7 κοινά λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού

0
2173

Η τακτική “τσιρότο”, δηλαδή μια κι έξω, χωρίς πολύ σκέψη και περιστροφές, είναι αυτή που οι περισσότεροι ακολουθούμε, όταν θέλουμε να τελειώνουμε με αγγαρείες, όπως η καθαριότητα του σπιτιού. Έτσι όταν έρχεται η ώρα να βγάλουμε τη σφουγγαρίστρα ή τη σιδερώστρα για σιδέρωμα ή τον ατμοκαθαριστή, δεν το σκεφτόμαστε και πολύ.

 

Μοιάζει σαν δεύτερη φύση μας και οι δουλειές γίνονται μηχανικά. Αυτός όμως ο τρόπος μπορεί να είναι και πρόβλημα, λένε οι εξπέρ στην καθαριότητα. Είναι πιθανό με αυτόν τον τρόπο να μην καθαρίζουμε σε βάθος αλλά να μένουν βακτήρια, σκόνες και λιπαροί λεκέδες, που μακροπρόθεσμα αυξάνονται και δυσκολευόμαστε να καθαρίσουμε αποτελεσματικά το σπίτι μας. Γι’ αυτό και παρακάτω αναφερόμαστε σε πέντε από τα πιο κοινά λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού.

 

7 κοινά λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού

  1. Χρησιμοποιείτε βρώμικα καθαριστικά εργαλεία

 

Η αποτελεσματικότητα της καθαριστικής σας ρουτίνας εξαρτάται από τα εργαλεία, που θα χρησιμοποιήσετε. Αυτό δε σημαίνει μόνο, ότι θα είναι καλής ποιότητας, αλλά και θα πρέπει να είναι και καθαρά. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση προτού ξεκινήσετε την καθαριότητα του σπιτιού για να αποφύγετε την περαιτέρω εξάπλωση βακτηρίων, σκόνης και βρωμιάς σε όλο το σπίτι.

 

Πλύνετε πανιά, τρίψτε τις βούρτσες και τις σφουγγαρίστρες μετά από κάθε χρήση. Επίσης απολυμάνετε τακτικά ορισμένα εργαλεία, που τείνουν να συγκεντρώνουν βακτήρια, όπως οι βούρτσες και τα σφουγγάρια, με τα οποία καθαρίζετε το μπάνιο. Τέλος αδειάστε τη σακούλα ή τον κάδο της ηλεκτρικής αμέσως μόλις γεμίσει και αλλάξτε ή πλύντε το φίλτρο για τη μέγιστη αποδοτικότητα.

 

 

  1. Πρώτα η σφουγγαρίστρα, μετά ο ατμοκαθαριστής

Ο ατμοκαθαριστής έχει την ιδιότητα να απολυμαίνει και η απολύμανση δεν αποτελεί μέρος της καθαριστικής ρουτίνας πολλών. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην καθαριότητα του σπιτιού και την απολύμανση. Ενώ με την καθαριότητα απομακρύνονται φυσικά τα μικρόβια από μια επιφάνεια, με την απολύμανση τα σκοτώνουμε.

 

Μάλιστα δεδομένου ότι ο ατμοκαθαριστής χρησιμοποιεί νερό σε υψηλή θερμοκρασία, που μετατρέπεται σε ατμό, η χρήση χημικών δεν είναι απαραίτητη. Με άλλα λόγια αρκεί το νερό κι ένα εργαλείο μόνο για να απολυμανθεί μια επιφάνεια αποτελεσματικά.

 

Αν βέβαια, δεν έχουμε καθαρίσει πριν να απολυμάνουμε, το πάτωμα θα είναι γεμάτο σκόνη και βρωμιά. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται, ότι η απολύμανση δε θα είναι αποτελεσματική. Γι’ αυτό αναγκαίο βήμα πριν την απολύμανση είναι το σφουγγάρισμα.

 

  1. Καθαρίζουμε με σφουγγάρια

Ένα από τα κοινά λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού είναι, ότι καθαρίζουμε χρησιμοποιώντας σφουγγάρια. Προτού όμως καθαρίσετε τον πάγκο της κουζίνας ή άλλες επιφάνειες με σφουγγάρι, σκεφτείτε το ξανά. Τα σφουγγάρια της κουζίνας λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα μικρόβια, που φυσικά θα μεταφερθούν στις επιφάνειες, όπου καθαρίζετε.

 

Για να αποφύγετε τη μετάδοση των μικροβίων είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε πανάκια μικροϊνών. Διαφορετικά απολυμάνετε τα σφουγγάρια σας σε τακτική βάση και αντικαταστήστε τα τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

 

  1. Χρησιμοποιείτε βρώμικη σφουγγαρίστρα

Πως περιμένει κάποιος να είναι καθαρά τα πατώματα, αν η σφουγγαρίστρα δεν είναι; Όσο κουραστικό ή ενοχλητικό κι αν ακούγεται, θα πρέπει να αλλάζουμε το νερό σφουγγαρίσματος περνώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο. Εναλλακτικά μπορείτε να χωρίσετε το σπίτι σε δωμάτια, που λερώνονται πολύ και σε εκείνα, που λερώνονται λιγότερο.

 

Αφού ομαδοποιήσετε τα δωμάτια, σφουγγαρίστε και αλλάξτε το νερό, όταν δείχνει βρώμικο. Διαφορετικά απλώς θα καταλήξετε να μεταφέρετε με τη σφουγγαρίστρα σας τα μικρόβια από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

 

  1. Καθαρίζετε όλο το σπίτι με το ίδιο πανί

Όπως και με το σφουγγάρισμα, έτσι και με το ξεσκόνισμα. Όταν χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά το ίδιο καθαριστικό πανί ανοίγετε μόνοι σας τον δρόμο για τα μικρόβια. Σίγουρα δε θέλετε τα βακτήρια του μπάνιου να καταλήξουν στον πάγκο της κουζίνας. Ορίστε διαφορετικά πανιά για κάθε δωμάτιο και πλύνετέ τα μετά από κάθε χρήση. Αν πάλι καθαρίζετε με πανιά μιας χρήσης, καθαρίστε ένα για κάθε δουλειά.

 

  1. Κάντε τον καθαρό αέρα σύμμαχό σας στην καθαριότητα του σπιτιού

Πριν ξεκινήσετε την καθαριότητα ανοίξετε τα παράθυρα και τις πόρτες και ανανεώστε τον αέρα του σπιτιού. Έτσι δε βοηθάτε μόνο στον καλό εξαερισμό, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε χημικά, αλλά θα φρεσκάρετε τον εσωτερικό χώρο βελτιώνοντας την ποιότητά του.

 

  1. Μήπως τα ρούχα δε δείχνουν τόσο καθαρά στην απλώστρα;

Αν τα ρούχα δε δείχνουν και τόσο καθαρά, όταν τα μαζεύετε από την απλώστρα, υπάρχει λόγος. Μάλλον βάλατε περισσότερο απορρυπαντικό απ΄όσο χρειάζεται. Είτε στο πλυντήριο ρούχων είτε σε αυτό των πιάτων το παραπάνω απορρυπαντικό, δεν μπορεί να ξεπλυθεί αφήνοντας λεκέδες.

 

Ναι, η καθαριότητα στο σπίτι δεν είναι η αγαπημένη μας υποχρέωση. Παρόλα αυτά όλοι απολαμβάνουμε να χαλαρώνουμε σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Αποφεύγοντας τα παραπάνω λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού, ο χώρος σας θα λάμπει από καθαριότητα.

 

Image by Freepik

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ