για το μισθουλάκι σας νοιαζεστε……..

 10. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ? ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΖΩ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…ΦΡΑΓΚΑ-ΦΡΑΓΚΑ-ΦΡΑΓΚΑ-ΦΡΑΓΚΑ. ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΜΑΣΑ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ………..

 11. Κύριε Μανώλη ξερω να πω πως αν θελεις να κυβερνήσεις πρεπει να τρέχεις απο πριν,απ οταν εισαι στην αντιπολίτευση.εσυ δεν εισαι δω.στη καρδαμαινα που πήγα οι άνθρωποι ειναι έτοιμοι να πάρουν τα βουνά.το χωριο ειναι ασκουπιστο,βρόμικο,παμε για Ιούνη και οι μπουλντόζες ακομα σκάβουν γι το αποχετευτικο,…έλεος…τα δυο κέντρα λημμάτων βρομάνε μέχρι τη Ρόδο,η άμμος απο τη κεντρική παραλια παει βολτα στα ξενοδοχεία,το μισό χωριο απ οτι λενε οι άνθρωποι ειναι θεός κωτικο,το λιμάνι Τίγκα στο σκουπίδι,εν ολίγης καμια διαφορά απο το προηγούμενο.εσυ που εισαι.

 12. ποιός Μανώλης ρε παιδιά. Ο Γιώργης με το όνομα του Μανώλη έγραψε το άρθρο για να λιβανήσει τα μουστάκια που ξύρισε

 13. τα παληά τα χρόνια, για το καλό της πολιτείας, τα πρόσωπα που είχαν οποιαδήποτε σχέση
  με παιδεία, τα επέλεγαν απο μια ομάδα φιλαλήθων και ντόμπρων ανθρώπων.
  Τα τελευταία 4-5 χρόνια και επι σειρά επαληθεύσεων ( το τετράκις εξαμαρτείν…) διαπιστώνει κανείς ξαναβάζοντας το βίντεο με τις υποσχέσεις ( για δημιουργία στιγμιαίων εντυπώσεων) ότι «βρε, μπάς κι είναι άλλος; Ξύρισε και το «έξωθεν σοβαροφανές περιτύλιγμα» και φάνηκε ο πραγματικός του εαυτός.
  Κι αυτός μια απο τα ίδια ήτανε. Ολο λόγια και «δεν είναι στο χέρι μου».
  Πές ρε κύριε, «αυτό που ζητάτε δεν γίνεται», όχι «αν οχι φέτος, του χρόνου σίγουρα».
  Αλλά πως τα φέρνει ε; Για πότε βρέθηκαν 3 σχολεία, οχι μισό…

 14. Από εδώ το πας ,από εκεί το πας,πάλι στην κυρία Ρούφα καταλήγεις. Γιατί τόσος φόβος Δήμαρχε και λέω Δήμαρχε γιατί τα λόγια αυτά είναι δικά σου και τα έδωσες στον Μανώλη να τα αναρτήση σαν να τα λεει ο ίδιος. Τελικά σε αυτον τον Δήμο κανείς πλην Δημάρχου δεν εχει γνώμη.

 15. βομβαρδισμένο τοπίο Είναι η κέφαλος τα καράβια πάνε και έρχονται συνέχεια ντροπή ντροπή αν ήταν χωματόδρομος δρόμος θα ήταν καλύτερα πρέπει να ντρέπεστε

 16. γιατί να μην έχουμε και απλή αναλογική; Για να κάνει ό,τι θέλει ο Μπερλουσκόνι;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ