Η νεολαία της Κω επιλέγει το Streetball 3×3 για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα

0
5986


Ρεπορτάζ: Στέργιος Χατζηστέργου 

Η νεολαία της Κω επιλέγει το Streetball για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα. Καθημερινά τα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ σε όλο το νησί δέχονται δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών που παίζουν 3×3 basketball ενίοτε και με περισσότερους παίκτες ανάλογα με την διάθεση και από το πόσα παιδιά αποτελείται η παρέα τους.

Το 3×3 είναι κάτι που μας άγγιζε και μας αγγίζει όλους. Όλη την ελληνική κοινωνία, τους πάντες. Τα σχολεία, τους μαθητές που θα έχουμε δράσεις έτσι κι αλλιώς, αγγίζει όλες τις ηλικίες. Όσοι αισθανόμαστε νέοι και μπορούμε να αθληθούμε μας γυρνά στις μνήμες του παρελθόντος. Όλοι κάποια στιγμή παίξαμε 3×3. Και θα ξαναπαίξουμε. Η FIBA το προωθεί, το υποστηρίζει, όχι μόνο σε αγωνιστικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικών δράσεων.

Το μπάσκετ 3×3 αποτελεί το πιο διαδεδομένο ομαδικό «άθλημα του δρόμου» στον κόσμο και παίζεται με δύο αντίπαλες ομάδες των τριών παικτών, σε μία μπασκέτα, στο μισό γήπεδο. Νικήτρια είναι η ομάδα που προηγείται όταν συμπληρωθεί ένα δεκάλεπτο παιχνιδιού και όποια φτάσει πρώτη στους 21 πόντους.

Παγκοσμίως, το μπάσκετ 3×3 παιζόταν σε γήπεδα και γυμναστήρια όλου του κόσμου. Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ξεκινήσει, κυρίως από τις ΗΠΑ, τουρνουά καλαθοσφαίρισης 3×3 και η τυποποίηση των κανόνων του. Tο 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη.

Σήμερα η FIBA διοργανώνει ένα ετήσιο 3×3 World Tour, Παγκόσμια και Ηπειρωτικά Κύπελλα. Ολυμπιακό άθλημα έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκυο 2020, όπου το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες κατέκτησε η Λετονία ενώ στις γυναίκες οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει Eθνικές Oμάδες 3×3 Aνδρών και Γυναικών (Open), U23, U21 και U17. To 3×3 ανεβαίνει συνεχώς όπως φαίνεται από την ανταπόκριση των αθλητών, των σωματείων, του ευρύτερου αθλητικού κοινού, όσο και από την άνοδο της χώρας και των εθνικών μας ομάδων στην κατάταξη της FIBΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ