ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ο Δήμος Κω δεν θα παραδώσει τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι χρήματα των δημοτών στην ΤτΕ

8
710

Συντάσσεται με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων & την ΚΕΔΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ : “Ο Δήμος Κω συντάσσεται με τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων και την ΚΕΔΕ. Δεν θα παραδώσει τα ταμειακά διαθέσιμα που είναι χρήματα των δημοτών στην ΤτΕ.”

Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης από την Αθήνα όπου βρίσκεται και μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, απαίτησε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των Δήμων της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και το κλείσιμο των λογαριασμών των Δήμων σε όλες τις άλλες τράπεζες.

Ξύπνησαν μνήμες από το καλοκαίρι του 2015, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει το ίδιο ακριβώς πράγμα αναζητώντας ρευστότητα για την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση και το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα, που είδαμε που οδήγησαν.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, “τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή των Δήμων) που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημόσιου.”

Ο Δήμος Κω το 2015 δεν μετέφερε τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε απόλυτη συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με την οποία συντάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων όλης της χώρας.

Το ίδιο θα πράξει και τώρα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου είναι χρήματα των δημοτών και δεν πρόκειται να αναθέσουμε σε άλλους τη διαχείρισή τους.

Η συγκεκριμένη ενέργεια ακυρώνει ουσιαστικά το ρόλο, την οικονομική αυτοτέλεια και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης. Το Κράτος επιβάλλει στους Δήμους τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, γεγονός πρωτοφανές που δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.”

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

Κόντρες στην ΚΕΔΕ με αφορμή τα ταμειακά διαθέσιμα (διάλογοι)

Αντιπαράθεση –έκπληξη προέκυψε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Μετά την ενημέρωση του Δ.Σ. από τον πρόεδρο Γ. Πατούλη ο οποίος κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι θέλουν να πάρουν τα διαθέσιμά μας μολών λαβέ. Να βγάλουν το νόμο εκείνο που θα τα παίρνουν κατευθείαν από τα ταμεία μας», ο επικεφαλής του «πράσινου» «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» Απόστολος Κοιμήσης που συνήθως είναι λάβρος κατά τη κυβέρνησης συμπλέοντας με την πλειοψηφούσα «γαλάζια» παράταξη της ΚΕΔΕ «Κίνηση Ανατροπής», όχι μόνο διαφοροποιήθηκε αλλά και άσκησε κριτική κατά του κ. Πατούλη. Όπως είπε ο κ. Κοιμήσης «δεν είναι σημαντικό θέμα», προσθέτοντας ότι «δεν μας αγγίζει γιατί ο νόμος μας δίνει τη δυνατόττα να πάμε τα χρήματα στο ΤΠκΔ και να διαπραγματευτούμε με τράπεζες για μεγαλύτερο επιτόκιο. Είναι άσφαιρα πυρά». Κατά τον κ. Κοιμήση «τo μεγάλο θέμα είναι το συντξιοδοτικό. Υπάρχει ένας ανεκδιήγητος υπουργός ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα περάσει μία ρύθμιση και μας κορόιδεψε». Όμως ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» δεν σταμάτησε εκεί. Άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά:   «Η δική σας προσωπική παρουσία δεν είναι αποτελεσματική. Προτείνουμε να εμπλέξετε συναδέλφους από την πλειοψηφία στην διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση που είναι στις αρμόδιες Επιτροπές και γνωρίζουν τα θέματα».

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Πατούλη ο οποίος αντέτεινε με έμφαση: «Δεν πηγαίνω μόνος μου στα υπουργεία. Στον Πετρόπουλο για τα συνταξιοδοτικά πήγαμε 150 άτομα, στον Χουλιαράκη πήγαμε με άλλα μέλη του ΔΣ και με υπηρεσιακούς παράγοντες», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές ότι «έχει αλλάξει θέση σε σχέση με την κυβέρνηση. Λετε ότι φταίνε κάποιο ηλίθιοι όχι η κυβερνητική πολιτική».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

-Κοιμήσης: Ή θα πρέπει να αλλάξουμε λειτουργία ή θα πάμε στον πάτο. Ήμουν ο μόνος που στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είχα πει ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει για να ορθοποδήσει η Αυτοδιοίκηση. Δεν αλλάζω θέση σε αυτό.

-Πατούλης: Με τον Σπίρτζη ήρθατε; Με τον Σκουρλέτη ήρθατε; Ηρθατε. Θα παρακαλέσω να ανασκευάσετε ή τη μνήμη σας ή την τοποθέτησή σας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και όταν πήρε το λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι επί των ημερών του «τρώμε συνέχεια γκολ», με τον κ. Πατούλη να απαντά ότι επί της προηγούμενης ηγεσίας της ΚΕΔΕ στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, «μειώθηκαν οι πόροι της Αυτοδιοίκησης κατά 60%».

Διαφοροποίηση Καμίνη – Κοιμήση

Να σημειωθεί ότι διαφορετική άποψη σε σχέση με αυτή του κ. Κοιμήση σε σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα κατέθεσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης που στηρίχθηκε για τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα». Αν και απών, μέσω δήλωσής του που διαβάστηκε στη συενδρίαση, τόνισε ότι  «τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους δημότες. Έχουν προκύψει από τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της λειτουργίας της, με 60% μικρότερη κρατική επιχορήγηση και καλύπτοντας τα κενά που αφήνει πίσω της η κεντρική διοίκηση στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καθημερινότητας του πολίτη. ‘Όπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπισή τους, βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν», κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Μπίρμπας: Τεράστιο ρήγμα στην Αυτοδιοίκηση

Τα όσα ακούστηκαν οδήγησαν τον επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» Δημήτρη Μπίρμπα να μιλήσει για «τεράστιο ρήγμα στην Αυτοδιοίκηση, ανάμεσα στις παρατάξεις που υποτίθεται ότι θα την πήγαιναν στην επόμενη ημέρα. Και δεν έχουν περάσει παρά μόνο 10 μήνες», πρόσθεσε ο κ. Μπίρμπας. Κατά τον επικεφαλής  της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» «δεν θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει την Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που μας περιλαμβάνει μιας και είμαστε στους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Να ζητήσουμε να εξαιρεθούμε στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης», κατέληξε ο κ. Μπίρμπας.

Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ από τον επικεφαλής της «πράσινης» παράταξης στην ΚΕΔΕ

Aποστάσεις από τον επικεφαλής του «πράσινου» «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» στην ΚΕΔΕ Απόστολο Κοιμήση που δήλωσε ότι «δεν είναι σημαντικό θέμα» κρατάει ο Τομέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.

Σε, λάβρα κατά της κυβέρνησης, ανακοίνωσης το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νέα επίθεση στα ταμειακά διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», καλώντας τη συγκυβέρνηση «να περιορίσει το αντι-αυτοδιοικητικό της μένος και επιτέλους ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ Δήμων & Περιφερειών».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

Συμπληρώνοντας 2 έτη από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η συγκυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι δεν έχει διδαχθεί το παραμικρό από τις έως σήμερα “αστοχίες” της.

Επιτίθεται ξανά στα ταμειακά διαθέσιμα της Τ.Α., εμμένοντας στην Π.Ν.Π. του Απριλίου 2015 (πλέον ν.4323/2015) και προσβάλλοντας την, συνταγματικά προστατευόμενη, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., όπως άλλωστε συνηθίζει.

Και αυτό ενώ η εφαρμογή – και στο αυτοδιοικητικό πεδίο – των δεσμεύσεων του Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ του Ιουλίου 2017 είναι σε πλήρη και απρόβλεπτη εξέλιξη. Ενώ ο ιστός της καθημερινής οικονομικής και επιχειρησιακής λειτουργίας των Ο.Τ.Α. ξηλώνεται διαρκώς, εξαιτίας κυβερνητικών τακτικισμών, αυτοσχεδιασμών και ακροβασιών (βλ. αιφνίδιες ανατροπές στο δημόσιο λογιστικό, ανεφάρμοστες διαδικασίες περί δημοσίων συμβάσεων, κ.ο.κ.).

Η συγκυβέρνηση οφείλει, έστω και με χρονοκαθυστέρηση ετών, να αντιληφθεί ότι ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΔΗΜΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ – εάν και όπου υφίστανται διαθέσιμα…– ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ.

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής, οι ασφαλείς και λειτουργικές υποδομές στις πόλεις μας, από δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκα, σχολεία μέχρι έργα αποτροπής φυσικών καταστροφών, το δίκτυο υπηρεσιών εξυπηρέτησής κάθε πολίτη, η αναπτυξιακή πνοή στην τοπική οικονομία, είναι οι ψηφίδες της καθημερινότητάς μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τη συγκυβέρνηση να περιορίσει το αντι-αυτοδιοικητικό της μένος και επιτέλους ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ Δήμων & Περιφερειών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. οι συμβουλοι της δυναμης αλλαγης ειναι προβατα?ψηφιζουν εναντιον του νησιου?ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ?ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ?

    ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΘΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ!!!

  2. ΜΗΠΩΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ????????????????,ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑΣΕΙ,ΚΑΙ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΟΙ ΚΩΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΡΕΙ ΑΣΤΡΑΤΙΧΟΤΖΑ ΤΗΣ ΛΟΖΙΑΣ.

  3. Κυρια ρουφα μην ξεχασετε εφετος να κανετε ελεγχο στα οικονομικα της μαρινας.Και να συγκριθουν με αλες περιοδους.Μιλαμε για φαγοποτι.Απο οτι λενε και οι αυμβουλοι παιρνουν παχουλα μηνιατικα.Υπαρχουν στο kosinfo.Σαν δεν ντρεποντε.

  4. 1. To 2015 εισβολή μεταναστών
    2. Το 2016 ρεκόρ πτώσης του τουρισμού λόγω της κακής διαχείρισης του μεταναστευτικού από τον Κυρίτση
    3. Αρχή του 2017 παύση της Ryan air μετά από συνεχόμενα χρόνια πτήσεων
    4. Καλοκαίρι του 2017: ο μεγαλύτερος σεισμός στη σύγχρονη ιστορία της Κω
    5. Φθινόπωρο του 17: χάνουμε και τον Ιπποκράτη!
    Τι άλλο μας περιμένει με τον δήμαρχο της γκαντεμιάς? θεέ μου βοήθα μας με τον γρουσούζη που μπλέξαμε!

  5. ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ. ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΚΩ ΕΘΑΨΑΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ.

  6. Καλά πόσο μικρόμυαλοι ήσαστε…αντι να αντιταχθείτε σε όσα με το έτσι θέλω η κυβέρνηση την λέτε στον Δήμαρχο για αυτήν την λογικά καθ’ολα άρνηση …γι’αυτό αυτή η χώρα δεν πάει μπροστά ….πηγαίνουν σιγα σιγα στην καταδυνάστευση του λαού και εσείς χαμπάρι …χειρότεροι απο πρόβατα…μου προκαλείτε αηδία…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ