Τάκης Κα-μέλια: Ο πιο διάσημος λουκουματζής ετοιμάζει τους λουκουμάδες του Αγίου Ανδρέα | Του έκαναν πρόταση να ξεκινήσει επιχείρηση στο… Σικάγο!

1
23967

Aπό τους τελευταίους, αν όχι ο τελευταίος με σχεδόν τριάντα χρόνια ειδίκευσης και διάσημος σε όλο τον κόσμο,  ειδικούς στην παρασκευή παραδοσιακών  λουκουμάδων, ο κ. Τάκης Χατζηπυλιώτης, ιδιοκτήτης του καφέ ΚΑΜΕΛΙΑ,  στην ακτή Μιαούλη 8, που αποτελεί εδώ και χρόνια το πιο… γλυκό στέκι της Κω μας μιλάει για τα μυστικά των λουκουμάδων προκαλώντας όποια ή όποιον συμπολίτη μας αμφισβητεί ότι δεν δίνει προς τα έξω όλα τα μυστικά της παραδοσιακής συνταγής που παρέλαβε από τη γιαγιά και τη μητέρα του, να πάει από κοντά και να παρακολουθήσει όλη την διαδικασία .

Τον παίρνουν τηλέφωνο απ’ όλο τον κόσμο και του ζητούν τη συνταγή και ζητώντας να πληρώσου για το μυστικό… όσο όσο.

Δέχθηκε πρόταση ακόμα να πάει στο Σικάγο και να ξεκινήσει σχετική επιχείρηση από μεγάλο επιχειρηματία.

Ο ίδιος τονίζει ότι όλο το μυστικό της τέχνης του είναι η πείρα και το καλό χέρι (αυτό που είτε το έχεις είτε δεν το έχεις, στη ζαχαροπλαστική, όπως και στη μαγειρική).

Έχει τύχει όπως μας είπε να πάει νοικοκυρά από το κατάστημα να αγοράσει το ήδη υπάρχον ζυμάρι από το οποίο έκανε ταυτόχρονα τις παραγγελίες του καταστήματος και στο τηγάνισμα ή το σιρόπιασμα να αποτύχει και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

Ο ίδιος μας εξηγεί και μας δείχνει ότι πέρα από τα αγνά υλικά για το αλεύρι, το προζύμι και το ζυμάρι που φτιάχνει πάντα στο χέρι, όπως και τους λουκουμάδες έναν έναν με το κουταλάκι και ολοστρόγγυλους παρά το ότι την ημέρα του Αγίου Ανδρέα γίνεται το «έλα να δεις» από τις παραγγελίες που ετοιμάζει με την δυναμική ομάδα κρούσης του… η πείρα και το «χερικό» μετράει και στα τρία στάδια παρασκευής των παραδοσιακών λουκουμάδων δηλ. στο ζύμωμα (με το καλύτερο σε ποιότητα αλεύρι), το τηγάνισμα με διαρκές ανακάτεμα και καλό σούρωμα ώστε να μην κρατάνε λάδι και μετά στο σιρόπιασμα σε κρύο σιρόπι που ετοιμάζει μια δυο μέρες πριν με όλα τα μυρωδικά του (κανέλα, γαρίφαλο και μοσχολούλουδο-αρμπαρόριζα).

Ο ίδιος λαμβάνει υπόψη τους όλους τους παράγοντες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και την αλλαγή καιρού…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ