OHE: Σκάνδαλο με την Υπηρεσία Αρωγής στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες – Ποιος ο ρόλος της

0
1685

Απομακρύνθηκαν 12 εργαζόμενοι που κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 – Σειρά χωρών αποσύρουν τη χρηματοδότηση

Τεράστιο σκάνδαλο έχει προκαλέσει η απομάκρυνση 12 εργαζομένων της Υπηρεσίας Αρωγής στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, που κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς εντός ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η είδηση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με τις κυβερνήσεις, τη μία πίσω από την άλλη, να ανακοινώνουν αναστολή της χρηματοδότησης. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Φινλανδία και Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που πήραν αυτή την απόφαση. Η Ελβετία δεν θα λάβει απόφαση για την αναμενόμενη πληρωμή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν.

Το Ισραήλ έχει κάνει γνωστό ότι δεν θέλει να έχει υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία δεν έχει διευκρινίσει για τις κατηγορίες εις βάρος των 12 εργαζομένων και διατάχθηκε έρευνα.

«Σοκαριστικό να βλέπουμε την αναστολή των κονδυλίων»

«Οι αποφάσεις αυτές απειλούν το συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό έργο σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και κυρίως της Λωρίδας της Γάζας» αναφέρει η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπουμε την αναστολή των κονδυλίων προς τον Οργανισμό ως αντίδραση σε ισχυρισμούς εναντίον μιας μικρής ομάδας προσωπικού, ιδίως δεδομένης της άμεσης δράσης που έλαβε η UNRWA καταγγέλλοντας τις συμβάσεις τους και ζητώντας μια διαφανή ανεξάρτητη έρευνα. Η Υπηρεσία Εσωτερικής Εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών (OIOS), η ανώτατη ερευνητική αρχή στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, έχει ήδη επιληφθεί αυτού του πολύ σοβαρού θέματος», επισημαίνει.

Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από αυτήν στη Γάζα απλά για την απλή επιβίωσή τους. «Η Υπηρεσία λειτουργεί καταφύγια για πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και παρέχει τρόφιμα και πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ακόμη και στο αποκορύφωμα των εχθροπραξιών».

Στην ίδια ανακοίνωση, η UNRWA επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να ληφθούν άμεσα μέτρα για την παροχή των αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι να υπάρξει συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους, καθώς η ίδια είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός φορέας στη Γάζα. «Περίπου 3.000 υπάλληλοι από τους 13.000 στη Γάζα συνεχίζουν να προσέρχονται στην εργασία τους, δίνοντας στις κοινότητές τους μια σανίδα σωτηρίας, η οποία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή τώρα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης», προσθέτει.

«Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να επιβληθούν κυρώσεις σε έναν Οργανισμό και σε μια ολόκληρη κοινότητα την οποία εξυπηρετεί εξαιτίας ισχυρισμών για εγκληματικές πράξεις εναντίον ορισμένων ατόμων, ιδίως σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμού και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η UNRWA καλεί τις χώρες που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση να επανεξετάσουν τις αποφάσεις πριν αναγκαστεί να σταματήσει την αποστολή της. «Οι ζωές των ανθρώπων στη Γάζα εξαρτώνται από αυτή τη στήριξη, το ίδιο και η περιφερειακή σταθερότητα», καταλήγει.

Ποια είναι η υπηρεσία αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ιδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.

Αποστολή της ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί στην ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους.

Περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την γη τους ή διέφυγαν το διάστημα Απριλίου – Αυγούστου 1948, κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί, και οι απόγονοί τους, έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η υπηρεσία αρωγής, που δρα στα παλαιστινιακά εδάφη, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία να αποκτά τον ρόλο του μόνου εγγυητή αυτού του διεθνούς καθεστώτος.

Περίπου 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι καταγεγραμμένοι

Περί τα 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι καταγεγραμμένοι στην υπηρεσία και μπορούν να επωφελούνται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, οι υποδομές καταυλισμών, και η επείγουσα βοήθεια, και σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.

Συνολικά υπάρχουν περίπου 60 προσφυγικοί καταυλισμοί που διαχειρίζεται η υπηρεσία. Εξ αυτών οι 19 βρίσκονται στη Δυτική Όχθη.

Περισσότερα από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία που λειτουργούν με ευθύνη της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.


Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ