Ν. Σαντορινιός: Χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη, η Κυβέρνηση οδηγεί τα αθλητικά σωματεία σε στραγγαλισμό. Κατάθεση Ερώτησης

0
349

Ν. Σαντορινιός: Χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη, η Κυβέρνηση οδηγεί τα αθλητικά σωματεία σε στραγγαλισμό. Κατάθεση Ερώτησης»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφορικά με την ανάγκη άμεσης και επαρκούς ενίσχυσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, καθώς η πολύμηνη αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας και η ανεπαρκής κυβερνητική στήριξη, έχουν δημιουργήσει αντικειμενικά προβλήματα επιβίωσης τους.

Όπως σημειώνεται στην Ερώτηση, τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης του αθλητισμού στη χώρα μας, δεν εντάχθηκαν έγκαιρα, κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας γυμναστών, προπονητών και διοικητικού προσωπικού. Αυτή τη στιγμή, τα σωματεία είναι αντιμέτωπα, από τη μια με την εκμηδένιση των σημαντικών για τη λειτουργία τους, μηνιαίων εισφορών, και από την άλλη με τη συσσώρευση χρεών και ακάλυπτων λειτουργικών εξόδων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ενοικίαση γραφείου και χώρου προπόνησης, αμοιβή λογιστή, ασφαλιστικές εισφορές, κα.).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με το ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και για το αν προτίθενται να συμβάλλουν στην ελάφρυνση των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων των Σωματείων, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής των δραστηριοτήτων τους. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να παρθούν μέτρα ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας γυμναστών–προπονητών και διοικητικού προσωπικού. Ακόμη, προτείνουν να ενταχθούν στους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος που ήδη εντάχθηκαν, και οι προπονητές των υπόλοιπων αθλημάτων.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει πως τα αθλητικά σωματεία, τα οποία αποτελούν τη βάση της υγιούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, υφίστανται την πλήρη κρατική εγκατάλειψη. Η ανάγκη για την κατάρτιση ενός άμεσου σχεδίου ενίσχυσης και επανεκκίνησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πριν να γίνει ακόμη πιο δυσχερής η κατάσταση για τα σωματεία και κινδυνεύσει η βιωσιμότητά τους, είναι πλέον επιτακτική.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ