Ολική έκλειψη: Τι θα συμβεί αν κοιτάξετε τον Ήλιο χωρίς προστατευτικά γυαλιά | Δείτε live: Φρενίτιδα στις ΗΠΑ

0
4565

Όλα τα βλέμματα των ΗΠΑ είναι στραμμένα στην σπάνια ηλιακή έκλειψη, με τη ζήτηση για τα ειδικά γυαλιά προστασίας να έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

Μια ολική έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, κρύβοντας εντελώς, στιγμιαία, τον ηλιακό δίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024, και θα είναι ορατή σε μία ζώνη που θα εκτείνεται από τη Ρωσία και την Ισλανδία έως την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες η ζήτηση για τα ειδικά γυαλιά προστασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα, με την εταιρία που τα κατασκευάζει να κάνει λόγο για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί με 30 Super Bowls».

Αν κάποιος επιχειρήσει να κοιτάξει τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της έκλειψης χωρίς τα προστατευτικά γυαλιά, αυξάνεται ο κίνδυνος ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αυτό συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, ένα στρώμα στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες, καταστρέφεται από το άμεσο ηλιακό φως.

Οι έντονες ηλιακές ακτίνες μπορεί να κάψουν τους ιστούς του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε προσωρινή ή και μόνιμη απώλεια της όρασης.

Τα συμπτώματα της ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν θολή όραση, ένα σκοτεινό ή κενό σημείο στο κέντρο της όρασής σας, αυξημένη ευαισθησία στο φως και παραμορφωμένα χρώματα.

Όπως επισημαίνει πάντως το BBC, πιθανότατα την ώρα που παρατηρείτε τον ήλιο χωρίς γυαλιά δεν θα νιώσετε καθόλου πόνο, επειδή δεν υπάρχουν “υποδοχείς πόνου” στους αμφιβληστροειδείς. Ωστόσο, οι συνέπειες θα είναι σύντομα εμφανείς…

news247.gr

Δείτε live: Φρενίτιδα στις ΗΠΑ για την ολική έκλειψη ηλίου

Πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι ζουν στο… μονοπάτι της ολικότητας – Επηρεάζονται επίσης Μεξικό και Καναδάς – Ελάχιστα ορατό από την Ευρώπη το φαινόμενο

arthrou-eclipse

Από το Τέξας ως το Μέιν, στις ακτές του Ατλαντικού, η Σελήνη έριξε για λίγα λεπτά τη σκιά της πάνω από εκατομμύρια Αμερικανούς που περίμεναν πώς και πώς την έκλειψη Ηλίου της Δευτέρας (8/4).

Στην Ευρώπη το φαινόμενο ήταν ελάχιστα ορατό, μπορούσαμε όμως να παρακολουθήσουμε την πορεία του από το live της NASA.

Το σπάνιο φαινόμενο προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό και τον Καναδά που επίσης επηρεάστηκαν.

Δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες διέσχισε η σκιά της Σελήνης πάνω στη Γη. Στο μονοπάτι της ολικότητας ζουν πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ άλλα 4-5 εκατ. υπολογίζονται ότι ταξίδεψαν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έμεινε ξενοίκιαστο διαμέρισμα ούτε για δείγμα…

Στις μεγάλες πόλεις από όπου το φαινόμενο ήταν πλήρως ορατό κατέφτασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ακόμη και αν σε πολλά σημεία τους χάλασε το θέαμα η συννεφιά μπορούσαν να αισθανθούν την πτώση της θερμοκρασίας κατά την ολικότητα που φτάνει ως και τους 10 βαθμούς.

Στα περισσότερα σημεία των ΗΠΑ η ολικότητα κράτησε από ένα έως τέσσερα λεπτά. Το μέγιστο ήταν σε σημείο κοντά στα σύνορα με το Μεξικό όπου η ολικότητα ήταν 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Όπως υπενθυμίζει το ABC ήταν σχεδόν η διάρκεια του τραγουδιού «Total Eclipse of the Heart» της Μπόνι Τάιλερ.

Το μονοπάτι της ολικότητας έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα σκιάς, οι παρατηρητές βλέπουν τη Σελήνη να καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο ποσοστό.

Όσοι όμως είναι πάνω σε αεροσκάφος, αν έχουν πορεία παράλληλη με αυτή της σκιάς, θα μπορούν να δουν την έκλειψη για πολλά περισσότερα λεπτά. Αυτό δείχνει και ο χάρτης του Flight Radar με τον συνωστισμό των αεροσκαφών πάνω στο μονοπάτι.

Ακόμη καλύτερη θέση για να δουν το φαινόμενο έχουν όσοι είναι στο Διάστημα:

Total solar eclipse 2024: Path of totality covers Central Texas | Livestream

Δείτε φωτογραφίες από τις φάσεις της έκλειψης:

eclipse-arthrou-1

Η εικόνα του Ήλιου στο Μεξικό, όταν το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην αμερικανική ήπειρο.

eclipse2
eclipse__2_
eclipse-arthrou-2
arthrou-eclipse

Το Μαζατλάν στο Μεξικό, από όπου και οι  φωτογραφίες πιο πάνω, είναι από τα πρώτα σημεία στην αμερικανική ήπειρο που είδαν την την ολικότητα.

eclipse_mexico
Το φαινόμενο από την πόλη του Μεξικού από όπου δεν ήταν πλήρως ορατό
See the initial moment of eclipse totality in North America

Η ολικότητα στο Μπάφαλο των ΗΠΑ:

Solar Eclipse Moment Of Totality - Buffalo New York 4/8/24

Στο Τορόντο του Καναδά ήταν πολύ κοντά στην ολικότητα:

eclipse_path
Το μονοπάτι της έκλειψης πάνω από τις ΗΠΑ (χάρτης της Daily Mail)

Σε ποιες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ ήταν ορατή η έκλειψη

Η πρώτη μεγάλη πόλη στο έδαφος των ΗΠΑ στην οποία έγινε ορατή η έκλειψη ήταν το Σαν Αντόνιο στο Τέξας στις 21:33 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος). Ακολουθούν το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

Στο Ντάλας το φαινόμενο έγινε δεκτό με επευφημίες, προκαλώντας ένα «περίεργο αίσθημα», όπως δήλωναν οι αυτόπτες μάρτυρες. «Μπορείς να δεις ακόμη και τα άστρα» είπαν ακόμη, ένα φαινόμενο αναμενόμενο κατά τα λεπτά της ολικότητας. Ήταν μάλιστα τυχεροί και είδαν και το φαινόμενο του «διαμαντένιου δαχτυλιδιού»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ