Δήμαρχοι Δωδ/σου: Άμεση συνάντηση με Πρωθυπουργό για διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ & αναστολή φόρου διανυκτέρευσης

2
717

ΘΕΜΑ : “Οι Δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για την αναστολή του φόρου διανυκτέρευσης.”

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση, όλοι οι Δήμοι της Δωδεκανήσου συνυπογράφουν κοινή πρωτοβουλία με την οποία ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, για το θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και για το νέο φόρο διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα.

Οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου χαρακτηρίζουν ολέθρια επιλογή εις βάρος των νησιών μας και της τοπικής οικονομίας την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την επιβολή ενός νέου φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι Δήμαρχοι αναγνωρίζουν τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες θεωρούν όμως ότι το κόστος από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας είναι ελάχιστο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μπορεί να καλυφθεί, όπως τονίζουν, στο πολλαπλάσιο από ισοδύναμα μέτρα περικοπής δημοσίων δαπανών, όπως η μείωση του κόστους για τις μετακινήσεις υπαλλήλων, τις προμήθειες και για την αγορά υπηρεσιών τρίτων.

Επικαλούνται μάλιστα τη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν πρόκειται να προσεγγίσουν το στόχο των 85 εκ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση.

Αντίθετα θα υπάρξει μείωση των εσόδων και συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας των νησιών.

Οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου θεωρούν ότι με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό, θα υπάρξουν οι εξής αρνητικές συνέπειες:

-Θα υπάρξει αύξηση του κόστους μεταφοράς αγαθών και πρώτων υλών και παρεχομένων υπηρεσιών, που θα μεταφραστεί σε αύξηση του κόστους ζωής και μείωση της κατανάλωσης.

-Θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.

-Θα κλείσουν επιχειρήσεις ιδιαίτερα, οι μικρές.

-Θα ερημοποιηθούν τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου ζητούν:

α) Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.

β) Την απαλλαγή των νησιών μας από το νέο φόρο διανυκτέρευσης για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Την πρωτοβουλία συνυπογράφουν αναλυτικά οι:

Γιώργος Κυρίτσης Δήμαρχος Κω

Φώτης Χατζηδιάκος Δήμαρχος Ρόδου

Ιωάννης Γαλουζής Δήμαρχος Καλύμνου

Μιχάλης Κόλιας Δήμαρχος Λέρου

Ηλίας Λάμπρος Δήμαρχος Καρπάθου

Λ. Παπακαλοδούκας Δήμαρχος Σύμης

Ε. Κόττορος Δήμαρχος Αγαθονησίου

Φώτης Μάγγος Δήμαρχος Λειψών

Π. Κονταράτος Δήμαρχος Αστυπάλαιας

Μιχάλης Πατρός Δήμαρχος Χάλκης

Χρ. Κορωναίος Δήμαρχος Νισύρου

Γρ. Στόϊκος Δήμαρχος Πάτμου

Μαρία Καμμά Δήμαρχος Τήλου

Μ. Σορώτου-Τσανάκη Δήμαρχος Κάσου

Γεώργιος Σαμσάκος Δήμαρχος Μεγίστης

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ Κ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΨΕΥΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.