Ν. Μυλωνάς: Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να γίνουν τώρα στοιχείο λαϊκής διεκδίκησης

6
505

ΘΕΜΑ: οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου

πρέπει να γίνουν τώρα στοιχείο λαϊκής διεκδίκησης

α. Διαβάζουμε σήμερα: ‘’Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς στο Χίλτον, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών με ανοικτό το θέμα του ΦΠΑ στα 32 νησιά‘’   προσθέτοντας ότι: ‘’ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα’’.

β. Το πρόβλημα είναι τα 144 εκ. ευρώ που έχουν γραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό και προορίζονται στα τοκοχρεολύσια. Οι δανειστές θέλουν τα χρήματα τους. Η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση ικανοποίησης τους και καταφεύγει στην τεχνική καθυστερήσεων προετοιμάζοντας μας το χρύσωμα του χαπιού περί ενίσχυσης από το ‘’ξεζουμισμένο’’ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων!

γ. Είναι αξιοσημείωτο το πώς αντιδρούμε εμείς και το πως στέκονται απέναντι σε αυτό ο κρίσιμο θέμα για την τοπική μας κοινωνία οι θεσμικοί παράγοντες: κόμματα και βουλευτές, περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια, Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια, συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα και κοινωνικοί φορείς. Επικρατεί από την μια μεριά η λογική της ανάθεσης: ‘’ας φροντίσουν οι εκπρόσωποι μας ‘’ και από την άλλη η λογική της ανάληψης ‘’εμείς κάνουμε παρεμβάσεις και πιέζουμε’’. Με αυτό τον τρόπο ότι γίνει είναι αποδεκτό. Οι της κυβέρνησης θα μας πουν: ‘’κάναμε ότι μπορούμε αλλά οι ξένοι …σας έχουμε εναλλακτική με κάποιο δημόσιο έργο’’! Οι της αντιπολίτευσης θα πουν: ‘’η κυβέρνηση είναι ανίκανη’’! Σκοπιμως η κοινωνία αφήνεται στο περιθώριο. Έτσι ενώ για παράδειγμα για το μεταναστευτικό βγήκαμε στα ‘’κάγκελα’’ για το ΦΠΑ που θα επιβαρύνει το κόστος ζωής μας κατά 2-3% κατά τους αναλυτές, οι ίδιοι άνθρωποι μας λένε εμμέσως πλην σαφώς: ‘’…ησυχία’’!

δ. Στο δημοτικό συμβούλιο Κω έγινε η πρόταση 14 μελών του από τους 33 για σύγκληση του σώματος με μόνο θεμα συζήτησης την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 32 νησιά και έκδοσης απόφασης-αιτήματος παράτασης εφαρμογής του (γραπτό αίτημα άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 και άρθρο 7 του προτύπου κανονισμού (ΦΕΚ 661/20-4-2011) και το άρθρο 3 του τοπικού κανονισμού). Ο πρόεδρος του ΔΣ είναι υποχρεωμένος από τον νόμο εντος 6 ημερών να κάνει την πρόσκληση.

ε. Το καλοκαίρι του 2011 με τα γεγονότα της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ η κωλυσιεργία του τότε πρόεδρου, η προσπάθεια του να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία καθ υπόδειξιν του τότε Δημάρχου, οδήγησαν σε ευτέλεια νόμιμες διαδικασίες που έπληξαν τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόσκληση έγινε, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ποδηγετουμενοι από τον ‘’αρχηγό τους’’ απουσίαζε από 2 συνεχείς συνεδριάσεις και από την τρίτη και τελική που συζήτησε το θεμα ερημην της δημοτικής αρχής! Το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών της φωτιάς στο ΧΥΤΑ ήταν περίπου 200.000 ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι μέσω της ευτέλειας των πολιτικών διαδικασιών προωθήθηκε η υποτίμηση και το βύθισμα του ΧΥΤΑ στην ανυποληψία και την γενικευμένη αδιαφορία! Αυτό ήταν το τίμημα της μεθόδευσης να φανεί η δύναμη της εξουσίας και να μην θιγεί η πολιτική ευθύνη της διαχειρίστριας αρχής!

ζ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κρητικός μας είπε ότι η νυν δημοτική αρχή θα ‘’απουσιάζει’’ από το δημοτικό συμβούλιο που ζήτησαν οι 14, σε μια προσπάθεια, κατά την εκτίμηση μας, να υπάρξει υποχώρηση και συμβιβασμός. Ο συμβιβασμός όμως δεν μπορεί να είναι μονομερής.

η. Η ιστορία επαναλαμβάνεται είπε Μαρξ είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία! Εδώ πρόκειται και για τα δύο! ——Ως φάρσα γιατί με όλα τα ιστορικά στελέχη της Δύναμης Αλλαγής συνυπογράφαμε το 2011 την καταγγελία κατά της τότε αρχής για το ‘’φθηνό σαμποτάρισμα των δημοκρατικών διαδικασιών’’.

—Ως τραγωδία γιατί τώρα το θεμα δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλη την Ελληνική κοινωνία που παρακμάζει κάτω από ένα δυσβάστακτο φορολογικό καθεστώς που πρέπει να σπάσει! Δεν αφορά μόνο εμάς άλλα 32 νησιά πολλά από τα οποία θα έπρεπε να είναι ‘’εκτός ΦΠΑ’’ ως τόποι με μηδενική ανάπτυξη!

—Αντί λοιπόν από το νησί μας να βγαίνει μια δυνατή ενωτική φωνή για το ζητημα του ΦΠΑ και να γίνουμε πόλος συσπείρωσης και κοινού αγώνα των νησιωτών για αλλαγές, περιοριζόμαστε στο εσωτερικό παιγνίδι εντυπώσεων και την επίδειξης δύναμης χωρίζοντας του πολίτες σε ‘’υποστηρικτές’’ και ‘’υπονομευτές’’!!!

—Στο χέρι της δημοτικής αρχής είναι και η συναίνεση και ο συμβιβασμός!

Ν Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

Κως, 19/8/2011

Προς:

Τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους

& κ. Δήμαρχο Κω

Κοιν. :

κ.κ. Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Λόγω έλλειψης απαρτίας του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου της 18-08-2011 (μετά από την έλλειψης απαρτίας και του αντίστοιχου δημοτικού συμβουλίου της 11-08-2011) επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση σύμφωνα με το αρθρο 95 του Ν. 3463/2006 και το αρθρο 67 του Ν. 3852/2010 για τρίτη και τελευταία φορά και καλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω στην Αίθουσα Συνεδριάσεών του στις 22 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00, με το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης:

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πρόεκυψαν στη διαχείριση των απορριμμάτων μετά τη πυρκαγιά στο Χ.Υ.Τ.Α. Κω.

ΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΕΣ

 1. Κυρίτσης Γεώργιος

 2. Γερασκλής Δαυίδ

 3. Σιφάκης Ηλίας

 4. Φουντωτός Ιωάννης

 5. Θαλασσινός Παναγιώτης

 6. Κιάρης Μηνάς

 7. Παπαχρήστου Ευτέρπη

 8. Θεωνάς Σταύρος

 9. Κρητικός Αντώνης

 10. Κρητικός Ιωάννης

 11. Καμπουράκης Σταμάτης

 12. Μυλωνάς Νικόλαος

 13. Μακρή Κυριακή

Η πρόσκληση γίνεται με βάση το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010.

Γίνεται ειδική αναφορά στο αρθρο 7 παρ.3 του προτύπου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου(ΦΕΚ 661/20-4-2011) σύμφωνα με το οποίο ΄΄αν μετά από δυο συνεχείς προσκλήσεις το Συμβούλιο δεν εχει απαρτία συνεδριάζει ύστερα από Τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη εφ όσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του΄΄.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικολάκη δεν πας καλά, προσγειώσου, μην πετάς στα σύννεφα. Μόνο παλαβοί δεν έχουν καταλάβει ότι θα έχουμε αναστολή αύξησης ΦΠΑ...

  Φτάνει πια με τον λαϊκισμό και σε θέματα που όσο ήσουνα στην καρέκλα έβγαζες ΜΟΥΓΚΑ Πρόεδρε, θα μπορούσες να βάλεις θέμα όποιο θέμα ήθελες και το έφερνες στο δημοτικό συμβούλιο… Γιατί κοιμόσουνα και δεν το έβαζες έστω στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν δραπετεύσεις όλα όσα κάθε τόσο θυμάσαι και μας τα επαναλαμβάνεις μόνο για ψηφουλάκια λαϊκιστή που δεν αφήνεις ευκαιρία ακόμα και σε εκδηλώσεις γραφικών να παριστάνεις την γλάστρα….

  • Δεν σε διαβάζει πλέον κανένας Μυλωνά, κατάντησες γραφικός με τις επαναλαμβανόμενες π@π@ρολογίες...

   Μόνο 70 μπήκα να διαβάσουν ή σου τα σύρουν, επισκεψημότητα μηδέν….

 2. Το πιο ισχυρό όπλο του ΣυΡιζΑ στις επόμενες εκλογές θα είναι η προγραμματισμένη για του χρόνου τον Αύγουστο πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια. Για να αποχωρήσεις, όμως, από ένα πρόγραμμα στήριξης, πρέπει να μπορείς μόνος σου πλέον να βρεις δανεικά από τις αγορές. Τώρα, ως γνωστόν, δυο πράγματα κάνουν τις αγορές να τρίβουν τα χέρια τους: τα πλεονάσματα και οι φιλικές προς το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις. Κι αφού, όπως λέει και το DGEcFin στην έκθεσή του, οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο για να δείξουν αποτέλεσμα, μένουν μόνο τα πλεονάσματα για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο……

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.