Εκδήλωση: «Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών από το παρελθόν στο παρόν. Οι επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών»

1
2392

Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών από το παρελθόν στο παρόν.

Οι επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών.

 

Το Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023, θα διεξαχθεί εκδήλωση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κω «Χάνι» και ώρα 11:30 το πρωί με θέμα «Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών από το παρελθόν στο παρόν. Οι επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών.» μία πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, παράταξης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω-Νισύρου. Κεντρικοί ομιλητές ο κ. Περικλής Παυλίδης, πρόεδρος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και ο κ. Χρήστος Τζήκας, ομότιμος καθήγητής του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Η συζήτηση για την αξιολόγηση αφορά άμεσα τη συζήτηση για την εκπαίδευση, τον χαρακτήρα της και τις προοπτικές της. Η αξιολόγηση έχει προεκτάσεις εντός και εκτός της σχολικής πραγματικότητας. Δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο και μεμονωμένο αλλά ως ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με τις ευρύτερες νεοφιλελεύθερες στρατηγικές και πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Από τη μια γωνιά του παγκόσμιου σήμερα καπιταλιστικού κόσμου μέχρι την άλλη είναι μέρος τους και μέρος αυτών των πολιτικών.

Επίσης, το ζήτημα της αξιολόγησης πρέπει να εξετάζεται σε άμεση συνάρτηση με την ευρύτερη αλλαγή των σχέσεων εργασίας, σε όλες τις κοινωνίες και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Σε συνθήκες διαρκούς οικονομικής κρίσης, σε έναν κόσμο πλούτου, σε συνθήκες διευρυμένων περικοπών των δημόσιων δαπανών και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας επανέρχεται συνεχώς στην επικαιρότητα με ποικίλους τρόπους (νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Εγκύκλιοι κ.α.) ως μεταμορφωμένο αίτημα με τις ρίζες του από τον έλεγχο της ιστορικά εφαρμοσμένης Επιθεώρησης.

Η ιστορία του επιθεωρητισμού είναι μια ιστορία γεμάτη πόνο και σκληρούς διωγμούς των εκπαιδευτικών. Όσες/οι εκπαιδευτικοί επιχειρούσαν να καινοτομήσουν και να αλλάξουν το σχολείο και τη διδασκαλία, έξω από την πολιτικά κυρίαρχη ιδεολογία, τιμωρούνταν και διώκονταν. Οι εκπαιδευτικοί καταδιώκονταν για τις παιδαγωγικές τους αντιλήψεις, τα πολιτικά τους φρονήματα, τη δράση μέσα στο σχολείο αλλά και έξω από αυτό, όπως σήμερα συμβαίνει με τις διώξεις πολλών εκπαιδευτικών που διεκδικούν ένα δημοσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά (ΔΙΔΕ Πειραιάς) ή συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα ενάντια σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (Π.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης) ή απειλούνται αυθαιρέτως για μη μονιμοποίηση, περικοπές μισθών, πάγωμα μισθολογικό ή και επαγγελματικής εξέλιξης σε θέσεις ευθύνης.

Η εκπαίδευση, σε όλες της, τις βαθμίδες, δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και σε ολόκληρη την κοινωνία. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι να πυροδοτήσει μία ευρύτερη συζήτηση για την αξιολόγηση, τη λειτουργία και τους στόχους του «νέου σχολείου» της αγοράς σε μια περίοδο που η οικονομική και κοινωνική κρίση βαθαίνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τέτοια φρασεολογία από καθηγητές πανεπιστημίου…. καταλαβαίνεις γιατί είναι χαμηλό το επίπεδο των εκπαιδευτικών…. Κομμουνιστές σας δίδαξαν στοκοι γίνατε… κακομοιρα ….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ